Dodaj do ulubionych

jak to jest?

31.12.05, 08:49
z tym dochodem na osobe w rodzinie? 2 tys mają dostać najuboższe osoby,
dochód nie może przekroczyć 504zł - ale czy dochód dzielimy na liczbę osób w
rodzinie z narodzonym dzieckiem czy bez niego?
Jestem w dość trudnej sytuacji, za kilka tygodni zostanę samotną matką, mam
najniższe krajowe zarobki. Mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć jak się to
wszystko wylicza, gdzie powinnam sie zglosić o otrzymanie becikowego i na
jaką inną pomoc finansową mogę liczyć po porodzie? Chciałabym wszystko
wiedzieć, bo poźniej nie wiem jak sobie z tym wszystkim sama poradzę...
prosze, niech ktos mi odpisze tutaj albo na maila.
Obserwuj wątek
    • malinka255 Re: jak to jest? 31.12.05, 08:58
      Musisz udac się do Urzędu Skarbowego, możesz już teraz, poproś tam -wypiszesz
      wniosek-o wykazanie Twoich dochodów za 2004r. Jak odbierzesz to pismo, idź z
      tym do Opieki Społecznej, tam Panie Ci policzxa tak na "brudno", czy się
      załapiesz na zasiłek rodzinny, porodowe itd, czy nie.
      Kwotę zarobków dzielisz przez iloś osób w rodzinie, w tym tez nowe dziecko.
      malinka
      • pustynniczka Re: jak to jest? 01.01.06, 11:30
        a dlaczego mam wykazać dochody za 2004 rok? jeśli urodzę w 2006 to chyba
        wystarczą za 2005.
        i czy nie wystarczy zaświadczenie o dochodach jakie dostanę z zakładu pracy?
        czy to które dostanę mam złożyć w urzędzie skarbowym i dopiero wtedy oni mi
        dadzą swoje zaświadczenie?
    • maga202 Re: jak to jest? 01.01.06, 12:09
      Dochody liczy się z narodzonym dzieckiem. Czyli jak jesteś samotna matką to swoje dochody dzielisz na 2 osoby. Tak jest na sto procent, juz to przerabiałam. A o to z jakiego roku potrzebny jest PIT to sie najlepiej dowiedz telefonicznie, ja tez sądzę że za 2005 rok.
      Pozdrawiam Magda
      • eps Re: jak to jest? 01.01.06, 16:50
        Zaświadczenie musi być z Urzedu Skarbowego. Od pracodawcy nie wystarczy
        poniewaz mogłaś mieć np. jakies umowy zlecenia czy dotacje.
        Co do liczy osób na które dzieli sie dochód to chyba od października się to
        zmieniło. Jeśli jesteś samotną matką (usisz to udowodnić) czyli dziecko nie
        jest uznane przez ojca dziecka (musisz posiadać dokumenty że założyłas sprawę w
        sądzie o uznanie ojcostwa i alimenty). Jeśli posiadasz zasądzone alimenty to
        wliczają sie one do Twojego dochodu (a właściwie dziecka) i po zsumowaniu
        dzielisz na 2. Jeśli zaś ojciec dziecka je uznał, ale nie mieszka z Toba to też
        musisz założyć sprawę o alimenty. Jeśli ojciec dziecka je uznał i mieszka z
        Toba, wystarczy stosowne oświadczenie i zaświadczenie o zarobkach ojca dziecka
        (też z Urzedu skarbowego). Już nie istnienie pojęcie samotnej matki, bez
        urzędowego wyjaśnienia jejgo powodów.
        • jovita1979 Na razie becikowe to 1000zl, a nie 2000zl 01.01.06, 18:57
          I jeszcze jedno. Nie wiem kiedy rodzisz. Ale jeśli już niedługo, to przysługuje
          Ci co najwyżej 1000 zl, i to o ile "załapiesz się" na dochód poniżej tych 504
          zl. Prezydent podpisał na razie tylko becikowe dla najuboższych. Czy podpisze
          ustawę o dodatkowym 1000 dla wszystkich, to jeszcze nie wiadomo. Na razie się z
          tym wstrzymał i na razie ta ustawa nie obowiązuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka