Dodaj do ulubionych

Chamstwo na Allegro

09.05.09, 09:36
Chciałabym uprzedzić tym wątkiem przed zakupami na Allegro u sprzedawcy HurtowniaStylu. Pierwszy raz zetknelam sie z takim chamstwem ze strony kontrahenta.
Kupiłam u tych państwa buty. Wpłatę wykonalam blyskawicznie. Od razu po otrzymaniu przesylki i przymierzeniu butow spytalam o mozliwosc wymiany na inny rozmiar (dodam, że spytałam tylko o możliwość, nad samą wymianą jeszcze się zastanawiałam, bo buty były tylko odrobinę za duże). Skierowano mnie na strone "o mnie", przeczytałam zasady i znowu stwierdziłam, że mam parę dni na zastanowienie się.
Jednak gdy wybrałam buty z pudełka po raz drugi, od jednego odpadł przyklejany ozdobnik w kształcie kwiatu. Najpierw pomyślałam o reklamacji, ale znowu - na stronie "o mnie" było wspomniane (co jest moim zdaniem niedorzeczne), ze elementy ozdobne nie podlegaja reklamacji.
Dlatego tez ZREZYGNOWALAM z wymiany, stwierdziłam, że nie chcę się bawić w odsyłanie, dopłacanie itp, postanowiłam sama dokleić ten element, a buty oddać koleżance.
Jednak nie mogłam wystawić jednoznacznego pozytywa, buty były naprawdę marnej jakości, dlatego wpisałam komentarz neutralny, w którym dokładnie napisałam, co było na plus (np. szybka wysyłka), a co na minus (jakość butów). Po to sa komentarze, żeby następni kupujący wiedzieli coś nie tylko o sprzedającym, ale i o kupowanym towarze.
W odpowiedzi otrzymałam chamski komentarze negatywny, cyt.:
*********WIELKI NEGATYW**********Kwiatek to oderwałaś aby wymienić rozmiar na nasz koszt, i ta próba sie nie udała wiec neutral od nas będzie Negatyw i czarna lista Allegro :] Buty marnej jakosci? Zal ze tacy kupuja. Gdzie ty masz mozg???

Pomijam już fakt, że system komentarzy na Allegro sluzy nie dla osobiste vandetty, ale ocenieniu tego, czy kontrahent wywiazal sie ze swoich obowiazkow. Ja sie wywiazalam - wplata w terminie, nawet nie robilam problemow z powodu trefnej jakosci! Liczyłam się z tym, że za neutrala mogę nie dostac pozytywa, ale dosłownie zwalił mnie z nóg dobór słów, TY-kanie, po prostu brak kultury i kłamstwo (wymiana na ich koszt?!)
Sama jestem sprzedawca w internecie od ponad roku. Szacunek do klienta jest podstawa dobrego biznesu. Wiem, że czasami bywa ciężko się dogadać z klientem. Ale takie podejście jak wyżej?

Wysłałam wniosek o unieważnienie komentarza, ale z drugiej strony w sumie może nawet nie chcę go unieważnić smile ten jeden negatyw na pewno będzie dobrze widoczny na moim koncie i każdy zainteresowany będzie mógł go sobie przcezytać - takim doborem słownictwa HurtowniaStylu wystawiła negatywną opinię nie mi, ale sobie. Niech sobie będzie ku przestrodze innych! Naprawdę dzisiaj można przebierać w ofertach i nie ma musu kupować i prostaków.

To tyle w tym temacie. Podczytuję zakupowe forum od jakiegoś czasu, nieraz znalazłam tu potrzebną informację, dlatego też postanowiłam opisac moją sytuację, żeby poinformowac i przestrzec kupujacych smile
Obserwuj wątek
    • malowanka06 Re: Chamstwo na Allegro 09.05.09, 12:00
      jakiej jakości obuwia się spodziewałaś po sprzedajacym, który ma 46
      negatywów i 58 neutrali-głównie dotyczących jakosci obuwia?Nie
      czytałaś przed zakupem?
      Jego odpowiedzi do komentarzy są na ogół chamskie więc też mogłaś
      się spodziewać podobnego.
      Prawda jest taka że cham pozostanie chamem nawet jesli jest
      z "wielkiego"miasta Koszalin i nawet jeśli ma styl w nazwie.
      Możesz napisać do allegro-może dostanie upomnienie, za odwetowca i
      chamski komentarz.
      Na drugi raz jendak przed zakupem, czytaj sama komentarze.U tego
      sprzedającego dają wiele do myślenia
    • yvon-nee Re: Chamstwo na Allegro 09.05.09, 14:22
      Przeczytałam sobie komentarze wystawiane przez tego uzytkownika i są
      naprawdę żenujące. Przykro, że na kogoś takiego trafiłaś, ale jak
      słusznie napisałaś te komentarze świadczą tylko o jego marnym
      poziomie i przemawiają na jego niekorzyść. Cóż, nie każdy ma
      predyspozycje do pracy z klientem. W realu już by pewnie splajtował.
    • duszka30 Re: Chamstwo na Allegro 09.05.09, 14:49
      Przy takiej ilości negatywnych komentarzy warto pokusić się o
      napisanie do Allegro, aby zainteresowali się tym kontem. Nie zawsze
      to skutkuje zawieszeniem takiego delikwenta, ale może warto.
      • deleine Re: Chamstwo na Allegro 09.05.09, 15:49
        a niby dlaczego mają takiej osobie konto zawiesić?
        jak coś kosztuje grosze to i często ma taką jakoś
        • anka.matusewicz Re: Chamstwo na Allegro 09.05.09, 16:54
          Macie rację, negatywy powinny były mi dać do pomyślenia. Jednak bywa tak, że przedmiot się podoba i człowiek wtedy nie zastanawia się nad taką rzeczą... Mam nauczkę, to fakt, bo dotychczas nie spotkałam się aż z tak negatywnym podejściem do klienta.
          Co do ceny - cena nie jest argumentem smile przynajmniej dla mnie. Moje buty kosztowały 5 dych, nie jest to fortuna (m.in. dlatego zrezygnowałam z reklamacji...) Chodzi mi o to, że jak coś się wysyła - niezależnie od ceny - to nie powinno się popsuć od razu po wyjęciu z pudełka. Zdarzało mi się kupić czółenka za 30zł i nosić od wiosny do jesieni... Więc cena nie może być wyznacznikiem jakości (przynajmniej nie jedynym).
          • migotka_bober Re: Chamstwo na Allegro 09.05.09, 17:09
            1. Pisze do Ciebie na TY czego niegdy ja nie stosuję w komentarzach
            dla swoich klientow,,,
            2.Obraził Cię- tak powinnas umowtywowac skargę na niego w allegro
            3.Sam komentarz negatywny nie powinien odstraszac-wiekszosc jest z
            zemsty , ale forma i chamstwo,,,,to wlasnie powinno byc najwiekszym
            minusem dla allegrowiczem i tak jest u Tej firmy wlasnie
            4. Sama piszesz ze komentarze swiadcza o sprzedajacym-a sama nie
            doczytalas jego negatywow- ucz sie a blędach, po co nabijac kase
            komus takiemu?

pozdr
        • duszka30 Re: Chamstwo na Allegro 09.05.09, 20:40
          Za chamstwo...nie fajnie z takimi osobami mieć styczność!
    • verika Re: Chamstwo na Allegro 09.05.09, 17:56
      W życiu nie kupiłabym nic u takiego sprzedawcy, nie chodzi tu o
      ilość negatywów, ktorych sporo sie dorobił ale o poziom jego
      wypowidzi, choćby nie wiem co sprzedawał nie dałabym mu zarobić ani
      grosza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka