Dodaj do ulubionych

Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? !

10.02.14, 13:09
Moje drogie,
warjuje już od czytania co mi wolno a czego nie powinnam jeść..
Moja dieta przed ciazą była zdrowa, jedynąrzeczą, którą odstawiłam to poranne espresso i alkohol, zatem te wszystkie mądre słowa otaczające nas tu i ówdzie czy mówią prawdę?
Przeczytałam , że rzeczy wędzone są zakazane ( jako rakotwórcze) czy zatem szynka wloska wedzona, czy nasz cudowny oscypek raz na jakis czas to tak wielkie zło???
orzeszki ziemne ? NIE? bo powoduja alergie u dziecka....
aaaa
Czego nie można a co można w ciązy? Wasze propozycje?
Obserwuj wątek
    • jolla14 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 10.02.14, 13:19
      Wszystko z umiarem i z zachowaniem higieny takie moje zdanie... Kawa pije jak mam ochote , trzeba by wypoc z 5 aby mogla szkodzić... Nawet ser pleśniowy jadlam co jest zakazane tylko ze nasze sery sa pasteryzowane typu lazur np.. Tirsmisu mmmm zjadłam poł blachy na męża urodziny .
      • s.uri Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 10.02.14, 13:43
        Zdrowy umiar przede wszystkim. Ja odmawialam jedynie surowego miesa. Czytajac bzdury w internecie wychodzi, ze przez 9 mcy trzeba zyc o chlebie i wodzie, bo reszta jest w jakis sposob szkodliwa. Absurd.
    • mum2004 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 10.02.14, 14:00
      Jedyne co odstawiłam to alkohol. Poza tym jem wszystko to co przed ciążą. Zawsze starałam się w miarę zdrowo odżywiać - więc po prostu jem normalnie. Nie jem surowego mięsa - ale przed ciążą też nie nigdy nie jadałam.
      Szynka wędzona, oscypek, orzeszki, kawa - zabronione? Pierwsze słyszę, to jakiś absurd!
      • mima14 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 10.02.14, 15:01
        Moja dieta ciążowa wiele się nie różniła od tej przed ciążą. Mam swoje ulubione dania i przyzwyczajenia, z których nie chciałam rezygnować. Uwielbiam sery pleśniowe (tu mówię o tych "prawdziwych" pleśniowych), niestety jestem alergiczką i zawsze musiałam z nimi uważać, sushi zamawiałam z pieczoną rybą nie surową, uwielbiam ostrą kuchnię tajską, wietnamską i z tego nie rezygnowałam, alkoholu nie pijam w ciąży, ale to akurat najmniejsze wyrzeczeniewink, kawę piję raz dziennie, szynkę surową/wędzoną jem, orzeszków nie lubię, oscypka w w-wie trudno kupić, a szkodasmilezdarzyło mi się zjeść tatara z surowym jajkiem. Po urodzeniu poprzedniego dziecka pediatra przy wypisie ze szpitala powiedział, że karmienie nie wyklucza żadnych potraw, mogę jeść to co w ciąży. Kiedy wpadła do nas położna z wizytą patronażową, rwała włosy z głowy jak zobaczyła truskawki, ostre curry i pączki na deser (miałam apetyt że hej) , kategorycznie zabroniła mi jeść cokolwiek poza ryżem, marchewką i indykiem, bo alergie, wysypki, kolki i inne atrakcje u dziecka. Podziękowałam za wskazówki i dalej jadłam na co miałam ochotę. Córka zdrowa, bez alergii. W obecnej ciąży też specjalnie nie zmianiłam przyzwyczajeń żywieniowych, ale tym razem mam większą ochotę na warzywa i owoce, mięso mi nie wchodzi.
    • chyba.ze Zdrowa dieta 10.02.14, 16:02

W ciąży nie piję alkoholu, nie jem fast foodów i przetworzonej żywności- poza ciążą też nie wink
    • malami115 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 10.02.14, 17:28
      Jedz normalnie jak jadłaś. Nie pij alkoholu tylko. Nie widzę powodów dla których miałabyś zmianiać nawyki. Oczywiście nie popadaj w skrajności.
      • marygirl Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 10.02.14, 18:26
        Rownież uważam że można wszystko,czasami pare łykow piwa czy wina tez godciągne,na ser pleśniowy mam meega ochote więc też jem i to często,salami też,łosoś wędzony raz też sie trafiłwink ja mam ogolnie ochote na kluski pierogi kopytka itptongue_out
        • chyba.ze Brak rozwagi vel głupota 10.02.14, 19:32
          marygirl napisała:

> Rownież uważam że można wszystko,czasami pare łykow piwa czy wina tez godciągne

Jako, iż nie wiadomo jaka ilość alkoholu działa toksycznie na płód, więc KAŻDA jego ilość jest w ciąży ZABRONIONA!
          • marygirl Re: Brak rozwagi vel głupota 10.02.14, 19:47
            Każdy robi jak uważa big_grin
            • chyba.ze Re: Brak rozwagi vel głupota 11.02.14, 00:40
              "Każdy robi jak uważa" powiedziała mama z piwkiem w dłoni tuląc do siebie dziecko z FAS.

Mądrością nie grzeszysz chwaląc się publicznie piciem alkoholu w czasie ciąży i lichy to powód do dumy pszę Pani.
              • marygirl Re: Brak rozwagi vel głupota 11.02.14, 07:28
                To twoje zdanie,ja urodziłam dwoje zdrowych dzieci,te 2-3 łyki piwa na ciąże to rzeczywiście tragedia big_grin uważaj kefiru też nie pij bo ma do 0,5 %alkoholu
                • corrina_f1 Re: Brak rozwagi vel głupota 11.02.14, 09:12
                  marygirl napisała:

> To twoje zdanie,ja urodziłam dwoje zdrowych dzieci,te 2-3 łyki piwa na ciąże to
                  > rzeczywiście tragedia big_grin uważaj kefiru też nie pij bo ma do 0,5 %alkoholu

Jabłka też odpadają, bo w dużej ilości fermentują i też się tworzą % wink
                • illegal.alien Re: Brak rozwagi vel głupota 11.02.14, 17:40
                  Alez mi argument.
                  Niedozywionym matkom w Afryce tez sie zdarza rodzic zdrowe dzieci. I co z tego? Czy to oznacza, ze dieta 5 kcal dziennie jest zdrowa dla ciezarnej?
                • chyba.ze Re: Brak rozwagi vel głupota 11.02.14, 19:02
                  Skoro stawiasz znak równości pomiędzy piwem a kefirem- pozostaje ci tylko współczuć.
                  Dobrze, że pisać potrafisz wink
                  • arya82 Re: Brak rozwagi vel głupota 12.02.14, 08:55
                    Pewnie to taka mama co roczniakowi daje zamoczyc palec w piwku I polizac I cieszy sie ze dziecko ma radoche uncertain
                    • chyba.ze Re: Brak rozwagi vel głupota 12.02.14, 15:02
                      O to i to.
                      Piszą o takich czasem w kolorowej prasie.
    • niebieski_lisek Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 10.02.14, 20:08
      Nie wolno jeść surowego mięsa ze względu na toksoplazmozę, wędzonych ryb i serów pleśniowych z niepasteryzowanego mleka ze względu na możliwość listeriozy. jeśli zjesz oscypek z bakterią listera to nie ma znaczenia że jesz go okazjonalnie. Oscypek z pasteryzowanego mleka jest bezpieczny. Wędzone produkty w dymie są rakotwórcze bez względu na to czy jest się w ciąży czy nie (tak czytałam). Co za ulga że w sklepach takie rarytasy są zazwyczaj niedostępne a "wędzenie" sprowadza się do zamoczenia produktu w specjalnym roztworze smile Rezygnacja z alkoholu to oczywista oczywistość. Moim zdaniem w ciąży powinno się zwracać szczególną uwagę na jadłospis żeby uniknąć zagrożeń a także żeby dostarczyć wystarczającą dla mamy i dziecka ilość dobrych składników.
      • e-milia1 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 11.02.14, 07:51
        alhohol to dla mnie temat tabu, nie smiem tknac. na szczescie nawet mi nie smakuje. ser plesniowy odstawilam choc bardzo lubie. uwielbiam szynke wedzona i jem i tez nieraz zastanawialam sie czy mozna?
        • niebieski_lisek Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 11.02.14, 18:26
          Według mnie nie - w ciąży i w czasie starania o dziecko powinno się zrezygnować z mięs niepoddanych obróbce termicznej. Wklejam link do projektu realizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia - na dole jest tabela z informacjami czego powinno się wystrzegać - są tam też produkty zawierające glutaminian sodu (np. chipsy), wątróbka, znalazły się nawet orzeszki ziemne, ale z zaznaczeniem że chodzi o te przechowywane przez dłuższy czas w nieodpowiednich warunkach. Moim zdaniem warto poczytać.
      • figa33 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 11.02.14, 09:14
        niebieski_lisek napisała:

> Nie wolno jeść surowego mięsa ze względu na toksoplazmozę,
        Kolejne wprowadzanie w błąd. Nie dotyczy to wszystkich, tylko tych, które nie mają przeciwciał.

>> wędzonych ryb i serów pleśniowych z niepasteryzowanego mleka ze względu na możliwość listeriozy.
        Ryb wędzonych na zimno. Na dobrą sprawę dotyczy to nie tylko ciężarnych, ale każdego.
        • pixocentauri1 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 11.02.14, 09:19
          Ale jesli nie jest sie w ciazy, to na wiele dolegliwosci mozesz wziac leki, antybiotyk, a w ciazy jest to raczej niewskazane. Dlatego w ciazy niektorych rzeczy sie unika, a normalnie nie.
          • zielonaszminka Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 11.02.14, 14:08
            Zatem szynka parmenska ( surowa ) i wedzona odpada??? Bardzo lubie i jadam...
            oscypki wlasnie jak juz kupujemy ( rzadko) to przewaznie z zaprzyjaznionej "bacowki /produkcji" ale wiadomo jak to w gorach... nie mysle aby byly z pasteryzowanego mleka....
            Co do alkoholu to oczywiste. Rozwiazanie to np piwo bezalkoholowe, raz na jakis czas, dla zmiany smaku... bo sama woda ehh...
            Cale szczescie mnei np nigdy nie ciagneło do napojów gazowanych..jak coca cola, fanta itp... wiec o to sie nie martwie... w zwiazku z czym pozwolilam sobie ostatnio na 3 szklanki piwa bezalkoholowego ( oczywiscie ma jakis procent alkoholo , ale to 0, 5 - 0, 3 %..) czyli jakbym wypila trzy dwa lyki wina..
            • malami115 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 11.02.14, 19:23
              a ja tam się zajadam makrelą wędzoną...
        • niebieski_lisek Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 11.02.14, 18:16
          > > Nie wolno jeść surowego mięsa ze względu na toksoplazmozę,
          > Kolejne wprowadzanie w błąd. Nie dotyczy to wszystkich, tylko tych, które nie m
          > ają przeciwciał.

Częściowo masz rację - podałam tylko toksoplazmozę, ale zagrożeń może być więcej - tylko nie pamiętam wszystkich. Mi wyszły w badaniach przeciwciała na toksoplazmozę i zapytałam czy wobec tego mogę jeść sushi, tatara i moja ginekolog powiedziała, ze nie - bo w mięsie mogą się znajdować też wirusy, pasożyty .
          • taka_sobie_2 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 29.03.14, 20:02
            Ehhh i znów to sushi, że nie wolno... Ludzie, pewnie, że wolno tylko ZALEŻY Z CZYM. Nikt wam nie każe jeść sushi z surową rybą. Są jeszcze z samymi warzywami, są też z rybą pieczoną na przykład. Nie generalizujmy, że sushi jest be. Ja się w ciąży zajadałam sushi.
            • bemam.pl Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 30.03.14, 10:55
              No ja też wcinam z grillowaną rybą smile)) Maja

taka_sobie_2 napisała:

> Ehhh i znów to sushi, że nie wolno... Ludzie, pewnie, że wolno tylko ZALEŻY Z C
              > ZYM. Nikt wam nie każe jeść sushi z surową rybą. Są jeszcze z samymi warzywami,
              > są też z rybą pieczoną na przykład. Nie generalizujmy, że sushi jest be. Ja si
              > ę w ciąży zajadałam sushi.
        • mamamalegomuminka84 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 14.02.14, 22:40
          z tymi rybami, że ich w ciąży nie wolno to się zgadzam, nawet mój organizm się buntuje i je odrzuca, więc dałam sobie spokój z modą rybną i odstawiłam, chociaż lubiłam wcześniej
          • taka_sobie_2 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 02.04.14, 12:04
            Ależ ryby są bardzo zdrowe! Ja w ciąży jadłam ze 2 razy w tygodniu. Są pewne gatunki, których lepiej unikać ze względu na dużą ilośc rtęci, ale litości, nie rezygnujmy ze wszystkich ryb! Taki śledź, szprotki czy dorsz wyjdą nam tylko na dobre!
    • anna_wawa8 [...] 12.02.14, 15:50
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • jess88 [...] 14.02.14, 11:50
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • malgosiek2 jess88, jeśli chcesz "reklamować" swój blog, to 14.02.14, 14:15
          wstaw link jako odnosnik w swojej sygnaturce.
    • mamamalegomuminka84 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 14.02.14, 22:37
      orzeszki ziemne to uczulą nawet dorosłą osobę sad ja ryby odstawiłam chociaż jadłam przed ciążą teraz mnie odrzuca ich zapach i powodują różne "ciążowe reakcje"
      • olimp.ia Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 26.02.14, 15:08
        A co powiecie o cytrusach? Uwielbiam mandarynki, a gdzieś przeczytałam, że kwas w nich zawarty może źle wpływać na dziecko i ogólne dolegliwości żołądkowe mamy ..
        Co do ryb, także już kilkakrotnie spotkałam się z opinią, że w ciąży lepiej ich nie jeść, szczególnie sushi oraz ryby wędzone, za to algi podobno są bardzo zdrowe i zalecane, co o tym myślicie?
        • mamamalegomuminka84 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 28.02.14, 00:58
          ja słyszałam o tym, że wszystkie soki, jakie pijemy w ciąży powinny być pasteryzowane...

wiadomo, że z niczym nie wolno przesadzać, jak zjesz tylko trochę to nic się nie stanie, u mnie cytrusy powodują zgagę, mogą też uczulać.
          • olimp.ia Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 05.03.14, 14:31
            Ehh.. no właśnie też o tym słyszałam, dlatego dawkuję sobie mandarynki, tak max. 2 dziennie i odpukać na razie jest oki. smile Widać organizm sam sobie redukuje, czego kiedy potrzebuje.
            • mama.malegomuminka84 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 24.03.14, 17:20
              Hej dziewczyny. Nie bylo mnie chwilę, bo miałam problemy z logowaniem. Musiałam sobie nowe konto założyć uncertain
              Olimp.ia, ja nie wyłączam nic co mi smakuje, ale ograniczam. Obawiam się o uczulenie. Sama mam alergie, „na szczęście” sezonowo, nie na produkty spożywcze, chociaz nie wiem, co gorsze, bo trudniej unikać pyłków, niż nie jeść takich orzechów na przykład. Jak zaszłam w ciaze zastanawialam się, czy takie dolegliwosci mogą być dziedziczne i moje obawy się potwierdziły uncertain Tez słyszałam dobre rzeczy o algach i biorę w tabletkach.
    • ga-ti Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 24.03.14, 18:07
      Na czas ciąży odstawiłam alkohol wszelki, surowe mięso (i tak nie jadam właściwie), surowe ryby, owoce morza, surowe jajka. Uważam, by to co jem było świeże. Unikam ciężkostrawnych potraw.
      No oczywiście, że najlepiej odżywiać się zdrowo, zbilansowana dieta, bogata w witaminy i minerały, błonnik itp.
      Ale nie dajmy się zwariować smile
      • olimp.ia Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 28.03.14, 12:42
        To u mnie w odstawkę praktycznie od razu poszła kawa, ale to także przez jej zapach, który jak tylko poczułam wywracał mój żołądek do góry nogami. Dziewczyny a czy słyszałyście może coś na temat picia coli, bo gdzieś mi się obiło o uszy, że raz na jakiś czas nawet ją się zaleca?
        • corrina_f1 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 28.03.14, 13:02
          olimp.ia napisał(a):

> a czy słyszałyście może coś na temat picia coli, bo gdzieś mi się obiło o uszy,
          > że raz na jakiś czas nawet ją się zaleca?

Odpowiedz sobie na pytanie, czy cola poza ciążą jest zdrowa i będziesz miała odpowiedź smile
        • mum2004 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 28.03.14, 13:13
          olimp.ia napisał(a):
          Dziewczyny
          > a czy słyszałyście może coś na temat picia coli, bo gdzieś mi się obiło o uszy,
          > że raz na jakiś czas nawet ją się zaleca?

Nie sądzę aby się zalecało, ale sądzę, że raz na jakiś czas nie zaszkodzi.
          • figa33 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 28.03.14, 13:32
            mum2004 napisała:

> olimp.ia napisał(a):
            > Dziewczyny
            > > a czy słyszałyście może coś na temat picia coli, bo gdzieś mi się obiło
            > o uszy,
            > > że raz na jakiś czas nawet ją się zaleca?
            >
            > Nie sądzę aby się zalecało, ale sądzę, że raz na jakiś czas nie zaszkodzi.

Jedyne zalecenia o jakich słyszałam to w przypadku sensacji żołądkowych i to nie koniecznie raczej w ciąży, oczywiście odgazowana.
        • bemam.pl Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 30.03.14, 10:59
          Hej, myślę, że ze względu na koszmarną wręcz zawartość cukru powinnaś sobie dać spokój. Dietetyczna cola z kolei zawiera aspartam, który jest bardzo szkodliwy dla malucha. Jeśli jest Ci niedobrze i cola poprawiała samopoczucie to spróbuj pić wodę mineralną gazowaną z cytryną, ale też w rozsądnych ilościach smile. Maja
          • mama.malegomuminka84 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 30.03.14, 18:26
            bemam, masz na myśli rozsądne ilości ze względu na cytrusy?
          • mama.malegomuminka84 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 30.03.14, 18:52
            tzn. Maju smile nie skojazyłam, że bemam to nazwa Twojej stronki smile
            • bemam.pl Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 30.03.14, 20:10
              Cześć, może być bemam lub Maja smile. Jeśli chodzi o cytrusy to spokojnie można je jeść w ciąży, przede wszystkim ze względu na bogactwo witamin, dodają też energii smile. Co prawda ktoś mnie kiedyś straszył, że wywołują alergię, ale niewiele na ten temat znalazłam. Poza tym konsultowałam tą kwestie z paroma lekarzami i nie wieli zastrzeżeń więc powinno być ok smile. Najważniejsza i tak jest różnorodność spożywanych pokarmów, bo to zwiększa szanse, że nasz maluszek dostanie te składniki odżywcze których potrzebuje. W zeszłym tygodniu też pisałam o tym, jak obliczać porcje odżywcze w naszej diecie, bo sa tez specjalne internetowe kalkulatory do ich wyliczania. Pozdrawiam, Maja
              • mama.malegomuminka84 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 02.04.14, 11:04
                Maja, ja słyszałam różne rzeczy o cytrusach i innych alergizujących rzeczach. Jedni mówią - eliminować, inni - wprowadzać jak najwięcej takich pokarmów żeby dziecko się uodparniało. Ja na wszelki wypadek ani nie eliminuje, ani nie przesadzam z ilością. Jadam z umiarem korzystając z metody złotego środka wink
    • mama.malegomuminka84 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 26.03.14, 17:07
      Ja między innymi dlatego biorę DHA, bo mam nadzieję, ze moje dziecko uniknie dzięki temu alergii. Dopytam się gin przy następnej wizycie, czy jest jakaś różnica w działaniu na typ alergii. Pewnie nie, skoro mi przepisał. Przynajmniej taką mam nadzieję!
    • kasia178142 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 26.03.14, 17:25
      Ja unikałam tylko sera pleśniowego i surowych ryb, później smażonych rzeczy ze względu na zgagę i kapusty wiadomo z jakiej przyczyny wink jadłam wszystko a dzieciątko zdrowe i nie ma na nic uczulenia teraz smile wprowadzamy nowe rzeczy i wszystko super smile
    • mama.malegomuminka84 Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 29.03.14, 18:45
      olimp.ia, no więc mój gin powiedział, że obniżenie ryzyka alergii przez DHA dotyczy bardzo róznych jej rodzajow. w tym alergii na pyłki smile
    • ambrette Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? ! 30.03.14, 23:16
      Kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży, pierwsze co zrobiłam to rzuciłam palenie (niestety zajęło mi to kilka dni, a nie tak na pstryknięcie palcem, no ale jednak po 10 latach palenia) i odstawiłam alkohol - obecnie piję Lecha Free a sokiem imbirowym oraz bezalkoholowe wino (w Piotrze i Pawle można kupić zarówno odpowiednik białego, jak i różowego, a nawet szampana, smakują jak prawdziwe!). Sushi, surowych ryb, tatara akurat nigdy nie lubiłam. Ser pleśniowy - uwielbiam, ale staram się go jeść po obróbce termicznej (np. zapiekany w cieśnie francuskim). Cytrusy - prawie codziennie idzie w ruch wyciskarka do cytrusów i robimy z mężem świeże soki z pomarańczy, grejpfrutów, czasami dorzucamy cytrynę lub kiwi. Co do orzeszków ziemnych - żeby jest je tak z puszki/opakowania, nigdy tego nie lubiłam, od początku ciąży mam natomiast niepohamowaną ochotę na masło orzechowe i jem je praktycznie codziennie, jak nie na kanapce, to łyżeczką ze słoiczka ;P Masło to ma mega dużo kwasu foliowego. Jak by tak poczytać, posłuchać - niczego nie wolno w ciąży. Dlatego najlepiej jest zachować zdrowy rozsądek, czasem wybrać mniejsze zło, no i wszystko z umiarem (poza alkoholem). Trzeba uważać na leki ze względu na brak badań na kobietach w ciąży, ale chyba lepiej już wyleczyć się paracetamolem niż doprowadzić do stanu, w którym trzeba brać antybiotyk... Podstawa do konsultacje lekarskie, obserwowanie własnego organizmu... Ja mam astmę i ok, mogłabym odstawić lek, który zażywam, ale jak mawia mój lekarz - gorsze dla dziecka jest niedotlenienie matki. Tak samo alergia - lepiej odstawić leki antyhistaminowe lub zażywać je sporadycznie i jeżeli już to Zyrtec, ale jeśli alergia się w ciąży pogłębia i kicha się i kaszle przez większość dnia, w późniejszych miesiącach ciąży może to wywołać skurcze macicy, a nawet przedwczesny poród. Warto zacisnąć zęby i zrezygnować z pewnych rzeczy dla dobra maleństwa niż żałować przez resztę życia, że być może jesteśmy winne tego, że mamy dziecko z taką, a nie inną wadą. Ale wszystko z głową, bo czasem takie matki - Polki więcej szkodzą dziecku takim podejściem, unikaniem leków, nawet tych przepisanych przez ginekologa....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka