Dodaj do ulubionych

L4 ale jak wyglada spr ZUS-u

17.10.05, 16:15
dziewczyny wyjasnijcie mi jak wyglada sprawa L4 w ciazy. Wiem, ze jest 100
platne. Jestem w 5 tyg. ciazy i raczej nie wwroce do pracy. Przysluguje mi
180 dni chorobowego co potem, bo ciaza trwa jednak dluzej niz 180 dni

Wyjsnijscie mi jak wyglada sprawa od strony ZUSU
    • visenna2 Re: L4 ale jak wyglada spr ZUS-u 17.10.05, 16:20
      Po 180 dniach jeśli nadal jesteś chora i niezdolna do pracy, musisz złożyć
      wniosek o zasiłek rehabilitacyjny (część papierów wypełnia lekarz leczący,
      część ty, a część zakład pracy). Potem ZUS decyduje czy dać ci zasiłek czy nie.
      • k.wita Re: L4 ale jak wyglada spr ZUS-u 17.10.05, 16:24
        Ale np w syt takiej, ze jeste do konacz 4 miesiaca na L4 potem np wracam do
        pracy na 2 tyg i potem znow na L4. Jak sie maja te 180 dni do L4 przerywanego??

ps. A ile wynosi ten zasilek? tyle co pensja?
        • visenna2 Re: L4 ale jak wyglada spr ZUS-u 17.10.05, 16:30
          U mnie było tak, że te zwolnienia się sumowały, nieważne, że w międzyczasie
          byłam w pracy. Ale najlepiej zadzwoń do ZUSU i po prostu zapytaj. Już była o
          tym mowa na forum i wnioski były różne, przepisy są tak porąbane, że czasem nie
          wiadomo o co chodzi.
          O ile wiem, zasiłek to teoretycznie 100% pensji, u mnie wyszło mniej, ale nie
          wnikałam czemusmile
          • magdak79 Re: L4 ale jak wyglada spr ZUS-u 17.10.05, 16:45
            Hej... hmmm nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli nie to mnie prostujecie:
            przez 9 miesięcy ciąży jestem na L4 ( 100% płątne), póżniej urlop macierzyński
            ( niezależnie od ZUS) - 3 miesiące, później biorę zaległy urlop ok miesiąca, a
            póżniej mam urlop wychowawczy - niestety bezpłatny , ale mam w tym czasie
            ubezpieczenie i liczą mi się lata pracy ( nie dłużej niż do 4 roku dziecka).O
            czym więc mówicie? Z tym ZUS-em?
            • k.wita Re: L4 ale jak wyglada spr ZUS-u 17.10.05, 17:08
              Chodzi o te, ze dzis Pani dr u ktorej bylam mnie nieco oswiecila i spr wyglada
              wg niej tak:
              Jak teraz jestem na L4 i bede przykladowo bardzo dlugo a minie 180 bycia na L4,
              to trzeba cos z zusem zalatwiac, bo wychodzi na to ze pol roku bylabym na L4 a
              potem cO do pracy???sama nie wiem wiec sie pytam jak to kurcze jest.
              • magdalenha1 Re: L4 ale jak wyglada spr ZUS-u 17.10.05, 17:15
                zerknij sobie na:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=30366460&a=30435423
                i powinno wszystko byc jasnesmile
                pzdr
              • drogheda Re: L4 ale jak wyglada spr ZUS-u 17.10.05, 17:33
                Na L4 można być przez 182 dni po tym czasie przychodzi zawiadomienie że zostaje
                wstrzymane wypłacanie zasiłku choroboeego wypłacanego nam w 100%,czyli naszą
                całą pensje jaką dotąd pobierałyśmy.Trzeba wtedy zgłosić się do ZUS pobrać
                formularze o zasiłek rechabilitacyjny [jest to prawie to samo co zasiłek
                chorobowy tylko pod inną nazwą i jest wypłacany w 90%] który wypełniamy my i
                nasz ginekolog.Po odesłaniu im wypełnionych formularzy dostajemy pieniądze ale
                nie w 100% tylko w 90%.
                Pozdrawiam
    • gosia_grabosia małe sprostowania i wyjaśnienia 17.10.05, 17:52
      po pierwsze dziękuję madzi za zacytowanie mnie tutaj smile chyba ładnie wtedy
      napisałam i zrozumiale smile

po drugie zasiłek rehabilitacyjny jest w wysokości 100% dla kobiet w ciąży

po trzecie zasiłek chorobowy wylicza się ze średniej z ostatnich 12 miesięcy,
      stąd niektórzy dostają mniej, a niektórzy więcej kaski

po czwarte sprawdź jak jest na przełomie roku kalendarzowego (najlepiej
      zadzwonić do ZUSu), bo może być tak, że jak nie przekroczysz 182 dni w 2005
      roku, to od 01 stycznia będą ci liczyć to od początku, jeśli miłaś przerwę
      (???). Ja tego nie sprawdzałam, bo mam termin na grudzień smile. .

Pozdrawiam
    • aniuta75 Re: L4 ale jak wyglada spr ZUS-u 18.10.05, 15:27
      Dzisiaj byłam w ZUSie po papiery potrzebne do świadczenia rehabilitacyjnego.
      Pani powiedziała że okres oczekiwania jest długi (1,5 miesiąca). W międzyczasie
      będzie też badanie ich lekarza orzekającego. w związku z tym mam pytanie czy
      któraś miała takie badanie? Na czym ono polega? Czy jest to badanie
      ginekologiczne czy tylko ogólny wywiad i oglądnięcie mojej karty ciąży?
      Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.

Ania i Kubutek (27tc)
      • aalfaa Re: L4 ale jak wyglada spr ZUS-u 18.10.05, 16:42
        jeśeli wychorowałaś 182 dni i dalej jest konieczne zwolnienie ubiegasz się o
        świadczenie rachablitacyjne; jeśli do tej pory nie miałaś problemu z zusem to
        dalej też nie powinnaś mieć! składasz papiery o św.rech. najlepiej jak sama
        dopilnujesz by dotarły do zusu przed koncem tych 182 dni (a to tylko dlatego by
        nie mieć za długiej przerwy w dopływie pieniążków!) później już tylko czekasz
        na decyzję. Z reguły kobiety w ciąży nie muszą się stawiać na komisję decyzja
        przychodzi pocztą (ja czekałam 1tydzien od momentu złożenia dokumentów); ps.nie
        zapomnij dołączyś kserokopii karty ciąży, wyników badań i kartoteki od gin.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka