Dodaj do ulubionych

USG 2 czy 3D???????

23.04.06, 21:45
Witam,
zastanawiam się nad celowością wykonania badania USG 3d- pytałam o to badanie
w mojej przychodni (w tym momencie 22 t.c.) gdzie dostępne jest tylko 2D.
Usłyszałam, że 2D zupełnie wystarczy do sprawdzenie tego czy wszystko jest
ok, i nawet lekarze którzy mają dostęp do 3D i tak wszystkie podstawowe
badania robią na 2D w na 3D przełączają żeby przyszła mama i tatuś mogli
popodglądać dzidzię. Potwierdziły to po części moje dwie koleżanki, które
miały 3D, więc chyba jest cośw tym co usłyszałam w przychodni.....
Co sądzicie o tym badaniu. Bardzo proszę o jakieś opinie bo sama nie wiem co
robić, czas tego badania już nadchodzi (na zwykłe badanie 2d idę w przyszły
piątek).
pozdrowienia dla sierpniowych maleństw wink
Obserwuj wątek
    • maminuk Re: USG 2 czy 3D??????? 23.04.06, 22:04
      Jestem w 3-ciej ciąży i nie planuję 3D, bo nie odczuwam takiej potrzeby
      (zakładam, że dzieciatko bedzie podobne do rodzeństwa wink) a ewentualna
      patologie można wykryć równie dobrze w standardowym badaniu na dobrym aparacie
    • azzure1 Re: USG 2 czy 3D??????? 23.04.06, 23:11
      To prawda, usg 3D jest głównie dla rodziców, bo dzidzia wygląda niemalże jak na
      zdjęciu, a przeważnie laik nic nie widzi na tradycyjnym usg. Lekarzowi w
      zupełności zwykłe usg wystarczy do wykonania pomiarów i sprawdzenia, czy
      wszystko ok. Szczerze powiedziawszy mam wrażenie, że te wszystkie argumenty, jak
      to wspaniale widać na 3D, że można wykryć wszystkie wady itp. to zwykły
      marketing - inaczej kto by płacił 200 zł za 3D, skoro 2D za 50 jest równie dobre?
      • basiek13 Re: USG 2 czy 3D??????? 24.04.06, 09:52
        Zgadzam się z przedmówczynią, 2D jest wystarczające. Nawet mój gin, który robi
        USG oświadczył mi,że to tylko pamiątka i jeśli stać kogoś to owszem,natomiast
        wszelkie badania dziecka robione są w 2D. Ja właśnie dzisiaj idę na 2D.
    • kaeira Re: USG 2 czy 3D??????? 24.04.06, 09:54
      Masz rację, że 3D (przynajmniej na razie) to głównie atrakcja.

Z tego co wiem, 3D pozwala na łatwiejszą diagnozę płci oraz drobnych
      zewnętrznych wad (np. rozszczep wargi). Oprócz tego nie ma znaczenia
      diagnostycznego, tylko jest atrakcją dla rodzicow. Wszystkie ważne pomiary robi
      się w 2D.
      Kiedy pytałam lekarkę od USG o 3D, powiedziała, że 3D czy 4 D jakie takie nie
      jest wazne, ale że sprzet, który ma takie mozliwości, jest nowocześniejszy, a co
      zatem idzie lepszy/dokładniejszy jeżeli chodzi o zwykłe badanie 2D.
      • dasia_p Re: USG 2 czy 3D??????? 24.04.06, 10:16
        Równiez popieram poprzedniczki. W 2D bada się wszystkie pomiary, a w 3D widać
        Dzidzę w trójwymiarze. Jeśli ktoś czuje taką potrzebę zawsze można zrobić 3D,
        ale nei ma to nic wspólnego z dokładniejszym badaniem. Ja w 20 tc byłam na
        genetycznym 2D z możliwością włączenia 3D. Lekarz był na tyle konkretny i
        uczciwy, że powiedział: " ja wszystkie pomiary wykonałem jeśli życzycie sobie
        państwo poogladac dzidziusia w 3D mogę włączyć - koszt +50 zł"....
    • gosika78 Re: USG 2 czy 3D??????? 24.04.06, 10:19
      2D jest do diagnostyki, 3D to marketing - tak twierdzi moja gin i lekarz, który robił mi 3D, które zresztą mi się nie podobało zbytnio, bo mała nie chciała się pokazać, tylko przytulała się do łożyska, co kompletnie psuło obraz... na 2D jak dla mnie było lepiej widać
    • hoshi74 Re: USG 2 czy 3D??????? 24.04.06, 10:41
      a ja wlasnie dzis ide na 3d, przyznam, ze glownie z ciekawosci, zeby zobaczyc
      Dzidzia i moze mi wreszcie pokaze jakiej jest plci smile zwykle usg pokazuje, ze
      wszystko jest ok, ale to moje pierwsze Malenstwo i nie moge sie doczekac, zeby
      je zobaczyc!!! dam zanc wieczorem co widzialam smile) jestem w 26tc. pozdrawiam
    • ladydaisy Re: USG 2 czy 3D??????? 24.04.06, 12:02
      Wielkie dzięki na grad odpowiedzi, tak myślałam, ale lepiej poznać zdanie
      jeszcze innych przyszłych mam smile Moje koleżanki miay to badanie robione
      głównie dlatego, że ich ciąże prowadzili lekarze mający dostęp do tego aparatu
      w klinikach połóżniczych w których pracowali, nie uśmiecha mi sie płacenie
      około 200 zł zaq takie badanie więc widzę że chyba dobrze że zapytałam. Mam
      nadzieję że w piatek maleństwo wreszcie ujawni swą [płeć i będzie to widoczne
      nawet na 2D. Strasznie jestem ciekawa kto tak buszuje w mom brzuchu (Bartek czy
      Emilka)??? smile
      pozdrawiam ciepluyko
      • hoshi74 Re: USG 2 czy 3D??????? 25.04.06, 09:14
        witam!
        bylam wczoraj na trojwymiarowym usg, potwierdzilo wszystko co dobre z usg 2d smile
        widzialam jak Dzidz laduje sobie paluszki do slicznej buzki i usiluje wepchnac
        tez palec od stopy smile) ale skubany tak sie ustawil, ze nawet trojwymiarem nie
        dalo sie podejrzec plci... tajemniczy ten moj Dzidz smile
        pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka