Dodaj do ulubionych

pomysły na zwolnienie!!!!!

06.12.05, 16:51
Witajcie,
właśnie odbyłam rozmowę z moją szefową, która teoretycznie mnie prosi abym
poszła na zwolnienie, aby płacił za mnie ZUS. Termin mam na maj 2006.
Niestety nie wiem jak mam to załatwić z lekarzem, aby mi wypisał zwolnienie,
zwłaszcza, że jak narazie nic większego się ze mną nie dzieje. Prawie rok
temu poroniłam, teraz jestem od czasu do czasu trochę przeziębiona. Mam
ciągle kontakt z ludżmi, ponieważ ich szkolę. Pomóżcie mi proszę i
podpowiedźcie co mogę lekarzowi powiedzieć, aby go przekonać, że takie
zwolnienie mi jest potrzebne, aby odciążyć mojego pracodawcę.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jamile no nieźle 06.12.05, 16:57
      To jakaś nowa zabawa forumowa? Wymyślanie kłamstw dla wyłudzenia L4?
      I Ty tak bez żadnych oporów to piszesz? Nawet minimum przyzwoitości nie masz?
      • ania_2040 Re: no nieźle 06.12.05, 17:00
        nie martw się, mam i to spore, ale napisałam jaką mam sytyację w pracy. Powiem
        szczerze, że ja się nie zastanawiałam nad tym, ale szefowa moja mi podsunęła
        ten pomysł i muszę się do niego w jakiś sposób dostosować. Dlatego zadałam
        takie pytanie, a nie po to by go kimś drażnić lub zdenerwować. Piszę na serio,
        bo nie wiem co zrobić i liczę na pomoc z waszej strony.
        Pracuję od kilku lat non stop i kocham to, ale niestety nie czuję się tak na
        siłach jak bym chciała, aby być chociaż w 50%efektywna w tym co robię.
      • anaj.1 Re: no nieźle 06.12.05, 17:10
        ja naprawde nie wiem o co Ci chodzi i dlaczego sie tak oburzasz?? pozdrowionka
        dla wszystkich brzuszków
        • anaj.1 Re: no nieźle 06.12.05, 17:11
          to pytanie kieruje oczywiscie do jamile
          • o_l_a3 Re: no nieźle 06.12.05, 17:20
            lekarz prywatnie- to jest rozwiąznie smile) płacisz- masz wink)
      • chimba Re: no nieźle 12.12.05, 13:47
        jamile wypij meliski bo strasznie nerwowa jesteś.
        Przeciez to tak naprawdę to szefowa jej chce aby poszła na zwolnienie lekarskie
        a nie ona, wiec nie wiem co jej sie czepiasz, różne są sytuacje. TYm bardizej,
        iż pierwszą ciążę poroniła - lepiej dmuchac na zimne.
        Autorko wątku - powiedz skąd jesteś?
        Bo ja jakoś nie mam problemu z dostaniem zwolnienia od lekarza, wręcz mnie
        najpierw jeden lekarz wyrzucał na zwolnienie a potem drugi, ale na razie
        pracuję, bo w domu bym osiwiała - chyba, muszę czasami oderwać się od domowych
        obowiązków. W zasadzie dobrze się czuję, ale lekasrz powiedział, iż jakbym
        chciała odpocząć to nie ma problemu ze zwolnieniem. Myślę, iż gdybyś opisała
        zaistniała sytuację dostałabyś od niego bez problemu.
        Pozdrawiam
        • ania_2040 Re: no nieźle 12.12.05, 19:24
          hej, ja jestem z Warszawy i tak jak pisalam, to dostalam zwolnienie na 21 dni
          bardziej, ze zmilowania a nie z przekonania lekarza, ze powinien mi dac. glupia
          sytuacja. moj maz popiera moja szefowa jak najbardziej iz powinnam odpoczac,
          sam widzi w jakim stanie wracalam i wracam z pracy i jest nieraz przerazony. On
          wie jak bardzo kocham swoja prace,ale malenstwo jest nam wazniejsze.
          Szukam lekarza, ktory bedzie mi mogl dac zwolnienie bez problemu, ale takich
          jak widac nie jest duzo. Kolezanka z pracy sie dzisiaj smiala iz jezeli ktos
          nie chce wpasc na zlego lekarza, to wystarczy, ze sie mnie spyta u ktorych
          bylam i odrazu lista dobrych lekarzy sie zmniejsza.
        • jamile Re: no nieźle 12.12.05, 21:53
          chimba napisała:
          > jamile wypij meliski bo strasznie nerwowa jesteś.<

chimba słonko, ta rada już mocno nieświeża jest
          • bmatoszko Re: no nieźle 13.12.05, 14:02
            a ty chimba jestes strasznie wredna albo stara panna

jamile napisała:

> chimba napisała:
            > > jamile wypij meliski bo strasznie nerwowa jesteś.<
            >
            > chimba słonko, ta rada już mocno nieświeża jest
            • chimba Re: no nieźle 15.12.05, 11:03
              bmatoszko napisała:

> a ty chimba jestes strasznie wredna albo stara panna

Ani ja wredna - zapewniam, ani stara panna.

>
              > jamile napisała:
              >
              > > chimba napisała:
              > > > jamile wypij meliski bo strasznie nerwowa jesteś.<
              > >
              > > chimba słonko, ta rada już mocno nieświeża jest
    • an_ni Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 06.12.05, 17:19
      mysle ze lepszym argumentem bedzie twoj stan zdrowia, przebyte poronienie,
      charakter pracy i sezon zimowy - czyli narazenie na wirusy, niz tlumaczenie
      pracodawcy ... to akurat jest bezczelne ze strony szefowej
    • edyta.23 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 06.12.05, 17:25

skoro twoja szefowa zaproponowała ci coś takiego, może zapytaj jej czy nie zna
      jakiegoś lekarza, który wystawiłby ci zwolnienie bez zadnych problemów, bo
      otrzymanie zwolnienia na całą ciążę kiedy nie występują zadne prblemy, to wbrew
      pozorom wcale nie taka łatwa sprawa
      • kamilka2 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 06.12.05, 17:44
        wiecie co?takie czasy! Mnie szef musial przeniesć na inne stanowisko a w moje
        miejsce przyjąl inna dziewczynę.....wiec jakby nie bylo podwojnie placi.
        I wcale sie nie dziwię ze dla niego to niepotrzebny wydatek.Pozdrawiam.....
        Ps.edyta ma rację-zwolnienie na caą ciaze?Musisz próbowc u lek.prywatnego.Poza
        tym pzreciez nie musisz klamac-żle sie czujesz i tyle.Slabo, cokolwiek
    • kika15 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 06.12.05, 19:44
      tylko pamietaj, ze po 182 dniach zwolnienia musisz sie starac o tzw zasilek
      rehabilitacyjny. Niby nic, ale trzeba wyslac do ZUS papiery od lekarza, no i
      moga (gdyby byli czepialscy) cie wezwac na komisje.
      ja jestem na zwolnieniu od 12 tc, troche mnie to nerwow kosztowało, zmieniałam
      lekarzy, bo niektórzy (nawet prywatni) to robią łachę.
      powodzenia
      • ania_2040 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 06.12.05, 20:00
        hej,nie slyszalam nic o zasilku rehabilitacyjnym, ale zostalo mi do rozwiazania
        mniej wiecej 150-160dni, wiec chyba mnie to nie bedzie juz obowiazywalo. jest
        mi strasznie glupio pytac jakiegokolwiek lekarza o zwolnienie, bo nawet nie
        wiem jak mu to powiedziec.
    • paleczka78 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 06.12.05, 20:04
      poprostu poproś lekarza o zwolnienie. mnie się pytają czy chcę iść na zolnienie
      za każdym razem jak jestem u gin
    • 3anek Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 06.12.05, 22:02
      witam
      ja miałam nieco inna sytuację, ale też chodziło o zwolnienie w pracy. Do 12 tc
      pracowałam w biurze, ale tak się złożyło, że biuro zostało przeniesione do
      miasta o 200 km oddalonego od dotychczasowego i też musiałabym się tam
      przenieść. Od początku ciąży nie za dobrze się czułam i lekarz za każdym razem
      mówił mi, że powinnam iść na zwolnienie - teraz z tego skorzystałam. W innym
      razie musiałabym się przenosić do innego miasta, tutaj zostawić męża - nie
      wyorażałam sobie że tak mogę zrobić. Koszty wynajmu mieszkania + koszty
      cotygodniowych dojazdów do domu pochłonełyby mi cała pensję; podróżowanie
      pociągami w ciąży też nie brzmi kusząco. Z jednej strony mam wyrzuty sumienia,
      że poszłam na zwolnienie, ale jak pomyślę że swoją pierwszą ciążę miałabym
      spędzić z dala od męża, od domu to nie żałuję.
      • ania_2040 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 11.12.05, 14:40
        Witajcie,
        wczoraj byłam u lekarza i byłam z nim szczera, powiedziałam jak sytuacja
        wygląda u mnie ze zdrowiem oraz o mojej szefowej.niestety nie udało mi się to
        tak załatwić jak bym chciała. Powiedział mi,że moja szefowa może napisać mi
        pisemko, że moje stanowisko nie nadaje się dla kobiety w ciąży i on dopiero
        będzie mógł cokolwiek zrobić. Dał mi zwlonienie na 21 dni. Jutro będę ponownie
        rozmawiac z swoją szefową.
        Jak to będzie teraz wyglądać, będę musiała teraz chodzić co ileś (2 lub 3
        tygodnie) do gin i mu powtrazać ciągle to samo i mieć nadzieję, że on mi da
        zwolnienie? Znacie może jakiegoś lekarza w Warszawie (prywatnie), który sam z
        siebie może mi dać zwolnienie?

dziękuję wam za waszą pomoc i że sie podzielilyście własnymi doświadczeniami.
        Ania
        • tucik "biedny zus" 11.12.05, 15:31
          wiesz, z tego co słyszałam od różnych koleżanek, kwestia zwolnienia zależy w
          gruncie rzeczy nie tylko od stanu zdrowia ale od lekarza, tak to teraz jest, ja
          np. trafiłam do takiego lekarza prywatnego, który niemal za oczywiste uwaza l4
          w ciązy (akurat ja byłam po przebytym m-c przed zajściem poronieniu), inny
          mojej znajomej powiedział, że ciąża to nie choroba i jej nie dał pomimo
          podobnych warunków pracy do Twoich (właściwie to nie choroba ale odmieny stan);
          a tak na marginesie co do wyłudzania L4 z zusu jak to pisała wczesniej Jamile
          to bez przesady, nie ma co się nad tą instytucją roztkliwaiac bo i oni sie nad
          nami nie rozżalają, składki płacimy wysokie, a prezesi zarabiają m-cznie
          fortunę, zus to bogate państwo w państwie i to raczej oni okradaja nas niz my
          ich; należałoby się raczej zająć lewymi rentami pobieranymi bezpodstawnie przez
          lata!
        • maga202 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 12.12.05, 13:30
          Najlepiej zrobisz jak zmienisz lekarza, nie podoba mi się ten Twój gin. Nie wiem jak on może Ci robić problemy ze zwolnieniem wiedzać że poroniłaś pierwszą ciażę. Kobieto tu trzeba dmuchac na zimne, tu chodzi o Twoje dziecko, to nic że wszystko jest w porządku, licho nie spi. Ja nie miałam żadnego problemu ze zwolnieniem chociaż podczas pierwszej ciaży nie miałam zbyt wielkich problemów, do tragedii doszło dopiero w czasie porodu a pomimo to moja lekarka uważa moją ciążę za wysokiego ryzyka.
          Pozdrawiam Magda
    • kaczucha24 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 11.12.05, 18:03
      U mnie wystarczyło, że powiedziałam lekarzowi, że jest mi po prostu w pracy za
      ciężko, bo tak było naprawdę. Stałam 8 godz. dziennie. Poszłam na L4 w 4
      miesiącu i też jeszcze nic nie było widać. Lekarz powinien wystawić Ci
      zwolnienie, gdyż będzie wolał nie ryzykować, tym bardziej, że już raz
      poroniłaś. Teraz jestem w 23tc. siedzę sobie w domku, pieniążki dostaję te same
      i nie muszę się niczym przejmować. Pozdrowionka
      • ania_2040 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 11.12.05, 18:09
        jak widac, trzeba miec rowniez szczescie przy wyborze lekarza.
        juz raz zmienilam swojego lekarza, ponioewaz byl
        niesamowitym dupkiem. 2 miesiace temu nastraszyl mnie no i cala rodzine, ze mam
        HBS dodatni i Toksoplazmoze, wpisal mi to nawet w ksiazeczke. niby mi
        powiedzial co to jest i jak mam dalej postepowac. Niechcacy sie okazalo, (bylam
        u internistki), ze ona sie nie zgadza z diagnoza gin i mi dala skierowanie na
        dalsze badania i sie okazalo, ze i HBS i toksoplazmoza, to wynik negatywny, a
        gin zapomnial dac odpowiedniego skierowania i tylko na podstawie przeciwcial
        stiwerdzil ze mam te wyzej wymienione choroby. Wiec go zmienilam, a ten teraz
        jest lepszy, mam do niego zaufanie, ale jak widac nie chce mi dac zwolnienia.
        no coz, tak to juz widocznie jest z tymi lekarzami, a nie chce znowu zmieniac,
        ze by znowu sie nie okazal, ze trafie na dupka.
        • ana831 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 11.12.05, 21:14
          Jestem w 7 tyg ciazy i od poczatku mam problemy-plamienia. Dostalam zwolnienie
          na 30 dni bez problemu w Novum(bylam tam potwierdzic ciaze). Teraz mam dobrego
          lekarza ale odrazu mi powiedzial ze jak mi sie poprawi to nie ma powodu do
          dalszego L4 bo Zus robi problemy i jakies tam pirdoły. Mowilam mu ze mam ciezka
          prace o do niego to chyba nie dotarlo. Polecam Novum do L 4, daja bez zadnych
          problemow.
        • an_ni Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 12.12.05, 11:25
          przeciez nikt nie da ci zwolnienia do konca ciazy, stopniowo bedzie ono
          przedluzane w razie potrzeby a na kontrole i tak powinnas chodzic co miesiac
          • ana831 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 12.12.05, 13:19
            Przeciez ja nie chce zwolnienia do dnia porodu czyli na ok 210 dni!!!! Lekarz u
            ktorego bylam sugerowal mi ze jezeli mi sie poprawi to wracam do pracy, a moja
            praca nie należy do miłych i przyjemnych!!!
            • hanula12 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 12.12.05, 13:27
              mnie się lekarz pytał od samego początku na każdej wizycie, czy jestem w stanie
              pracować. dziwnie mi sie czyta o tych problemach ze zwolnieniem, bo moi lekarze
              nie wiedzieli w tym nic złego (dwa razy zmieniałam, ale z innych powodów).
              chociaż nie brałam zwolnienia, to wiem ,że na pewno by dali.
            • an_ni Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 13.12.05, 16:38
              przeciez ja nie do ciebie pisze tylko do autrorki watku, nie widzisz tego na
              drzewku odpowiedzi ???
    • inia33 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 12.12.05, 19:50
      Też jestem za tym, żebyś zmieniła lekarza. Miałam podobny problem i w pierwszej ciąży i teraz. Wtedy nie umiałam powiedzieć lekarzowi, że chcę zwolnienie-byłam młoda i głupiasmile, nawet na to, że potwornie boli mnie kręgosłup, że się ruszać nie mogę, odparł, że on nie może mi dać zwolnienia, bo z ciążą jest wszystko w porządku i żebym poszła do ortopedy. Dopiero na 3 tyg przed t.p. przypadkiem trafiłam do internistki, która sama zaproponowała mi zwolnienie. Aha, lekarz mi tylko macierzyński proponował. Natomiast teraz początkowo chodziłam do przychodni i w zasadzie byłam zadowolona do momentu, gdy wynikła sprawa ze zwolnieniem (zarówno było to pożądane u mnie w pracy, jak i ja się czułam nienajlepiej, chociaż wszystko z ciążą było i jest ok). Opisałam lekarzowi całą syt., a on stwierdził, że nie może mi zagwarantować, że się będę całą ciążę źle czuła i w ogóle nie może mi zwolnienia wystawić. W związku z tym zrobiłam wywiad z jakim lekarzem można się dogadać i zmieniłam. Teraz siedzę na zwolnieniu i jestem zadowolona, z lekarza równieżsmile
    • sakerloff Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 13.12.05, 09:14
      jak czytam te oburzone posty to az mi sie wierzyc nie chce!!! szefowa sama
      zaproponowala pojscie na L4 wiec w czym problem??? to zadne wyludzenie, zreszta
      gdyby nawet to co w tym zlego bedac w ciazy chciec isc na zwolnienie???
      Sugeruje zmiane lekarza jesli ten bedzie potrzebowal tlumaczenia sie. Tym
      bardziej po poronieniu. Mam tez pytanie: ja rowniez bym chciala by to zus mi
      placil nie pracodawca! czy w zakladzie zatrudniajacym ponad 20 osob to mozliwe?
      slyszalam ze mozna w zusie takei oswiadczenie zlozyc??
      • melka_x Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 13.12.05, 14:20
        > szefowa sama
        > zaproponowala pojscie na L4 wiec w czym problem??? to zadne wyludzenie

W tym problem, że ZUS ma płacić za choroby, a nie widzimisię szefowych. Fakt,
        że propozycja wyszła od pracodawcy w żaden sposób nie wpływa na to, czy jest to
        wyłudzenie, czy nie. Różnica jest tylko taka, że kasę usiłuje wyłudzić
        pracodawca, nie autorka wątku, oburzenia więc na Anię też nie rozumiem (ciekawe
        ile z Was by się postawiło pracodawcy?)

Aniu czemu pracodawca nie może napisać, że nie jest w stanie zapewnić Ci
        oodpowiednich warunków pracy (w dodatku zgodnie z prawdą, przecież kontakty z
        wieloma ludźmi w sezonie grypowym to nie są odpowiednie watrunki dla ciężarnej)?
    • agula_isynus Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 13.12.05, 14:39
      u mnie jest podobnie- szefowa "delikatnie" sugerowala zwolnienie, na ktore nie
      bardzo mialam ochote. firma jest duza i znana i za nic nie wydaliby mi
      zaswiadczenia, ze nie moga mi zapewnic odpowiednich warunkow pracy. kiedy
      zaczelam walczyc o swoje prawa to tak mi uprzyjemnili zycie, ze mialam dosyc.
      np, zebym nie musiala pracowac 8 godz przy kompie, to mi go kazali na 4 godz
      wylaczac i pracowac dalej, mimo, ze byl mi niezbednysad wiec sama nie
      wytrzymalam i powiedzialam lekarzowi, ze zle sie czuje. wtedy juz nie musialam
      udawac, bo ta sytuacja byla tak stresujaca, ze od razu pogorszyl sie moj stan
      zdrowia, dzidzia tez to odczula, mialam twradniejacy, napiety brzuch. jestem na
      zwolnieniu od 17 t.c, ku zadowoleniu swoim i przelozonych i wcale sie nie
      dziwie, ze inne kobiety nie chca walczyc z kierownictwem, ja probowalam i choc
      czuje sie juz dobrze, drugi raz bym tego nie zrobila.
      zycze ani powodzenia i mam nadzieje, ze znajdzie dobrego lekarzasmile
    • lilith76 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 13.12.05, 19:00
      moja koleżanka miała podobnie - gdy powiedziała szefowi o ciąży, usłyszała, że do 5-6 miesiąca może sobie pracować, ale potem ma iść na zwolnienie, bo "on nie chce by mu się po firmie z brzuchem pałętała".
      jest już w drugiej ciąży i do tej firmy raczej nie wróci.
    • ula233 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 13.12.05, 22:14
      miałam bardzo podobna sytuację do Twojej. Poszłam do swojej lekarki i moim
      argumentem był fakt że mam prace stojącą. Wydawało mi się że nie będzie ze
      zwolnieniem żadnych problemów, a jednak sie zawiodłam bardzo bo usłyszałam
      odpowiedz: to niech szefowa załatwi pani krzesełko z racji ciąży. Zmieniłam
      lekarza i dostawałam zwolnienie jedno po drugim, bez żadnego ale. Sam fakt
      ciąży to argument do zwolnienia.Te wszystkie skłatki zdrowotne mogą wkońcu nam
      się zwrócić chociaż w tym okresie
      • anetakuc Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 14.12.05, 09:02
        To wszystko zależy od wielu czynnikow. u mnie jest mały zakład pracy no i
        prosto mi powiedziano , że muszą mieć kogoś na moje miejsce bo jakbym poszła
        bez uprzedzenia na zwolnienie to nie będzie komu pracować. ktoś musi sie powli
        zapoznać ze wszystkim bo odrazu nie będzie mógl dużo księgować i obrabać
        dokumentów. Wszytsko zależy od punktu widzenia i tyle.
    • ania_2040 Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 15.12.05, 10:38
      nie wiem, czgo czekuje moj lekarz, ale w kazdym badz razie wynikiem mojego
      chodzenia do pracy, jest fakt, ze jestem treaz przeziebiona, mam wirusowa
      infekcje drog oddechowych i leze w lozku i zdycham. poprostu rewelacja. mam
      lekka goraczke i wszystkiego dosyc. moj maz jest przerazony, a ja mam zakaz
      robienia czegokolwiek. musze brac jakies leki i... DZIEKUJE kochany lekarzu.
      Podajcie mi prosze dane waszych lekarzy, ktorzy daja zwolnienia, bo ja juz mam
      dosyc.Ania
      • chimba Re: pomysły na zwolnienie!!!!! 15.12.05, 11:01
        Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. I mam nadzieję, ze perypetie związane z
        lekarzem i zwolnieniem szybko miną, niestety jestem z Gdańska i raczej podanie
        nazwisk lekarzy, którzy nie mają nic przeciwko zwolnieniom nic Ci nie da.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka