Dodaj do ulubionych

Znów proszę o pomoc

07.06.04, 10:56
Znów muszę prosic o pomoc. Moze panikuje ale to moja pierwsza ciąza i nie do
końa wiem co i jak. Dziewczyny jak to jest z tymi ruchami Maluchów??
Jestem w 28 tyg. i do wczoraj moja Mała wyprawiała straszne akrobacje. czułam
ją prawie cały dzień i przed snem. A od wczoraj cisza...jeszcze jakoś
niemrawo sie ruszała w niedzielę do południa a potem cisza.sad(( Zaczełam się
niepokoić. Jak to jest?? Czy kontaktować sie z lekarzem jak najszybciej??
Jak było u Was?? Proszę.sad(

Kasia z Malutką
Obserwuj wątek
    • wieczna-gosia Re: Znów proszę o pomoc 07.06.04, 11:07
      Ruchy liczy sie tak:
      po jedzeniu bo wtedy dziecko jest zwawsze jak porcje dostanie wink)
      do 10 ruchow liczymy i koniec.
      Jesli nie jestes w stanie doliczyc do tych 10 ruchow- skontaktuj sie z
      lekarzem.
    • sakada Re: Znów proszę o pomoc 07.06.04, 11:20
      Ja też miałam taką sytuację, że zawsze wyraźnie czułam ruchy dziecka, a pewnego dnia (właściwie wieczoru) nic nie odczuwałam kilka godzin.Nawet mój standardowy sposób na wywołanie ruchów, czyli położenie rąk na brzuchu i głaskanie go nie pomogły.Zadzwoniłam do swojego lekarza i już pół godziny później siedzieliśmy z narzeczonym na USG, który na szczęście wykazało, że Dzidzia rusza się i jest cała i zdrowa.Lekarz wyjaśnił, że to się zdarza, dziecko rusza się, ale jego ruchy są słabsze niż zwykle i my ich nie odczuwamy. Jednak Tobie radzę, jeżeli nie będziesz czuła ruchów przez jakiś czas to postaraj się je wywołać - połóż się, pomasuj brzuch, przemów do Maluszka (to na prawdę działa, później w 9 miesiącu miałam badanie KTG i połoźna kazała mi obudzić Dzidzię, żeby wynik był miarodajny i tym sposobem właśnie obudziałam Małego)a jeżeli to nie będzie skutkowało idź do lekarza, choćby dla świętego spokoju. Powiedz mu szczerze, że nie czujesz ruchów i chcesz zobaczyć Dziecko, żeby uspokoić nerwy, on ma obowiązek zastosować się do Twojej prośby. Powodzenia i oby Twoje obawy były bezpodstawne.
      • biedronka2003 Re: Znów proszę o pomoc 07.06.04, 20:00
        Z moja pierwsza ciaza mowili mi , ze jak odczuwam mniej ruchow to mam napic sie
        kubek cieplego mleka i polozyc sie spokojnie. Tak wiec jezeli lubisz i mozesz
        pic mleko to sprobuj.
        • kasiasz10 Dziękuję!!! 08.06.04, 12:05
          Dzięki Dziewczynysmile)))) Zawsze mogę liczyc tu na Waszą pomoć, w przeciwieństwie
          do moich znajomych. Niestety jestem pierwszą pośród moich koleżanek która
          zostanie Mamusią, i na ich pomoc nie moge liczyć. Szczerze mówiąc odkąd jestem
          w ciąży to juz koleżanki sie posypały. W towarzystwie odbieraja mnie jako
          ciekawostkę przyrodnicząsmile)))) bo postawiłam z męzem na Rodzinę a nie karierę.
          Ale doś c smucenia. Dzidzia rusza sie, chyba nie chce iśc do lekarzasmile))) Nie
          szaleje tak jak szalała, ale daje znac o sobiesmile))))))))))))) i to mnie juz
          napawa szczęściemsmile))))
          Juz nie mogę się doczekac tego naszego Skarbu.

Buziaki dla Was i Waszych Maluchów

Kasia i Kochatek - Dziewczynka 31.08
    • indeborga Re: dzidzia się rusza kiedy chce... 08.06.04, 14:12
      ... tzn jak każdy ma lepsze dni i gorsze . Czasem rusza się bez przerwy kilka
      godzin i mocno kopie, wierci się,. Czasem dłuższy czas jest spokój - pewnie
      spi, nie chce jej się ruszać, albo rusza się tak delikatnie że się tego nie
      czuje. Mnie tez zdarzyło sie niepokoić o dziecko bo mało się ruszało przez 1,5
      dnia. Ale uważnie ją sledziłam i wiedziałam że troche się rusza tylko mniej niż
      zwykle. Potem okazało sie że w tym czasie dziecko z położenia miednicowego
      przeszło na główkowe, a ja nie poczułam jak sie przekręciło i zorientowałam się
      dopiero gdy było już główka na dole.Jeśli jednak bardzo sie niepokoisz to idż
      do lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka