Dodaj do ulubionych

mały brzuszek płódu:((((

18.10.10, 18:35
Witam!
Wiek ciązy to 29 tygodni i 5 dni, byłam dzis na usg i obwód brzuszka dzidzi wskazuje na 25 tydzień i 6 dni, pozostałe wymiary BPD- 29 i 4, HC- 29 i 2, FL- 30 i 5. Czy ktoś był w podobnej sytuacji, czy to że brzuszek jest mniejszy czy to coś poważnego? Dodam, że lekarz powiedział tylko, że brzuszek troche malutki...
Obserwuj wątek
    • bluex Re: mały brzuszek płódu:(((( 18.10.10, 18:45
      Nic się nie martw.
      Pamietaj, ze te wszystkie wymiary to srednia populacji, a każdy z nas jest inny.
      Poza tym ktoś kiedyś napisał, że wiele zależy od sprzętu a także od lekarza (jego złe zaznaczenie o 1 mm to ok 1 cm w rzeczywistości czyli strasznie dużo).

Np. U mnie na USG głowka wychodziła "starsza" o 5 tygodni w porównaniu do reszty ciałka, lekarz kazał powtórzyć USG na lepszym sprzęcie, szukał wodogłowia i w ogóle koszmar, a potem wszystko się wyrównało, mała urodziła się zdrowa, śliczna i proporcjonalna smile)
    • malgosiek2 Re: Wklejone przez moderatora 18.10.10, 18:49
      Obwód główki i brzuszka
      koko.100 30.09.10, 22:14 Odpowiedz
      Witam, powiedzcie mi, bo bardzo się martwię, czy rozbieżność w pomiarach to powód do nie pokoju? wymiary dzidzi w 26+5 tc.
      BPD 64,5 - 25+6
      HC 231,9 - 24+5
      AC 203,6 - 24+5
      FL 51,6 - 27+1
      Re: Obwód główki i brzuszka
      puellapulchra 30.09.10, 22:22 Odpowiedz

Z reguly rozbieznosci takie nie oznaczaja nic zlego, pomiary USG sa troche "na oko", przesuniecie myszki o pol milimetra moze dac tydzien do tylu. W pierwszej ciazy zwykle mialam rozbieznosci - zwlaszcza FL zawsze byla sporo starsza od reszty. Urodzilam zdrowa, proporcjonalna core, a ze ma dlugie nogi - to po mamusi smile to zadna wada.
      Z reszta lekarz zasygnalizuje, jesli uzna ze cos wykracza poza norme.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka