niusia24 01.12.04, 15:39 mam pytanie o wpływ badania rtg zęba na wczesną ciąże(ok 5dni po zapłodnieniu).czy w tak wczesnej ewentualnej ciaży jest niebezpieczne i czym grozi dla płodu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kateszu Re: rentgen a ciąża 01.12.04, 15:46 niczym. Miałam prześwietlane płuca i mam zdrowego i mądrgo chłopca. Odpowiedz Link Zgłoś
alutek77 Re: rentgen a ciąża 01.12.04, 15:58 Witaj! Miłam podobny problem, jednak nieco póżniej, ok 18 tygodnia ciąży. Mój lekarz zdecydowanie odradzał mi wykonanie takiego badania. Promieniowanie RTG może być we wczesnej ciąży szkodliwe. Oto co napisał mi lekarz stomatolog z którego poprosiłam o pomoc: "Wykonanie zdjecia RTG zebowego przeciwwskazane jest u kobiet w pierwszym trymestrze ciazy. W kolejnych nalezy unikac promieniowania roentgena, ale wspolczesne urzadzenia np: radiowizjografia cyfrowa eliminuje 90% promieniowania w porownaniu do tradycyjnej metody. Wiec, jesli jest takie wskazanie to mozna, po wczesniejszym uzgodnieniu z lekarzem ginekologiem, wykonac takowe zdjecie. Prosze sie nie obawiac. Najwazniejsze organy tworza sie wlasnie w pierwszym trymestrze. Pozniej juz tylko rosna. Zycze zdrowia i powodzenia Pozdrawiam Lek. stom. Daniel Dudek" Widzisz sama... o ile u mnie można było jeszcze zaryzykować, Ty raczej nie powinnaś mieć wątpliowści. Dzidziś jest najważiejszy! Jesli moza się bez tego obyć...zrezygnuj z prześwietlenia. Ja tak zrobiłam. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia Tobie i dzidziusiowi! Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 Re: rentgen a ciąża 01.12.04, 16:06 Miałam RTG we wczesnej ciąży i lekarz powiedział, że promieniowanie jest tak małe, że nie szkodzi (zwłaszcza, że nie jest nakierowane na macicę i masz ochronny fartuch). Oczywiśnie jeżeli wiesz, że jesteś w ciąży lepiej go nie wykonywać ale to jest jak z antybiotykami, które jeżeli tzreba nalezy brać ale jeżeli nie jest to konieczne lepiej nie brać pozdrawiam gorąco Marta Odpowiedz Link Zgłoś
niusia24 Re: rentgen a ciąża 01.12.04, 16:17 no wlasnie ja mialam dziś rtg,co do ciazy nie jestem pewna byc moze w ogole nie jestem(dopiero 5 dni po stosunku) ale czy rtg moze miec wplyw na tych kilka komorek ktore pewnie nawet jeszcze sie nie zagniezdzily w macicy? czy to nie za wczesnie zeby rtg moglo zrobic cos zlego? ewentualnie czy mogło dojsc do poronienia? Odpowiedz Link Zgłoś
nikus1 Re: rentgen a ciąża 02.12.04, 10:20 Ja miałam RTG zatok we wczesnej ciąży, tak wczesnej, że jeszcze nie miałam o niej pojęcia. Lekarz uspokoił mnie, że teraz ilość promieniowania jest tak niewielka, że mam się tym zupełnie nie przejmować. Faktem jest, że teraz, o ile to nie byłoby konieczne, to nie zdecydowoałabym się na RTG. Dodatkowo, jeżeli już musisz zrobić ten RTG, to możesz założyc specjalny, ochronny płaszcz, który uchroni brzuch przed dostępem promieniowania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś