aga19763 21.04.05, 14:48 Mam problem.Jestm w drugim miesiącu ciąży. Pracuję 8 godzin przy komputerze. Wiem że można tylko 4 godziny. Czy któraś z was była w podobnej sytuacji, jak wasz pracodwaca rozwiązał ten problem w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 14:55 Bzdury BHP. Monitor komputerowy sam w sobie nie szkodzi, jedynie na wzrok. Szkodziłoby siedzenie z tyłu monitora, bo tam wydziela się promieniowanie. Nie przesadzajmy - szkodliwe jest też podobno siedzenie przed telewizorem, korzystanie z telefonów komórkowych, mikrofalówki, przebywanie na żyłach wodnych etc. Odpowiedz Link Zgłoś
aga19763 Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 15:23 Nie o taką odpowiedź mi raczej chodziło. Może ktoś jeszce mam jakieś doświadczenia oprócz dziwacznych wywodów. Nic nie jest szkodliwe a potem jest problem od tych niby nieszkodliwych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
orgovana Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 15:56 Popieram przedmowczynie jako informatyk ktory spedza przed monitorem 9 h dziennie, ponadto w ciazy lata samolotem na podroze sluzbowe Odpowiedz Link Zgłoś
solera2 Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:01 Proponuję przeczytać przepisy prawne np na www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=408 lub znaleźć sobie Dz.U. z 1996 roku nr 114 poz 545. Dlaczego nie korzystacie Panie z przysługujących wam przywilejów? Anna Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:07 Ja np nie wiem, co mogłabym robić jako informatyk bez komputera...Poza tym bardziej szkodzi siedzenie niż komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_grabosia Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:01 pierwszą ciążę przesiedziałm przed komputerem po 10h dziennie. Dziecko zdrowe jeśli jednak się boisz, to porozmawiaj z lekarzem, może da ci zwolnienie np, albo z pracoodawcą, zmoże coś wymysli, byś mniej siedziała przed kompem?? Co do poprzednich wypowiedzi, to nieprawdą jest, że monito tylko z tyłu źle działa, a z przodu działa tylko na wzrok. Tu chodzi tez o drgania obrazu, które diałają na mózg, a znam ludzi, których o tego np boli głowa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:04 > Tu chodzi tez o drgania > obrazu, które diałają na mózg, a znam ludzi, których o tego np boli głowa itp. Ale to chyba niezależnie od ciąży... Jeszcze inna kwestia to jaki jest monitor. LCD to zupełnie co innego niż normalny monitor z kineskopem. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Ciąża a komputer 22.04.05, 15:19 Jakie dziwaczne wywody? Taka jest moja wiedza, czytałam w wielu źródłach na ten temat bo cały dzień spędzam w pracy przed komputerem. Przepisy BHP mówią zdaje się o 4 godzinach dziennie, ale nikt nie wie, dlaczego. Tak sobie ktoś po prostu wymyślił. Ja nie moge korzystać z przywilejów bo w mojej firmie nie ma pracy nie związanej z komputerem, musiałby mnie wysłać na urlop, czy nie wiem, co zrobić... Nawet nie ma pomieszczenia bez pracującego komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:22 Ja juz trzecia ciaze siedze na caly etat przed komputerem. Wszystko OK. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:31 wszystko zalezy od pracodawcy. moze Ci zaproponowac inna prace bez uzycia komputera. w moim przypadku bylo tak, ze ja przyuczalam nowego pracownika, wiec nie musialam siedziec nonstop przy nim i komputerze. czasami nawet wychodzilam wczesniej do domu. natomiast mojej kolezance zaproponowali pojscie na zwolnienie, bo dzieki temu mogli zatrudnic osobe na tymczasowy okres pracy w pelnym wymiarze godzin. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdaxyz Re: Ciąża a komputer 22.04.05, 15:44 te akurat przepisy BHP pochodza chyba z czasow gdy monitory nie mialy fabrycznie montowanych filtrow. ja pracuje przy komputerze ok 8,5 godz dziennie, a wiedzac ze w mojej pracy rotowaloby mnie tylko zwolnienie leakrskie spytalam o to dwoch niezaleznych lekarzy.Obaj potwierdzili ze nie znalezli dotad zadnych opracowan w ktorych by wiazano wady u dzieci z praca przy komputerze.Wiec nadal pracuje ( 29tc) i dobrze sie czuje. Natomiast rzeczywiscie meczy sie wzrok ,no i jak jak w kazdej pracy siedzacej nalezy czesto w ciazy wstawac i troche pochodzic . Z cala pewnoscia szkodliwe jest ksero. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Ciąża a komputer 22.04.05, 15:58 po pierwsze przepisy BHP mówią o 8 godzinach pracy chyba że masz dużo kompów w pomieszczeniu i siedzisz w poblizu tyłu komputera czy monitora. Zalecane jest żeby co jakiś czas na chwilę wstać od kompa i się przespacarować -logiczne odpocznie i kręgosłup i oczy. nie ma co popadać w paranoję w naszym otoczeniu jest tak wiele promieniowania że hej, Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 Re: Ciąża a komputer 24.04.05, 23:13 Do 6 miesiąca pracowałam po ponad 8 godzin i poszłam na zwolnienie bo nie zaproponowano mi innego wyjścia.Nie mam pojęcia czy monitory szkodzą czy nie, szłyszałam bardzo dużo opinii na ten temat ale fakt jest taki że moje dziecko urodziło się z wadą serca a koleżanki z biurka obok z mięśniakiem-przypadek? Może... Odpowiedz Link Zgłoś
aga19763 Re: Ciąża a komputer 25.04.05, 09:40 Właśnie nikt nie jest w stanie sprawdzić czy komputer szkodzi a pracodawcę to juz wogóle to nie obchodzi. Ale wiem że jest przepis na ten temat ( nie więcej niż 4 godziny na dobę ) i nie zamierzam ryzykować ponieważ moja praca nie jest tego warta, najważniejsze jest dziecko. Jeżeli jest przepis to trzeba się do niego stosować i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 Re: Ciąża a komputer 25.04.05, 12:36 Masz rację!Bez powodu nikt nie ograniczałby czasu pracy do 4 godzin.Lepiej dmuchać na zimne niż potem wyżucać sobie całe życie.Wiem że to trudna decyzja zwłaszcza teraz kiedy wiadomo jak jest z pracą,wybór należy do Ciebie ale konsekwencje również Odpowiedz Link Zgłoś
mo2005 Re: Ciąża a komputer 25.04.05, 12:47 Dzięki za radę. Moja praca chyba nie jest tego warta, mało płatna i stresująca co też nie wpływa korzystnie na dzidziusia Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Ciąża a komputer 25.04.05, 13:07 Qrcze, jak tak bardzo chcesz przestrzegać przepisów BHP, to w czym problem? Przedstawiasz pracodawcy zaświadczenie lekarskie stwierdzające ciążę i konieczność przeniesienia na inne stanowisko ze względu na warunki szkodliwe i niech on sie martwi, jak to załatwi, to jego ustawowy obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś