Dodaj do ulubionych

zbyt maly brzuch

08.02.05, 09:02
wczoraj bylam u gin i powiedzial ze mam za maly brzuch i musi sprawdzic czy
nei nastapilo zatrzymanie rozwoju plodu ( malo nie zemdlalam), pomimo ze
jestem w 22 tc i przytylam 8kg, na szczescie na usg okazalo sie ze dziecko
jest tydzien wiecej nawet rozwiniete niz powinno, ale lekarz powiedzial ze
brzuch ( no i chyba ma cica) jest za maly, czy ktoras tak miala? co to oznacza
Obserwuj wątek
    • czerem Re: zbyt maly brzuch 08.02.05, 09:22
      nic sie nie martwsmile ja przez całą ciążę słyszałam i nadal słyszę, że mam mały
      brzuch. teraz jestem w 35tc i do tego momentu przytyłam 10kg.ja też
      usłyszałam,ze mam za mały brzuch i do tego za mało wód płodowych, ale
      jednocześnie dziecko spełniało wszystkie normy, było wymiarowe i właśnie tak
      jak w twoim przypadku rozwinięte o tydzień do przpdusmile Lekarz wytłumaczył mi,
      ze powód do zmartiwń byłby wtedy gdyby przy tym małym brzuchu i małej ilości
      wód płodowych dziecko nie rozwijało sie. A jeżeli rozwija sie prawidlowo to
      taka juz nasz urodasmile Jeżeli chodzi o ilość wód płodowych (bo to poważniejsza
      sprawa od malego brzucha) to chodziłam co 7 dni na usg (mialam chyba 3-4 takie
      wizyty) i lekarka sprawdzala czy ich ilosc nie zmniejsza sie. Okazało się, ze
      sie nie zmniejsza wiec znów usłyszałam...."taka już moja uroda" smile
      Nie martw sie - bedzie ok
      pozdrawiam
      agi i Kubuś
    • babsee Re: zbyt maly brzuch 08.02.05, 11:29
      Ja slyszalam cala ciaze,ze mam maly brzuch.I rzeczywiscie,do konca 18
      tygodnia,nie bylo nawet widac ze jestem w ciazy.Nie martw sie.Moja coreczka
      urodzila sie zdrowa,dostala 10 punktow ,wazyla 3400 i miala az 57 cm!
      Powodzenia!
    • iwcia75 Re: zbyt maly brzuch 08.02.05, 11:33
      ja jestem w 40tyg i przytylam 8kg. pomimo tego dziecko rozwija sie prawidlowo.
      lezalam teraz na OCP-personel i pacjenci ocenili mnie na jakis 20tydzien. w
      ogole nie zawracaj sobie tym glowy- wyglad w ciazy, wielkosc brzucha i dziecka
      to wszystko jest uwarunkowane genetycznie. oczywiscie lepiej jest przytyc okolo
      12kg, jesli ktos byl chudy,ale tez nic na sile-ja sie nie glodzilam, wprost
      przeciwnie.
      • ade1 Re: zbyt maly brzuch 08.02.05, 11:57
        dziewczyny ale to nie chodzi o kilogramy bo ja jestem w 22 tc i przytylam 8 kg
        a lekarz twierdzi ze brzuch czyli chyba macica jest za mala, w pierwszej ciazy
        przytylam przez cala ciaze 8kg a brzuch czyli chyba macica byla ok- to nie
        problem w kilogramach
        • agga_27 Re: zbyt maly brzuch 08.02.05, 15:58
          No własnie, ja mam tak samo, tzn. tydzień temu przy badaniu ginekologicznym
          wyszło mi, że macica ma wielkość na 24 tc. a ja byłam wtedy w 28 tc. Moja
          ginekolog powiedziała, że na razie nie ma powodu do zmartwienia, bo może dziecko
          się tak w tym momencie ułożyło, ale jak przy następnej wizycie (za 3 tyg.) okaże
          się że nadal jest za mała to musi mi zrobić usg, żeby sprawdzic jaka jest tego
          przyczyna. No i nie martw się człowieku sad(
    • pulpcik Re: zbyt maly brzuch 08.02.05, 16:08
      a co to za lekarz, co straszy bez potrzeby?
      chyba powinien najpierw to sprawdzic i dopiero potem powiedziec Ci o swoich
      wątpliwościach.
      a 8 kilo w 22 tc, to BARDZO dużo - ja do tego czasu miałam raptem +2 kg.
    • asia06 Re: zbyt maly brzuch 08.02.05, 17:07
      Ja jestem w 20 tyg. Przytyłam 5 kg. Brzuch mam nadal mały, nikt go do tej pory
      nie zobaczył. Popuściłam trzy dziurki w pasku.
    • anek130 Re: zbyt maly brzuch 08.02.05, 17:28
      ja jestem już w 34 tc i wszyscy mi mówia, że wyglądam na 5 miesiąc. Dziecko
      rozwiaj się ksiązkowo, ilość wód też prawidłowa. lekarz mówi ,że mam się
      cieszyć, bo się nie rozrosnę zbytnio. A przytyłam jakieś 9-10 kg.

pozdrawiam
      Ania 34tc
      • mania3 do anek130 10.02.05, 10:10
        A możesz mi powiedzieć ile cm masz w obwodzie brzucha,bo ja jestem w 35tc i
        mam niewiele,bo 90.Mam wrażenie ,że ostatnio nie rośnie
        • sonnya olac centymetry... ;) 10.02.05, 10:16
          • sonnya Re: olac centymetry... ;) 10.02.05, 10:21
            no i znowu sie pospieszylam!
            no wiec nie martwcie sie centymetrami, czy SWOIMI kilogramami... to sie tak nie
            przeklada!
            u mnie prawie 38 tc, w najwiekszym obwodzie brzuszka 90 cm, dodatkowe 7 i pol
            kilograma, a dzidzia wazy juz 3 kilo!!! smile w tych mniejszych brzuszkach wcale
            nie musza mieszkac slabe, male dzidziunie, po prostu sie sprytnie pochowaly!
            czesto sie stresuje, ze mu tam ciasno, ale lekarz jest innego zdania, tym
            bardziej, ze wod tam rowniez dostatek!
            zycze szczescia zarowno tym mniejszym jak i wiekszym brzuniom!
            • nupik Re: olac centymetry... ;) 10.02.05, 10:28
              dolaczam sie do malych bvrzuchow. Dziewc zyny na szkole rodzenia mnie
              nastraszyly, bo same ledwo sie ruszaja i maja ogrooomne brzuszyska a u mnie
              pileczka taka, lekarka na szczescie sie obsmiala, bo to nic do rzeczy nie ma.
              Troche nieodpowiedzilany ten twoj lekarz po co ci takie rzeczy gada. Ja jestem
              w 32tyfodniu i mam tylko 8 kilo na plusie i brzuch maly a syna mam duzego.
              jestem drobna z natury i szczuplaczek, wiec pewnie taka juz uroda jak tam
              ktoras napisala. Nie przejmuj sie, jesli chodzisz regularnie na badania i
              wizyty to nie ma mowy zeby lekarz cos przeoczyl. Trzymaj sie
              nupik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka