Dodaj do ulubionych

Ważne pytanie odn. badań

28.07.05, 15:36
Dziewczyny, powiedzcie prosze czy normalne jest to,że będąc w 25tg. tylko raz
miałam zlecone badania, morfologie i mocz. Wyniki miałam bardzo dobre, ale to
było jakiś czas temu. Wizyte mam w pon.,więc zadzwoniłam do swojego gina z
pytaniem jakie badania(wydawało mi sie,że na ostatniej wizycie po prostu
zapomniał), a on mi na to,że nie ma potrzeby robić żadnych badań. W zw. z tym
co ostatnio o nim słyszałam i z własnych obserwacji, powoli przestaje mu ufać.
Co Wy na to? Jacy są Wasi lekarze? I jakie badania powinnam zrobić,bo chyba
zrobie na własną ręke(tak jak toksoplazmoze, której też mi nie kazał robić!!!)
Obserwuj wątek
    • gabi67 Re: Ważne pytanie odn. badań 28.07.05, 15:38
      cytologia ,wr,Hbs,cukier,mocz
      • luna333 Re: Ważne pytanie odn. badań 28.07.05, 15:45
        hbs - lepiej po 36 tygodniu tak samo jak drugie WR bo to już do porodu będzie,
        co do glukozy i testu obciążenia to powinno być jakoś teraz - chyba do 30
        tygodnia się robi, no i mocz powinien być częściej...hmmm dziwny lekarz
    • amwaw Re: Ważne pytanie odn. badań 28.07.05, 15:42
      www.mediweb.pl/womens/wyswietl.php?id=653
      Mój książkowo- jak w ww. wytycznych.
      Pozdrawiam
    • panda20031 Re: Ważne pytanie odn. badań 28.07.05, 18:24
      Zmień lekarza. Morfologię i badanie moczu powinno się robic raz w miesiącu, na
      początku ciązy toksoplazmozę i przeciwciała na różyczkę, kolo 12 tyg.
      przeciwciała anty Rh (myślę ze grupę krwi, Ty i mąż, masz oznaczoną). Miedzy 25
      a 28 tyg. poziom glukozy po obciązeniu 50g. glukozy. Wr tez juz powinnas miec
      raz oznaczane.
      Lepiej zrób badania na własną rękę i idz do kogoś innego. Pozdrawiam
      • aj32 Zgadzam się 26.08.05, 10:32
        dokłądnie bądź bardzo podobnie przedstawia się harmonogram moich badań. 27tc
        jestem już po glukozie, na początku były badania na toxo i wszelkie inne
        podstawowe. To bardzo ważne, bo na przestrzeni miesiąąca wyniki potrafią bardzo
        się zmienić. Przecież jest nas dwoje-trzeba uważać, dbać o siebie i mieć
        zaufanego lekarza.
        Pozdrawiam.
    • budzik11 Re: Ważne pytanie odn. badań 29.07.05, 10:47
      Nie, to nie jest normalne i niezgodne ze standardami prowadzenia ciąży.
      Powinnaś mieć zrobioną toxoplazmozę, WR, grupe krwi (to wszystko na początku
      ciąży), potem co miesiąc morfologie i bad. ogólne moczu, mierzone ciśnienie i
      wage ciała. I do tej pory co najmniej 2 USG - ok. 12tc i połowkowe. Zmień
      lekarza, bo nawet jeśli prowadzisz ciążę "państwowo" to te badania Ci się po
      prostu należą i nie ma sensu płacić za robienie prywatnie badań które refunduje
      NFZ.
    • goshas3 Re: Ważne pytanie odn. badań 29.07.05, 12:12
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nie do końca jasno sie wyraziłam. Grupe krwi
      miałam oznaczoną wcześniej. Różyczke przechodziłam. Wr też robiłam na samym
      początku.(Nawet test na HIV na własną rękę), ale cytologia dopiero w 21tyg.
      pierwszy raz,no i badania,które myślałam,że są standartem co miesiąc
      (morfologia,mocz)też tylko raz. Tak czy siak jednak okazuje sie,że nie mogę mu
      za bardzo ufać. Ciesze sie,że przynajmniej na Was mogę liczyćsmile
    • dodadada Re: Ważne pytanie odn. badań 29.07.05, 15:08
      Ale zwykłą morfologię i mocz powinnaś mieć co miesiąc, pozdrawiam Doraota
    • magda.waw1 Re: Ważne pytanie odn. badań 29.07.05, 15:10
      Kiedy byłam w ciąży miałam robione badania co 4 tygonie przeszłam przez krzywą
      cukrową, badałam na bieżąco cukier, morfologia, próby wątrobowe no i USG.
      Czułam się pewniej kiedy widziałam dobre wyniki.
      Pozdrawiam
    • nina78 Re: Ważne pytanie odn. badań 26.08.05, 10:10
      Pierwsza morfologie mialam w 7 tc, teraz jestem w 17 i w przyszlym tyg ide na
      kolejna. Morfologie powinno sie robic w ciazy 4 razy (potem jeszcze ok. 28 i 36
      tc). Zreszta to samo mowi link wklejony przez moja poprzedniczke. Szkoda mojej
      krwi na takie comiesieczne badania. Jesli wszystko jest OK, nie ma co sie kluc
      za czesto. Z dodatkowych badan na poczatku ciazy lekarz zalecil tez zbadanie
      poziomu glukozy,USR, HBsAG, toksoplazmoze (rozyczke przechodzilam) i grupe
      krwi+Rh (badanie pdowojne). Teraz oprocz morfologii mam jeszcze do zrobienia
      przeciwciala anty-RH.
      Pozdrawiam,
      Nina
      • faq Re: Ważne pytanie odn. badań 26.08.05, 10:28
        morfologia wg potrzeb. szkoda krwi co miesiac? smile mniej na badania niz przy
        miesiaczce tracisz. rzecz w tym, ze czasem zmiany ida lawinowo. w ciagu miesiaca
        plytki spadly mi do niepokojaco niskiego poziomu, a nic tego nie zapowiadalo.
        karnie skrwawialam co miesiac i nie przeoczylam. zreszta wczesniej tak z
        hemoglobina bylo - modelowe wyniki a po miesiacu nagle mocna anemia.

z badan:
        na poczatku, a wlasciwie przed ciaza zrobilam: toxo, chlamydia trachomatis, wr,
        poziom glukozy we krwi
        co miesiac morfologia i mocz
        krzywa cukrowa w 30t
        na koniec wr, hbs
        • anulaaa Re: Ważne pytanie odn. badań 26.08.05, 11:12
          po 100% potwierdzeniu ciązy przez mojego lekarza kazał mi zrobić
          morfologię,mocz,grupę krwi(to akurat miałam wcześniej) i vdrl(kiła)
          teraz jestem w 24tc i w poniedziałek idę po raz trzeci na morfologię(mam anemie
          i muszę crobić co m-c) i mocz(tu też bakteryjk więc mus), do tej pory miałam też
          dwa razy badany cukier na czczo ale mam niziutki więc oksmile

teraz jeszcze glukoza i...pod koniec te wątrobowe

toxo nie robiłam bo niecałe 3 m-ce przed zajściem(po poronieniu) robiłam i było
          wszystko ok a że mam przeciwciałą to mi lekarz nie "kazał" robić(oczywiśćie mogę
          jeśl tylko będę miała "ochotę";P)
    • marcysia801 Re: Ważne pytanie odn. badań 26.08.05, 13:02
      A możesz napisać do jakiego lekarza chodzisz?
    • smellson Re: Ważne pytanie odn. badań 26.08.05, 18:11
      ja robie mocz, cukier, krew co wizyte, czyli co 3-4 tyg, dzieki temu udalo sie
      uniknac anemii (moj lekarz wylapal moment, kiedy wyniki bardzo mi spadly) lub
      tez zdusic w zarodku zap pecherza. zrob badania na wlasna reke a lekarza
      miej "na oku"
      • patoga Re: Ważne pytanie odn. badań 26.08.05, 19:02
        Twój lekarz podobny do mojego, tyle że ja od mojego sama wyciągam potrzebne
        badania. Aż czasami czuję że sama prowadzę swoją ciążę a on mi tylko do podbicia
        recepty potrzebny...
        Niestety na prywatnego nie bardzo mnie stać więc muszę przy nim trwać, ale Ty
        jak masz możliwość to zmień lekarza.
        • goshas3 Re: Ważne pytanie odn. badań 26.08.05, 21:48
          No i przekonałam sie,że wyniki mogą sie zmienić diametralnie, mam ślad białka w
          moczu i liczne bakterie... To ponoć dość powszechne w ciąży. Wizyte mam w pon.
          Mój lekarz nie zlecił mi badania poziomu cukru po obciążeniu glukozą,bo na
          początku ciąży cukier miałam b.niski i stwierdził,że nie ma sensu. Zrobiłam
          jednak cukier na czczo i wyszedł jeszcze niższy niż na początku ciąży. Nadal
          jestem zawiedziona jego podejściem i chyba to wyczuł,bo ostatnio sie bardziej
          stara, poświęca mi więcej czasu na wizytach. Jestem w 29 tc, to już troche
          późno na zmiane lekarza. Dochodzą jeszcze inne kwestie, które praktycznie
          uniemożliwiają mi podjęcie takiej decyzji.(Jest ordynatorem szpitala,w którym
          będę rodzić i "przyjacielem" rodziny) W każdym razie dziękuję Wam za wszystkie
          posty dziewczyny.
          gosia&29 tyg.Marcysia
          • agnieszka-anna Re: Ważne pytanie odn. badań 26.08.05, 22:03
            Nie, no jasne, że ten twój lekarz to coś niezbyt się przejmuje. Mam nadzieję,
            że jesteś w stanie szybko go zmienić. Najważniejsze jest dobro dziecka i twoje,
            a nie jakiś konował, któremu nie chce się nawet zlecić badań. A propos:
            morfologię i mocz powinno się robić co miesiąc. Jeśli chodzi o inne badania, to
            zajrzyj na stronkę: www. maluchy.pl. Tam znajdziesz całą tabelę z podziałem na
            tygodnie ciąży- co i kiedy przebać.
            Pozdrawiam
          • lilu27 Re: Ważne pytanie odn. badań 27.08.05, 05:00
            goshas moze jednak napiszesz co to za lekarz albo czy jestes z poznania Ja mam
            tez 'oszczednego' lekarza w badaniach 22tc i raz robione bad krwi i moczu ok 10
            tyg. Glukoza wasserman ok 16 tyg. I ten moj 'dr' mowi ze wyniki sa dobre i nie
            trzeba robic A raczej mowi 'noooo wyniki sa wzglednie dobre' na to ja czy sa
            dobre? bo 'wzglednie dobre' to wg mnie nie do konca dobre Ide we wtorek wiec
            pewnie zrobimy badania ale jestem niespokojna robiac tak rzadko badania czy w
            organizmie wsjo ok Czy nie ma adnych cudow w moczu albo anemii A jak on
            twierdzi ze badan nie trzeba to ja mam mowic ale ja wiem ze co m-c trzeba
            Teoretycznie tak ale praktycznie to wiekszosc sie ugryzie w jezyk
            • goshas3 Re: Ważne pytanie odn. badań 27.08.05, 11:54
              Ten lekarz z Rawy Maz., właśnie, ja troche za często gryzłam sie w język, bo
              miałam do niego zaufanie, ale już sie nie będę gryźć. Muszę jednak przyznać,że
              usg robi mi bardzo dokładne i jak sobie popatrze na moją brykającą córeczke, to
              jestem spokojniejsza.
    • ptaszek21 Re: Ważne pytanie odn. badań 27.08.05, 11:21
      widze ze twoj lekarz przyjal zachodni model prowadzenia ciazy smile
      ja wlasnie mieszkam za granica i tutaj wlasnie jest tak jak piszesz.
      morfologie mialam na samym poczatku, mocz w prawdzie sprawdzaja za kazdym
      razem czyli ok. miesiaca. Nastepna morfologie zapowiedziano mi na 30-32tc.
      Jesli sie niepokoisz zrob badania na wlasna reke albo zmien lekarza.
      JA nie mam niestety zadnej z tych mozliwosci sad
      pozdrwiam
      • kkalina75 Re: Ważne pytanie odn. badań 27.08.05, 11:27
        Za każdą ciężarną zgłoszoną przez przychodnie do NFZ dostają kasę. Jeżeli nie
        daje Ci skierowan na badania ( ja morfol i mocz mam co miesiąc) to znaczy że po
        prostu oszczędza na tobie, nie daj sie.
    • kotka.szrotka Re: Ważne pytanie odn. badań 27.08.05, 11:50
      Ja mam generalnie bardzo dobre wyniki, krew, mocz itd. Badania w przychodni
      miałam ok. 14 tc i do teraz nic. Jak nie pójdę i nie poproszę to na nic nie
      dostanę skierowania. Ostatnio zmieniłam lekarza na prywatnego, który
      stwierdził, że powinnam zrobić toksoplazmozę, hbs, glukozę, morfologię, mocz.,
      grupę krwi. Trochę mam dosyć wydatków i poszłam do przychodni po skierowanie.
      Babsztyle w rejestracji odmówiły bezpłatnego skierowania na tokso (70 zł!!).
      Poprosiłam o oświadczenie o odmowie, wypięły się, ale gdy zaczęłąm spisywać z
      nazwiska to od razu wezwały kierownika. Ten też nie wiedział, gdzieś dzwonił, w
      końcu ustalili, że należy mi się bezpłatne skierowanie. GRANDA! Z tym, że na
      forum już się naczytałam, że NFZ za to płaci, zresztą sama to ustaliłam w moim
      NFZ. No bez kija nie da rady.
      A badania wolę zrobić przynajmniej raz w trymestrze, ciągle kaszlę, w nocy non
      stop wstaję siku, no chcę wiedzić czy nic się nie dzieje, być spokojniejsza,
      czuć się zaopiekowana chociażby. To moja ciąża, pierwsz ciąża i chodzi o mój
      spokój, a denerwuję się bo widać na powyższym przykładzie jak bardzo chodzi o
      kasę.
    • marcysia801 Re: Ważne pytanie odn. badań 27.08.05, 12:58
      Ja gdzieś w internecie czytałam,że toxo nie jest refundowane i tak też mi
      powiedział gin!Jak to w końcu jest?
      • kkalina75 Re: Ważne pytanie odn. badań 27.08.05, 13:10
        Ja miałam skierowanie na tokso bezpłatne. Pani polożna pokazywała mi taką
        tabele, w której było napisane jakie badania przysługują ciężarnej i w którym
        miesiącu. Wynik miałam ujemny. pytałam potem czy moge za 3 miesiące zrobić
        jeszcze raz gdybym miała jakieś wątpliwości czy sie nie zaraziłam - odmówiła
        mi. Podobno można tylko raz i to na początku ciąży
      • kotka.szrotka Re: Ważne pytanie odn. badań 27.08.05, 13:25
        Kiedyś widziałam tabelę w jakiejś przychodni gdzie były uczciwie wypisane
        badania NFZ jakimi objęte są kobiety w ciąży. Co i w którym miesiącu. Myślałam,
        że się zmieniło, ale na forum czytałam, że często dziewczyny dostają bezpłatne
        skierowanie. Poprosiłam lekarza z przychodni potem ale odmówił, stwierdził, że
        dopiero gdyby były wskazania wynikające z usg - coś z dzieckiem nie tak to
        będzie się szukało przyczyn. No fajnie. Zadzwoniłam do rzecznika NFZ,
        stwierdził, że to nonsens, że zapobiegamy a nie leczymy. Teraz twardo
        poprosiłam o skierowanie na tokso, lekarz był inny, u mnie w przychodni się
        zmieniają, wypisał bez słowa, ale potwory z rejestracji muszą skierowanie
        jeszcze ostemplować i odmówiły. Resztę znasz. Gdy w laboratorium robiłam
        badanie zapytałam czy robią bezpłatnie tokso. I usłyszałam, że bardzo często.
        Może to zależy od kontraktu z NFZ, może od uczciwości lekarza.
    • monik46 Re: Ważne pytanie odn. badań 28.08.05, 11:00
      Ja jestem w 17 tyg. i też jeszcze nie miałam żadnych badań robionych oprócz
      morf. i moczu 2x, no i 3x USG, zastanawiam się czy ten moj lekarz zapomniał o
      innych czy co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka