Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz o ZUS

08.09.05, 15:49
Prosze o wyjasnienie w jakiej wysokosci przysluguje zasilek chorobowy,
macierzynski dla dziewczyny, ktora przepracowala tylko miesiac lub dwa
"zachorowala", a zarabiala przez czas pracy powiedzmy najnizasza krajowa.

Tylko prosze nie atakujcie mnie od razu smile
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • eps Re: Jeszcze raz o ZUS 08.09.05, 17:56
      najnizsza krajowa to 849 zł brutto. Wynagrodzenie chorobowe, zasiłek chorobowy i
      macierzyński bedzie miał tą samą podstawę. Zakladając że pensja była cały czas
      taka sama wychodzi:
      690.15 (to odbruttowione i cie nie interesuje teoretycznie)/ 30 dni = 23 zł
      Teraz zakładając, ze miesiac w którym jestes na zwolnieniu ma 30 dni to mamy
      690.15 zł brutto
      wg mnie "drzwi razy podłoga" wink wynagrodzenie chorobowe wyniesie 581.83 zł.
      zasiłek chrobowy ok. 559 zł.
      róznica wynika z kosztów uzyskania przychodu i skladki zdrowotnej.
      chyba dobrze policzyłam
      • nejka Re: Jeszcze raz o ZUS 09.09.05, 08:35
        Pytanie to jest dla tych, które tak atakuja dziewczyny korzystajce ze
        zwolnienia, oszukujace i naciagajace biedny skarb panstwa.

Ja niestety czuje sie bardzo oszukana przez zus.
        Pracuje od kilku dobrych lat i nie z wlasnej winy oficjalne wynagrodzenie
        mialam w wysokosci najnizszego krajowego. Trzy miesiace temu dostalam podwyzke,
        a od tego miesiaca jestem na zwolnieniu. Moje wynagrodzenie za czas choroby
        wyniesie nedzne grosze ponad najnizsza krajowa. Wynagrodzenie dziewczyny, ktora
        fikcyjnie byla zarejestrowana przez miesiac lub dwa nie jest dzielone przez
        dwanascie miesiecy, a moje niestety tak.
        Moze warto wiec przed planowana ciaza nie pracowac tylko na miesiac sie
        zarejestrowac z wynagrodzeniem np. 3000,00 zl i od razu chorobowe?
        • pimpek_sadelko Re: Jeszcze raz o ZUS 09.09.05, 08:45
          1) zwolnienie nie nalezy sie "z okazji ciazy", tylko ze wzgledu na stan
          zdrowia...
          2) oszustwo to nie wysokosc... nie skala... ale sam fakt. nie ma co tu
          relatywizowac..
          3) rejestracja na 3000? bardzo prosze, policz sobie ile zaplacisz zusow i
          podatkosmile
          a zus i tak do zasilkow liczy srednia z 12 miesiecy.
          4) to nikogo z forum wina, ze tak malo zarabiasz, zatem nie wyzywaj sie na bogu
          ducha winnych ludziach. to nie my Cie skubiemy na kase...
          • nejka Re: Jeszcze raz o ZUS 09.09.05, 09:06
            Jak milo ze mnie nie atakujeciesmile
            Nie chodzi mi tu dokladnie o mnie tylko o regule panujaca w zusie
            • pimpek_sadelko Re: Jeszcze raz o ZUS 09.09.05, 09:11
              mnie zust potraktowal normalnie. chociaz na zwolnieniu stracilam finansowo, bo
              tuz przed zaciazeniem dostalam rewaloryzacje pensji... ale matematyka jest
              nieublagalna. coz... sa takie przepisy i nic na nie nie poradze. moge sie
              wkurzac, a moge to olac. wole to drugie bo z pierwszego same problemy.
            • basik20 Re: Jeszcze raz o ZUS 09.09.05, 09:21
              Do końca tak nie jest. Musisz w takiej sytuacji liczyć się z kontrola a wtedy
              przy tych 3000 tys możesz nic nie dostać. Znam przypadek dziewczyny która
              zatrudniła się "na lewo". Po trzech latach pracy w firmie została zwolniona -
              zmiana zarządu, na kierownicze stanowiska zatrudniali tzw. swoich ludzi. Po 1,5
              miesiącu dowiedziała się że jest w ciazy. Niestety termin ostatniej miesiączki
              był dwa tyg po tym jak zakończył jej się okres wypowiedzenia. Została bez kasy
              więc zaczęła kombinować. Zatrudniła się na pensję taka jaką miała wcześniej -
              dość wysoką. Nie mogła pójść na zwolnienie od razu, odczekała 2 miesiące.
              Natomiast za ten okres i za okres 33 dni zwolnienia musiała zapłacić znajomym
              wszystkie koszty zusowskie i koszty jakie ponosi pracodawca z tytułu
              zatrudnienia. Pomogli jej w tym rodzice. W zeszłym tyg miała kontrolę z zusu -
              ona w domu i znajomi w firmie. Nie wiadomo czy dostanie świadczenia, musi
              czekać a koszty poniosła. Nie jest to więc takie kolorowe że można się
              zatrudniać na wysokim wynagrodzeniu i życ jak w bajce.
        • mama_anka Re: Jeszcze raz o ZUS 09.09.05, 10:39
          wtedy masz kontrolę z ZUS murwaną wink) i w najgorszym scenariuszu odbiorą Ci
          prawo do objęcia ubezpieczeniem społecznym at all uncertain/
          ania
          • aalfaa Re: Jeszcze raz o ZUS 09.09.05, 10:45
            Kobiety w ciąży i połogu oraz dzieci do lat 18tu mają gwarantowane przez
            państwo ubezpieczenie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka