Dodaj do ulubionych

Duży noworodek

28.09.11, 09:34
Chciałabym wypróbować pieluszki wielorazowe przy moim trzecim dziecku. W tym momencie najbardziej podobają mi się kieszonki one size i takie chciałabym używać.
Wiele z was mówi jednak, że na początku są one jednak za duże dla maluszka. Zastanawiam się więc jednak czy nie kupić choćby jednego otulacza 2-5 kg.
Z drugiej strony moje drugie dziecko ważyło trochę ponad 4 kg po urodzeniu, więc spodziewam się, że trzecie będzie jeszcze większe i nie wiem, czy jest sens kupować taki mały otulacz.
Ponieważ dopiero zaczynam tę przygodę, nie chcę kupować dużej wyprawki od początku i będę wspierać się jednorazówkami. Dopiero, gdy przekonam się na 100% do wielorazówek, chcę uzupełnić mój zestaw.
Co byście mi doradziły, kupować ten mały otulacz, czy spróbować jednak z one size i ewentualnie przeczekać na jednorazówkach do momentu, gdy kieszonki będą już dopasowane?
Czy ten otulacz 2-5 kg jest rozmiarowo porównywalny do jednorazówek newborn 2-5 kg? Jeśli tak, to wiem że moje maluchy bardzo szybko z nich wyrosły.
Obserwuj wątek
    • leilana26 Re: Duży noworodek 28.09.11, 16:38
      spróbuj pieluszki typu kieszonka. dopasujesz je również na noworodka jak i 2 latka
      allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-babyland-wkladweglowy-nowosc-i1827866729.html
      są też ze zwykłym wkładem. Ja coprawda nie używałam ich na noworodku ale mam lalkę dzidzusia i pasują idealnie ( córka czasem podbiera mi pieluszki dla jej dzidziusia i razem pieluszkujemy).
      Mam te pieluchy od 5 miesięcy niedawno dokupiłam kilka sztuk bo wiadomo teraz wkłady wolniej schną... Polecam ten sklep na allegro.
    • aamarzena Re: Duży noworodek 28.09.11, 21:56
      Jeśli spodziewasz się, że dzidziuś będzie ważył ok 4 kg to faktycznie zakup otulacza do 5 kg może mijać się z celem. Otulacze takie są dość małe, ja miałam BambinoMio do 5 kg - wystarczył na trochę dłużej niż pieluchy w rozmiarze NewBorn. Jeśli chciałabyś jakiś mały otulacz polecam Weehuggers rozm 1 - jest do 7 kg, ma regulację wielkości. Pieluszki OneSize często są nieco duże dla noworodków (moja córa ważyła 3 kg i ciężko było coś dopasować, żeby nie miała wielgachnej pupy), ewentualnie kieszonki Charlie Banana - oprócz napek przy nóżkach mają regulację gumeczkami, więc nawet dzieciom o szczupłych udkach udaje się je dopasować. Jeszcze Fuzzi Bunz maja podobna regulację jak ChB
      • niesamamama Re: Duży noworodek 29.09.11, 10:25
        Też myślałam o BambinoMio, ale chyba się wstrzymam jednak do porodu i przekonam się jaki maluch będzie i sprawdzę jak leży na nim one size.
        Co do Charlie Banana to dziewczyny w tym wątku piszą, że są raczej dla drobniejszych dzieci, a jak już wspomniałam drobinki się nie spodziewam wink
        Rozważam jeszcze Fuzzi Bunz, ale nie wiem, czy są one podobne do Charlie Banana jeśli chodzi o obciskanie gumki na nóżkach, tzn. czy w pewnym momencie nie będą za ciasne?
        A może są na tym forum dziewczyny, którym od początku udało się pieluchować w one size bez regulacji przy nóżkach?
        • aamarzena Re: Duży noworodek 29.09.11, 19:59
          Jak chcesz większe kieszonki to może BumGenius albo Blueberry - starczą na dłużej na pewno. Na moja córkę były dobre tak od ok 4 kg. Otulacze Flip tez bardzo polecam - mam 3 i są super - nie przeciekają, są OS więc na dłużej na pewno starczą.
        • borussia2000 Re: Duży noworodek 03.10.11, 16:36
          ja wprawdzie zaczęłam używać pieluszek wielorazowych jak córcia miała 4 m-ce (wcześniej po prostu o nich nie słyszałam) ale na Twoim miejscu chyba kupiłabym kieszonki one size i ewentualnie 2-3 otulacze FLIP. Gdyby kieszonki były jeszcze za duże to Flip pomimo że jest one size super się dopasowuje nawet na malutkie dzieci, a przyda Ci się też na później. A do Flipa możesz włozyć praktycznie wszystko: prefoldy, tetrę albo formowankę (fajne i tanie są formowanki ECOpi).
          A gdyby jednAK były za duże to najwyżej dokupisz ze 3 otulacze 2-5kg np. Bambino Mio, dokupić zawsze zdążysz - sklepy wysyłają często towar w przeciągu 24h więc 1-2 dni i masz otulacz u siebie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka