Dodaj do ulubionych

Ruchy dziecka 39-40 tc

03.01.13, 09:55
Czesc dziewczyny. mam pytanko. czytałam duzo o ruchach płodu i wiem ze pod koniec ciazy sa one mniejsze bo dzidzius nie ma miejsca- a moj z tego co wykazalo USG nie jest maluszkiem smile. Nie martwiło mnie to do wczoraj kiedy to po raz kolejny byłam na KTG i wszystko bylo ok ale pod koniec badania maluszek chyba sobie przysnal i zadnymi sposobami nie moglam go obudzic. lekarz kazał mi przyjsc jeszcze raz popołudniu tak wiec zrobilam. Położna obserwujac wynik mowila ze jest ospały i nastraszyla mnie ze moze to byc spowodowane nieprawidłowym działaniem łozyska lub pepowiny. z wynikami poszlam do ordynatora a on powiedzial ze wszystko ok. Dodam ze maluch juz od miesiaca chyba sie tak malo rusza . wieczorem cos poszaleje albo jak zjem czekolade smile. termin mam za tydzień. prosze napiszcie jesli którac z was tez miala malego LENIUCHA w brzuszku.

Obserwuj wątek
    • brown_aurelia Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 03.01.13, 12:38
      mój jest trochę leniwy,chociaż dziś w nocy prawie cały czas mnie kopał.
      jestem w 40 tygodniu ciąży.
      mieszkam za granicą i tutaj jak na razie nie miałam jeszcze żadnego KTG.
      też słyszałam o tym, że te ruchy mogą być spowodowane starzeniem się łożyska.
      termin mam za kilka dni, więc czekam w pogotowiu smile
      • princesswhitewolf Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 03.01.13, 13:32
        i tutaj jak na razie nie miałam jeszcze żadnego KTG

Mieszkasz w UK moze? Mi tez tu nie robili jeszcze KTG, ale ponoc w trakcie porodu robia co godzine albo jesli nie chcesz chodzic caly czas.
    • princesswhitewolf Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 03.01.13, 12:51
      prosze napiszcie jesli którac z was tez miala malego LENIUCHA w brzuszku.

ja. koniec 36 tygodnia. Jak spi to kilkanascie godzin. Dobrze ze nie chrapie. A jak sie obudzi i zacznie wariowac to nie wiem czy tam dyskoteka czy mecz pilkarski.

Dzieci sa rozne... Nie martw sie.
    • paul_ina Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 03.01.13, 13:09
      Jak się tak bardzo martwisz, to może idź na usg, tam się bada stan łożyska i pępowiny.
      Dzieci są różne, ja jestem w 34 tc i są dni, że mam dyskotekę w brzuchu, a są takie, że raz czy dwa celnie kopnie po nerach albo w jajnik i resztę prześpi.
      • ewelina_s22 Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 03.01.13, 15:50
        byłam na usg ponad tydzien temu i wszystko ok wiec chyba poprostu mały ma mało miejsca. dzisiaj sie juz troszke wierci i mam dziwne bóle takie kłujące w dole brzucha i oczywsicie pachwiny mnie strasznie bola..... moze to juz dzisiaj bedzie smile CHCIAŁABYM JUZ BYC PO smile
        • aska103 Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 03.01.13, 17:40
          Fajnie że ktoś podjął ten wątek bo ja sie strasznie tego boję.Mam skończony 37tc i lekarz i położna mi mówili że mam liczyć ruchy i jeśli nie bedę ich czuła lub wyraźnie sie osłabia lub będą nadwyraz intensywne to jechać na IP, teraz mam taka schiza że ja mały nie kopie z godzinę to robie się nierwowa..
          I tak się zastanawiam czy często tak jest, że dzieci na koniec właśnie robią się spokojniejsze przez to łożysko i poprostu zbliżający sie poród czy to raczej żadkość a w wiekszości maluchy są dość aktywne do samego końca?
          • iwona_woz Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 03.01.13, 17:48
            Jutro koncze 37 tydzien, maly sie wierci, ale nie tak jak wczesniej. Nie sa to wolne kopniaki tylko takie przesuwanie nozek, wypychanie roznych czesci ciala, czkawki. Moj starszy synek byl mniej ruchliwy.
            • skierka27 Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 03.01.13, 20:11
              Ja kończę 38tc. To moje 3 dziecko. W dwóch poprzednich ciążach ruchy pod koniec były inne i spokojniejsze, ale jednak w tej maluszek jest zbyt leniwy od jakiegoś czasu. Zgłosiłam to na wizycie tydzień temu i teraz mam do końca ciąży ktg co dziennie, a w razie słabych ruchów po południu (ktg do południa)mam natychmiast jechać do szpitala. Dodam, że mieszkam w Uk i nie miałam żadnego problemu z uzyskaniem pomocy w tej sprawie. Wręcz lekarz stwierdził, że to trzeba na tym etapie mieć na oku.
    • nomya Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 05.01.13, 12:27
      ewelina_s22 napisała:
      > prosze napiszci
      > e jesli którac z was tez miala malego LENIUCHA w brzuszku.

Ja miałam takiego leniucha i śpiocha w brzuchu, że podczas KTG była ciągle zawężona oscylacja, co kończyło się zawsze sprawdzaniem przepływów na usg. Doszło do takiej sytuacji, że położna kazała mi na KTG przychodzić wyłącznie wtedy, kiedy poczuję, że mały właśnie stał się aktywny, co też wcale takie częste nie było big_grin Co się strachu przez to najadłam to moje, a dzisiaj już wiem, że taki mi się egzemplarz trafił smile
      Pierwsze 3,5 miesiąca po porodzie przespał z przerwami na jedzenie, zmienianie pieluch i kąpanie. Nie wiedziałam, że mam dziecko big_grin
      Po prostu zero problemów, spokojny chłopak mi się trafił i tyle.
      • ewelina_s22 Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 05.01.13, 14:03
        tez mi sie tak wydaje ze po prostu mam leniuszka smile mysle ze czula bym dyby bylo cos nie tak.....
        uspokoilas mnie.... smile mam nadzieje ze po urodzeniu tez syn bedzie spokojny bo ja niestety taka nie bylam... smile
        • nomya Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 05.01.13, 14:17
          Daj znać jak się urodzi czy też masz takiego śpiocha jak ja wink
    • minerwamcg Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 05.01.13, 23:31
      Miałam odwrotną przygodę tuż przed cc, praktykantka z położnictwa podpinała mi KTG i podpinała, nic nie było słychać, więc podniosła alarm, że nie ma tętna - a tymczasem ja wyraźnie czułam, jak mi córka w brzuchu zwalcza kolejną czkawkę smile
      Fakt jest faktem, pod koniec ciąży dziecko rusza się mniej, zdarzało mi się siedzieć jak na szpilkach z zegarkiem w ręce i wyczekiwać - ruszy się czy nie? Za to teraz nadrabia... smile
      Bywało różnie i wcześniej - ciąża wypadła mi na jesień, zimę i wczesną wiosnę, więc wszystkie dołujące pogody i spadki ciśnienia też przerabiałyśmy i rozmowa przez wewnętrzny telefon wyglądała u nas tak:
      - Mama... jesteś?
      - Tak, kochanie. Uaaa...
      - To śpimy dalej, nie?
      - No pewnie...
      • princesswhitewolf Re: Ruchy dziecka 39-40 tc 06.01.13, 00:43
        minerwamcg- najpiekniejszy wpis jaki czytalam ta tym forum. serio
        smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka