kamilla5 Re: kiedy usg? 15.09.05, 21:00 Jestem w 7 tygodniu. Lekarz skierował mnie na usg? czy to nie za wcześnie? czy usg jest bezpieczne na tym etapie? Odpowiedz Link Zgłoś
tankgirl5 Re: kiedy usg? 15.09.05, 21:29 Ja pierwsze usg miałam w 5t- było widać tylko zarodek, w 6t dzidzia miał 3mm i biło jej serduszko! Za tydzień idę na kolejne- to będzie koniec 12t. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilla5 Re: kiedy usg? 15.09.05, 21:45 Dzięki za info. Wg Ciebie jest to bezpieczne - tak częste USG? USg w czasie ciązy jest wewnątrzpochwowe? Dostanę zdjęcie ? Odpowiedz Link Zgłoś
dory6 Re: kiedy usg? 15.09.05, 21:47 ja pierwsze usg zrobilam w 8 tygoniu. z jaka czestotliwoscia powinno sie je wykonywac?? Odpowiedz Link Zgłoś
aaanulka Re: kiedy usg? 15.09.05, 21:54 ja po zrobieniu testu po 2 dniach poszłam do lekarza . Pani doktor przez USG wewnętrzne stwierdziła że to 6 tydzień ciąży. Po 2 tygodniach zrobiła kolejne to był 8 tydzień. Zmieniłam lekarza (stara głupia doktorka) Teraz jestem w 29 tygodniu i USG robione miałam 19 tygodnia POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
kamilla5 Re: kiedy usg? 15.09.05, 21:52 Właśnie tego nie wiem. Ziarno watpliwości zasiała mi mojaj teściowa, która jest połozna z doświadczeniem. Według niej nie powinno się tak wcześnie, bo to szkodliwe (promieniowanie), a w ogóle później - też nie za często, ale ja za bardzo nie zgadzam się z jej opiniami, choć ma bardzo dobre "notowania" jako specjalista. Z wypowiedzi dziewczyn, ktopre tutaj czytam wnioskuję, że większość miała usg na poczatku ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
paycza Re: kiedy usg? 15.09.05, 22:21 Na litość boską, jaka szkodliwość i jakie promieniowanie??? To nie RTG! Jak już, to fale, które są zupełnie nieszkodliwe dla dziecka. USG powinno wykonać się wcześnie, aby potwierdzić ciążę, jej prawidłowe umiejscowienie i przebieg. Nie żyjemy w sredniowieczu. Na zachodzie używa się już nawet rezonansu magnetycznego w celu wykluczenia ciężkich chorób płodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tankgirl5 Re: kiedy usg? 15.09.05, 22:25 Z tego co wiem nie ma żadnych badań które by potweirdziły, że jest to szkodliwe dla dziecka. Poza tym jeżeli coś było by nie tak lepiej wcześniej się dowiedzieć, żeby móc działać. U mnie okazało się, że ciąża zagrożona i muszę leżeć. Cieszę się, że nie zwlekałam! Odpowiedz Link Zgłoś
agafu Re: kiedy usg? 16.09.05, 12:57 usg z regóły robi się 3, 4 razy podczas ciąży, jesli oczywiście ona przebiega prawidłowo: -pierwsze usg na początku ciąży czyli w pierwszym trymestrze, któro stwierdza czy rzeczywiście jestes w ciąży i czy rozwija się ona prawidłowo (czy ciąża przypadkiem nie jest pozamaciczna),ile tygodni ma ciąża i jaki jest przewidywany termin porodu, oraz czy nosisz w sobie jedno dziecko czy więcej, -w drugim trymestrze, czyli oki 18-22 tc: czy dziecko nie ma wrodzonych wad rozwojowych i czy jego budowa jest prawidłowa (udając sie na to bardzo ważne badanie polecam dr Marowskiego z Warszawy, który wszystkie narządy fachowo zbada, w trzecim trymestrze ok 35 tygodnia-przygotowujące do porodu:czy dziecko nie jest mniejsze niż powinno być,czy nie jest duże by urodzić się drogami naturalnymi, oraz położenie łożyska. Lekarz oczywiście może jeszcze zlecić jedno usg juz przed samym porodek ok. 38 tc. Jeśli kobietya czuje się podczas ciąży dobrze, wyniki i usg też ma dobre to nie ma potrzeby biegania na usg co miesiąc. Agata Odpowiedz Link Zgłoś
kamilla5 Re: kiedy usg? 16.09.05, 14:29 Bardzo, bardzo dziękuje za dokładne wyjaśnienie. Już sie uspokoiłam. Odpowiedz Link Zgłoś