Dodaj do ulubionych

Ciąża a komputer

21.04.05, 14:48
Mam problem.Jestm w drugim miesiącu ciąży. Pracuję 8 godzin przy komputerze.
Wiem że można tylko 4 godziny. Czy któraś z was była w podobnej sytuacji, jak
wasz pracodwaca rozwiązał ten problem w praktyce.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 14:55
      Bzdury BHP. Monitor komputerowy sam w sobie nie szkodzi, jedynie na wzrok.
      Szkodziłoby siedzenie z tyłu monitora, bo tam wydziela się promieniowanie. Nie
      przesadzajmy - szkodliwe jest też podobno siedzenie przed telewizorem,
      korzystanie z telefonów komórkowych, mikrofalówki, przebywanie na żyłach
      wodnych etc.
      • aga19763 Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 15:23
        Nie o taką odpowiedź mi raczej chodziło. Może ktoś jeszce mam jakieś
        doświadczenia oprócz dziwacznych wywodów. Nic nie jest szkodliwe a potem jest
        problem od tych niby nieszkodliwych rzeczy
        • orgovana Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 15:56
          Popieram przedmowczynie jako informatyk ktory spedza przed monitorem 9 h
          dziennie, ponadto w ciazy lata samolotem na podroze sluzbowe
          • solera2 Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:01
            Proponuję przeczytać przepisy prawne np na
            www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=408
            lub znaleźć sobie Dz.U. z 1996 roku nr 114 poz 545. Dlaczego nie korzystacie
            Panie z przysługujących wam przywilejów?
            Anna
            • jakw Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:07
              Ja np nie wiem, co mogłabym robić jako informatyk bez komputera...Poza tym
              bardziej szkodzi siedzenie niż komputer.
          • gosia_grabosia Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:01
            pierwszą ciążę przesiedziałm przed komputerem po 10h dziennie. Dziecko
            zdrowe smile jeśli jednak się boisz, to porozmawiaj z lekarzem, może da ci
            zwolnienie np, albo z pracoodawcą, zmoże coś wymysli, byś mniej siedziała przed
            kompem?? Co do poprzednich wypowiedzi, to nieprawdą jest, że monito tylko z
            tyłu źle działa, a z przodu działa tylko na wzrok. Tu chodzi tez o drgania
            obrazu, które diałają na mózg, a znam ludzi, których o tego np boli głowa itp.
            • jakw Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:04
              > Tu chodzi tez o drgania
              > obrazu, które diałają na mózg, a znam ludzi, których o tego np boli głowa itp.
              Ale to chyba niezależnie od ciąży...
              Jeszcze inna kwestia to jaki jest monitor. LCD to zupełnie co innego niż
              normalny monitor z kineskopem.
        • budzik11 Re: Ciąża a komputer 22.04.05, 15:19
          Jakie dziwaczne wywody? Taka jest moja wiedza, czytałam w wielu źródłach na ten
          temat bo cały dzień spędzam w pracy przed komputerem. Przepisy BHP mówią zdaje
          się o 4 godzinach dziennie, ale nikt nie wie, dlaczego. Tak sobie ktoś po
          prostu wymyślił. Ja nie moge korzystać z przywilejów bo w mojej firmie nie ma
          pracy nie związanej z komputerem, musiałby mnie wysłać na urlop, czy nie wiem,
          co zrobić... Nawet nie ma pomieszczenia bez pracującego komputera.
    • ma.pi Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:22
      Ja juz trzecia ciaze siedze na caly etat przed komputerem. Wszystko OK.

Pozdr.
    • betty69 Re: Ciąża a komputer 21.04.05, 16:31
      wszystko zalezy od pracodawcy. moze Ci zaproponowac inna prace bez uzycia komputera.
      w moim przypadku bylo tak, ze ja przyuczalam nowego pracownika, wiec nie musialam siedziec
      nonstop przy nim i komputerze. czasami nawet wychodzilam wczesniej do domu.
      natomiast mojej kolezance zaproponowali pojscie na zwolnienie, bo dzieki temu mogli zatrudnic osobe
      na tymczasowy okres pracy w pelnym wymiarze godzin.

pozdrawiam
    • magdaxyz Re: Ciąża a komputer 22.04.05, 15:44
      te akurat przepisy BHP pochodza chyba z czasow gdy monitory nie mialy
      fabrycznie montowanych filtrow. ja pracuje przy komputerze ok 8,5 godz
      dziennie, a wiedzac ze w mojej pracy rotowaloby mnie tylko zwolnienie
      leakrskie spytalam o to dwoch niezaleznych lekarzy.Obaj potwierdzili ze nie
      znalezli dotad zadnych opracowan w ktorych by wiazano wady u dzieci z praca
      przy komputerze.Wiec nadal pracuje ( 29tc) i dobrze sie czuje. Natomiast
      rzeczywiscie meczy sie wzrok ,no i jak jak w kazdej pracy siedzacej nalezy
      czesto w ciazy wstawac i troche pochodzic . Z cala pewnoscia szkodliwe jest
      ksero.
      • luna333 Re: Ciąża a komputer 22.04.05, 15:58
        po pierwsze przepisy BHP mówią o 8 godzinach pracy chyba że masz dużo kompów w
        pomieszczeniu i siedzisz w poblizu tyłu komputera czy monitora. Zalecane jest
        żeby co jakiś czas na chwilę wstać od kompa i się przespacarować -logiczne
        odpocznie i kręgosłup i oczy. nie ma co popadać w paranoję w naszym otoczeniu
        jest tak wiele promieniowania że hej,
    • nadka1 Re: Ciąża a komputer 24.04.05, 23:13
      Do 6 miesiąca pracowałam po ponad 8 godzin i poszłam na zwolnienie bo nie
      zaproponowano mi innego wyjścia.Nie mam pojęcia czy monitory szkodzą czy nie,
      szłyszałam bardzo dużo opinii na ten temat ale fakt jest taki że moje dziecko
      urodziło się z wadą serca a koleżanki z biurka obok z mięśniakiem-przypadek?
      Może...
      • aga19763 Re: Ciąża a komputer 25.04.05, 09:40
        Właśnie nikt nie jest w stanie sprawdzić czy komputer szkodzi a pracodawcę to
        juz wogóle to nie obchodzi. Ale wiem że jest przepis na ten temat ( nie więcej
        niż 4 godziny na dobę ) i nie zamierzam ryzykować ponieważ moja praca nie jest
        tego warta, najważniejsze jest dziecko. Jeżeli jest przepis to trzeba się do
        niego stosować i tyle
        • nadka1 Re: Ciąża a komputer 25.04.05, 12:36
          Masz rację!Bez powodu nikt nie ograniczałby czasu pracy do 4 godzin.Lepiej
          dmuchać na zimne niż potem wyżucać sobie całe życie.Wiem że to trudna decyzja
          zwłaszcza teraz kiedy wiadomo jak jest z pracą,wybór należy do Ciebie ale
          konsekwencje również
          • mo2005 Re: Ciąża a komputer 25.04.05, 12:47
            Dzięki za radę. Moja praca chyba nie jest tego warta, mało płatna i stresująca
            co też nie wpływa korzystnie na dzidziusia
        • budzik11 Re: Ciąża a komputer 25.04.05, 13:07
          Qrcze, jak tak bardzo chcesz przestrzegać przepisów BHP, to w czym problem?
          Przedstawiasz pracodawcy zaświadczenie lekarskie stwierdzające ciążę i
          konieczność przeniesienia na inne stanowisko ze względu na warunki szkodliwe i
          niech on sie martwi, jak to załatwi, to jego ustawowy obowiązek.
          • mo2005 Re: Ciąża a komputer 25.04.05, 13:53
            Przepraszam nie tu się wpisałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka