maginda 03.12.03, 08:51 W wątku o zabawkach Little People piszecie o kupowaniu zabawek w Stanach. Mam pytanie: jak Wy te zabawki "transportujecie" ze Stanów do Polski? Pocztą? Jakie są opłaty i co z cłem? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ursgmo Re: zabawki z USA 03.12.03, 09:07 Przez znajomych mieszkających lub czasowo przebywajacych w Stanach. Ja przez znajomego poznanego przez internet , oczywiscie nie robi tego charytatywnie. Jeśli chodzi o "transport" , to pocztę odradzam ze względu na lepkie łapki pracowników ( do mnie paczki np. z allegro przychodzą prawie zawsze ponadrywane ), najlepiej firmą Doma lub Polamer. Cła jeśli podasz wartość paczki 100$ lub mniej nie ma. Jesli przez przypadek zginie lub coś się uszkodzi to zwrócą Ci tylko te 100$. Pozdrawiam Urszula Odpowiedz Link Zgłoś
maginda Re: zabawki z USA 03.12.03, 10:30 Czy te polecone przez Ciebie firmy działają na terenie całych Stanów? No i jak działają? Czy dostarczają "z domu do domu" czy np. ze swojej siedziby w US do swojej siedziby w Polsce? No i ile szacunkowo kosztuje taka przesyłka? Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: zabawki z USA 03.12.03, 10:38 Te firmy o których napisałam to jedynie firmy przewozowe. Kupic i dostarczyć do tej firmy musi ktoś znajomy. Odpowiedz Link Zgłoś
maginda Re: zabawki z USA 03.12.03, 11:11 Wiem, że to tylko przewoźnicy, kiedyś nawet korzystałam z Polamera. Tylko że nie wiem czy wspomniane przez Ciebie firmy działają tylko w dużych miastach, o dużym skupieniu Polaków jak Chicago czy Nowy Jork czy w innych też. Moja rodzina mieszka daleko od takich miast i nie byłoby problemem z kupnem zabawek, to trudne może być ich przesłanie do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: zabawki z USA 03.12.03, 11:25 To tez nie problem , wysyła się do Polameru w większym mieścia a oni przekierowują do Polski. to cytat ze strony: www.naszpolamer.com/faq.asp Jak mam wyslac paczke do Polski jesli w rejonie gdzie mieszkam nie ma waszego biura ? POWROT Adres na ktory nalezy przesylac paczki do Polski to: POLAMER CARGO 5480 N.NORTHWEST HWY. CHICAGO, IL 60630 Paczka musi byc dobrze zapakowana i zaklejona oraz powinien byc wpisany adres nadawcy i odbiorcy w Polsce, przy czym w miejscu gdzie wpisany jest odbiorca nalezy nakleic (tasma bezbarwna) koperte z adresem Polameru w Chicago(my to odklejamy i wiemy do kogo przeslac paczke). Do koperty trzeba wlozyc deklaracje ("sciagnij" deklaracje: morska , lotnicza ) z informacjami jaka jest zawartosc paczki, a takze CZEK lub MONEY ORDER na pokrycie kosztow przesylki. Tak przygotowana przesylke nalezy nadac na poczcie lub wyslac przez UPS na nasz adres w Chicago. PO WIECEJ INFORMACJI PROSZE DZWONIC 773 774-8855 Pozdrawiam Urszula Odpowiedz Link Zgłoś
maginda Re: zabawki z USA 03.12.03, 11:33 Dzięki za informacje. Weszłam na stronę Polameru i sprawdziłam też cennik. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś