Dodaj do ulubionych

Zbyt częste usg

17.03.17, 11:43
Witam. Chciałabym się dowiedzieć co myślicie na temat szkodliwego wpływu usg na dziecko? Nie uważam żeby było szkodliwe (przynajmniej raz w miesiącu) ale czytałam niedawno kilka artykułów o potencjalnym zagrożeniu (ultradźwięki mogą zle wpływać na rozwój układu nerwowego dziecka). Pytam bo tydzień temu byłam na badaniach genetycznych (jest wszystko ok) jednak nie widziałam dziecka na monitorze i czuję niedosyt. Teraz idę do ginekologa i jest szansa, że uda się zobaczyć płeć dziecka. Mam jednak dylemat czy poprosić o badanie usg. Co myślicie? Wyszło by na to, że w ciągu miesiąca bym miała wykonane aż 3;/
Obserwuj wątek
    • titerlitury Re: Zbyt częste usg 17.03.17, 18:43
      Słyszałam o szkodliwości udowodnionej naukowo dla młodej ciąży, głowica przy badaniu dopochwowym powoduje wzrost temperatury w jamie macicy, a to może doprowadzić do poronienia.
      Nie jestem zwolennikiem badania co miesiąc, czy nawet częściej. Jeśli wszystko przebiegła prawidłowo to po co to, sama piszesz, że głównie chciałabyś zaspokoić własną ciekawość.
      Ale to piszę ją, oczekując na trzecie dziecko, i w każdym wypadku płeć znaliśmy i znać będziemy dopiero po porodzie. Dla mnie to taka tajemnicą natury, której po prostu nie warto odkrywać, bo to oczekiwanie, pomysły i niepewność to niebywała frajda: )
      • e_le_n_a Re: Zbyt częste usg 20.03.17, 14:27
        Ja czekam na czwarte i w każdej ciąży miałam USG co 3/4 tygodnie. Na początku niektórych co dwa bo taka była potrzeba po stracie. Dzieci są zdrowe i nie są mańkutami wink
      • kasiap0585 Re: Zbyt częste usg 24.03.17, 21:26
        Wiem, że nie w temacie, ale napiszę: jesteś pierwszą osobą, na którą trafiłam i która nie chciała znać płci dziecka aż do porodu smile Wszyscy są dziś tacy ciekawi. Ja sama nie znałam płci w swoich obu ciążach. Jest tak jak napisałaś: taka właśnie tajemnica, frajda z oczekiwania i niespodzianka na sam finał smile
        Cudownie było usłyszeć od męża co nam się urodziło smile
        Pozdrawiam
        • kasiap0585 Re: Zbyt częste usg 24.03.17, 21:30
          A teraz w temacie: mieszkam w kraju gdzie usg robi się tylko tyle razy ile potrzeba i choć na początku mnie to przerażało to poźniej byłam zadowolona z opieki bo właśnie też słyszałam, że to nie do końca wiadomo z tym bezpieczeństwiem. Pierwsza ciąża 2 usg, druga 3.
        • titerlitury Re: Zbyt częste usg 24.03.17, 21:35
          Rzeczywiście nie ma nas dużo, teraz wszyscy już w 13-tym tygodniu muszą wszystko wiedzieć.
          Nam było i jest naprawdę wszystko jedno, liczy się tylko zdrowie. Może byliśmy w pierwszej ciąży ostrożni, bo wcześniej poroniłam 2x, a potem to już tak zostało smile
    • hanusinamama Re: Zbyt częste usg 24.03.17, 16:35
      MOja ginekolog (jest specjalistą od usg i ma bardzo dobry sprzęt) nie zawsze mnie bada usg bo wąłsnie mowiła ze są badania ze jak nie ma potrzeby to zeby nie naświetlac dziecka. Widzę róznice bo w pierwszej ciazy 6 lat temu ta sama Pani dr robiła usg częsciej. Z ciekawosci poczytałam sobie art. medyczne i one wyraźnie wskazują ze to nie jest neutralne badanie. Wiadomo jak trzeba to trzeba. Dodam ze chodze prywatnie i płące za kazdym razem wiec to nie kwestia oszczędnoci. Tez mnie korciło zeby za kazdym razem podejrzeć bobika w środku ale przekonałam sie ze lepiej z tym uwazac
      • kisi_165 Re: Zbyt częste usg 26.03.17, 21:34
        Jesli masz facebooka polecam mamaginekolog
        Jest też również artykuł o szkodliwości usg na jej blogu. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka