Dodaj do ulubionych

Feminatal N

08.08.05, 23:32
Czy wiecie coś na temat tych tabletek? Czy w pierwszym trymestrze można je
stosować bezpiecznie zamiast folika? Teoretycznie są przeznaczone właśnie dla
kobiet w ciąży i karmiących, ale zawierają np. dwukrotną dawkę witaminy D
(400 j.m.), która nie powinna być nadużywana, a w końcu spożywam ją jeszcze w
naturalnych posiłkach.
Obserwuj wątek
    • gabi67 Re: Feminatal N 09.08.05, 07:34
      Ja biore feminatal od samego poczatkusmileAle nie jestes jako jedna osoba tylko
      teraz jako dwie wiec jest odpowiedna dawka witamin i nie szukaj sobie problemów
      na siłe .Jesli nie chcesz ich barc powiedz to lekarzowi -ja biore juz trzecie
      opakowanie i jest wszystko dobrze mam badzo dobre wyniki i dzieciatko zdrowesmile
      Za dwa dni rodzesmile
      Pozdrawiamsmile
      • margonik Re: Feminatal N 11.08.05, 00:05
        Nie szukam sobie problemów na siłę. Po prostu lekarz mi tych tabletek nie
        zapisał, a jedynie folik, więc chciałam się upewnić. Ale wczoraj byłam u ginki,
        zapytałam wprost i już wiem, że na pewno mogę smile

W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedzi!
      • marti281 FEMINATAL wycofany z obrotu przez Nadzór Farmaceut 17.08.05, 14:12
        Usłyszałam od farmaceuty ,że duża partia Feminatalu N została wycofana przez
        Nadzór Farmaceutyczny pod koniec lipca.Czy witaminy dla kobiet w ciąży nie
        powinny być bezpieczne?????????Poza tym zawiera za duże dawki witamin
        rozpuszczalnych w tłuszczach (beta-karoten,D) i za mało żelaza.Pierwsze dziecko
        urodziłam po Maternie,teraz -w piątym miesiącu-też ufam mojemu lekarzowi i
        Maternie.
    • pyrtek3 Re: Feminatal N 09.08.05, 08:39
      Ja też biorę przez całą ciąże...
    • kalejdoskopik Re: Feminatal N 09.08.05, 08:45
      Witam!
      Lekarz zalecił mi Feminatal od 12 tyg. ciąży. Będę go brać już do końca ciąży.
      Ponoć jest to uniwersalny i jeden z najtańszych środków tego typu. Wcześniej
      brałam Folik przed ciążą i na poczatku. Jednak Feminatal zawiera również Folik.
      Pozdrawiam.
    • gabi67 Re: Feminatal N 09.08.05, 09:00
      Nie wiem czy jest taki tani bo wach sie od 32 zł do 38 zł za opakowanie ja w
      ciazy juz mam za soba trzy takie opakowania 96 zł prosty rachuneksmileSa tańsze
      preparaty ,a ja biore od samego poczatku smile
      • kamilka_sit Re: Feminatal N 09.08.05, 09:19
        ja brałam od drugiego trymestru, tak mi zalecił lekarz.
    • abiedrzycka Re: Feminatal N 09.08.05, 10:20
      Nie zamiast folika, ale oprócz folika. Kwas foliowy jest niezbędny do
      prawidłowego rozwoju układu nerwowego i zapobiega wadom cewy nerwowej.
      Praktycznie nie da sie go przedawkować. Dlatego radzę Ci absolutnie nie
      rezygnować z Folika, mimo łykania Feminatalu, Materny, czy innych preparatów
      dla kobiet w ciąży. Pozdrawiam.
      • kriepka Re: Feminatal N 09.08.05, 11:32
        dokladnie, najlepiej rownolegle z folikiem. kwas foliowy wspomaga wchlanianie
        sie zelaza, z ktorym przeciez niektore z nas maja w ciazy problemy, wiec lepiej
        lykac do konca.
        ja feminatal tez lykam i wyniki super.
      • tsunami05 Re: Feminatal N 09.08.05, 14:51
        a po co i to, i to? W foliku jest 0,4 mg, w preparatach 0,8 lub nawet 1 g. Nie
        rozumiem po coo to łączyć?
        • basik20 Re: Feminatal N 09.08.05, 15:02
          Zgadzam się z tsunami - po co jedno i drugie!! Feminatal zawiera kwas foliowy i
          nie ma potrzeby łykania obu tabletek - to mi dokładnie powiedział mój gin.
          Feminatal biorę od początku ciazy i wyniki mam bardzo dobre.
          • gabi67 Re: Feminatal N 11.08.05, 10:29
            Ja nie łacze i nie rozumiem czemu wy łczycie tre dwa preparty ja biore tylko
            Feminatalod samego poczatkusmile
    • bonnie75 Re: Feminatal N 09.08.05, 12:03
      Od poczatku ciazy biore Feminatal oraz Folik (Folik zaczelam zazywac na jakies
      dwa miesiace przed poczeciem). Nie stwarza zadnych ubocznych dolegliwosci, jak
      np. wzmozone mdlosci (wiem, sprawdzilam).
      Zastanowilo mnie tylko, po kiego grzyba wprowadzono nowa nazwe dodajac
      literke "N" (wczesniej byla sama nazwa Feminatal). Sklad jest identyczny,
      jednak na opakowaniu wczesniejszym byl napis "z dodatkiem zelaza", a teraz "z
      dodatkiem jodu". I zelaza i jodu jest tyle samo w obu przypadkach. Jakis
      dziwaczny chwyt marketingowy?
    • wiki1976 Re: Feminatal N 09.08.05, 12:27
      Literka N w nazwie Feminatal to nie chwyt reklamowy ale wymogi wejścia do Uni
      taki mi pani w aptece wytłumaczyła.I wcale nie jest drogi bo za 30zł mam 60tab
      a w innych opakowaniach masz 30tab za 19zł więc nie wiem czy jest drogi.
    • agusia1978 Re: Feminatal N 09.08.05, 12:33
      Brałam w ciąży, ale od drugiego trymestru. W pierwszym tylko Folik. Tobie też
      tak radzę.
    • alicez Re: Feminatal N 11.08.05, 11:04
      Brałam feminatal całą ciążę i teraz przy karmieniu piersią też. Nie łączyłam z
      kwasem foliowym, bo przecież tam już jest odpowiednia dawka wszystkich witamin,
      a o przedawkowanie łatwo... Co do ceny, to w opakowaniu jest 2x więcej tabletek
      niż w pozostałych preparatach. No i jeszcze jeden plus - feminatal zawiera jod,
      którego nie mają np elevit czy materne.
      • joan25 Re: Feminatal N 17.08.05, 20:42
        witam,
        małe sprostowanie do Twojej wypowiedzi. Materna zawiera jod i była pierwszym
        preparatem na rynku, ktory właśnei w swoim składzie jod miał. Jako kolejny
        wprowadził go feminatal.
        Ja też stanęłam przed wyborem preparatu witaminowego i mój lekarz od samego
        początku polecał mi Maternę jako "najstarszy" i najlepiej sprawdzony na rynku.
        Czuję się rewelacyjnie, ciąża przebiega prawidłowo, wyniki super, a narezkanie
        na wielkość tabletki jest śmieszne. Tabletka jest podzielna i jak ktoś ma tego
        typu problem to można ją przełamać i... bez problemu łyknąćwink. Wszystkie moje
        ciężarne koleżanki łykają Maternę bo to rewelacja an rynku suplementacji
        witaminowych!
        A propo Feminatalu, o którym tak często tu wspominacie ja bym się dwa razy
        zastanowiła i spytała jeszcze raz swojego lekarza, bo już drugi raz na przełomie
        roku wycofuje się partie tej witaminy z rynku (pewnie niedługo zorientujecie
        się w swojej aptece). To niepokojące i mój lekarz zdecydowanie odradził mi
        zażywania Feminatalu!.
        Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy!
    • emilka82 Re: Feminatal N 17.08.05, 16:26
      Ja na początku też brałam tylko folik, lekarz nie kazał mi do pewnego czasu
      brać innych witamin, bo stwierdził, że jak sie za wcześnie zaczyna z witaminami
      to się bardzo duże dzieci rodzą. Ja brałam od 4 miesiąca maternę ale
      przerzuciłam się na faminatal. jest tańszy i lepiej się łyka. Materną bym się 2
      razy udusiła... brrr...
    • ann99 Re: Feminatal N 17.08.05, 22:17
      Ja biorę feminatal N (ten z jodem, bo mam problemy z tarczycą i pytałam
      endokrynologa i tez mi poleciła- bo moówi,że niewielka dawka może pomóc),
      włąśnie dziś kuupiłam opakowanie. Brałam tez prenatal,ale ten pomimo tej samej
      ceny ma "uboższy" skład.
    • mamapiotra Re: Feminatal N 18.08.05, 07:22
      brałam od poczatku ciaży z folikiem razem
    • bulbulina Re: Feminatal N 18.08.05, 10:02
      biore feminatal od poczatku ciazy i wyniki mam lepsze niz przed ciaza...za trzy
      tygodnie rodze a podczas karmienia tez mam zamiar go lykac.pozdrawiam
    • bedemama Re: Feminatal N 18.08.05, 18:17
      Mój lekarz powiedział, że Feminatal nie jest wskazany ani w pierwszym
      trymestrze ciąży ani w okresie karmienia piersią. W ciąży to coś z tą dawka
      witaminy D jest za dużo i mówił że Feminatal był kiedyś wycofany przez to ze
      sprzedaży.A na karmienie piersią nadaje się bo nie ma wapnia i selenu.
      Powiedział że to ja decyduję, jeśli Feminatal bądź inne kiepskie tanie witaminy
      to chce widzieć wyniki mojej morfologii co miesiąć, a jak będe Maternę brała to
      tylko na początku ciąży i w połowie, dla kontroli ale to sie nie zdarza zeby po
      Maternie morfologia spadała. Nie jest tania ale jedno badanie morfologii to 20
      zl wieć i tak jestem do przodu, a przede wszystkim jestem spokojna o zdrowie
      Kubusia i moje.
      A dziś w przychodni czytałem komunikat ze Feminatal wycofano ze sprzedaży bo
      nie spełnia czegoś tam w wyglądzie tabletki, czy coś.
      Chyba nie ma co oszczedzać i brać najlepsze witaminy, to w końcu o zdrowie
      naszych dzieci idzie
      -pozdrawiam Agata
      • gosia_grabosia Re: Feminatal N 18.08.05, 18:33
        Hmm to ciekawe, ja po maternie w pierwszej ciąży miałam prawie anemiczne wyniki
        morfologii..... I musiałam dodatkowo brać żelazo i cośtam jeszcze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka