winky2 10.09.05, 18:11 Witajcie. Czy to prawda, że morfologię trzeba robić na czczo? Muszę zrobić w tym tygodniu a nie zdąże przed pracą. Nie wytrzymam tyle bez jedzenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuncwotek Re: Morfologia??????? 10.09.05, 18:18 hej tak morfologię trzeba robić na czczo - koniecznie!!!Może dogadaj się z szefem czy nie mogła byś przyjść kilka godzin później. Nie możesz tyle nie jesć, bo jeszcze zasłabniesz! Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Morfologia??????? 10.09.05, 18:28 Potwierdzam trzeba robić na czczo, ale jest taki przepis, jeżeli badania lub wizyta u lekarza muszą być wykonane w godzinach pracy- w twoim wypadku nie ma wątpliwości, to prcodawca w pełni pokrywa czas, który na nich spędzasz. Tzn możesz sobie je w liczyć w czas pracy, tylko musisz powiadmić przełożonego. Nie znam podstawy prawnej, ale wiem że moja znajoma która korzystała z opieki lekarskijej w NFZ, zawsze sobie wliczała spóźnienia w czas pracy. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Morfologia??????? 10.09.05, 18:29 Lepiej żebyś zdążyła- morfologię powinno się robić nie tylko(koniecznie) na czczo, ale też- rano, żeby być wypoczętym i nie powtarzać potem bez sensu badań. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
medicatrix Re: Morfologia??????? 10.09.05, 19:08 nawet jakbyś chciała po pracy to 1)nie wytrzymasz bez jedzenia a musisz być na czczo 2)punkty pobrań krwi ordynują przeważnie rano i materiał jest pobierany między 7-9 około. znajdź więc taki punkt gdzie mogłabyś iść np na 7 bo zakładam, że nie zaczynasz pracy jeszcze o tej porze, a więc dwie pieczenie na jednym ogniu Odpowiedz Link Zgłoś
winky2 Re: Morfologia??????? 10.09.05, 22:20 Dziekuję bardzo za informacje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkab Re: Morfologia??????? 10.09.05, 22:26 nie, morfologii nie trzeba robic na czczo, ale samej mprfologii, z rozmazem juz tak. pytalam w labolatorium Odpowiedz Link Zgłoś
renii10 Re: Morfologia??????? 11.09.05, 13:16 mój gin powiedział że na morfologie mog eprzyjśc po lekkim sniadaniu, więc chyba można cos przekąsić, nie wiem bo i tak zawsze chodziłam rano i naczczo Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: Morfologia??????? 11.09.05, 21:05 W ciąży wzór krwinek białych(rozmaz) nie jest zlecany,bo może być fizjologicznie zmieniony,a jeżeli chodzi o ilośc leukocytów,to po posiłku mogą być nieco wyższe,ale bez przesady.W moim szpitalu morfologię wykonuje się bez względu na zawartość żołądka Odpowiedz Link Zgłoś
medicatrix Re: Morfologia??????? 11.09.05, 21:11 no bo niby jak mają ją wykonać jak przychodzi się na oddział np w środku nocy i trzeba mieć natychmiast wyniki? wtedy się nie czeka... szpital to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś