Dodaj do ulubionych

Jak to obliczyć??

17.05.06, 21:28
Mam kilka takich pytań.

1) Jak fachowo obliczyć kiedy ma się dni płodne??
2) Dlaczego po okresie boli mnie lekko jajnik a potem przestaje, słyszałam że
to oznaka dni płodnych to prawda???
3) Czy można zajść w ciąże przez włożenie spermy palcem?? (nie dawno
przeczytałam taki mit...)

Byłabym wdzięczna za odpowiedź smile)
Obserwuj wątek
    • pitu_finka Re: Jak to obliczyć?? 17.05.06, 21:32
      1. mierzyc temperature lub pojsc na minitoring
      2. bardzo mozliwe, ale nie na 100%
      3. mozna
      • misiulka2020 Re: Jak to obliczyć?? 17.05.06, 21:38
        A skąd wiesz że można w taki sposób zajść w ciąże ?
    • magdalenas10 Re: Jak to obliczyć?? 17.05.06, 21:32
      odp na 1 pytanie: kobieta.gazeta.pl/kobieta/0,55280,2089979.html

odp na 2: prawdopodobnie to może byc znak owulacji.wiele kobiet skarży sie na
      bół jajnika własnie ok 10-12 dnia cyklu, czyli owulacji.

odp na 3: słyszałam o tym.lekarze sie z tego smieja, ale nie mozna tego
      wykluczyc.jesli meżczyzna ma dośc żywotne plemniki, a kobieta idealne warunki
      to moze sie tak zdarzyc, że sie zajdzie "z palcem", ale raczej stosuje sie
      metode "tradycyjna"smile) zapładniania kobiety.
      • magdalenas10 metoda bilingsa 17.05.06, 21:41
        a wracajac do pytania 1. Mozna zastosowac naturalne metody planowania rodziny.
        (mi to nie wyszło, miałam nieregularne cykl wiec musiałam brac luteine).Pomiat
        temperatury co dziennie przed 6 rano, po przynajmniej 4 godzinach
        nieprzerwanego snu.mierzy sie zaraz po przebudzeniu przed wstaniem z łóżka,
        zawsze tym samym termometrem i najlepiej o podobnej godzinie.do tego mozna
        obserwowac śluz w trakcie cyklu.a do tego mozna dołozyc obserwacje szyjki
        macicy, sprawdza sie palcem wysokosc jej połozenia i czy jest rozpulchniona czy
        nie.te metody jednak sprawdzaja sie u kobiet bardzo zdyscyplinowanych
        organizacyjnie, do tego mało stresów, żadnych przeziebien i innych chorób itp,
        bo kazda anomalia w trakcie cyklu wykres ,który sie prowadzi z tych pomiarów,
        zmienia.jeśli potrafisz mniej wiecej policzyc dni płodne, a bardzo chcesz znac
        dokładny dzien, to kup sobie testy owulacyjne.działaja na podobnej zasadzie jak
        testy ciazowe.i jeszze jedna rzecz, by zwiększyc prawdopodobieństwo zajścia w
        ciaze, najlepiej wspólzyc (zależy od długosci cyklu) co drugi dzień.np przy
        cyklu 28-dniowym, lekarka zaleciła mi współzycie 12-14 i 16 dnia cyklu.jednak
        moje cykle były 25 dniowe, wiec staralismy się 10-12-14 dnia.i udało siesmile))a
        wczesniej od pierwszego dnia cyklu wstrzemięźliwosc mężczyzny!! plemniki musza
        sie wzmocnicsmile
        • misiulka2020 Re: metoda bilingsa 17.05.06, 21:46
          A jak mnie pojawia sie miesiączka co 30 lub 31 dni ??
    • magdalenas10 karta 17.05.06, 21:47
      www.npr.pl/npr/karta2003.pdf oto wzór karty, w jaka wpisuje sie swoje
      obserwacje.na necie znajdziesz info na temat naturalnych metod planowania
      rodziny.
      • pitu_finka Re: karta 17.05.06, 21:49
        Ja polecam program na www.fertilityfriend.com tam sie wpisuje temperatury i
        program sam wskazuje dzien owulacji.
        • misiulka2020 Re: karta 17.05.06, 22:03
          Moglabys mi podac poprawny adres tej stronki jeszcze raz??
      • misiulka2020 Re: karta 17.05.06, 21:54
        Bardzo ci dziekuje, aha jeszcze jedno miałaś jakieś objawy jak zaszłaś np. za
        kilka dni??
    • magdalenas10 30 dni 17.05.06, 21:56
      podałam link do stronki gdzie mozna wyliczyc dni płodne.wpisz tam w ilosc dni
      cyklu 30, lub 31.i date pierwszego dnia miesiaczki, wtedy wyjdzie ci
      prawdopodobna data owulacji.ja proponowałabym ci 13/15/17 dzień cyklu.ale
      mysle ze gin dokładniej by ci powiedział.jak chces miec pewnosc, to kup testy
      woulacyjne, i w tych dniach zrób je.bedziesz wiedziała napewno.
      a z ta temperatura to trzeba uważac.kazda infekcja,( nie koniecznie musisz o
      niej wiedziec, np próchnica, lub jakis inny stan zapalny)ma wpływ na
      temperature ciała, i możesz przeoczyc owulacje, ;ub będziesz miec wiecej skoków
      temperatury na wykresie.ginekolodzy apeluja, ze te naturalne metody rzadko
      sprawdzaja sie u kobiet młodych, prowadzących niestabilny tryb zycia.
      • misiulka2020 Re: 30 dni 17.05.06, 22:02
        A mogłabyś mi napisać czy miałaś jakieś objawy jak zaszłaś w ciąże np kilka dni
        później??
      • magdalenas10 objawy 17.05.06, 22:04
        staralismy sie 5 miesiecy zanim sie udało.objawy miałam ale dziwnesmile) 7 dni po
        prawdopodobnej owulacji zrobiłam test, i wyszedł negatywnie.bardzo sie
        zmartwiłam, ze kolejny miesiac i nic. kilka dni pozniej byłam z mezem na
        imprezie, wypiłam kilka piw, myslac ze skoro test wyszedł negatywnie a objawów
        nie mam to ciazy tez nie ma. jednak 2 dni przed oczekiwanym okresem pokusiło
        mnie by zrobic kolejny test, a dlatego, bo stałam sie bardzo rozkojarzona.nic
        mnie nie bolało, nie miałam mdłosci, piersi mnie nie bolały.kompletnie
        nic.tylko to rozkojarzenie..[mieszkam na 2 pietrze, a minełam swoje drzwi i
        poszłam na 3.mijajac drzwi sasiadów pomyslałam że sobie drzwi zmienili, a potem
        że i mnie ktos drzwi zmienił..big_grin ].to własnie nie dawało mi spokoju, dlatego
        zrobiłam kolejny test jeszcze przed okresem i 1.10.05 o 5:30 rano wyszły dwie
        krechy na tesciesmile)) teraz jestem w 38tc. wiec nie sugeruj sie objawami, moga
        one wystapic, ale tez nie.ja prawie nie miałam mdłosci, jedynie bol w
        piersiach, ale to tez dopiero w połowie 2 miesiaca. a wracajac do temp, tp
        kuzynka meza(jest w 8tc) była w ciazy a temp na wykresie jej nie
        podskoczyła..choc wg metody skok powinien byc widoczny.wiec te naturalne metody
        to naprawde choc pozornie są, do łatwych nie należa.
        • misiulka2020 Re: objawy 17.05.06, 22:10
          Bardzo ci dziekuję za te informacje smile) Mam nadzieję, że mi się uda zajść choć
          próbuję dopiero pierwszy raz uncertain
          • magdalenas10 Re: objawy 17.05.06, 22:18
            trzymam kciuki.powiem Ci tylko tyle, że po 4 miesiacach intensywnych prób juz
            sie podłamałam.i jakos tak troche odpuscilismy psychicznie.przestalismy sie
            tylko na tym skupiac.i dopiero wtedy nam sie udałosmile) potem gin mi powiedziała,
            ze jak ktos bardzo chce, i intesywnie o tym mysli, to produkuje sie w
            organizmie jakis hormon, ktory moze uniemozliwiac zagniezdzenie sie ciałka
            żółtego.ale wtedy trudno mi było zrozumiec, jak mamy sie starac i dzidzie nie
            mysląc o niej.teraz jakos luźniej na to patrze.chociaz pewnie przy nastepnym
            dziecku znow sie będe stresowac, jak będziemy majstrowac dzidziesmile taka ludzka
            natura. i wiem jedno, tez z doswiadczenia kolezanek.na tescie jest napisane że
            wykrywa ciaze juz 6 dni po zapłodnieniu..zadnej z nas nie wyszeł po tak krotkim
            czasie pozytywny test, choc byłysmy w ciazy.test jest sens robic mniej wiecej w
            dniu oczekiwanego okresu.wtedy test wyjdzie napewno.jeszcze jedna wazna
            rzecz.jakos 2 dni przed zrobieniem testu miałam lekkie plamienie, myslałam że
            to sie okres zbliza, a to był własnie dzien zagniezdzania sie jajeczka.wiele
            kobiet ma takie plamienie 2-3 dni, i myli to z okresem.wiec tez sie nie
            sugeruj, ze skoro masz plamienie, to napewno jest okres.pozdrawiam
          • magdalenas10 artykuł 17.05.06, 22:20
            znalazłam na necie taki artykuł, jest on głownie o naturalnej metodzie, ale
            moze ci sie przyda: {{ Badania opublikowane w amerykańskim czasopiśmie
            medycznym New England Journal of Medicine wykazały bowiem, że najczęściej do
            poczęcia dochodzi w wyniku współżycia mającego miejsce w dzień owulacji (39,6 %
            poczęć), dzień przed owulacją (25,6% poczęć) oraz dwa dni przed owulacją
            (11,2%). Codzienne współżycie podnosi prawdopodobieństwo poczęcia do 37% (przy
            współżyciu co drugi dzień wskaźnik ten wynosi 33%).

Zbliżenie pod koniec trwania objawu śluzu płodnego, gdy jest on najbardziej
            rozciągliwy i obfity lub gdy jest najmocniejsze odczucie mokrości; czasami
            (według badań hormonalnych) dniem jajeczkowania jest pierwszy dzień wysychania
            śluzu po dniu szczytu, a niekiedy owulację sygnalizuje jednodniowy spadek
            temperatury, poprzedzony kilkudniową obecnością śluzu płodnego, dlatego
            współżycie rano w takim dniu spadku temperatury może być bliskie owulacji.

Również pierwsza podwyższona poranna temperatura (po dniach ze śluzem i dniach
            z temperaturą niższą) może wystąpić w kilkugodzinnym odstępie od jajeczkowania -
            współżycie rano w tym dniu może być również bliskie owulacji.

Badania wykazały też, że dzień owulacji przeważnie wypada w bardzo bliskim
            sąsiedztwie dnia szczytu śluzu. Warto także nauczyć się obserwacji zmian w
            szyjce macicy - jej uniesienie się, miękkość i otwarcie są bardzo wiarygodnymi
            sygnałami zbliżającej się owulacji. }}
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka