Dodaj do ulubionych

puchnięcie stóp???

19.04.05, 20:18
Od kilku dni strasznie puchną mi stopy, jestem w 34 tygodniu ciąży, czy to
normalny objaw? Nawet po dłuższym odpoczynku (po nocy itp.) nie schodzi ona.
Co mam robić?
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: puchnięcie stóp??? 19.04.05, 21:07
      lezec z nogami w gorze. zapytaj tez gina czy nie potrzeba lekow.
      • dorcia_1 Re: puchnięcie stóp??? 19.04.05, 21:13
        Dzięki, ale leżenie nie pomaga - nic nie daje. A wizytę u lekarza mam w
        czwartek, więc zobaczę co on o tym myśli. Narazie bardzo się martwię.
        • pimpek_sadelko Re: puchnięcie stóp??? 19.04.05, 21:15
          zadzwon wczesniej do gina. nic nie ryzykujesz, a bedziesz spokojna.
    • niepytana Re: puchnięcie stóp??? 19.04.05, 21:22
      Koniecznie zmierz cisnienie. Moze byc zatrucie ciazowe albo preeclampsia. Na
      Twoim miejscu pobieglabym nawet do najblizszej apteki zmierzyc. Jak jest
      ponizej 140/90 to spoko.
    • wsuwka1 Re: puchnięcie stóp??? 19.04.05, 22:30
      mi też puchną potwornie i to już od miesiąca (a do porodu też jeszcze m-c).
      Zrobiłam wszystkie dodatkowe badania, żeby wykluczyć gestozę i złą pracę nerek i
      rzeczywiście zostały wykluczone. Białka w moczu brak, kwas moczowy, mocznik i
      coś tam jeszcze w normie, ciśnienie prawidłowe a nogi puchną mi okropnie.
      Przeprowadzałam nawet dobową zbiórkę moczu...
      Mam brać 3 x dziennie Urosept i wit. C, dużo pić, dieta bezsolna, nogi w górze.
      Powiem szczerze, niewiele to pomaga...
      • fanta-girl kiedy zaczelyscie puchnac? -paluchy u rak 23.04.05, 12:19
        MAm pokrewne pytanie: kiedy (zakladam, ze raczej w III trymestrze, ale nie wiem
        tego) zaczelyscie "puchnac"
        Nie piersi, nie brzuch tylko tak ogolnie.
        Konkretnie chodzi mi o palce.

Jestem w 3 miesiacu i za jakis miesiac z kawalkiem bede brala slub.
        (ja zawsze zakladalam, ze u mnie to bedzie ta kolejnosc, mam 31 lat i nikogo to
        nie szokuje)
        Ceremoni wlasciwie nie bedzie, tyle ze sie zarejestrujemy (to tez moj pomysl, bo
        ja kiepsko w bialym wygladam i zawsze tak chcialam to dyskretnie zalatwic - jak
        mnie za lat pare najdzie faza to zrobie wtedy huczny koscielny)

JEdynie co jest dla mnie wazne (no bo skoro to wersja minimum, to jest cos
        waznego) to obraczki.
        Zaprojektowalam je juz dawno temu, a teraz znalazlam zlotnika, ktory sie tego
        podejmie.
        Problem w tym, ze one beda z kamieniami i nie bedzie mozna ich powiekszac.
        A jubiler chce na ich wykonanie miesiac.

Czy powinnam zrobic troche wieksza?
        Czy raczej nie musze sie martwic, ze przez miesiac, poltora moje parametry
        (palcowe) sie jakos zmienia?

Brzuch juz troche widac, biust urosl, stopy raczej nie puchna.

Wiem, ze to indywidualnie, ale jak mialyscie?
        • dorcia_1 Re: kiedy zaczelyscie puchnac? -paluchy u rak 23.04.05, 13:30
          Ja ślub miałam we wrześniu, teraz jestem w 33 tygodniu ciąży (około). I dopiero
          teraz zaczęły mi dokuczać opuchlizny zwłaszcza stóp. Dłonie trochę też mi
          puchną, ale tylko dwa razy zdarzyło mi się, że obrączka nie chciała zejść -
          było wtedy bardzo gorąco, ale i na to znalazł się sposób - zimna woda i po
          moczeniu dłoni obrączka zeszła.
    • apitulka Re: puchnięcie stóp??? 20.04.05, 13:15
      Ja jestem w 37tc i też mi puchną.raz bardziej raz mniej. Lekarzowi mówiłam,
      badania robiłam i nic. Więc jeśli badania masz w normie to chyba nie masz co
      się martwić.
      • luna333 Re: puchnięcie stóp??? 23.04.05, 12:24
        dokładnie -najważniejsze to badanie moczu -może powinnaś sobie zrobić, oprócz
        tego ciśnienie zmierz - a zatrucie ciążowe to kompilacja kilku czynników więc
        jeśli badania moczu masz ok i ciśnienie ok to raczej nic poważnego chyba że w
        badaniach Ci coś wyjdzie, mi też przeraźliwie puchną mimo że to 26/27tc ale
        badania mam spoko więc jedyne zalecenia to nogi do góry, zero soli i leżenie na
        lewym boku smile co ponoć wg. mojej gin poprawia pracę nerek smile
        • fanta-girl puchnięcie -kiedy? 23.04.05, 12:26
          mam pytanie: 2 posty wyzej mi sie wkleilo.

• luna333 Re: puchnięcie -kiedy? 23.04.05, 12:38
            to zależy od organizmu mi od około 3tyg (wczoraj skończyłam 26tc) puchną nogi a
            ręce wogóle więc wg tych przesłanek palce Ci spuchnąć nie powinny, natomiast
            mam koleżanke która od około 6miesiąca nie nosi obrączki bo jej paluszki
            napuchły mocno. Zresztą obrączkę po ciąży będziesz nosić więc jak ją zrobisz za
            dużą to po ciąży będzie leciała z palca i co? ja mam taką której nie można
            zmniejszyć bo jest z różnych odmian złota -jak mi paluszki jednak spuchną to ją
            po prostu zdejmę i założę jak odpuchną. Bierz pod uwagę że w czasie upałów
            ogólnie łapki mogą spuchnąć bez względu na stan błogosławiony a w zimie są
            cieńsze więc jak zrobisz obrączkę na okres letni to w zimie Ci spadnie smile
            • magdulka26 Re: puchnięcie -kiedy? 23.04.05, 13:38
              Fanto ja jestem w 6 miesiącu i nie puchnę jak do tej pory.Ani ręce ,ani
              nogi.Myślę że nie pownnaś i Ty puchnąć bo to początki ciąży.
    • dorcia_1 Re: puchnięcie stóp??? 23.04.05, 13:39
      Dziękuję za szybki odzew. Byłam już u lekarza. Faktycznie zlecił mi badania.
      Ciśnienie mam w normie, więc zobaczymy czy to coś groźnego. Powiedział ponadto,
      że puchnięcie stóp to normalny objaw w ciąży (wkońcu przybyło mi trochę
      kilogramów), chyba że puchną też łydki - to ponoć wskazuje na zatrucie ciążowe.
      U mnie troszkę puchną, więc czekam na wyniki badań, ale jestem dobrej myśli.
      Pozdrawiam.
      • dorcia_1 Re: puchnięcie stóp??? 23.04.05, 13:44
        Aha i jeszcze zalecił mi - dużo odpoczynku (leżenie z nogami "w górze" np. na
        poduszkach) i stosowanie odpowiedniej diety (nic smażonego, tylko gotowane,
        unikanie soli, śledzi itp.).
        • luna333 Re: puchnięcie stóp??? 23.04.05, 14:13
          mi puchną nogi włącznie z łydkami ale to nie powód do paniki bo właśnie wyniki
          moczu mam dobre -z tego co wiem to zatrucie ciążowe jest jak w moczu znajduje
          się białko oprócz tego jest wysokie ciśnienie i opuchlizna nie schodzi po
          nocnym odpoczynku - u mnie na szczęście rano jest ok tylko wieczorem po całym
          dniu pracy jak wracam do domu to nogi jak balony
    • julka72 Re: puchnięcie stóp??? 23.04.05, 14:01
      Fanto,
      u mnie końcówka 29 tc i nie opuchnę jak na razie w ogóle; rzecz jest osobnicza,
      jak widać. Nie wiem co ci doradzić, ale w koońcu jak zrobisz na teraźniejszy
      rozmiar, to (jeśli bardzo spuchniesz) w czasie ślubu najwyżej nie wciśniecie
      tej obrączki do końca, za to potem nie będzie jej trzeba zmniejszać.
      Inne "puchnące" mężatki pewnie też muszą pozbyć się obrączek i innych
      pierścionków do porodu?
      • fanta-girl Re: puchnięcie stóp??? 23.04.05, 15:41
        dzieki smile
        robie wiec rozmiar na obecne paluchy

najwyzej bede nosic na lancuszku na szyi smile
    • dorcia_1 Re: puchnięcie stóp??? 07.05.05, 11:19
      Już jestem po badaniach i kolejnej wizycie u lekarza. Kwas moczowy wyszedł w
      normie, wyniki badań krwi troszkę lepsze (miałam od kilku miesięcy anemię
      ciążową), za to gorsze wyszły wyniki badań moczu - jakaś infekcja się
      przyplątała. Nogi po parodniowej przerwie znowu mi puchną, zwłaszcza prawa. Mam
      nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Już po mału szykuję się na przywitanie
      MALEŃSTWA, w końcu został tylko miesiąc!
      Pozdrawiam wszystkie przyszłe MAMY i obecne oczywiście!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka