Dodaj do ulubionych

Karta ruchów płodu

09.02.06, 15:54
Hej dziewczyny ! Mam pytanko: czy Wasi lekarze prowadzący również poprosili
Was o obserwowanie ruchów dzidzi . Ja jestem obecnie w 31tc i uzupełniam taką
właśnie kartę. Wpisuje się w nią godzinę dziesiątych ruchów maleństwa. Muszę
przyznać ,iż troszeczkę sie stresuję tym i w ciągu dnia bacznie wyczekuję tych
ruchów. Może macie jakieś doświadczenia w w/w temacie i uwagi?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • bania23 Re: Karta ruchów płodu 09.02.06, 15:59
      Hej, ja jestem w 29tc i też liczę . Liczę rano i wieczore.Notuję godzinę i
      czekam na 10 ruchów dzidzi i notuję kiedy zakończył. Tak samo wieczorem.Pozdrawiam.
      • ewakarau Re: Karta ruchów płodu 09.02.06, 16:36
        Ty do 10 ja licze do 50 i zapisuje godzine 50. Sie nalicze. Ale jestem już w 41
        tyg i niewiele tego liczenia mi pozostało. Pozdrawiam.
    • ewelinam80 Re: Karta ruchów płodu 09.02.06, 17:00
      jutro zaczynam 38 tc i dopiero trzy dni temu lekrz kazał liczyc mi ruchy. Trzy
      razy dziennie do 6 róchów w ciągu godziny.
    • maga202 Re: Karta ruchów płodu 09.02.06, 20:51
      A ja nie wiem po co to liczenie i to jescze co lekarz to inna teoria. Moje dziecko się non stop rusza, przecież wiem że żyje to po co to liczenie??? W pierwszewj ciąży nie liczyłam i teraz nie zamierzam bo nie widze sensu. A jeszcze do pięćdziesięciu to jakaś paranoja. A wieczorem to niby po co??? Rano to chodzi o to żeby zapisać pierwszych 10 ruchów a wieczorem jak?, od której? Bo ostatnich nie zapiszesz, to bez sensu.
      Pozdrawiam Magda
      • alicyjka11 Re: Karta ruchów płodu 09.02.06, 21:14
        Liczy sie po to zeby było wiadomo czy czasami dzidzia nie zaplątała sie w
        pępowinę.Wtedy ruchy nie byłyby tak częste.Ja jestem w 39tyg.i liczę.Zauwazylam
        ze przez ostatni tydzień dzidzia wykonuje 10 ruch o 2-3 godziny pózniej niz na
        początku liczenia.Ale przed porodem zmniejsza sie czestotliwosc ruchów..
      • sylwia183 Re: Karta ruchów płodu 09.02.06, 22:52
        do magdy
        Nie każde maleństwa są tak ruchliwe jak twoje, mój kurczaczek był tak leniwy,
        że nie raz napędził mi konkretnego stracha.
        Liczcie dziewczyny !!!!!
    • merinka1 Re: Karta ruchów płodu 09.02.06, 22:42
      No to widzę żę nie jestem sama z tymi obserwacjami "wiercipiętka", znalazłam
      również trochę na www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=660 o tej
      metodzie , ale faktycznie dziwię się dlaczego jedna z nas musi liczyć 50 ruchów
      ? moje obliczenia zaczynam od 9 godz do 21 godz. tak więc powiem ,że nawet w
      ciągu tych 12 godzin nie mam 50 ruchów (ale tak jak pisałyście wyżej ,co doktor
      to inne metody ). Czasami jednak szturcham brzuszek bo mam wrażenie ,że maciopek
      śpi za długo...oczywiście odpowiada natychmiastowo! Czy w takim razie taką
      obserwację powinno sie notować aż do rozwiązania, czy tylko przez pewien okres?
      • sylwia183 Re: Karta ruchów płodu 09.02.06, 22:57
        rany ale 50 ruchów to chyba lekka przesada, nawet jak leżałam w szpitalu to
        kazali liczyć do 20. Przecież w ostatnich dniach ciąży szkraby mało co się
        ruszają, to żeby naliczyć 50 ruchów i to dwa razy dziennie, nic tylko liczenie
        przez cały dzień.
    • stefania123 Re: Karta ruchów płodu 09.02.06, 22:44
      Ja nie liczę, bo mój dzidziuś ma różne pory i intensywności ruchów od samego
      początku i generalnie nie jest aktywnym dzieckiem. Osiwiałabym na miejscu.
      Natomiast jestem czujna na zbyt gwałatowne ruchy i wiem, że to moze być powodem
      zaciskania sie pępowiny wokół szyjki maleństwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka