misspigy 05.05.06, 10:37 ha... mój lekarz mnie ostatnio skrzyczał trochę, bo zapomniałąm zrobić sobia badania - a konkretnie krzywą cukrowa - ide zaraz do apteki kupić butlę glukozy (bleee) - wiecie może ile tego trzeba konkretnie kupić/wypić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_st1 Re: krzywa cukrowa 05.05.06, 11:41 Tego się nie kupuje. Jak pójdziesz na badania to Ci tam dadzą do wypicia. Sama na własną rękę nie możesz, bo najpierw pobierają krew do badania przed wypiciem, później pijesz i czekasz godzinę i znów Ci krew pobierają. A po drugie różnie cukier działa na ciężarne, możesz nawet zwymiotować, albo źle się poczuć dlatego musisz być pod okiem pielęgniarek po wypiciu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilla_veneda Re: krzywa cukrowa 05.05.06, 13:02 A mnie kazali kupić, bo laboraturium w szpitalu jest biedne i nic nie dają. Dostaje sie receptę na 50g glukozy, trzeba pofatygować sie do apteki, zapłacic ok. 2 zł i wrócic do laboratorium. Tam pobieraja krew po raz pierwszy, pózniej rozpuszczaja glukozę w szkance wody , każą wypić. Potem trzeba siedzieć godzine w poczekalni, bo rzeczywiście można zasłabnąc albo wymiotować. Pobieraja krew drugi raz i to juz koniec. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
katrin252 Re: krzywa cukrowa 05.05.06, 14:46 a ja mialam sytuacje jeszcze inna.U mnie nie dosc ze glukoze kupilam sobie sama, to jeszcze musialam sama rozpuscic ja sobie w wodzie mineralnej.Niestety nie mialam szklanki ze soba, wiec wsypalam to do butelki.W labolatorium powiedzieli mi ze oni maja tylko za zadanie pobrac krew, a wiecej ich nic nie obchodzi.Lekarz powinien powiedziec ile tej glukozy masz wypic.Ja pierwszy raz pilam 50g (badania na tolerancje glukozy), wynik wyszedl mi zle, dlatego bylam skierowana do szpitala zrobic krzywa cukrowa i musialam tam wypic 100 g glukozy i na tej podstawie zrobili mi krzywa. W razie czego mozesz kupic 2x50 g. Ale najlepiej zadzwonic do lekarza lub zerknac na skierowanie, jesli masz - tam powinno pisac. Glukoze pije sie na miejscu po pierwszym pobraniu krwi na czczo, dopiero wtedy sie ja rozpuszcza. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: krzywa cukrowa 05.05.06, 15:25 W zasadzie jeżeli spóźniłaś się z testem to najlepiej kup sobie 75 g glukozy (lub zapytaj się w laboratorium czy mają) wtedy zrobisz sobie test: pierwsze kłucie na czczo, potem pijesz glukozę z wodą, drugie ukłucie po 1 godz i trzecie po dwóch godzinach. wtedy na 100% wyjdzie ci czy mas zproblemy z cukrem . W sumie to lekarz powienien Ci powiedzieć jaki test zrobić z 50g czy z 75g - więc moze zadzwoń i zpaytaj się. A gukoza w aptece jest oczywiście bez recepty. A Odpowiedz Link Zgłoś
nie_mozna_wyswietlic_strony Re: krzywa cukrowa 05.05.06, 21:59 Na wszelki wypadek glukozę kup sobie sama (kosztuje grosze). Najpierw każą Ci wypić "pięćdziesiątkę". Nie jest to takie koszmarne - weź ze sobą połówkę cytryny, to pomaga przełknąć tak słodki płyn. Badanie z użyciem 75 przeprowadza się wtedy, kiedy wynik poprzedniego jest niepokojący. Ale - wierz mi - to teź DA SIĘ przełknąć. Odpowiedz Link Zgłoś