Dodaj do ulubionych

mam racje czy przesadzam?

28.06.06, 14:04
Mie wiem juz sama czy ja mam racje czy tez ginekolog , ktory prowadzi moja
ciaze. Chodzi o robienie badan. Na poczatku ciazy bedac w 6 tc mialam
zrobiona ogolna morfologie i badanie moczu i od tego czasu juz nigdy wiecej
(nie liczac zrobionego tydzien temu obciazenia glukoza). Teraz jestem w 27 tc
i zapytalam sie go czy nie powinien mi powtorzyc takich ogolnych badan krwi i
moczu, ale on stwierdzil, ze wg niego wygladam dobrze wiec pewnie wszystko
jest OK. Wkurza mnie to, bo w wiekszosci poradnikow pisza, ze w kazdym
trymestrze powinny byc te badania powtorzone... A moze to ja przesadzam i
histeryzuje???? Co myslicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • lemurka3 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:06
      www.noworodek.pl/index.php?ms=3&art=42
      Tu znajdziesz harmonogram badań w ciąży.
      ps. kiedy miałas 1 usg? Ja mam mieć dopiero w 11 tc - nie wiem czy nie za późno.
    • amagda80 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:08
      ja mialam robiona morfologie co miesiac albo co dwa- zalezy jaki byl
      wczesniejszy wynik, mocz 2 albo 3 razy; powinnas dostac skierowania, jak nie
      zrob sobie na wlasna reke, to duzo nie kosztuje a bedziesz miala pewnosc ze
      ewentualna anemia nie zaszkodzi sziecku
    • spa76 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:08
      nie przesadzasz. wejdź na strone poleskiego towarzystwa ginekologicznego - tam
      masz liste obowiązkowych i rekomendowanych badań. tutaj skrót
      www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=653
      dobrze wyglądasz - nie wiadomo czy smiac sie czy płakac...
    • mamaweroniki2 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:08
      Myśle że powinnaś mieć kilka badań w ciąży. Ja przy pierwszej miałam morfologię
      i mocz co miesiąc. Potem nawet co 2 tyg. z powodu złych wyników a też "dobrze
      wyglądałam".
      Teraz miałam po pierwszej wizycie i mam powtórzyć mocz bo nieładnie wyszedł. A
      morfologię mam zrobić w sierpniu.
    • jagoodka8 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:09
      Ja uważam, że masz rację. Myślę że nawet jesśli lekarz jest pewien że jest
      wszystko OK to powinien częściej zlecać badania choćby tylko dlatego żebyś była
      spokojniejsza... Toksoplazmozę, grupę krwi robiłaś?
    • kasiak37 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:10
      standardy mowia o 3 badaniach morfoligii i moczu podczas calej ciazy.
    • mw144 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:14
      Morfologię i badanie ogólne moczu mam co miesiąc, inne badania w razie potrzeby. Jeśli lekarz nie da Ci skierowania, to zrób na własną rękę (koszt ok. 23 zł), nie ma co ryzykować.
    • azuk00 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:17
      musi dać ci skierowanie!!!!
      takie sa prawa ochrony zdrowia kobiet w ciązy.
      nie masz innego lekarza pod ręką?
      • krztyna Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:54
        Lekarz nie ma racji. A poza tym wykazuje się ignorancją jeśli z oczu wyczytuje
        Ci wyniki badania krwi i moczu.

------------
        Aniołek Platek (21.11.2004) - pamiętamy
        Czekamy na Ciebie
    • olik35 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:52
      Problem w tym, ze nie mieszkam w Polsce, tylko w Hiszpanii. Owszem jest tutaj
      prywatna sluzba zdrowia z ktorej korzystam. Zapytalam niedawno w prywatnym
      laboratorium czy mogliby mi zrobic morfologie itp. oczywiscie za oplata, ale
      odpowiedzieli ze wg przepisow w Hiszpanii musze miec skierowanie od lekarza. No
      bezsens totalny. Rece opadaja. W Polsce czesto jest drogo, ale -jak to sie mowi-
      placisz , masz. A tu nic. sad Postanowilam pojsc do panstwowego lekarza,
      kalkulujac, ze jako nowej pacientece musi mi zrobic morfologie. Hmm...zobaczymy
      na kiedy uda mi sie dostac wizyte, bo terminy oczekiwac do panstwowego
      specjalisty sa czasem 3 miesiace (dlatego chodze prywatnie),a to mi juz w
      niczym nie pomoze bo dzidzia bedzie juz chyba na swiecie.
      No nic, dzieki wam widze, ze nie przesadzam i sprobuje nastepnym razem byc
      uparta na maxa. Co tam , niech stwierdzi, ze jestem rozhisteryzowana Polka...
      • dzieciak2103 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:58
        to chybanie chodzi o panstwo tylko o lekarza. ja mieszkam w belgi i badania mam
        robione raz w miesiacu ( mocz i krew ). jak mozesz to zmien lekarza
    • benitaa2 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 14:57
      Mój gin. (prywatny) zaleca mi morfologie i mocz co 2 miesiące,czynnik Coombsa
      co 3 miesiące.Jest to moja 3 ciąża i zawsze miałam badania w takich
      odstępach.Jestem w 15 tc i miał 3 usg,ale to ze wzgledu na problemy z ciążą.
      • d-a-b-i-77 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 15:10
        Jestem w 29tc i od początku ciąży morfologię i mocz robię co miesiąć. Jeśli
        lekarz nie daje Ci skierowania sama zrób te badania/morf-18zł,mocz-15zł/
    • maltez Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 15:09
      Nie przesadzasz na pewno. Czytam to forum od poczatku ciazy (teraz 30tc) i
      wiele innych i jeszcze nie slyszalam, zeby ktos mial 1 badanie krwi do 27 tc!
      Okolo 20 tc u wiekszosci z nas zaczynaja sie powazne klopoty z anemia ciazowa
      i/lub bakteriami w moczu.
      Koniecznie zrob badania. Niemozliwe, zeby w Hiszpani byly inne zalecenia. Ja
      mialam badania krwi co miesiac lub czasem co 2, jesli dostalam leki na poprawe
      krwi (po skonczeniu lekow).
    • dodkowska Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 15:13
      to ten twoj gin jakis dziwny ja co misiaac mam jakies badania chociaz mocz
      wejdz nawet sobie na stronke www.fajnamama.republika.pl tak sa jakie badania
      trzeba miec
    • ajla1 Nie przesadzasz!!!! 28.06.06, 16:00
      Co prawde uważam że nie ma sensu robienia badań c miesiąc jak to niektórzy
      uważają i robią ale co 2 miesiąc góra 3 to tak akurat!!!!!!
    • kora266 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 19:18
      Ja mialam robione badanie moczu,krew,mierzenie cisnienia i wazenie co wizyte u gina, dlatego uwazam, ze twoj gin chyba nie jest kompetenty. Ja bym na twoim miejscu zmienila lekarza.
      Pozdrawiam
    • mirabellka26 Re: mam racje czy przesadzam? 28.06.06, 20:16
      ja mam badnia co drugi miesiąc, a wszystko jak na razie jest ok
    • olik35 SUKCES 29.06.06, 17:35
      No, nareszcie udalo mi sie wyzebrac u innego lekarza to chore skierowanie na
      morfologie i mocz. Niedlugo wyniki. Mam nadzieje, ze bedzie OK. Dzieki za wasze
      odpowiedzi.
    • aania25 Re: mam racje czy przesadzam? 29.06.06, 18:18
      Ja podczas 1 ciazy morfologie mialam robiona chyba 3 razy natomiast mocz co
      miesiac, a pod koniec co 2 tygodnie. Teraz jestem w 8tc i juz przy pierwszej
      wizycie mialam robione badania. Pielegniarka powiedziala ze mocz badaja przy
      kazdej wizycie, czyli jak narazie co miesiac. Nie przesadzasz wiec, upomnij sie
      bo na oko trudno stwierdzic co sie dzieje w organizmie. Nikt prorokiem nie
      jest. Zycze powodzenia,
      Ania
    • justynaz2010 Re: mam racje czy przesadzam? 29.06.06, 18:34
      Badanie moczu powinno sie robic co miesiac, moja gin. chce miec zawsze jak
      najswiezsze wyniki, bo czesto popjawiaja sie bakterie w moczu itp. Morfologia
      co 2 m-ce, USG 3x
    • galea1 Re: mam racje czy przesadzam? 29.06.06, 19:42
      polska norma jest taka, że zaleca się robienie badań nawet co miesiąc. wg mnie
      to przesada, ale wydaje mi się że raz na 3 m-ce jest ok. wiem, że w innych
      krajach są inne standardy - np w Anglii ciężarną bada tylko położna i to przez
      powłoki brzuszne. jAk nie odpowiada ci lekarz, nie ufasz mu, to go po prostu
      zmień.
      • kasiuchna Re: mam racje czy przesadzam? 30.06.06, 10:09
        Dziwie sie podejciu lekarza. Na podstawie wygladu pacjentki ocenia ze wyniki
        beda Ok? paranoja. Ja chodze panstwowo i badania robie co miesiac mimo ze
        wyniki mam dobre. Przeciez w kazdej chwili moze sie pogorszyc a jak on to chce
        ocenic, patrzac na ciebie?!!! Zmien lekarza, dlaczego masz placic za badania
        skoro jest program Mama, zdrowie i ja ktory gwarantuja kobiecie bezplatna
        opieke i badania.
    • e-wunia Re: mam racje czy przesadzam? 30.06.06, 11:03
      po tylu postach sprawa chyba juz jest jasna, ale nie moge sie oprzec, zeby nie
      wyrazic mojego oburzenia! rzeczywiscie czasem moze sie wydawac, ze comiesieczne
      badania to przesada, ale ja chyba bym umarla z nerwow gdybym nie dostawala
      regularnych informacji na temat stanu zdrowia. przeciez wiekszosc z nas
      potrzebuje dodatkowego zelaza, magnezu... pozatym jestesmy bardziej narazone na
      na infekcje drog rodnych, ktore moga byc grozne dla dziecka. juz nie wspomne o
      badaniach na toksoplazmoze i cytomegalie. super, ze w koncu masz skierowanie. i
      moze rzeczywiscie zmien clakowicie lekarxa, albo wierc swojemu dziure w
      brzuchu. powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka