Dodaj do ulubionych

Jakie witaminy???

20.04.06, 11:18
Brałam do tej pory Prenatal,ale chciałabym teraz jakieś inne może zmienić
tylko niewiem na jakie (wiem, że jest jeszcze Materna ale są drogie). Co
byście mi poleciły??
Obserwuj wątek
    • buzka5 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 11:21
      Ale dlaczego chcesz zmieniać?Jeśli jest wszystko ok to chyba nie ma
      potrzeby....Ja brałam Elevit ale one też do tanich nie należą.Nie pamiętam już
      dokładnie,ale chyba jakieś 30 zł za 30 sztuk w opakowaniu.Ale za to naprawdę
      godne polecenia.
    • butterfly211 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 11:37
      Witaj. Ja biore Feminatal, 60 szt. w op. za 33 zl dla kobiet w ciąży i kobiet
      karmiących piersią. Takie witaminy przepisał mi gin. Jestem zadowolona, wyniki
      też ok. Pozdrawiam cieplutko!!!
    • magadan1 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 11:40
      ja brałam Elevit i byłam najbardziej zadowolona,a wwpróbowałam ich wiele...
      • benignusia Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 11:48
        polecam feminatal,uważam że są bardzo dobre,nie miałam kłopotów z wynikami przez
        całą ciąże
    • gumik1 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 11:49
      Ja biorę Feminatal N, brałam też przed ciążą, lekarz je zaaprobował, wyniki też
      mam super
    • wronka30 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:02
      a ja nie biore zadnych witamin od poczatku ciazy tylko zdrowo sie odrzywiam,
      jem owoce i warzywa kilogramami i wyniki twz mam dobre.Jestem w holandii i tu
      urodzi sie moja dzidzia. Polozna nawet nie wspomniala mi o zadnych witaminach a
      jak ja zapytalam to powiedziala ze sto razy lepiej jesc witaminki w zdrowym
      pozywieniu niz przyjmowac je sztucznie w tabletkach..i jestem pewna ze ma
      racje, nie chce aby moje dzidzi bylo "pedzone" tylko dobrze odzywiane..Do tego
      jestem 7 miesiecy w ciazy, 8 kilo na plusie, zero tycia w innych partiach ciala
      tylko brzuszku a i on nie jest jak podwojna pilka od kosza tylko delikatny w
      swoich objetosciach...Dziewczyny w polsce to naprawde przesadzaja, kobiety w
      ciazy przyjmuje kwas foliowy, witaminy, magnez, itd. A co na to watroba??? Ja
      od pocztku ciazy mialam ogromny apetyt na pomarancze, jak sie pozniej
      dowiedzialam zawieraja one ogromne ilosci kwasu foliowego.Wydaje mi sie ze
      nasze organizmy naprawde wiedza jak nami kierowac podczas ciazy i tylko
      wystarczy ich dobrze sluchac..Pozdrawiam
    • butterfly211 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:11
      Nikt nie twierdzi, że jedzenie witamin w pigułach nie szkodzi. Tyle, że ja
      odrzywiam się zdrowo i zawsze starałam się jeść warzywa i owoce, a mimo to
      zawsze miałam niską hemoglobinę i żelazo. Mój organizm po prostu inaczej, a
      raczej gorzej przyswaja naturalne witaminy i dlatego muszę się wspomagać
      sztucznymi. Teraz wyniki mam dobre. Pozdrawiam
    • mm19811 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:15
      Ja na początku brałam Feminatal a później Falvit. Wyniki miałam bardzo dobre
      więc polecam. Jest nie drogi i skuteczny.
    • maja234 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:23
      Witam,
      a brałam Feminatal.
      Co do Materny to ostatnio czytałam na forum, że jest wycofany z rynku - podobno
      uszkadza wątrobe.Wpisz w wyszukiwarce Materna, a ukażą Ci się wątki. Na Twoim
      miejscu byłabym ostrożna
      • margonik Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:32
        Nie, to była plotka. Zmieniali opakowanie, czy coś takiego i chwilowo nie było
        ich w hurtowniach - stąd to zamieszanie.

Ja biorę Feminatal N, ale osobiście w sztuczne witaminy nie za bardzo wierzę.
        Sztuczne są źle przyswajane. Na moim preparacie jest napisane, że posiada 200%
        normy żelaza, skoro tak, to czemu miałam problemy z hemoglobiną? Dodam, że
        poprawiłam dietę (więcej wołowiny, buraków i zielonej pietruszki) i hemoglobina
        wróciła do normy szybciutko.

Swoją drogą większość osób pisze tu, że poleca jakiś preparat, bo miało dobre
        wyniki. A co mają wyniki morfologii do witamin i minerałów? Przecież oprócz
        niedoboru żelaza to nic po wynikach nie widać. Nie widać, czy macie
        wystarczającą ilość cynku, magnezu, wapnia, potasu itd... Tego żadna morfologia
        Wam nie powie. Częściowo natomiast powiedzą o tym skurcze łydek (na które
        większość osób tu sie uskarża), cera, zęby, kłopoty z wypróżnianiem,
        osteoporoza w wieku późniejszym...
    • 1012ja Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:27
      Ja też nie zamierzam nic brać Tylko się dobrze odrzywiać, choć obecnie jestem
      na etapie mdłości i jem niewiele. Sprawdziło się przy pierwszym dziecku więc i
      teraz powinno być dobrze.
    • zielaka Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:29
      Ja równiez nie biorę żadnych witamin, chociaż na początku planowałam. Mój
      ginekolog powiedział, że nie ma potrzeby brać witamin, wystarczy zdrowo się
      odzywiać (warzywka, owoce itp.), że to tylko niepotrzebny wydatek, a lekarze
      zalecaja je kobietom w ciąży, bo firmy farmaceutyczne płacą im za to (i to
      nieźle). Tak więc ja nie biorę (jestem w 24 tygodniu), a wyniki mam super.
      Zresztą czytałam, że po niektórych witaminach (np. Materne) rodziły sie bardzo
      duże dzieci.

Pozdrawiam.
      • wronka30 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:37
        Popieram, ci ginekolodzy to czasami naprawde wielkie prosiuchy, mnie kiedys
        chcial wetknac jakies tabletki antykoncepcyjne pomimo ze wczesniej stosowalam
        takie ktore byly dla mnie 100% odpowiednie po kilku nieudanych probach
        stosowania innych i problemow z depresja i td..Pozdrawiam serdecznie
        • karolah2 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:43
          Nie każdego tryb zycia jest przystosowany do regularnych posiłków.A regularne
          odżywianie to tez zdrowe odżywianie.Ja pracowałam przez pewien okres ciąży i
          nie zawsze jadłam regularnie, bo po prostu praca mi na to nie pozwalała,a więc
          postanowiłam brac witaminkismile do teraz jem maternę,ale niestety zaprzestali jej
          produkować ze względu na zmianę branży.Całą ciąże mam dobre wyniki.Znalazłam w
          jednej przydróznej aptece jeszcze kilka opak. aterny i wszystkie wykupiłam, bo
          w okresie karmienia tez mam zamiar braćsmileZnajoma farmaceutka poleciła mi
          jeszcze provital.Pozdrawiamy serdeczniesmile
          • margonik Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:52
            Ale regularne posiłki to też kwestia glukozy, którą trzeba dziecku dostarczać.
            Witaminy nie zastąpią ani nie zrekomensują regularnych posiłków.
            (Oczywiście nie chodzi mi o regularność z zegarkiem w ręku, ale o to, że
            kobieta w ciązy nie powinna sobie pozwalać na dłuższe niejedzenie.)

Ponadto witaminy i minerały to wierzchołek góry lodowej w zdrowym odżywianiu.
            Do życia potrzebne sa nie tylko one, ale także węglowodany, białko, tłuszcze
            nasycone i nienasycone - i wszystko w równowadze. Same witaminy + beznadziejna
            dieta to absurd.
    • butterfly211 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:40
      Nikt tu nikogo na siłę nie próbuje przekonać do brania sztucznych witamin.
      Chcesz to bierzesz, nie chcesz to nie. Pytanie było co polecamy. I tyle.
      • wronka30 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 12:54
        Problem tylko polega na tym ze wiele dziewczyn jest przekonanych ze jak
        codzienie nie przyjnie odpowiedniuej dawki witamin to dziecko bedzie chore, tak
        to niestety dziala..Ja tez tak sadzilam dopoki po prostu nie zaczelam logicznie
        myslec: jem warzywa i owoce - jem witaminy, jem chude miesko - nie musze
        przyjmowac "omega", pije mleczko - spozywam wapn, podjadam slonecznik jak
        ogladam tv - moja skora jest elastyczna, od czasu do czasu suszone morele albo
        rodzynki - nie mam problemow z zaparciami, woda mineralna jak tylko mi sie
        przypomni ze musze sie czegos napic..I od czasu do czasu pozwalam sbie na
        slodycze albo inne smakolyki typu czekoladka albo porcja lodow
        karmelowych..Pozdrawiam serdecznie
    • monika1115 Re: Jakie witaminy??? 20.04.06, 20:43
      Dziekuję za wszystkie odpowiedzi! Wiem,że właściwej diety niezastapią żadne
      sztuczne witaminy, tylko że ja karmiłam jak 2 raz zaszłam w ciąże i teraz muszę
      sobie trochę pomóc sztucznymi witaminkami (mimo iż staram się prawidłowo
      odżywiać, chociaż przy ograniczonym budżecie jest to dosyc trudne, ale dzieci
      są dla mnie najważniejsze.
      Pozdrawiam!
      mama Kuby i Juniora2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka