Dodaj do ulubionych

boję się

08.02.05, 18:45
Mam termin dopiero na wrzesień, ale nie mogę przestać myśleć o tym, JaK I
GDZIE mam rodzić.Cesarka czy naturalny? W normalnym szpitalu w którym pracuje
mój lekarz, czy w jakiejś prywatnej klinice? Jakie znieczulenie?Jeśli macie
wybór, to jak podejmujecie decyzję???? Co was ostatecznie przekonało?
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: boję się 08.02.05, 19:00
      dziewczyno, naprawde masz mase czasu na przygotowanie sie do porodu. nie szalej
      i nie nakrecaj sie. chcialabys juz w 3 miesiacu miec scenariusz? to nie zawsze
      jest mozliwe.
      ciesz sie ciaza, porodu nie demonizuj, najwazniejsze zeby dziecko bylo zdrowe.
      porod przezyjesz a jak bedzie sie zblizal znajdziesz szpital i polozna czy
      lekarza. bez panikismile
      • ally5 Re: boję się 08.02.05, 19:10
        nie panikuję, tylko chcę spokojnie pomyślec o tym jakie mam opcje.Wiem, że
        znajdę szpital itd, ale piszę po to, żeby dowiedzieć się jak inne dziewczyny
        podejmowały decyzję. I nie rozumiem czemu mam czekac z tymi decyzjami do
        ostatnich tygodni?
        • pimpek_sadelko Re: boję się 08.02.05, 19:16
          moje doswiadczenia mowia smutno: chociazby dlatego, ze nie kazda ciaza konczy
          sie porodem. ale ja jestem pewnie przekrzywiona przez doswiadczenia na wlasnej
          skorze. moze dlatego bardziej ciesze sie z kazdego dnia ciazy i na poczatku nie
          wybiegam myslami tak daleko.
          moze to i lepiej, ze Ty umiesz inaczej.
        • hannamay Re: boję się 08.02.05, 20:41

ja juz w pierwszym miesiacu zaczelam odwiedzac szpitale i rozmawiac ze znajomymi
          gdzie najlepiej rodzicsmile troche to zabawne wygladalo - bez brzuszka, plaska jak
          deska, pyta o porodsmile))))

nie wiem czy szpitale w twojej okolicy organizuje tzw godziny otwarte i ogolnie
          zapoznanie z warunkami. Ja mieszkam w usa i mialam wspaniala mozliwosc
          odwiedzenia szpitali w czasie otwrtych godzin, zobaczenia sprzetu, sali
          porodowej, poporodowej, porozmawiania z pielegniarkami i wypytania o wiele spraw
          dotyczacych samego porodu i nastepnych chwil poporodowych.

uwazam ze zawsze jest lepiej wiecej wiedziec. Przy wyborze spitala wazne dla
          mnie bylo czy maja "intenstywna oddzial" w sytuacji kiedy jest problem,
          reputacja wazna, czy jedna pielegniarka zajmuje sie mama i dzieckiem czy tez
          masz 2 pielegniarki, czy jest swoboda pelna w czasie porodu tzn. przybranie
          dowolnej pozycji, bez koniecznosci lezenia w lozku, mozliwosc prywatnego pokoiku
          itd, itd

Jesli moglabym Ci tylko jedno poradzic, to najpierw poczytaj sporo o porodzie,
          wyobraz sobie ten idealny ( idealne warunki) i wowczas dopiero szukaj - latwiej
          znalezc dobra opieke w sytuacji gdy wiesz jakie masz oczekiwania.

pozdrawiam
          _hannamay_
    • sylka75 Re: boję się 08.02.05, 20:16
      no, a ja juz wiem jak i gdzie, mam tylko nadzieje, ze wszytsko pojdzie po mojej
      mysli, bo to roznie bywa... Szpital bedzie Wojewodzki w Gdansku - ma doskonale
      opinie, moje znajome ktore tam rodzily byly bardzo zadowolone, zreszta tu na
      forum tez bardzo przychylne ma komentarze - ten szpital stara sie o
      odznaczenie "szpital przyjazny dziecku" - moze dlatego jest taki fajny...
      Podobno wszystkie polozne sa tu jak najlepsze matki, bardzo pomagaja. Maja
      piekne sale do porodow rodzinnych i wanne do porodow w wodzie. Ja bede rodzic w
      zzo - nie chce sie meczyc w bolach przez wiele godzin, a dziecku to nie
      szkodzi. Takie sa moje wybory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka