bea-chiara 06.10.03, 06:33 Imiona takie jak np.:TATIANA,BORYS,NIKITA, czy tez w formie zdrobnienia jak ALOSZA,SASZA...Czy moga sie spodobac,czy za bardzo...rosyjskie?Bea. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agusia029 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.10.03, 07:40 Osobiście bardzo podoba mi sie imię Borys, znam nawet paru dużych i małych Borysków oraz Tatiana np. Tatiana Okupnik z "Blue Cafe". Pozostałe o których napisałaś wydają mi sie może trochę za bardzo rosyjskie, chociaż, np. w pracy miałam b. fajną dziewczynę o imieniu Natasza i nikt jej z tego powodu nie robił przykrości. Znam jeszcze małego Igora i Ninę. Myśle, że to też ładne imiona, chociaż brzmiace trochę z rosyjska. Ja osobiście mam córeczke Olgę, co prawda to imię nie wywodzi się z Rosji, bo pochodzi od niemieckiego imienia Helga (zdrowa, szcześliwa), ale własnie w Rosji tak brzmiało. Nie mniej jednak bardzo mi sie ono podoba. Moze juz czas pozbyć się uprzedzeń. Tylko Nikita jakos mi nie pasuje - od razu przed oczami mam film. Pozdrawiam. Mama Oleńki i Inusi. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.10.03, 07:43 ja mam na drugie anastazja- jak bylam mala, to mi się nie podobało, taka " nastusia" wydaała mi sie bardzo ruska. Teraz koleżanka dała tak na imie córeczce i stwierdziłąm że to całkiem ciekawie brzmi pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
moniaser Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 17.11.03, 13:49 Nina, Olga i Igorek są wg mnie super Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.10.03, 09:42 Mi podoba sie imie Igor. Natasza też brzmi nieźle. Nikita - nie wiem, czy mozna tak nazwac dziecko w Polsce? ale pewnie tak. Kojarzy mi sie z serialową Nikitą. Tatiana - może być. Alosza, Sasza - jednak za bardzo rosyjskie. Bardzo podoba mi sie Nadia (nie wiem czy to tez z rosyjskiego?). Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
kostaga Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 31.10.03, 07:47 Uwielbiam rosyjski imiona. Moja córeczka miała być właśnie Niną, ale jest Perełką (Paulina) po chcrzestnym tatusiu - taki przypływ rodzinnych uczuć i od razu zmienione plany... Imiona są na prawdę cudowne, ja bym się nie zastanawiała ani minuty dłużej Sushi Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.10.03, 10:18 Bardzo podobają mi się rosyjskie imiona, takie jak Tatiana, Tamara, Nadia. Borys mniej - bo mój pies ma tak na imię J. Odpowiedz Link Zgłoś
a-z Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.10.03, 11:15 dylan2002 napisała: > Borys mniej - bo mój pies ma tak na imię > J. Hi, hi, musze przeslac link do tej wiadomosci do mojego meza - Borysa. On baaaardzo lubi psy! Hi, hi, hi, a zawsze zalowal, ze nie zna zadnego swojego imiennika, no i prosze! Hi, hi, hi... pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.10.03, 11:38 To naprawdę fantastyczny pies! Pozdrawiam męża Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.10.03, 13:02 Czesc ! Mnie osobiscie nie za bardzo podobaja sie imiona rosyjsko brzmiace. Z wyjatkiem Igora ,Niny i Eleny.Pozdr. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
ani_st Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.10.03, 13:55 z rosyjskich imion dla dziewuszki podoba mi sie Nadia, a dla chlopca Igor i sasz, tyle ze drugiego bym nie dala bo podoba mi sie u kogos innego ale nie wiem czy u mojego dziecka by mi sie podobalo A. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.10.03, 14:15 Mnie się podobają Igor i Dymitr dla chłopca, a dla dziewczynki Ksenia i Lena Pozdrawiam Cysia Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.10.03, 14:20 Mnie się bardzo podobają "rosyjskie" imiona. Znałam kiedyś Katię i Nataszę ( siostry)i mam pozytywne skojarzenia z tymi imionami. Oprócz tego lubię imię Nadia. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 07.10.03, 17:40 Mnie tez się baaaardzo podobaja rosyjskie imiona, zarówno wersja podstawowa jak i zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 08.10.03, 03:57 Bardzo dziekuje za wszystkie opinie.Mnie oczywiscie sie one podobaja,a szczegolna slabosc mam do Aloszy...Pozdrawiam,pozdrawiam-Bea. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 11.10.03, 00:02 Ja też, po lekturze "Braci Karamazow"... Ale nie wiem, czy bym tak nazwała swoje dziecko, choć Aloszeńka to najcudniejsze zdrobnienie na świecie. Podoba mi się jeszcze Igor. I Natasza. Odpowiedz Link Zgłoś
beti_k Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 11.10.03, 13:35 Ja mojej córeczce dałam na imię Nina a jeżeli doczekam śię drugiej to będzie Nadia albo Anastazja - wszystkie są piękne Beti mama 9miesięcznej Ninki Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 14.10.03, 10:57 Podoba mi się także imię Oksana. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
dorora Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 15.10.03, 12:16 A mnie się podobają Sasza i Kola. Gdyby nie mąż, nasz syncio miałby zapewne któreś z tych imion, albo nawet dwa) Odpowiedz Link Zgłoś
igreka Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 15.10.03, 12:21 ja mam na imię Tatiana i z tego co wiem nie jest ono rosyjskie a greckie Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_franio Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 17.10.03, 10:13 Mnie się podobaja. Są romantyczne (Wiera, Natasza, Tatiana), a przy tym mało infantylne. Kojarzą się z ludźmi o tzw. mocnych charakterach (Borys, Igor). Ale nie jestem pewna czy nazwałabym tak dziecko... pozdrawiam nieco infantylnie brzmiąca Asia lub Joanna (to juz trochę lepiej) Odpowiedz Link Zgłoś
bestiaa Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona- Sonia 18.10.03, 16:45 2 lata temu z mężem postanowiliśmy, że jeśli będziemy mieli córkę to damy jej na imię Sonia (co tłumaczac z ros. oznacza Zofia) i tak też się stało. Mamy małą Sonię . Anetta i Sonia 25.07.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
soni Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona- Sonia 30.10.03, 15:40 bestiaa napisała: > 2 lata temu z mężem postanowiliśmy, że jeśli będziemy mieli córkę to damy jej > na imię Sonia (co tłumaczac z ros. oznacza Zofia) i tak też się stało. Mamy > małą Sonię . > Anetta i Sonia 25.07.2003 i powiedz, jak reakcje otoczenia? panie na spacerkach sie dziwia i mowia, ze znaja takie pieski? pytam, bo jestem teraz w 7 miesiacu i tak wlasnie postanowilam nazwac coreczke, a opinie sa bardzo rozne Odpowiedz Link Zgłoś
bestiaa Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona- Sonia do soni 31.10.03, 12:33 wszyscy mówią, że ładne imię. Jednak nie wiem do końca czy mówią szczerze. Nas to jednak z mężem nie interesuje. Dla nas Sonia to najpiękniejsze imię . Jeśli chodzi o imiona zwierząt, to miałam papużkę o imieniu Maćiek (a tak ma na imię mój kuzyn), moja kuzynka ma królika o imieniu Sonia. Każdy wybiera to co mu się podoba pozdrawiam gorąco Anetta i Sonia 25.07.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
elmira_k Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona- Sonia do soni 16.06.04, 08:59 Mój królik też ma na imię Sonia bo bardzo mi się to imię podoba )) Odpowiedz Link Zgłoś
karo20024 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona- Natasza 13.11.03, 12:21 a co powiecie na Natasze? mi sie podoba, a rodzina woli Natalie. ale Natalia a Natasza to zupelnie 2 rozne bajki... karolina Odpowiedz Link Zgłoś
doska76 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona- Natasza 13.11.03, 14:27 jako mama Nataszki muszę się wypowiedzieć ))) bardzo mi się podoba i wg mnie pasuje do mojej małej dziewczynki ) tatuś wymyślił to imię, a ja po chwili zastanowienia się zgodziłam )) Odpowiedz Link Zgłoś
marrom1 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona- Sonia 04.01.04, 15:28 witaj, właśnie przeczytałam Twoj post na temat imienia Sonia i muszę wyprowadzić Cię z błędu. Sonia i Zofia to są dwa różne imiona, Sonia to Sonia a Zofia z rosyjskiego to Sofija. Ale też bardzo ładnie pozdrawiam mama Sergiuszka Odpowiedz Link Zgłoś
bestiaa Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona- Sonia 06.02.04, 18:13 a ja czytałam w księdze imiona, że Sonia to Zofia, nie ważne, dla mnie to imię jest cudowne pozdrawiamy Anetta i Sonia 25.07.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona- Sonia 02.03.04, 09:58 Marrom Sonia to zdrobnienie od Sofija, więc Sonia to jak najbardziej Zosia, a Sofija to nasza Zofia. Podobnie jak Sasza to zdrobnienie od Aleksandra. POzdrawiam - Magda Odpowiedz Link Zgłoś
koloris5 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona- Sonia 15.06.04, 10:59 O jak fajnie, że znalazłam jeszcze jakąś Sonię! Ja również dałam swojej córce tak na imię i lepszego nie mogłam wybrać. Soniusie to świetne dziewczyny! Teraz już ma 2 lata i 3 mies. Jesteśmy z Warszawy, może Wy też? Ania i Sonia ( a za 2 mies. prawdopodobnie Lidia) Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 30.10.03, 10:01 Rozwazalismy ten problem, bo maz jest rosyjskojezyczny. Wyszlo nam, ze lepsze sa imiona tradycyjne, miedzynarodowe, ktore mozna na rozny sposob zdrabniac - nasza coreczke Marie Stelle maz nazywa Maszenka i jest to jedyna Maszenka wsrod znanych mi - licznych, niestety - Marys. Ale zabawne bylo, jak rozne konotacje maja te same - wydawaloby sie, neutralne - imiona zaleznie od kregu kulturowego, np. Andrzej w Rosji moze byc uznany za imie osmieszajace, bo czesto tak w bajkach ludowych nazywa sie chlopkow-roztropkow. Odpowiedz Link Zgłoś
lenaluders Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 03.11.03, 15:07 Sonia brzmi przepięknie. Jak inne imiona, które wymieniałyście/liście. Do tej pory byłam jednak przekonana, ża Nina to zdrobnienie od naszej Janiny. A Lena to zdrobnienie od Magdaleny... Ja uwielbiam właśnie to zdrobnienie. Lena Odpowiedz Link Zgłoś
damian1975 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 14.11.03, 01:31 lenaluders napisała: A Lena > to zdrobnienie od Magdaleny... Ja uwielbiam właśnie to zdrobnienie. > Lena Mam znajoma Lene lecz nie od Magdaleny ale od Leonardy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bluetab70 Igor nie jest imieniem rosyjskim, 14.11.03, 11:38 ale starogermańskim; pochodzi od skandynawskiego Ingwara Poza tym uważam, że "rosyjskobrzmiące" imiona są piękne... Odpowiedz Link Zgłoś
moniaser Re: Igor nie jest imieniem rosyjskim, 18.11.03, 15:38 wiem wiem ale zakorzeniło sie na wschodzie i wszyscy je tak kojarzą Odpowiedz Link Zgłoś
adelka69 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 28.11.03, 22:45 a propo imion:Mój malutki synek to Borys, mój starszy syn to Oskar ,a męża mam Czarka.Ja jestem Anna. Siedzimy sobie wieczorkiem w domku a ja do moich chłopaków mówię - właściwie wy wszyscy macie imona psów - Czarki to takie małe czarne kundelki, Oskary- to wilczury,a Borysy to potężne psiska.A na to mój mąż przytaczając dialog pomiędzy dwoma facetami z Jesieni w Pekinie Borisa Viana: -jak masz na imię?-pyta pierwszy -Anna -Anna?-przecież to imię dla psa... ps. psy też kocham i mam dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 04.01.04, 05:48 Wlasnie poznalam chlopczyka o imieniu Kola(Nikola).Nie wiem,czy w Polsce podobaloby sie ,ale dla mnie ladnie brzmi.Pozdrawiam-Bea. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 30.01.04, 15:35 W życiu nie nadałabym dziecku rosyjsko brzmiącego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 31.01.04, 06:39 boniedydy napisala: >W zyciu nie nadalabym dziecku rosyjsko brzmiacego imienia. No comment... Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 31.01.04, 10:22 Oczywiscie. Nie będą miała setki dzieci do obdzielenia imionami, tylko w najlepszym razie czworo. Nie rozumiem, po co mam importować imiona, które żle mi się kojarzą (nie piszę o takiej np. Anastazji, która nie jest imieniem rosyjskim); po co w ogóle importować imiona, skoro jest tyle już funkcjonujących w naszym obszarze językowym do wyboru. Nie rozumiem także ludzi, którzy bezkrytycznie rozglądają się za nowinkami, i to jeszcze z tej strony świata. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 31.01.04, 21:07 A co jest złego w imionach z tej akurat części świata? Nie masz to jak tolerancja, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 31.01.04, 21:52 Powiem szczerze - ja nie mam obiekcji do żadnej części świata, niektóre imiona rosyjskie bardzo mi się podobają, ale zastanowiłabym się, zanim nadałabym je dziecku. A to dlatego, że ludzie u nas są różni - nie wszyscy mają obiektywnośc członków tego forum i sama znam parę osób (nie są to moi przyjaciele), którzy słysząc jednoznacznie rosyjskie imię zareagowaliby nie najlepiej. Tak samo nie nadałabym córce imienia Rachela, które zawsze uważałam za piękne - u nas imię to kojarzy się jednoznacznie, a ludzie są różni... Na szczęście z powodu zalewu amerykańskich seriali z niektórych starotestamentowych imion (Sara, Dawid) schodzi żydowskie piętno. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 01.02.04, 17:00 Po pierwsze, moja tolerancja dla imion nie musi się przejawiać akurat tym, że nadałabym je swojemu dziecku. Po drugie, bardzo dobrze opisała sprawę aniadm. Po trzecie, nie akceptuję świeżych importów z żadnej części świata, chyba że import ten ma szczególne uzasadnienie w postaci chęci uczczenia kogoś/czegoś szczególnie dla nas ważnego lub członka rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
marrom1 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 02.02.04, 22:01 Witajcie drogie emamy, niewiem skąd u Was taka niechęć do imion z "tej części świata". Tym bardziej, że imiona które jak sądzicie pochodzą stamtąd, mają zupełnie inne pochodzenie, np łacińskie imię Sergiusz, które jak najbardziej chyba kojarzy się z nie lubianą Rosją pochodzenie ma zupełnie inne. A czy są jakieś imiona, ktore pochodzenie jest czysto polskieWydaje mi się, że każde ma w sobie odrobinę "importu". Zresztą o gustach się nie dyskutuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 03.02.04, 09:02 Oczywiście, ze wiele z nich jest pochodzenia łacińskiego lub greckiego, i do tych imion nic nie mam. Anastazja np. bardzo mi się podoba. Natomiast po cholerę nadawac np. imiona niemieckie (Helga) w wersji rosyjskiej (Olga), lub imiona rosyjskie (Nadieżda, które ma piękny polski odpowiednik Nadzieja) w wersji uproszczonej i zdrobnionej, nadawanej na zachodzie (Nadia)? De gustibud non disputandum est, oczywiście, ale z dwojga wole się trzymać tradycji własnej, nie cudzej, a jeżeli importowac imiona, to bezposrednio, a nie zaposredniczajac przez trzeci obszar językowy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 03.02.04, 14:14 Etymologia imion mnie interesuje jako wiedza teoretyczna. Natomiast w praktyce ma niewielkie znaczenie. Mnie tylko chodziło o to, że zawahałabym się przed nadaniem mojemu dziecku (in spe) imienia kojarzącego się z językiem rosyjskim, a to dlatego, że wiele osób w Polsce wciąż żywi do "tamtej części świata" niechęć. Niezależnie od tego, czy jest to słuszne, czy nie, nie chciałabym narażac mojego dziecka na problemy związane z cudzymi uprzedzeniami (w każdym razie o ile mogę temu zapobiec). Odpowiedz Link Zgłoś
marrom1 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 04.02.04, 22:44 Witaj, wiesz wydaje mi się, że to czy twoje dziecko będzie miało problemy np. z imieniem, wyglądem czy też może nawet zupełnie czymś innym o czym teraz nawet nie zdajesz sobie sprawy zależy w dużej mierze od charakteru jego samego. Jeżeli będzie przebojowy, odważny i towarzyski (że tak powiem) problem sam się rozwiąże, bo po prostu ww sprawy nie będą miały miejsca. Nikt nie będzie zwracał na to uwagi, gwarantuje Ci to.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 04.02.04, 22:55 Tak, ale dopiero jak dorośnie... ) Może to dlatego, że mam sporo rodziny na wschodzie polski, gdzie dość żywe są konflikty, zwłaszcza na tle religijnym. I wykładnia dosyć prosta, "ruskie imię = prawosławny". I jeszcze "prawosławny = nie nasz". Pamiętaj, że małe dzieci bezkrytycznie akceptują opinie rodziców, które w tym wypadku mogą brzmieć "z tym się nie baw, to ruska świnia". Kiedy urodził się mój kuzyn, miał być nazwany Igor. Babcia (jego, nie nasza wspólna), zareagowała telegramem "Imię dobre, sprawdźcie, czy nie ruskie". Nie nazywa się Igor. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 05.02.04, 06:32 aniadm napisala: >Pamietaj,ze male dzieci bezkrytycznie akceptuja opinie rodzicow,ktore w tym wypadku moga brzmiec "z tym sie nie baw,to ruska swinia" Czy duzo masz jeszcze argumentow na tym poziomie?!?Juz nie cytuje tej" wykladni dosyc prostej"Powiem krotko-POZALOWANIA GODNE!I przyznaje,ze takie"perelki" wyprowadzaja mnie z rownowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 05.02.04, 08:41 Zgadzam się, że jest to pożałowania godne. Gdybym nie słyszała na własne uszy, nigdy bym w to nie uwierzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 05.02.04, 09:46 A ja bym Ani bronila. Jak juz tu pisalam, moj maz jest Polakiem ze Wschodu, ale nazwisko ma rosyjskie. I uwierzcie, mimo, ze mowi biegle po polsku, jest dobrze wyksztalcony, a z racji karty stalego pobytu ma identyczne prawo do pracy jak Polacy, niestety, na komentarze (i nie tylko) odnosnie swojego pochodzenia jest narazony. Kto nie odczul, nie zrozumie. I pozalowania godne nie jest to, ze Ania o tym pisze, tylko to, ze takie komnetarze sie zdarzaja, i to czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 05.02.04, 21:49 Moim zdaniem pozalowania godne jest to, ze ulega sie opiniom osob wyglaszajacych tak zalosne komentarze. Wiem co to los obcokrajowca, ale nigdy by mi na mysl nie przyszlo kierowac sie czyimis komentarzami w wyborze imienia. A. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 05.02.04, 22:06 Jeszcze nie wiem, czym sie będe kierować, ale jak już przyjdzie co do czego, to wybacz, ale podobne kwestie tez wezmę pod uwagę. Po co od razu narażac moje dziecko na konforontacje z ludzką głupotą? I tak na nią wpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marrom1 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.02.04, 21:23 Witaj, Wydaje mi się, że sama pochodzisz ze Wschodu, bo jak widzę problemy tej natury nie są Ci obce. Niestety ta niechęć do Rosjan i kojarzenie ich z prawosławnymi jest bardzo typowe dla tych terenów. Ludzie w centralnej Polsce, na zachodzie kraju wcale tak tego nie odbierają, tylko tam u Was na Białostoczyźnie te konflikty są tak mocno widoczne i często się o nich słyszy. Ale to w dużej mierze zależy również od rodzica, bo kto wie czy jego postawa w stosunku do swojego dziecka, pokazywane wzorce zachowania kiedyś nie obrucą się przeciwko jemu samemu.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.02.04, 22:35 Ja akurat jestem z Warszawy... Ale fakt, że mam rodzinę na Białostocczyźnie. Konflikty z prawosławnymi sa tam, gdzie sa prawosławni, chociaż w Warszawie też mi się różne rzeczy zdarzało słyszeć. Ludzie są różni w całej Poslce Jak mówi moja mama: niebezpiecznie jest zakładać, że wszyscy są równie inteligentni, jak ty... Odpowiedz Link Zgłoś
marrom1 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 07.02.04, 13:01 witaj, wiesz a ja mimo wszystko uważam, że ostro przesadzasz. Taki typ rodziców jest godny pożałowania i ja mam nadzieję, że jest ich naprawdę niewielu. Nawet jeżeli, to czy dziecko z góry jest narażone na kontakt z nimi właśnie...Mam znajomych z Warszawy, którzy dali swojemu synkowi imię Sergiusz, chłopak nie spotkał się dotychczas ze złosliwymi uwagami a chodzi teraz do ostatniej klasy gimnazjum, także wydaje mi się, że normą to nie jest i normalnych i INTELIGENTNYCH ludzi spotkać można..... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 07.02.04, 17:24 ...ale Sergiusz to nie imię rosyjskie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 08.02.04, 17:05 No właśnie. Co innego, gdyby nazwali go Siergiej. Albo mówili na niego Sierioża. Tak to łatwo rozwiązać problem. Nazwac córkę np. Natalia - można sobie zdrabniać na Natasza, a inni będa mówić Natalia i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
konsonans Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 02.02.04, 16:03 A ja znam siostry Sonia i Sara. Moja koleżanka stwierdziła, że "to takie imiona dla psów". Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 03.02.04, 06:16 konsonans napisała: > A ja znam siostry Sonia i Sara. > Moja koleżanka stwierdziła, że "to takie imiona dla psów". Ja powiedzialabym,ze to takie...dysonansowe stwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
beataost Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 05.02.04, 23:30 Ja mam małego Konstantego - imię ma pochodzenie łacińskie, ale ja z upodobaniem używam rosyjskiego zdrobnienia Kostia. I bardzo mi się to podoba. Niektórzy uważają, że brzmi dziwacznie, bo na "a" - ale taki jest też przecież swojski Kuba. Podoba mi się także wiele innych imion męskich w rosyjskich zdrobnieniach z końcówką "a". Alosza, Sasza - super! Także Kola (od Mikołaja). Myślę że gdybym miała jeszcze Mikołaja, to byłby na pewno Kolą! Kostia i Kola - po rosyjsku, ale jak ładnie! A Maszeńka dla dziewczynki jest śliczne, ładniejsze od Marysi! Dodam jeszcze, że w zasadzie przyznaję rację tym z Was, które piszą o unikaniu ewentualnej dyskryminacji - fakt, może lepiej byłoby nie narażać na nią dziecka? Ale imiona brzmią tak ładnie, że moim zdaniem pokusa jest silna! Pozdrawiam - B. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.02.04, 09:15 I wlasnie dlatego mamy Maszenke... Odpowiedz Link Zgłoś
aneta10ta Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.02.04, 13:10 Niosą w sobie powiew stepowego wiatru, który mierzwi włosy (o ile jest co) i rozlewność Donu, kozaczy honor, pogardę dla śmierci i temperament. Coś jeszcze z Gogola, ale nie pamiętam, co on tam napisał?_Annę Kareninę_? Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.02.04, 15:22 > Coś jeszcze z Gogola, ale nie pamiętam, co on tam napisał?_Annę Kareninę_? > Aneta Nie, "Idiotę" ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 02.03.04, 10:09 boniedydy napisała: > > Coś jeszcze z Gogola, ale nie pamiętam, co on tam napisał?_Annę Kareninę_? > > Aneta > > Nie, "Idiotę" ;-> Boniedydy niekoniecznie podpisałabym sie pod wszystkimi Twoimi postami, ale przy tym niemal popłakałam się ze śmiechu)), czego mam nadzieję Aneta nie weźmie mi za złe Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 17.04.04, 22:18 melka_x napisała: > boniedydy napisała: > > > > Coś jeszcze z Gogola, ale nie pamiętam, co on tam napisał?_Annę Karen > inę_? > > > Aneta > > > > Nie, "Idiotę" ;-> > > Boniedydy niekoniecznie podpisałabym sie pod wszystkimi Twoimi postami, ale > przy tym niemal popłakałam się ze śmiechu)), czego mam nadzieję Aneta nie > weźmie mi za złe Co prawda o imionach piszemy,ale pozwole sobie wyjasnic Wam,ze Anna Karenina jest dzielem Tolstoja,a Idiota-Dostojewskiego...Bea. Odpowiedz Link Zgłoś
nilka13 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 08.02.04, 17:00 Niektóre z wymienionych imion nie są rosyjskie, rosyjskie sa jedynie przytoczone zdrobnienia. Ja osobiście wolę, kiedy nazywa się mojego synka Kola (od Mikołaja) niż Miki (to już chyba od disnejowskiego gryzonia?); sama nazywam go Mikołajkiem, rzadziej Miłkiem lub Milusiem. Aleksander spieszczony jako Sasza, Saszeńka także budzi więcej mojej sympatii niż Aleks vel Alex. Jeśli następny będzie synek, to właśnie Olkiem zostanie. Moja dalsza rodzina kręci nosem, ale to ja rodzę i ja decyduję. Pozdrowienia dla wszystkich wertujących imienniki. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 02.03.04, 09:49 Strasznie mi sie podobaja rosyjskobrzmiace imiona, a ze dzieci nie maja z tego zadnych problemow, wyprobowalam na sobie - jak sie przedstawiam Natasza, narazam sie jedynie na uslyszenie... komplementu dot. imienia. ;o) Tylko na Boga, niech mi nikt nie pisze, ze to zdrobnienie od Natalii - bzdura! Natalia swietuje 27.VII i 1.XII, a Natasza 9.XII! Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 02.03.04, 11:01 To jest rosyjskie zdrobnienie od Natalii. Z drugiej strony jest trochę zdrobnień z innych języków, które przyjęły się u nas jako osobne imiona (Aneta, Anita, Julita, Żaneta, Nadia, Ewita, Marieta, Marika). Natomiast z tego, co kiedyś czytałam (i o ile pamiętam ), to imiona Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 02.03.04, 11:03 oj, za bardzo się pośpieszyłam... Miało brzmieć tak: Natomiast z tego, co kiedyś czytałam (i o ile pamiętam ), to jeśli daty imienin nie wyznacza kalendarz kościelny, w którymś urzędzie wpisuje się je w kalendarz mniej-więcej dowolnie. Albo przesuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 02.03.04, 16:49 To wiem, ale ktos gdzies na forum napisal, zeby ochrzcic dziecko Natalia, a zdrabniac do Nataszy. No i wlasnie w oplskim jezyku juz by to nie przeszlo. To mniej wiecej tak, jakby zdrabniac Alicje do Aliny... Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 03.03.04, 15:23 Zdrobnienia mozna nadawac dowolne, a że Natasza JEST zdrobnieniem od Natalii, to problemu zadnego nie widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 03.03.04, 17:15 bea-chiara napisała: > Imiona takie jak np.:TATIANA,BORYS,NIKITA, czy tez w formie zdrobnienia jak > ALOSZA,SASZA...Czy moga sie spodobac,czy za bardzo...rosyjskie?Bea. Moja siostrzenica ma na imię Lena. Bardzo mi się to imię podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 06.03.04, 17:31 A ja tam kocham takie imiona.....sama mam na imię natalia,mam siostrę Darię,córeczki Nadię i Sonię. Mój mąż jest Włochem ale 1000 razy wole rosyjsko brzmiące imiona od Antonietty,Giulii,Franceski itp. Pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
angie555 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 07.03.04, 13:12 Rowniez lubie rosyjsko brzmiace imiona. Poznalam kiedys chlopaka, ktory byl Polakiem i nosil imie Sasza!!!!! Lubie Nadia i Natasha. A wloskie imiona sa rzeczywiscie beznadziejne. Nata76 - Ja rowniez nie nadam dziecku wloskiego imienia choc mieszkam we Wloszech.... pozdrawiam :0) Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 27.03.04, 06:16 Ja,majac slabosc do imion rosyjskobrzmiacych,lubie imiona wloskie.Ale w kontekscie jezyka wloskiego... Pozdrawiam-Bea. Odpowiedz Link Zgłoś
soni Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 30.03.04, 16:13 nata, na podstawie doswiadczen twych - jak sie sprawdza imie Sonia? nazwalam tak wlasnie coreczke /2,5 mca/ i ciekawa jestem jak na to imie reaguja dzieci czy twoja corka juz jest w takim wieku, ze ma kontakt z innymi Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 do Sonii i Edeli 25.04.04, 18:41 Witajcie, Soni- moja córeczka ma ponad roczek. Już się przyzwyczaiłam do uwag typu"sonia- jak pies sąsiadów", ale większość pozytywnie.Starsza mówi na siostrę Soso,albo Soniaczek...Słodko,prawda? Edela-pytanie trochę nie na temat,jak się żyje z trojeczką?W jakim wieku są Twoje dzieciaczki? TAMARA-piękne.... "wpłynąłem na cichego przestwór oceanu........................"Och,jak mnie ciągnie w tamtejsze klimaty..... W rodzinie mojego meża jest Ivan,Ivanka,Saszka,Tania. A ja poznałam Wierę- wspaniała dziewczyna.............. pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: do Sonii i Edeli 26.04.04, 05:19 Nata,a czy Saszka,Tania sa tylko zdrobnieniami,czy tez w tej formie zostaly wpisane do aktu ur.? Pozdr.-Bea. Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: do Sonii i Edeli 26.04.04, 10:01 nata76 napisała: > jak pies sąsiadów", ale większość pozytywnie.Starsza mówi na siostrę Soso,albo > Soniaczek...Słodko,prawda? Czy ja wiem? Soso to zupełnie jak Józef Dżugaszwili. Ze słodyczą nie kojarzy mi się zupelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bestiaa Re: do nata 76 27.04.04, 18:01 Moja Sonia skończyła 9 m-cy, jeszcze nie zdażyło mi się aby ktoś mówił o tym imieniu negatywnie. Na Sonię w żłobku wołają Sonka pozdrawiamy Anetta i Sonia 25.07.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
nineczkak Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 08.04.04, 12:02 TE IMIONA SA FAJNE,ALE JESLI MYSLISZ O NADANIU IMIENIA DZIEWCZYNCE TO CO POWIESZ NA TAMARĘ? Odpowiedz Link Zgłoś
edela Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 08.04.04, 13:00 Witam! Ja bardzo lubię imiona rosyjsko brzmiące i dl;a tego moje córeczki ma ja na imie Nina i Nadia Pozdrawiam Edyta( mama Kubusia , Ninki i Nadii) Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 09.04.04, 17:41 Mi najbardziej podobają się Borys, Nina i Olga. Osoby noszące te imiona posiadają silną osobowość i radzą sobie w życiu. K. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina1980 Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 26.04.04, 11:51 mam młodszą siostrę Olgę. Moim zdaniem super imię, i żadne nacje nie mają większych problemów z wymową, co moim zdaniem jest ważne - ja w USA zostałam "ochrzczona" Katriną właśnie, bo ich wymowy Kasi i Katarzyny nie mogłam znieść. A Olga teraz tam mieszka i nie ma problemów - poza tym że faktycznie ludzie czasem pytają czy nie jest Rosjanką, co oczywiście jest bardzo denerwujące. Aha, osobowość ma zdecydowanie SILNĄ Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 26.04.04, 11:55 katrina1980 napisała: > mam młodszą siostrę Olgę. Moim zdaniem super imię, i żadne nacje nie mają > większych problemów z wymową, co moim zdaniem jest ważne - ja w USA > zostałam "ochrzczona" Katriną właśnie, bo ich wymowy Kasi i Katarzyny nie > mogłam znieść. A Olga teraz tam mieszka i nie ma problemów Moja siostra przyrodnia mieszkająca w Kanadzie też tak się nazywa, ale po kilku latach przestano używać tego imienia i w tej chwili mówi się na nią Ola. "Olga" brzmi twardo i zupełnie do niej nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jopiec Re: ROSYJSKIO BRZMIACE imiona-co myslicie... 27.04.04, 18:07 Ja mam do nich słabośćnawet dokładnie nie wiedziałam jakiego pochodzenia są moje ulubione imiona..dowiedziłam się gdy wybieraliśmy imię dla mojej córeczki- ma na imię Marlenamiała być albo Nadja,albo Sonia,albo Lena,albo Tatiana..Tak fajnie miękko brzmią,są bardzo melodyjne,zresztą tak jak ten język Odpowiedz Link Zgłoś
jopiec Dajcie znać mamy Marleny! 27.04.04, 18:12 Jestem szczęśliwą mamą ślicznej 4 miesięcznej Marlenki(ur.17.12.03)Czy któraś z Was też?jesli tak napiszcie coś o swoich pociechach..Jakie są Wasze Maleńkie? jak do nich mówicie itd..czekam na listypozdrawiam cieplutko-asia Odpowiedz Link Zgłoś