Dodaj do ulubionych

Toxoplazmoza

12.01.05, 09:15
dziewczyny, pomozcie
moze któraś z Was ma informacje lub przechodziła podobne problemy: mam
problem z Toxo. najpierw wyniki wykazały że mam przeciwciała IGG ale tez IGM
dodatnie, nastepne badania w innej placówce wykazały większe IGG ale IGM
ujemne, trzecie badania, juz bardziej specjalistyczne potwierdziły ze są
zarówno IGG jak i IGM lekarz, który ponoć zajmuje się takimi problemam
pociesza mnie, że IGM wystepuja w bardzo niskich mianach, co moze świadczyc o
późnej fazie zakażenia, które mogło wystapic nawet pół roku wczesniej, Ja
jednak jestem wystraszona. czy powinnam zgodzic sie na badanie wód
płodowych ? Z góry serdeczne dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • czarrrna Re: Toxoplazmoza 12.01.05, 09:47
      Napisz jakie masz miano przeciwciał IgM i IgG (tzn. ile ich masz). Przeciwciała
      IgG to przeciwciałą pamięci immunologicznej i znaczy to,że juz kiedys toxo
      przechodziłaś (a przechodzi się tylko raz w życiu podobnie jak rózyczkę).
      Przeciwciała IgM świadczą o świeżym zakażeniu-Twój lekarz ma rację, mogłaś
      całkiem niedawno jeszcze przed ciażą chorowac, bo z tego co zrozumiałam IgM jest
      mało (a masz IgG!)-objawy toxo sa bardzo niespecyficzne, podobne do zwykłej
      infekcji wirusowej, praktycznie bez gorączki, z powiększonymi węzłami chłonnymi.
      Jeśli masz dostęp do laboratorium szpitala zakaźnego powtórz dla własnego
      spokoju badanie jeszcze raz. Ale myślę,że wszystko jest ok.
      • grybea30 Re: Toxoplazmoza 12.01.05, 12:42
        IGM mam 1,20 gdzie norma wynosi 0,55. Obecnie biorę Rovamecynę, ale niepokoje
        sie bo bardzo mnie nastraszono powikłaniami jakie toxo moze za soba nieść.
        badania były robione na odzdiale zakaźnym i na chorób odzwierzęcych.
    • marta781 Re: Toxoplazmoza 12.01.05, 10:45
      A co mogą oznaczać takie wyniki: IBM (+) oraz IGG (-).

Lekarz mi powiedział, że nie jest dobrze, ale dla potwierdzenia wysyłają moje
      badania do Sanepidu.

Proszę o pomoc!!!
      • czarrrna Re: do marta781 12.01.05, 12:46
        Tak jak pisałąm wcześniej-IgM dodatnie o wysokim mianie (dokładnie ile?)świadczy o
        tym,ze chorujesz właśnie w tej chwili, a IgG ujemne to znak,że nie masz żadnych
        przeciwciał przeciwko toxo (nigdy wcześniej nie chorowałaś). Twój lekarz
        słusznie skierował Cie na bad. do sanepidu-wtakim wypadku bad. trzeba
        powtórzyć.Tokso leczy się Rovamycyną, przez większy okres ciąży.
    • ecie Re: Toxoplazmoza 12.01.05, 10:54
      Może powinnaś zrobić badanie genetyczne, jest co prawda drogie (około 150zł)ale
      dokładnie przedstawia sytuację.
      Ja też miałam niskie IgM - 0.153, a po badaniu genetycznym okazało się że
      choroba jest świeża;
      oto wynik badania:
      "Przeprowadzono łańcuchową reakcję polimerazy(PCR) w obecności starterów
      komplementarnych do fragmentu genu kodującego białko antygenowe Toxoplasma
      gondii 65kDa. Jako matrycy użyto DNA izolowanego z krwi pobranej pacjentce.
      Na drodze reakcji otrzymano fragment DNA o długości 262 pz, świadczący o
      obecności w próbce genu kodującego białko antygenowe Toxoplasma gondii.
      Świadczy to o obecności DNA pochodzącego z Toxoplasma gondii w pobranej od
      pacjentki krwi."

Pozdrawiam
    • veevaa Toxoplazmoza 12.01.05, 11:03
      No to zrob sobie tez alfa-fetoproteine, badanie kosztuje do stu zlotych, a
      dowiesz sie, czy dziecko ma jakies wady cewy nerwowej. I po jaka cholere sie
      bawilas z kotem? W ogole koty na ksiezyc powinni wyslac.
      • marta781 Re: Toxoplazmoza 12.01.05, 11:33
        Nie mam kota, a nawet ich nie lubię .... więc się do nich nie dotykam!!!
        Rozumiem, że te wyniki, które mi wyszły oznaczają, że mam toksoplazmozę????
        A co to może oznaczać dla dziecka???
      • niedzwiedzica_sousie Re: Toxoplazmoza 12.01.05, 11:37
        takich jak ty powinni wysłać w kosmos, na planetę, na której nie ma żadnego
        życia, ani zwierząt ani roślin żebyście się kisili w tej własnej nienawiści do
        świata innego niż wasz osobisty
        a jak już się wypowiadasz to pokuś sie o minimum kompetencji - toksoplazmozą
        najczęściej zakażamy się jedząć nieumyte owoce i warzywa lub surowe mięso.
        odsetek zakażeń odzwierzęcych jest nikły!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • katka.78 Re: Toxoplazmoza 12.01.05, 12:41
          Niedzwiedzico masz absolutną rację. Sama mam 2 koty( + owczarek kaukazki) i
          ostatnio robiłam sobie badania na toxo- wszystko jest ok. Za to niestety
          musiałm zrezygnować z ukochanego tatarku....I jak robię mielone to nie próbuję
          już mięska czy dobrze doprawione...a ja tak lubię...buuuu ( za to po ciąży
          sobie odbiję- byle do maja) smile)
          • czarrrna Re: Toxoplazmoza 12.01.05, 12:52
            Popieram dziewczyny- zakażenia odzwierzęce są rzadkie. Toxo znajduje się głównie
            w ich odchodach, a te rzadko raczej dotykamy palcami, a potem te nieumyte palce
            wkładamy sobie do buzi...To prawda,że koty się myją tu i ówdzie językiem jak
            kazdy wie, ale higiena osobista po wygłaskaniu kota to naturalne w ciąży i chyba
            każda z nas myje ręce po bardzo czułych zabawach z pupilami, bo chocby nie
            wiadomo jak czysty kotek może coś nam "w prezencie" dać.Najczęściej chorobą
            można się zarazić przez zjedzenie surowego mięsa (tatar?), niektóre z nas mają
            nieco dla mnie dziwny zwyczaj próbowania mięsa mielonego na kotlety czy jest
            dobrze doprawione (tak zaraziła się moja koleżanka).
            • madeyowa Re: Toxoplazmoza 12.01.05, 15:40
              Z powodu toksoplazmozy brałam w ciąży Rovamycynę(w trzech seriach). Nie
              robiłam żadnych badań typu amniopunkcja itp. , tylko USG Dopplera, 2 razy w
              miesiącu badania określające miana IgG i IgM(tokso), badania węzów chłonnych.
              Oprócz Rovamycyny lekarz zapisał mi lek homeopatyczny Lymphomyosot(w
              tabletkach). Byłam pod stałą opieką specjalisty od chorób odzwierzęcych(i
              położnika oczywiście), który monitorował leczenie. Wszystkie badania miałam
              robione w szpitalu, ale żaden lekarz nie proponował mi badań o których piszesz.
              Synek urodził się o czasie i co najważniejsze zupełnie zdrowy. Chociaż
              przyznam, że przez całą ciążę oboje z mężem bardzo się martwiliśmy, mimo, że
              zapewniano nas, że wszystko jest w porządku. Rozumiem doskonale Twoje obawy,
              ale musisz wierzyć, że wszystko będzie dobrze.
              • grybea30 Re: Toxoplazmoza 13.01.05, 11:47
                Dziewczyny serdeczne dzięki za tak ciepłe slowa niosące otuchę. Bardzo, ale to
                bardzo poprawiłyscie mi humor. Może za bardzo panikuję ale to chyba "wada"
                każdej mamy. W kazdym razie od dziś zaczynam sie szeroko usmiechać, a jesli
                dowiem sie czegos nowego to dam wam znać. Pozdrawiam serdecznie i zycze
                usmiechu i zdrówka dla mamuś i dzieciątek.
        • strega2 Re: Toxoplazmoza 13.01.05, 18:46
          a w jaki sposób można się zarazić od kota? przez sierść, zadrapanie, czy co. jesli wiesz to napisz mi prosze. nr gg 5630514.dzieki
          • niedzwiedzica_sousie Re: Toxoplazmoza 14.01.05, 09:52
            hej!
            gg masz niedostępne sad
            mówiąc wprost: kot jest żywicielem pośrednim dla pasożyta toksoplazmozy, sam
            nie choruje, ale zakaża. Jest jeden możliwy sposób zakażenia się od kota:
            trzeba zjeść jego kupę, bo w niej są aktywne zarodki pasożyta i rozwiną się
            tylko w ludzkim przewodzie pokarmowym.
            można przyjąć taką bardzo hipotetyczną wersję wydarzeń, że kot usiądzie brudnym
            tyłkiem na kanapie, ty tam położysz rękę i zaraz wsadzisz ją do buzi.
            chyba małe ryzyko, co? smile))
      • elza78 Re: Toxoplazmoza 13.01.05, 18:53
        koty to mit jakis jest, kot moze zarazac tylko w aktywnym okresie choroby,
        potem juz nie, bardziej niebezpieczne jest niedopieczone mieso drobiu czy
        swini, salata niedomyta, picie brudnej wody, brudne rece ktorymi pozniej cos
        jemy... kot to najmniejsze z mozliwych zagrozen, bo zaraza tylko przez krotki
        okres swojego zycia...

pozdrowka
        elka
    • kurova Re: Toxoplazmoza 12.01.05, 15:36
      Pocieszę cię, moja kuzynka miała w ciąży świeże zakażenie, brała leki prawie
      przez całą ciążę i nie wyleczyła się do końca, dziecko urodziło się zdrowe,
      czytałam że bardzo rzadko dochodzi do uszkodzeń zarodka, jeżeli już to dochodzi
      do poronienia, ale z kolei kiedyś czytałam że np.problemy oczne mogą pojawić
      sie w późniejszym czasie, ale tego kuzynce już nie mówiłam.Będzie dobrze.
    • elza78 Re: Toxoplazmoza 13.01.05, 19:02
      co do igm i igg, igg beda zawsze jesli sie przeszlo zakazenie bo powstaja od
      tygodnia wzwyz od kontaktu z antygenem igm powstaja wczesniej niz igg
      wiec niskie ich miano stanowic moze o poczatkowej fazie choroby albo o tym ze
      miano ulega zmniejszeniu po przebytym w przeszlosci zakazeniu, u ciebie igm'y
      sa niskie i obecne sa igg, z pierwszego faktu wnosic mozna ze to poczatek albo
      pozostalosc po zakazeniu, z drugiego ze zakazenie przeszlas juz, stad wynik
      jest prosty ze Igm'y pozostaly poprostu sobie po przebytej chorobie, biezesz
      antybiotyk i wszystko bedzie ok, to na szczescie mozna skutecznie leczyc...
      skoro lekarz tak twierdzi jak twierdzi to nie ma sensu sie zadreczac bo to
      wiecej szkody dzidzi przyniesie niz choroba ktora przeszlas, nie maja sensu tez
      zadne drogie badania typu PCR i afp, wywalanie kasy w bloto poprostu, tak gwoli
      scislosci topxoplasma zostaje nam na cale zycie w miesniach i pojedyncze sztuki
      moga sie uwalniac do krwi, stad pcr moze wyjsc dodatni, i stad ciagle
      podtrzymanie miana igg. nie ma sensu nakrecac biznesu innym, za 150 zlotych
      mozna kupic posciel dla dzieciatka

pozdrowka
      elka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka