Dodaj do ulubionych

ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD

28.07.05, 12:35
huurraaa! na dodatek dostalam je z 2 tygodniowym zapasem. czyli jesli nie
urodze w terminie to nadal moge bez cudow brac l4big_grin
no i dostane ensje za sierpien, bo balam sie, ze bede dlugo czekala na
decyzje ( wniosek zlozony 12 dni po terminie). uffffff!smile)))
Obserwuj wątek
    • kasiadove Re: ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD 28.07.05, 12:37
      A ja się zaczynam martwić, bo złożyłam wniosek 5 lipca i nic sad Magiczne 162
      dni kończą mi się 10 sierpnia. Co robić!?
      • pimpek_sadelko Re: ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD 28.07.05, 12:38
        zadzwon i zapytaj czy juz jest decyzja.
        z tego co pamietam to chodzi o 182 dni, prawda? moze masz czasu wiecej?
        • kasiadove Tak 182 dni! 28.07.05, 12:40
          Tak 182 dni!
    • aga.roro Re: ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD 28.07.05, 14:05
      fajnie, pisałam Ci kiedyś ze będzie ok jak się martwiłaś...
      mam pytanko: ja też dostałam taką decyzję, że mam przyznane świadczenie do DNIA
      PORODU... I tak się zastanawiałam czy chodzi o datę, jaka będzie rzeczywiście
      czy to sformułowanie nawiązuje do daty porodu, którą zus widział w ksero karty
      ciąży (dołączyłam)???? nie wiem jak to interpretować..??
      pytam bo piszesz że dostałaś z 2 tyg zapasem...czyli może Tobie wpisali
      konkretną datę????
      a co do L4 to dzwoniłam kiedyś do Zusu że jak jest świadczenie przyznane to nie
      trzeba już brac zwolnień, bo świadczenie jset podstawą naliczania
      wypłaty..Chyba ze masz może jakieś nowe info, bo ja dzwoniłam tak z miesiąc
      temu..
      ?
      pozdrawiam:smile)
      • pimpek_sadelko Re: ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD 28.07.05, 14:08
        na mojej decyzji jest napisane, ze przyznaja mi swiadczenie od 31 lipca ( czyli
        dzien, w ktorym wygasa poprzednie)na dwa miesiace. zatem rozumiem, ze do konca
        wrzesnia. nie pisali mi nic o dacie porodu.
    • nefretete_sl do pimpek_sadelko 28.07.05, 15:59
      Mam pytanko czy miałaś jakieś problemy z ciążą? Czy badał Cię lekarz z ZUS-u?
      Daj znać! Z góry dziękuję i pozdrawiam.Sonia
      • pimpek_sadelko Re: do pimpek_sadelko 28.07.05, 19:02
        nefretete_sl napisała:

> Mam pytanko czy miałaś jakieś problemy z ciążą? Czy badał Cię lekarz z ZUS-u?
        > Daj znać! Z góry dziękuję i pozdrawiam.Sonia

nie badal mnie nikt w zusie. widzieli mnie tam jedynie jak przynioslam papiery.
        odpowiedz przyslali poczta.
        w karcie ciazy mialam wpisane, ze ciaza jest wysokiego ryzyk, byly wpisane
        poprzednie poronienia i konkluzja, ze jestem zagrozona porodem przedwczesnym. z
        takich namacalnych klopotow jedynie torbiele jajnika i powysilkowe bole
        podbrzusza.
        • nefretete_sl Re: do pimpek_sadelko 28.07.05, 19:43
          Dzięki za odpowiedź. Teraz mi kasę płaci ZUS i jak dzwoniłam pytać o ten zasiłek
          to mi babka powiedziała że mnie będzie badać lekarz z ZUS-u za nim mi przyznają
          ten zasiłek.
      • olik128 Re: do pimpek_sadelko 28.07.05, 19:05
        Pamiętasz poradziłaś mi, żeby zadzwonić do ZUS-u i zapytac o przyznane
        świadczenie. Byłam tam dzisiaj osobiście i Pani mi powiedziała, że Zus ma 30
        dni na odpowiedź, czyli jak złożylam 1 lipca to mają czas aby mnie powiadomić
        do 1 sierpnia. Spytałam czy dostanę pensję, bo zaklad pracy przelewa mi ją na
        konto 1-go każdego miesiąca. Pani odpowiedziała,że raczej nie, bo decyzja musi
        się uprawomocnić i że dostanę 2 pensje na poczatku września. A ja się pytam za
        co mam żyć przez te 30 dni??? Co za paranoja!!!
        • pimpek_sadelko Re: do pimpek_sadelko 28.07.05, 19:10
          to u mnie w zusie sa bardziej cywilizowane kobiety! pomagaly jak umialy.
        • kasiadove Re: do pimpek_sadelko 28.07.05, 19:11
          Mam podobnie - też mam pensję przelewaną z góry. 182 dni kończy mi się 10
          sierpnia, to co chyba dostanę tą wypłatę? Papiery złożyłam 5 lipca więc
          teoretycznie do 5 sierpnia mają czas. Jak ja pytałam panią przy składaniu dok.
          kiedy mogę się spodziewać odpowiedzi to ona z rozbrajającym uśmiechem
          odpowiedziała "Nie wiem!"
          • pimpek_sadelko Re: do pimpek_sadelko 28.07.05, 21:51
            decyzje musza podjac do 5, ale potem decyzja musi sie uprawomocnic. to kolejne
            dni leca.. potem czekaja czy zlozysz zazlenie czy nie. jesli nie zlozysz
            wysylaja do pracodawcy. tak mi powiedziano. zebym sie wyrobila mam przyjsc za
            kilka dni i napisac w zusie oswiadczenie, ze nie skladam zazalenia i wtedy oni
            wysla do mojej roboty. oszczedzam w ten sposob ok tygodnia.
    • maallinka Re: ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD 28.07.05, 20:47
      a ja zlozylam wniosek o zasilek rehabilitacyjny i tez dostalam odpowiedz poczta
      ze jest mi przyznany (z 2-tygodniowym zapasem rowniez). I nikt mnie nie wzywal
      i nie ogladal. Podobno rzadko sie zdarza zeby ciezarne wzywali...
      • justin301 Re: ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD 28.07.05, 22:27
        Ja jestem lepsza. Zasiłek kończy mi się 31 lipca a papiery złożyłam wczoraj, bo
        ciagle mi z pracy nic nie przysyłali a jak już przyslali to były źle
        wypełnione. Jeżeli decyzja jest pozytywna to można napisać oświadczenie o tym,
        że nie będzie się skarżyć decyzji i się uprawomocni. ZUS ma faktycznie miesiac
        ( kpa ). Mnie powiedzieli, że raczej nie wzywają, orzekają zaocznie, nie
        chcieli ksera karty ciąży ani wypisów ze szpitala ale im wcisnęłam - niech
        studiują. A ja myślę, że tak wam przyznali z 2 tygodniowym okładem, żebyście
        nie musiały znowu występować o przedłużenie, gdyby się poród opóźnił - więc
        moim zdaniem i tak naliczą do dnia porodu. A później macierzyński. Gratuluję.
        Ja czekam teraz na swoją decyzję - w sumie złożyłam dokumenty z prawie
        miesięcznym opóźnieniem - mam nadzieję, że wydadzą ja do końca sierpnia i za
        sierpień dostanę normalnie pieniądze.
        • a2jan Re: ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD 01.08.05, 16:35
          Mam pytanie, jakie dokumenty załączałyscie do wniosku? czy lekarz ginekolog coś
          wypełniał? i czy jak dostanie się takie świadczenie to nadal trzeba brać
          zwolnienie od gina?
          pozdrawiam
          • pimpek_sadelko Re: ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD 01.08.05, 18:35
            nadal dostaje l4. tylko na tej podstawie jest sie na zasilku rehabilitacyjnym.
            papiery do wypelnienia dostalam z zusu( tzn z zakladu pracy a ten z zusu),
            ginekolog wypelnil swoje, skseroalam karte ciazy i zanioslam. tyle.
            • aga.roro w Zusie mówili, że nie trzeba L4 01.08.05, 23:57
              kurcze Pimpek jestem zdezorientowana...Jakoś tak w połowie lipca, jak mi
              przysłał zus decyzję o przyznaniu tego świadczenia to zadzwoniłam do zus czy
              muszę brac jeszcze L4, na co pani odpowiedziała, że NIE..Ze podstawą do wypłaty
              kasy będzie ta decyzja o przyznaniu świadczenia...
              Dzis byłam u lekarza i wzięłam L4 na 2 dni (1-2 sierpień) bo 2.08 jest 182 dni
              i od 183 myślałam że już nie potrzeba...
              Ale skoro piszesz "nadal dostaje L4. tylko na tej podstawie jest sie na zasiłku
              rehabilitacyjnym" to ja już nie wiem..Możesz zdradzić skąd masz takie
              informacje? Bo jeśli jestem w błędzie to jutro muszę iśc do lekarza bo większe
              zwolnienie..Dla pewności zadzwonię jutro jeszcze raz do Zus.
              • pimpek_sadelko Re: w Zusie mówili, że nie trzeba L4 02.08.05, 09:26
                aga.roro napisała:

> kurcze Pimpek jestem zdezorientowana...Jakoś tak w połowie lipca, jak mi
                > przysłał zus decyzję o przyznaniu tego świadczenia to zadzwoniłam do zus czy
                > muszę brac jeszcze L4, na co pani odpowiedziała, że NIE..Ze podstawą do
                wypłaty
                >
                > kasy będzie ta decyzja o przyznaniu świadczenia...

az zapytam, jutro ide podpisac, ze nie bede sie odwolywac i wtedy od razu to
                wysla do zakladu pracy. dzieki za podpowiedz... ale moj lekarz by sie ucieszyl.
                on nie lubi biurokracjibig_grin

jutro sie wypytam i dam znac.
            • aga.roro dziś dzwoniłam do ZUS 02.08.05, 09:22
              witam o poranku, dzwoniłam dziś do zus i pani stanowczo mnie poinformowała, że
              jeśli mam przyznane świadczenie rehabilitacyjne od daty ustania zwolnienia
              chorobowego (182 dni) to od 183 dnia NIE MUSZĘ brac już L4..Zapisałam w razie
              czego jej nazwisko..
    • pyrtek3 Re: ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD 01.08.05, 18:59
      Pomocy ,bo nic z tego nie rozumiem,mi cały czas płaci zakład pracy ,182 mija mi
      15 sierpnia,a termin mam na 12.09,czy ja mam wypełniać coś i wogole ???? Ja nie
      mama pojęcia i nie mama kogo spytać,poniewaz jestem z krakowa a biuro mojej
      firmy znajduje sie w warszawie...
      • pimpek_sadelko Re: ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD 01.08.05, 19:11
        zaklad pracy powinien Ci przyslc papiery minimum 4 tygodnie przed uplywem
        terminu, a nawet wczesniej!
        inaczej aksy nie dostaniesz. po uplywie 182 dni nawet majac l4 nie nalezy Ci
        sie nic jak nie wystapisz o przedluzenie. na co czekasz? dzwon do firmy!
      • aga.roro nie czekaj na zakład pracy 02.08.05, 00:03
        bo z innym wątków wynika, że to różnie było..do jednych z nas zakład pracy sam
        wysyłał, do innych sam zus wysyłał z instrukcją a do jeszcze innych (np do
        mnie) tylko zadzwoniła pani z kadr z info ze musze sama tego dopilnować!
        przejdz się do zusu, wez stamtąd N9, N10, i wniosek o świadczenie (zresztą tam
        Cię poinformują), zanieś lekarzowi, wyślij do pracodawcy niech wypełni swoją
        część i pilnie odeśle. Potem dodaj ksero karty ciąży i zanieś komplet do zus.

Bo jak będziesz tak czekała to możesz się nie doczekać, a pani z kadr od ciebie
        powie że nie wiedziala lub zapomniała..A problem z opoznioną kasą bedzie Twoj a
        nie jej..
        pozdrawiam
      • aga.roro poczytaj tez tutaj - 2 wątki o tym 02.08.05, 00:20
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=26794975&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=26474898
    • pyrtek3 Re: ZUS mi dal dalsze swiadczenia:DDDDDD 01.08.05, 19:37
      dzięki a to nie oni powinni tego pilnować??Firma??
      • olik128 Re: Uważajcie na ZUS !!! 01.08.05, 19:55
        Dzisiaj minął miesiąc od złożenia dokumentów i powinnam zostać powiadomiona o
        przedłuzeniu zasiłku. Wyobraźcie sobie, że w czwartek tam zadzwoniłam a Pani
        powiedziała, że moje dokumenty zostaną oddane do orzecznika dopiero w środę,
        czyli po upływie 33 dni. Na moje pytanie dlaczego tak późno i ze nie dostanę
        pieniędzy Pani odpowiedziała: późno- bo inna kobieta, która te dokumenty
        przyjmowała poszła na urlop i papiery odnalazły się dopiero 26 lipca a o
        pieniądze nie mam się co martwić bo dostanę 2 pensje we wrześniu. Ja jej
        powiedziałam, że muszę za coś żyć a jeszcze kupic coś dziecku, które niedługo
        się urodzi. Jak odłożyłam słuchawkę to ryczałam jak małe dziecko- czułam się
        bezradna i oszukana. Dlatego uważajcie i lepiej te cholerne papiery złożyć
        nawet 2 miesiące wcześniej. Pozdrawiam.
        • kasiadove Dostałam, nareszcie! 04.08.05, 19:46
          Dostałam dziś odpowiedź - mam przyznany zasiłek do dnia porodu. Pytanie: coś
          mam z tym pismem zrobić? No i jak jest w końcu z tymi zwolnieniami: potrzebne,
          i mam je zanosić do kadr?
          • pimpek_sadelko Re: Dostałam, nareszcie! 04.08.05, 19:54
            mialam isc do zusu i podpisywac jakies oswiadczenie, zeby przyspieszyc sprawe,
            ale w kadrach pani mi powiedziala, ze wystarczy jak przyniose to co dostalam od
            zusu do domku. tak tez zrobilam. w pracy mi skrerowali ten papier,
            podsteplowali, ze przyjeli. zatem moge byc spokojna o forse a zaklad pracy nie
            musi z wytesknieniem czekac na korespondencje od zusu.
            • kasiadove Re: Dostałam, nareszcie! 04.08.05, 19:58
              Dzięki!
              U mnie ŁOSIE się pomylili i na papierku napisali inną nazwę ulicy!!! Kurcze
              nawet jednego papierka nie potrafią dobrze wypełnić! Więc jutro mam wycieczkę
              do ZUS-u. smile
              • justin301 Re: Dostałam, nareszcie! do kasiadove 04.08.05, 22:17
                I tak masz super - gratulacje!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka