aniaszymanska21 15.12.05, 18:46 Hej dziewczynki. Słyszałyście o tych przesądach,że np. jak w niedzile sie maluch urodzi to leniuch będzie, jak w dzień targowy to handlowiec ???? Takie to śmeszne ale może znacie całą wylicznkę tygodniową??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blige Re: PRZESĄDY DOTYCZĄCE DNIA URODZIN 15.12.05, 19:30 o niedzieli to slyszalam, ze dziecko bedzie szczesliwe. I tak bardzo chcialam aby sie urodzilo w niedziele, ze tak sie stalo. O tym leniu slysze pierwszy raz. Pewnie co kraj to obyczaj. Sama urodzilam sie w niedziele, ale za lenia chyba sie moge uwazac)) zapytalam dla rownowagi meza, mowi, ze nie jestem, ale czy on jest obiektywny) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: PRZESĄDY DOTYCZĄCE DNIA URODZIN 15.12.05, 19:58 mam niedzielną teściową-nie powiem żeby do roboty się rwała moje dzieci sobotnie a każde inne wot przesąd jak przesąd Odpowiedz Link Zgłoś
eselchen Re: PRZESĄDY DOTYCZĄCE DNIA URODZIN 15.12.05, 20:48 Podobno urodzeni w poniedziałek sa pracowici U mnie się sprawdziło! Odpowiedz Link Zgłoś
kadewu1 Re: PRZESĄDY DOTYCZĄCE DNIA URODZIN 15.12.05, 21:33 Ja jestem sobotnim dzieckiem i zgodnie z angielskim wierszykiem, ciężko pracuję , a zgodnie z poglądami hinduskimi na tę sprawę jestem poważna i raczej zamknięta w sobie. A to jest tak: poniedziałek - dziecko jest piękne na twarzy, wtorek - pełne wdzięku, środa - pełne smutku, czwartek - ma przed sobą długą drogę (no, albo daleko zajdzie , piątek - dobre i szczodre, sobota - ciężko pracuje an chleb, a niedzielne - piękne, dobre i wesołe. To oczywiście tylko wierszyk. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: PRZESĄDY DOTYCZĄCE DNIA URODZIN 15.12.05, 22:09 Co kraj to obyczaj. W USA nie ma "dnia targowego". Ja nie wierze w takie przesady, ale tak dla smiechu to moj brat w niedziele rodzony byl bardzo leniwy jako dziecko. Teraz nie wiem bo mieszkamy daleko od siebie. Jesli w sobote rodza sie pracusie to dobrze bo wszystkie moje (3) dzieci rodzone w sobote. Odpowiedz Link Zgłoś
jotr3 Re: PRZESĄDY DOTYCZĄCE DNIA URODZIN 15.12.05, 22:23 Słyszałam że dziecko urodzone w niedzielę jest leniwe (ja się urodziłam w niedziele!!) W sobotę pracowite (mja babcia zawsze mówiła, że w sobotę Matka Boska wieszała pieluszki a w piątek - dzień pechowy (też wg mojej babci - bo było ukrzyżowanie) Odpowiedz Link Zgłoś
zizi1978 Re: PRZESĄDY DOTYCZĄCE DNIA URODZIN 15.12.05, 22:40 Ja sie urodziłam w niedzielę i do leniwych niestety nie należę choc słyszałam o tym, ze dzieci urodzone w niedzile są leniwe... Odpowiedz Link Zgłoś
biedroneczka83 Re: PRZESĄDY DOTYCZĄCE DNIA URODZIN 16.12.05, 01:11 A ja sie urodzilam w sobote i powinnam byc pracowita a jestem straszny leniuszek Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja22wiosny Re: PRZESĄDY DOTYCZĄCE DNIA URODZIN 16.12.05, 14:27 a ja się urodziłam w niedzielę i to Palmową.Mój Tato zawsze powtarzał że jestem świąteczna i nigdy nie będę pracować.Do tej pory przepracowałąm tylko rok.Jakoś mi dobrze w domku..... Odpowiedz Link Zgłoś