agga28 28.07.06, 17:34 Dziś byłam u lekarza, kóry po badaniu USG stwierdził, że zarodek jest za mały na wiek ciązy... Ma 5 mm... Dziś 35 dzień od ostatniej miesiączki. Wydaje mi się, że owulację miałam 17-18. Czy to może mieć wpływ na wielkość zarodka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamagai Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 28.07.06, 18:28 35 dzien od om to jakis piaty tydzien.Zarodka jeszcze nie widać,ewentualnie pęcherzyk ciążowy,a to też nie zawsze(jeśli widać pęcherzyk to jest malutki).Co to za gin jakis niedouczony.Nie przejmuj się,będzie ok.A czemu byłaś tak wcześnie na usg(plamienia?)? Odpowiedz Link Zgłoś
agga28 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 28.07.06, 18:46 Miałam plamienie jednodniowe w 32 dniu (wtedy kiedy powinnam mieć miesiączkę). Ciąża wyszła mi już tydzień temu na beta Hcg ale tylko 22 jednostki. Byłam u gina, bo tak mi kazał przyjść, ale żałuję, bo teraz się martwię zamiast cieszyć... Trochę boli mnie dół brzucha, więc martwię się podwójnie Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 28.07.06, 18:53 Nie martw się.Tak jak napisałam ten gin jest jakiś mało wiarygodny.Jeszcze raz powtarzam,że w 5 tyg od OM nie widać jeszcze zarodka!Ból podbrzusza zdarza się często na początku ciąży,póki mocno nie boli,nie ma skurczów,nie masz się co martwić.Proponuję pójść na usg w 6 tyg powinien być widoczny pęcherzyk.Głowa do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
szpilki Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 01.08.06, 12:29 zrób bete dwa dni z rzedu i sprawdź przyrost - to rozwieje wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 28.07.06, 18:55 tu masz link ale od 8 tyg www.babycenter.com/general/pregnancy/1290794.html Odpowiedz Link Zgłoś
m.k.25 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 28.07.06, 19:15 Mój Groszek w 5 tygodniu tez miał 5mm.Było i jest wszystko w porzadku, a jestem w 16 tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
agga28 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 28.07.06, 19:22 Dzięki, czuję się już lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 28.07.06, 21:27 Mój miał 6,6 mm więc róznica niewielka, napewno wszytsko jest oki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrolika Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 28.07.06, 22:15 Hej, ja jestem w 6 tygodniu i widac 12mm pecherzyk oraz 9mm zarodek. Tak wiec mysle, ze jednak istnieje szansa zobaczenia zarodka tak wczesnie. Albo mam lekarza cudotworce Odpowiedz Link Zgłoś
agga28 Re: mamakrólika i lemurka 28.07.06, 22:40 A jakiej długości macie cykle? Bo wielkość zarodka chyba zależy od chwili zapłodnienia - od tego kiedy była owulacja? Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai agga28 29.07.06, 11:11 Lepiej patrz na to co piszą dziewczyny z przymrużeniem oka.Może niektóre nie liczą od OM tylko od zapłodnienia i wtedy rzeczywiście moze być widać zarodek.Mówię Ci,że jest ok.Poczekaj spokojnie parę dni,powtórz usg i będzie wszystko ładnie widać,zobaczysz.Acha,napiszę Ci jeszcze tak,ja miałam usg:4t6d pęcherzyk maluteńki miał 7mm,następnie 5t3d pęcherzyk urósł i miał 14mm,a potem w 8tyg i zarodek(bo pęcherzyka już się nie mierzy)15mm i bijące serce. Odpowiedz Link Zgłoś
agga28 Re: agga28 29.07.06, 13:04 Dzięki za słowa otuchy... Będę myślałam pozytwnie, choć przestanę się całkiem martwić dopiero jak usłyszę sreduszko Odpowiedz Link Zgłoś
gosia2122 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 29.07.06, 09:07 Moj synus na przeomie 5/6 tygodnia miał 5 mm, i biło juz serduszko(jakie było moje zdziwienie).Lekarz mowił ze wszystko ok.Teraz jestem w 28 tc.Takze trzymaj sie i dbaj o malenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mariab7 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 01.08.06, 11:47 jajestem w tyg. od dnia ostatniej miesiączki. U mnie nie ma zarodka!! jest tylko pecherzyk cązowy 15 mm, lekarz mówi, zw za mały !!! na ten czas !! oraz, że nie widać czy żyje. ja bardzo się tym martwię. Odpowiedz Link Zgłoś
agga28 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 01.08.06, 12:05 nie napisałaś, w którym jesteś tygodniu... Jeśli twój pęcherzyk jest za mały: 15 mm, to co dopiero moja 5 mm kruszynka? Po raz kolejny stwierdzam, że lekarze we wczesnej ciązy nic nie wiedzą i ciągle straszą! Odpowiedz Link Zgłoś
mariab7 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 01.08.06, 12:34 jestem w 6 tygodniu. mam pęcherzyk tak. ale nie widać wcale zarodka. wcale Odpowiedz Link Zgłoś
agga28 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 01.08.06, 12:52 a kiedy masz powtórzyć badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
rengur Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 01.08.06, 11:58 Co za lekarze... Przecież organizm kobiety to nie zegarek, może owulacja była później i stąd mniejszy zarodek? Po co od razu straszą takimi komentarzami? Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 01.08.06, 13:19 Chyba bym zmieniła takiego lekarza panikarza. W 6 tc miałam usg - pęcherzyk 19mm, brak widocznego zarodka. Lekarz powiedział, że wszystko w normie i mam przyjść za dwa tygodnie. No i faktycznie było wszystko w porządku - pojawił się dzidziuś i serduszko. Nie wiem dlaczego Was lekarze tak straszą. A tak w ogóle to moja koleżanka, która jest w moim wieku, to mierzy 20 cm mniej ode mnie i jakoś z tego powodu nie panikuje... Odpowiedz Link Zgłoś
amagda80 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 01.08.06, 13:36 moj 5/6 tyg zarodek mial 7 mm, tzn byl pecherzykiem ciazowym takiej wielkosc; 3 tyg pozniej jest fasolka 13 mm; mysle ze wszystko jest ok, taka wczesna ciaza bardzo szybko rosnie; nie wiem czemu lekarz tak cie nastraszyl, przeciez do zaplodnienia moglo dojsc w kazdej chwili a te 2-4 dni roznicy to wlasnie te 2 mm!! Odpowiedz Link Zgłoś
nenka28 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 01.08.06, 16:08 Mój ma 13 mm /tak lekarz zapisał w karcie/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fiska1 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 02.08.06, 16:07 a ja jestem w 8 tyg. i wczoraj lekarz robil mi USG. Wyszlo, ze niunia ma 15 mm, co jest b.niedobrze i powiedział, że najprawdopodobniej zarodek przestał rosnąć w 5tyg,bo ta wielkość odpowiada temu okresowi. Ponadto stwierdził, ze najprawdobodobniej poronię a jak nie to trzeba będzie to usunąć. Wszystkiego się spodziewałam, tylko nie tego .... . Odpowiedz Link Zgłoś
agga28 Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 02.08.06, 16:24 Mnie lekarz powiedział, że należy martwić się, że nie słychać serca, kiedy pęcherzyk ma conajmniej 20 mm... Przesyłam linka do fajnego kalendarza. Wpisz sobie odpowiednie daty i poczytaj, tylko zwróć uwagę, że ten kalendarz podaje daty od zapłodnienia, a nie od ostatniej miesiączki... www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/zdrowie/zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai fiska1 02.08.06, 18:24 Moja Droga!W 8 tyg od OM zarodek ma właśnie 15-20mm.Czyli Twój jest idealny!Na edziecku jest kalendarz ciąży i tam wszystko pisze.Poczytaj sobie,a zobaczysz że Twoja fasolka prawidłowo rośnie.Ten lekarz jest nienormalny,radzę zmień go! Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: fiska1 02.08.06, 18:26 Proszę berdzo:kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,62305,2491673.html Odpowiedz Link Zgłoś
beatazn do fiska1 02.08.06, 18:47 nie martw się mam taką samą sytuację jak ty czyli 3 tyg. rożnicy między data OM a usg, lekarz powinien wiedzieć, że może być 2 tyg. różnicy a nawet 3 jesli miesiączki sa nieregularne Odpowiedz Link Zgłoś
beatazn Re: jaką wielkość powinien mieć 5-tyg zarodek? 02.08.06, 18:42 Dziewczyny z tymi lekarzami coś jest nie tak. Mnie też nastraszył w poniedzialek. mialam niewielkie brunatne plamienia i poszlam na usg, wg daty ostatniej miesiączki(którą niedokładnie pamiętam bo zapomnialam zapisać ale tak mniej wiecej podalam datę) jestem w 9 tyg. ciąży, gin robiąc mi usg powiedzial że nie jest dobrze bo zarodek nie wyglada na 9 tyg a na 6tyg. mierzy 8,1 mm, więc mu mówię, że mialam nieregularne miesiączki i zapytalam co z sercem czy jest i bije, on wtedy dokladnie się przyjrzal i mówi"no jest, bije czyli ciąża żyje" a wcześniej powiedzial, ze mam przyjść na oddział bo trzeba będzie chyba zrobić zabieg bo zarodek za mały. Tak mnie tym nastraszył ale jak zobaczył bijące tętno to odwołal wszystko co wcześniej powiedzial i kazał przyjść za tydzień na usg, mam nadzieję że zarodek będzie już większy i przestanę się martwić. Głowa do gory dziewczyny, lekarze często się mylą. Odpowiedz Link Zgłoś