ineska77 26.05.10, 12:10 Dziś odebrałam wyniki badania cukru z obciążeniem. Wynik jest 170, powinien być max. 140. Naczytałam się różnych rzeczy w internecie i tylko płaczę. Czy to naprawdę jest tak groźne dla dziecka? Czy tylko straszą? Pocieszenia mi trzeba (( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
summerspring Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 12:24 Nie martw się. Przeważnie pomaga trzymanie diety. W poprzedniej ciąży też wyszła mi cukrzyca i od razu przeszłam na dietę (o niskim IG). Wszystko skończyło się dobrze! Dziecko 10 pkt, waga 3500. Teraz ma prawie dwa lata i jest zdrowy jak ryba. A teraz-znowu mam cukrzycę. Dietowanie od nowa A pizzy mi się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
ineska77 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 12:31 Ech, a wydawało mi się, że nieźle trzymam dietę. jestem w 24 tyg. przytyłam 5 kg (na początku strata 4 kg, odrobiłam 1kg na plus w stosunku do wagi sprzed ciąży). Nie mam zachcianek, nie wcinam dużo, nie jem zbyt dużo słodkiego (jeden batonik dziennie to max). Bardzo pilnuję wagi i tego co jem, bo też i najszczuplejsza nie byłam przed ciążą. Ale opanowałam ataki objadania się (cierpię na zaburzenia łaknienia)... ech - w doła wpadam Odpowiedz Link Zgłoś
leniwiec26 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 12:42 nie wpadaj w doła poza tym (jak mi ostatnio w poradniach diabetologicznych tłumaczą ) - na pewne rzeczy po prostu wpływu nie mamy, to organizm trochę zaczyna szaleć pod wpływem ciąży - w naszym wypadku nie wyrabia z cukrem, ale po porodzie zazwyczaj wszystko wraca do normy. najważniejsze to kontrolować to, co możesz kontrolować - a więc trzymaj się diety (byłaś już u diabetologa? co mówi Twój lekarz? skierowanie może też dać internista. jakby co napisz do mnie majla to Ci wyślę dietę, jaką dają a Kopernnika w Krakowie, wg której żyję od 3 tygodi ), później mierzenie cukru etc. - stosuj się do zaleceń i nie martw się niepotrzebnie. Pamiętaj, że w przypadku pogorszenia wyników mimo diety (czego oczywiście nie życzę) są kolejne kroki - insulina chociażby. Owszem, wszystko to jest męczące i upierdliwe, ale naprawdę nie ma się czego bać Cukrzyca to nie wyrok Zresztą ciążowa mija po ciąży, a dieta ta w sumie jest bardzo racjonalna i zdrowa, a nawet może być smaczna No i robisz to dla kogoś - nie tylko dziecka, ale i siebie /ja np. nie tyję już tak monstrualnie jak kiedyś i póki co nie rzucam się na słodycze - oby mi się te nowe nawyki utrwaliły! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ineska77 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 12:54 Jutro idę do mojego doktorka, więc u diabetologa jeszcze nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kate8025 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 13:35 Da się żyć z tą cukrzycą. Pierwszy etap dieta i kontrolowanie poziomu cukru. Jeśli mimo to, poziomy są wysokie to insulina. Ja też uważałam co jem, nie słodziłam, słodycze sporadycznie i poziom cukru wyszedł trochę za wysoki. To nie jest tak, że cukrzycę ciężąrnych mamy od opychania się. Po prostu ciąża obciąza organizm i trzustka nie pracuje jak powinna. W tej chwili jestem w 41 tygodniu ciąży i biorę insulinę, bo mimo diety dość restrykcyjnej te cukry były jednak za wysokie. Plusem jest to, ze tyłam bardzo powoli, aż do końcówki ciąży, niestety teraz przytyłam sporo i mam łącznie 13kg na plusie, z czego ostatnie 4 w ciągu ostatniego miesiąca Ważne jest to, aby cukrzyca była wyregulowana, wtedy wszytsko będzie OK. Tak więc dieta i częste wizyty u diabetologa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ineska77 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 15:47 A z dzidziusiem wszystko będzie ok? Bo naczytałam sie w internecie takich rzeczy, że załamka Odpowiedz Link Zgłoś
kate8025 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 15:58 Jesli cukrzyca będzie pod kontrolą lekarza, a Ty posłuszna zaleceniom to wszystko będzie OK. Większym problemem jest kiedy kobieta chorująca na cukrzycę zachodzi w ciążę, wtedy jej ciąża jest trudniejsza i większe prawdopodobieństwo komplikacji. Uważaj co jesz (najlepiej aby to były pokarmy o niskim indeksie glikemicznym) i będzie dobrze. Oczywiście do diabetologa musisz iśc obowiązkowo.Acha czy robiłaś test obciążenia 75 g glukozy? Bo jeśli tamten wynik był po 50 g to tzreba zrobić jeszcze po 75g i może się okazać że tym razem wyniki będą w normie. Wtedy po prostu powtórzysz badanie w 32 tc Odpowiedz Link Zgłoś
ineska77 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 16:07 Jeszcze nie robiłam, pewnie jutro mnie skieruje... Doła mam i tak( Płaczę od rana - nie moge sie powstrzymać od czarnowidztwa Odpowiedz Link Zgłoś
leniwiec26 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 16:49 wysłałam na ineska77@gazeta.pl no właśnie po to są te testy, aby działać jak najszybciej nie martw się na zapas, wszystko będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
kate8025 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 17:08 To tym bardziej, po tym teście moze się okazac, ze jest wszytsko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolajna Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 21:11 witam, ja tez mam cukrzyce ciązowa wykryta w 30 tyg,do tego czasu tylam ok 4 kilo miesiecznie a odkad jestem na diecie przestałam przybierac. Teraz jestem w 38 tyg i moj synek wazy 3620 ! Na szczęście obeszło się bez insuliny Dieta nie jest zła, a dzięki niej czuję się wyśmienicie, wcześniej puchłam. Czy wiecie coś o szpitalu Biziela w Bydgoszczy? Mam zalecenie porodu w tym szpitalu, gdyż tam jest poradnia diabetologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 26.05.10, 21:30 Nie martw sie Ja mialam cukryce ciazowa wykryta w 6tc (wczesniej najpewniej cukrzyca wlasnie spowodowala 4 poronienia,ale to we wczesnej ciazy) i od 8tc bralam insuline. Dzis mam zdrowiutkiego synka Cukrzyca jest niebezpieczna wtedy gdy o niej nie wiemy. Ja ronilam,bo nikt w tak wczesnej ciazy nie badal cukru-w chwili gdy wprowadzono mi diete i insuline to ciaza przebiegala prawidlowo,a dziecko urodzilo sie zdrowe. Wiec naprawde sie nie denerwuj-sluchaj lekarzy i wszystko bedzie dobrze-to upierdliwa paskuda,ale przy prawidlowym leczeniu (i diecie) prawe,ze nie grozna. Odpowiedz Link Zgłoś
elwijj Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 01.06.10, 18:38 Hej ja jestem cukrzykiem od 20 lat i teraz jestem w 4 miesiącu ciąży. Cukrzyca ciążowa to pikuś ale dbaj o siebie. Jedz zdowo, badaj sobie cukier. Ja chodze do diabetologa i chwali moje wyniki cukrów, pomimo tego ze zdarzają mi sie różne akcje. W internecie można różne rzeczy wyczytać i się załamać a ile z tego jest prawdą... tego nie wie nikt. ja mam kontakt też z dziewczynami cukrzyczkami i każda z nich ma zdrowiutkie dziecko. Poza tym moja koleżanka miała w ciąży problemy hormonalne, do tego jeszcze zwaliła sie cukrzyca ciążowa a chłopca urodziła zdrowego jak rybka. Nie masz się czym przejmować. Ja się przejmowałam i lekarz diabetolog który prowadzi moją ciążę kazał mi wyluzować się bo na 200 ciąż jakie miała okazję prowadzić każda była bez komplikacji. także bez stresu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
t_justyna1979 pytanie o wyniki 14.09.10, 15:57 Witajcie Nie wytrzymałam do wizyty i odebrałam dziś wyniki. Test obciążenia 75 g zrobiony w 24 tyg. ciąży : glukoza na czczo 75 i po 2 godzinach 148 Czy powinnam się już marwtić? Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 27.05.10, 06:54 A jakie miałaś wyniki cukru sprzed ciąży? Jaką miałaś wage przed ciażą? To ma duże znaczenie dla cukrzycy ciążowej, przy nadwadze szansa na cukrzyce jest większa i po ciąży nie musi ustępować niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
martitaxx [...] 15.06.10, 09:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzozwierza Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 27.05.10, 22:00 Groźna dla dziecka jest cukrzyca nie leczona. Musisz jak najszybciej przejść na dietę (cukrzycową) i konsekwentnie jej przestrzegać do końca ciąży. To, ile do tej pory przytyłaś nie ma znaczenia- przecież nie jesteś na diecie cukrzycowej- a ma ona swoją specyfikę. Nie jest łatwa, trudno przetrwać ciążę bez normalnej ilości węglowodanów, ale cóż- zdrowie dziecka najważniejsze. Miałam cukrzycę w ciąży i mam zdrowego synka. Głowa do góry Odpowiedz Link Zgłoś
camela-5 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 28.05.10, 09:57 To czy masz cukrzyce potwierdzi dopiero drugie badanie po obciążeniu 75g glukozy. Ja np. w ogóle nie brałam do głowy że mam cukrzyce jak po pierwszym badaniu miałam za wysoki cukier (powyżej 180) i dopiero po kolejnym badaniu przyjęłam to do wiadomości, oczywiście bardzo się tym zmartwiłam, konsekwencjami dla dziecka się nie martwiłam bo mądrzy lekarze mnie od razu uświadomili, że przy diecie która utrzyma cukry w normie nie ma absolutnie żadnego zagrożenia. Kilka razy były łzy i bezsilność jak mi cukier w pełnym momencie skakał już po wszystkich co nie było sałatą ale dałam radę. Trzeba znać zasady i na początku ćwiczyć na własnym organizmie, każdy ma inną reakcję po innych produktach. I najważniejsze: pojedyncze wyskoki powyżej normy też nie stanowią zagrożenia, dopiero jak w ogóle nie możesz dać sobie rady dieta to potrzebna jest insulina. Ja mimo kilku "drobnych dołków" dałam radę samą dietą, obecnie jestem w 37 tc, więc dużo mi już nie zostało. No i jest jeden zdecydowany plus, przez pierwsze dwa miesiące diety nie przytyłam ani grama, teraz w 9 miesiącu i zaczęło mi znowu przybywać i do tej pory mam tylko 7 kg na plus. Mały rośnie wzorcowo, więc brak przyrostu wagi też nie jest żadnym zagrożeniem dla niego. A co do tego jak wcześniej się odrzywiałaś to nie ma znaczenia, wiem to po sobie. Ja od bardzo dawna żywie się na zasadach diety Montignaca, czyli zero cukru, mąki białej itd. No i jak wyszło że mam tą cukrzycę to też mówiłam, ze każdy ale nie ja.... przeciez tak zdrowo się odżywiam, potem myślałam, ze skoro i tak moje żywienie przypomina dietę cukrzycowa to nie będzie to stanowiło dla mnie żadnego problemu, cóż nowu się pomyliłam bo problem był, np. mój ukochany chleb z mąki z pełnego przemiału podwyższał mi cukier i mogłam jeść tylko wasę, no ale czego się nie zrobi dla dzidziusia Teraz czekam do porodu bo Pani doktor z poradni cukrzycowej powiedziała, ze jak tylko urodzę to zapominam o glukometrze i o diecie )) no i po 6 tygodniach powtarzam badanie, tak więc już wymyślam co mi mąż do jedzenia przywiezie do szpitala Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
haneczkaaa Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 07.06.10, 22:14 Póki nie pójdziesz do lekarza nic się nie martw.Mi obciążenie glukozą 75 g wyszło 144.W sumie nie wiele przekroczyło ale mam za to cukier w moczu 100,więc gin wysłał mnie do diabetologa.Po drodze musiałam iść do rodzinnego po skierowanie,tam już dostałam glukometr i od kilku dni mierzę cukier po posiłkach (2 godziny po).Specjalnie nie trzymałam żadnej diety (by się przekonać czy rzeczywiście jest się czym martwić) i za każdym razem wynik był dobry.Za kilka dni mam wizytę u diabetologa ciekawe co on na to.Może to wcale nie cukrzyca. Odpowiedz Link Zgłoś
olka31mama Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 14.06.10, 10:14 ja miałam tak samo po obciążeniu glukoza 50 po godzinie cukier wyszedł mi 200, po obciążeniu 75 glukozy po dwóch godzinach miałam 171 więc też sporo, też się napłakałam wystraszyłam, ale lekarz mnie uspokoił ponieważ jak sama mierzyłam sobie cukier dwie godziny po posiłkach to nigdy nie przekroczył normy a dziecko moje urodziło się wręcz z niską masą urodzeniową ale było zdrowe dostała 10 punktów, teraz ma prawie 3 miesiące i na razie odpukać nic się nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
mikrusek_2 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 16.06.10, 14:08 Witam was cieszę się że znalazłam to forum. Ja od piatku mam odstawiony cukier mój lekarz stwierdził że mam cukrzyce ciążowa po wypiciu glukozy 75 po godzinie miałam 202 a po 2 godzinach 118. Teraz mój organizm wariuje cały czas mam za niski poziom cukru wczoraj 2 h po sniadaniu miałam 38 a dzisiaj 25 to jest dziwne mam niedocukrzenie. Sama już niewiem co o tym wszystkim mysleć. We wtorek idę do szpitala na badania mam nadzieję że się okaże że nie mam żadnej cukrzycy. Ciągle mi się spać chce normalnie masakra. Po obiedzie czy kolacji poziom cukru nie przekracza 70 nie jest to dziwne?? Przytyc też mało przytyłam jestem w 30 tygodniu ciąży i przytyłam 6 kilo. Pozdrawiam i czekam na wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulus2303 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 22.06.10, 23:16 Cukrzyca ciążowa może powodować wysokie ciśnienie tętnicze krwi u matki i wysoką masę ciała dziecka przy urodzeniu. Ponadto jest zwiększone ryzyko wystąpienia w przyszłości cukrzycy typu 2 zarówno u matki jak i u dziecka. Może też być wyższe ryzyko wystąpienia otyłości dziecięcej u Twojego dziecka. Ale przeważnie cukrzyca ustępuje po urodzeniu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
emilianatalia Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 10.09.10, 16:06 dziewczyny, czy któraś z Was mogłaby mi wysłać zestawy z dietą. byłam u bardzo niekompetentnej pani diabetolog, która rzuciła mi tylko kilka haseł, bez żadnych konkretów. co nie co znalazłam w necie, ale cukier cały czas godzinę po posiłku powyżej 150 Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_ka85 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 10.09.10, 16:17 Ja także chciałabym otrzymać wzory waszych diet Z góry bardzo dziękuję. Miałam 170 po teście obciążenia, tak samo jak autorka wątku. Konsultowałam z diabetologiem - dieta wystarczy, ale jaka? Typowo cukrzycowa? Odpowiedz Link Zgłoś
kama-25 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 10.09.10, 16:59 JA jestem w 37 tc wiec juz niewiele zostało. Jestem na diecie juz 2,5 miesiaca i niestety z insulina, I mam pytanie do dziewczyn kt miały insuline, czy cukrzyca znikneła po porodzie? Boje sie tego. Co do diet to mi diabetolog tez nia dał. Ja próbowałam metoda prób i błedów.Na kazdego działa cos inneego Odpowiedz Link Zgłoś
hmmm-mmm dieta 10.09.10, 22:59 ja bardzo chetnie podam diete ustalono mi ja w 6 miesiacu ciazy w szpitalu w nicei (miezkam we francji) sprawdzila sie doskonale ,przytylam 7 kilo w ciazy ,dzidzia po urodzeniu nie miala cukru we krwi, obylo sie bez insuliny dla mnie,cukier sprawdzalam 6 razy dziennie.... na poczatku podam produkty i ilosci w jakich mialam prawo je spozywac MLEKO-PRODUKTY MLECZNE 1 produkt mleczny= - 1 szklanka mleka (100 ml)0,5 % -1 malutki bialy twarozek (60g) 30% tluszczu -100g bialego twarozku 20% tluszczu -1 jogurt naturalny SERY 1porcja sera= -30g grujera(mysle ze moze to byc zwykly ser zolty) ponizej 45% tluszczu -40g lekkiego sera do 25% tluszczu -3 porcje lekkiego sera do 25 % tluszczu do smarowania kanapek MIESO I ODPOWIEDNIKI 1 porcja miesa = -100g wolowiny,filet wieprzowiny,owca,jagnie -150g krolik,jagnie,(bez skory) -100g watrobka,jezory,serce -70g szynki gotowanej bez tluszczu -150g ryby nie panierowanej -200g krewetek -2 jajka OWOCE 1 owoc= -250g melona,arbuza -200g truskawek,malin -1 jablko,pomarancza,brzoskwinia,nektarynka,gruszka -0/2 grejfruta,2 albo3 sliwki,2 albo 3 nektarynki,1 duze kiwi -80g winogrona(okolo 10 kulek) 150g przecieru jablkowego bez cukru -150 ml soku bez cukru 150g owocow konserwowych bez cukru -15g cukru (3 kostki) CHLEB 40g chleba= -40g chleba razowego,zytniego -4 male sucharki -3 male chlebki grilowane -4 porcje pieczywa chtupkiego -30g platkow sniadaniowych,musli corn flakes, -2 kromki chleba tostowego WEGLOWODANY -100g ziemniakow(1 sredni ziemniak) -100g ugotowane :makaron,ryz,kuskus,kukurydza,suche warzywa typu groch ,soczewica,soja(3,4 lyzki stolowe) -150g groszku -30g maki(1 kawalek pizza -2 male nalesniki bez cukru TLUSZCZE 10g tluszczu= -10g oleju slonecznikowego,oliwy,sojowego,arachidowego,kukurydzianego -10g masla,albo 20g masla light -10g margaryny,albo 20g light -30g smietany -60g smietany light 1 lyzka stolowa smietany= 30g 1 lyzka stolowa oleju = 10g 1 mala lyzeczkaoleju= 5g DZIENNA DIETA=200g CUKROW SNIADANIE -kawa,cherbata,kakao bez cukru,slodzik -miseczka mleka 0,5% -kromka chleba,albo platki sniadaniowe do mleka(3 lyzki) 10h DRUGIE SNIADANIE -do wyboru produkt mleczny z listy powyzej OBJAD -1 porcja miesa albo odpowiednika -wazywa zielone gotowane -100g weglowodanow(z listy powyzej) -40 g chleba -porcja sera -produkt mleczny bez cukru(np jogurt naturalny) i jako zamiennik 1 owoc PODWIECZOREK 1 produkt mleczny + owoc KOLACJA -surowe warzywa,albo zupa z zielonych warzyw -mieso albo odpowiednik -100g weglowodanow+40 g chleba -porcja sera albo jogurt bez cukru -1 owoc warzywa zielone zawieraja malo cukrow i moga byc spozywane wedlug checi(bez przesady i1,5 litra wody minimum z doswiadczenia powiem ze z owocami uwazalam jadlam 1 dziennie bo mi cukier po nich skakal ,no i po posilkach koniecznie spacer,wywalic smieci,z pieskie itd.... jesli cos nie jest jasne chetnie odpowiem na pytania dodam tylko ze glodna nie chodzilam,a pani w szpitalu doradzila mi na ataki glodu zjadac jogurt naturalny,jesli trzeba to i dwa mam nadzieje ze cie to nie przeraza ja na poczatku wazylam sobie pewne produkty,a potem automatycznie wiedziam ile czego trzeba bedzie ok i glowa do gory w koncu czego sie nie robi dla dzidzi,a dodam ze i figurke odzyskalam miesiac po porodzie a waga wyjsciowa to 57 kg przy wzroscie 171 Odpowiedz Link Zgłoś
martaaa778 Re: dieta 11.09.10, 16:07 Ja również bardzo bardzo dziękuję !!! Właśnie odebrałam wynik obciążenia po 50g i 1h - 141,1. Niby nie dużo ale norma przekroczona. Jutro rano robię obciążenie 75g a na wszelki wypadek od dzisiejszego ranka przyzwyczajam się do diety Odpowiedz Link Zgłoś
leniwiec26 Re: dieta 11.09.10, 18:19 tylko mi mówili, żeby absolutnie słodzików nie używać /ani nie pić żadnych tzw. diet czy loght napojów a prawda, że taka dieta i zdrowa, i wbrew pozorom nieźle się można najeść Odpowiedz Link Zgłoś
madness82 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 11.09.10, 16:13 to nie jest nic strasznego, tylko musisz trzymać ustaloną przez diabetologa dietę, regularnie mierzyć poziom cukru produkty,które najbardziej podnoszą cukier, to oprócz słodyczy - białe pieczywo, mleko, makaron, buraki ja miała cukrzycę w ciąży, urodziłam zdrowe, tryskające energią dziecko nie przejmuj się i nie stresuj , bo to może bardziej zaszkodzić Odpowiedz Link Zgłoś
martaaa778 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 11.09.10, 16:22 Najgorsze to naczytać się tych internetowych informacji o powikłaniach u płodu/niemowląt. to wszystko prawda owszem, ale ile nerwów kosztuje później każdy skok cukru we krwi! Na pewnym etapie ciąży miałam delikatne nadciśnienie, które o dziwo samo przeszło, w pewnym momencie zorientowałam się że na sam widok ciśnieniomierza dostaję wypieków i ciśnienie mi skacze! A mleko chude 0.5 - 1% można raczej? oczywiście w odpowiedniej ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
marlesek Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 11.09.10, 17:09 zacznijmy od tego czy masz iagnozowaną cukrzyce czy tylko sama tak twierdzisz na podstawie badania. mi glukoza 5o po 1h wyszla 163 norma do 140 i zaostalam skierowana do poradni diabetologicznej tam lekarz stwierdził ze powinnam zrobic glukoze 75 z wynikiem po 2h. dwa razy mialam robiona glukoze 75 i za kazdym razem wyszla w noormie wies stwierdzono ze cukrzycy ciazowej nie mam i nie musze sie martwic. wiec i ty spokojnie idz zapisz sie do poradni tam zleca ci badania i wszystko bedzie dobrze. trzymaj sie i uszy do gory Odpowiedz Link Zgłoś
pola.cocci Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 11.09.10, 17:31 A czy sa jakies objawy tej cukrzycy (oprocz wynikow) bo ja mialam badanie cukru tylko raz okolo 24 tyg., czy od tego czasu moglo sie cos zmienic? Odpowiedz Link Zgłoś
leniwiec26 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 11.09.10, 18:18 Pola nie chcę straszyć ale ja koło 24 miałam cukier ok, ale lekarz kazał mi zrobić jeszcze raz koło 32 (nie pamiętam dokładnie kiedy) i już było nie tak jak trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
marlesek Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 11.09.10, 18:54 nie wiem jak u was ale moj gin zleca mi co meisiac badania krwi w tym i glukoze i stad wiem czy jest ok czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kama-25 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 12.09.10, 10:23 Ale czasem jest tak ze glukoza na czczo jest ok dopiero po obciazeniu 75g glukozy wychodzi cukrzyca Odpowiedz Link Zgłoś
martaaa778 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? 12.09.10, 18:37 Wynik mojego badania po obciążeniu 75g glukozy to 186 po 1h i 147 po 2h. Jutro idę do diabetologa. Odpowiedz Link Zgłoś
t_justyna1979 Re: Cukrzyca ciążowa - co wiecie? Pytanie o wyniki 14.09.10, 19:43 Witajcie Nie wytrzymałam do wizyty i odebrałam dziś wyniki. Test obciążenia 75 g zrobiony w 24 tyg. ciąży : glukoza na czczo 75 i po 2 godzinach 148 Czy powinnam się już marwtić? Odpowiedz Link Zgłoś