Dodaj do ulubionych

kwas foliowy

IP: *.kazimierz-biskupi.sdi.tpnet.pl 27.01.04, 22:54
Witam!
Czy przed zajściem w ciążę przyjmowałyscie jakieś witaminy lub kwas foliowy?
Jeśli tak to jak długo przed?
Dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: k Re: kwas foliowy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.01.04, 23:27
      co najmniej kilka miesięcy przed planowaną ciążą . Absolutne minimum to
      początek ciąży (ale licząc od poczęcia: gdy zacznie się zażywać po 4-6 tygodniu
      ciąży, to może to być musztarda po obiedzie sad( ).
      Najlepiej by było, żeby każda kobieta, która może zajść w planowaną lub
      nieplanowaną ciążę ( czytaj: każda kobieta w wieku rozrodczym aktywna
      seksualnie) zażywała profilaktycznie kwas foliowy (folik lub kwas
      foliowy "zwykły" - np. co 3 dni 1 tabl. kwasu foliowego 5 mg - w takiej dawce
      jest obecny, lub folik- codziennie tabletka).
      Jeśli przymierzasz się do ciąży, to już biegnij do apteki (no, może jutro
      rano wink ) i kupuj kwas foliowy. Nawet, jeśli chcesz zajść dopiero za 2-3
      miesiące.
    • Gość: joanna Re: kwas foliowy IP: *.cg.shawcable.net 27.01.04, 23:29
      tak jesli chodzi o folic acid. zalecane jest przyjmowanie folic acid wszystkim
      kobietom ktore moglyby zajsc w ciaze. czyli aktywnym seksualnie w wieku...no
      nie wiem 18-34. folic acid zaczyna dzialac po 3-6 tygodniach od wziecia. czyli
      te pierwsze najwazniejsze tygodnie rozwijajacy sie plod nie bedzie mogl
      skorzystac z walorow folic acid. ja musze sie przyznac ze z synkiem w ciazy
      nie bralam (7 lat temu). a z coreczka zaczelam brac jak sie dowiedzialam ze
      jastem w ciazy (3 lata temu). w 16 tyg. ciazy byly podejzenia u mojej coreczki
      o spina bifida (sorry nie wiem jak po polsku) w kazdym razie jest to zwiazane
      z niedoborem folic acid. po dokladnym ultrasound okazalo sie ze wszystko jest
      w najlepszym porzadku. ufff. wtedy tez dowiedzialam sie ze folic acid powinnam
      zaczac brac przed zajsciem w ciaze zeby zaczal dzialac na czas. mam nadzieje
      ze ten chaotyczny post robi dla ciebie sens : )
      • grzalka Re: kwas foliowy- do joanny:) 03.02.04, 11:23
        Joanna, skąd jesteś i jak długo mieszkasz za granicą? Pytam bo fajnie piszeszsmile
        • Gość: joanna : )))))) IP: *.cg.shawcable.net 04.02.04, 23:55
          z kanady. w sumie z polski wyjechalam jak mialam 11 lat. no to teraz bedzie
          prawie 17 lat. czasem uda mi sie cos sklecic podworkowym jezykiem a czasem
          wychodza takie babole jak powyzej : ))) no ale staram sie : ))) bo fajne to
          forum i duzo fajnych bab - kobitek. pozdrawiam.
    • yagootek Re: kwas foliowy 28.01.04, 21:52
      kwas foliowy bierze sie profilaktycznie (zapobieganie wadom zwiazanym z ukladem
      nerowowym)gdy chce sie zajsc w ciaze... teoretycznie mozesz go brac od mometu
      gdy zaczynasz sie starac o dziecko.
      • biedronka2003 Re: kwas foliowy 29.01.04, 07:32
        Moja lekarka doradzila mi, ze powinnam zaczac brac tak na 3 miesiace przed.
        Wkrotce bedziemy starac sie o druga dzidzie smile Kwas foliowy biore tak mniej
        wiecej od konca listopada. Z moim pierwszym dzieckiem nie bralam, bo
        dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy jak bylam juz w 9 tygodniu! Zdarzaly mi sie
        dluzsze przerwy miedzy okresami wiec nie podejrzewalam ciazy... Wtedy lekarka
        polecila mi witaminy (Materna). Pozdrawiam smile
    • Gość: Maryla Re: kwas foliowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 01:08
      oczywiscie brać!!!! i trzymac wątek wysoko na forum bo to waznesmile
      • Gość: Ren Re: kwas foliowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.04, 11:08
        Brać bo ważniejsze jest nawet brać przed ciązą niż w trakcie.A jak wcześniej
        były problemy z ciążą to nawet podwójną dawkę 0.8. W czasie ciąży brać dalej
        jak sa problemy z łożyskiem też brać podwójna dawkę. Dobrze też brać magnez +
        wapń zapobiega skurczom ale zaprzestać na miesiąc przed porodem.
    • Gość: magda31 Re: kwas foliowy IP: 217.153.4.* 04.02.04, 15:08
      Mam pytanie trochę z drugiej strony: czy można brać folik za długo lub
      przedawkować. Tzn. - przyjmuję folik (0,4) już od 6 m-cy. Miało być na 3 m-ce
      przed planowaną ciążą - niestety z pewnych przyczyn wszystko przesuwa się w
      czasie - i może się okazać, że będę brała folik cały rok przed. Czy lepiej
      przestać czy brać nadal? Czy istnieje w ogóle coś takie jak przedawkowanie
      kwasu foliowego i w związku z tym negatywny wpływ na dziecko?
      magda
      • Gość: ewa1978 Re: kwas foliowy IP: *.acn.pl 04.02.04, 19:22
        A ja jestem uczulona na kwas foliowy. I nie mogę przyjmować żadnych tabletek
        gdzie jest minimalna dawka.
        • Gość: Ren Re: kwas foliowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.04, 15:33
          Jeśli jesteś uczulona na tabletki to sprawdź jakimi warzywami czy pokarmami
          można zastąpić. Są takie specjalne tabele. Z tego co wiem wszelkie zielone
          warzywa. Mają go dużo!
      • Gość: ww Re: kwas foliowy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.02.04, 22:04
        Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie4, zatem taką którą trudno (o
        ile w ogóle można) przedawkować. Nie pamiętam żadnych doniesień na temat
        przedawkowania, choć może jestem niedouczona. Zwłaszcza trudno przedawkować tak
        małą dawkę (zalecane: 0.4 mg/ dobę standardowo, kobiety, które urodziły dziecko
        z wadą cewy nerwowej - 1 mg na dobę; w foliku jest 0.4 mg, a te "zwykłe"
        tabletki - acidum folicum - mają 5 lub 15 mg). W zasadzie każda kobieta w wieku
        rozrodczym, która może zajść w ciążę (nie ma metod antykoncepcji skutecznych w
        100%, poza usunięciem jajników) powinna stale zażywać kwas foliowy. Zwłaszcza,
        że jest to też preparat stosowany w leczeniu anemii (a my, kobiety, zwykle
        tracimy co jakiś czas trochę krwi... ).
        • Gość: Maryla Re: kwas foliowy do Magdy 31:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 22:18
          poczytaj sobie na tej stronce chyba jest dość duzo na ten tematsmile
          podsercem.webpark.pl/folic/folic1.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka