kangurek20 10.04.06, 10:11 Hej mam pytanie z testu wiem ze juestem w ciązy, wiec w którym tygodniu powinnan isc do lekarza ,żeby potwierdził mi ciąże.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
korlewna Re: Kiedy do lekarza???? 10.04.06, 10:22 Ja poszlam pod koniec 5 tygodnia ciaży (licząc od OM). na usg bylo widac pecherzyk ciązowy, a w nim kreseczkę, czyli zarodek. Tydzien pozniej biło serduszko GRATULUJĘ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Kiedy do lekarza???? 10.04.06, 11:28 gratulacje !!! Ja się nie śpieszyłam - byłam dopiero ok 10 tygodnia w obu ciążach, przynajmniej wiedziałam że serduszka biją )) Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Kiedy do lekarza???? 10.04.06, 12:02 Najlepiej jak najszybciej. Po co zwlekać? Lekarz jest w stanie potwierdzić ciążę na podstawie badania krwi, zanim jeszcze test ją wykarze. Lekarz zleci Ci podstawowe badania: morfologię, aby sprawdzić, czy nie potrzebujesz dodatkowych witamin lub żelaza, cukier, podstawowe badania wirusowe: na toksoplazmozę i różyczkę. Może Cię też skierować na USG (nie wszędzie USG da sie zrobic od ręki, więc im wcześniej takie skierowanie dostaniesz, tym lepiej - kto wie, czy w swoim ośrodku zdrowia nie będziesz musiała czekać na badanie 2-3 tygodnie). USG w okolicach 7 tygodnia ciąży (a tygodnie ciąży liczy się od daty miesiączki, a nie od daty zapłodnienia!) wykarze, czy jajeczko zagnieździło sie w macicy (wykluczenie ciąży pozamacicznej). Poza tym w 7tc z reguły wykrywa sie już akcję serca płodu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga co do witamin 10.04.06, 12:30 > Lekarz zleci Ci podstawowe badania: morfologię, aby sprawdzić, czy nie > potrzebujesz dodatkowych witamin lub żelaza, z witaminiami ostrożnie, bo niektóre w tak wczesnej ciąży mogą zaszkodzić płodowi np wit A. Preparaty wielowitaminowe zleca się dopiero w ok 16 tygodniu ciąży lub przy bardzo marnej morfologii Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Kiedy do lekarza???? 10.04.06, 12:03 I pamietaj o łykaniu Folika (kupisz w aptece bez recepty) - z tym nie musisz czekać na wytyczne lekarza, wręcz przeciwnie, im szybciej zaczniesz go brać, tym lepiej (zapobiega wadom rozwojowym). Odpowiedz Link Zgłoś
kangurek20 Re: Kiedy do lekarza???? 10.04.06, 12:07 Folik biore od 7 mieśięcy. To znaczy ze jesli ostatnią miesiączke miałam 06,03,2006 to czyli który to tydzień POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
krztyna Re: Kiedy do lekarza???? 10.04.06, 12:08 Teraz szósty - gratulacje ------------ Aniołek Platek (21.11.2004) - pamiętamy Czekamy na Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
reniek27 Re: Kiedy do lekarza???? 10.04.06, 12:38 ja poszlam prawie dwa tygodnie po zrobionym tescie i bylam w szoku jak na usg zobaczylam pechezyk a w srodku malenka kropeczke ktora miala 3.5mm i bijace serduszko nie spodziewalam sie go zobaczyc wedlug lekarza jestem w 6 tc Odpowiedz Link Zgłoś