martol79 31.08.06, 18:52 Czesc dziewczyny, jaka herbate pijecie podczas ciązy ? zielona , czerwoną a może czarną , aromatyzowane czy owocowe? Ja bardzo lubie dobre herbatki i wypijam średnio 3 dziennie , a jak jest u Was? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eyes69 Wszystkie ;) 31.08.06, 19:18 Choc najczesciej zwykla czarna bo mi najbardziej smakuje. Jablkowo-cynamonowa tez bardzo lubie. :] Odpowiedz Link Zgłoś
mirabellka26 Re: Wszystkie ;) 31.08.06, 23:15 wszystkie są dobre ale ostatnio wyczytałam że nie można pić takiej czerwonej z Pu-Erh czy jakos tak... Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_1985 Re: Wszystkie ;) 31.08.06, 23:31 uważaj bo herbata może zaszkodzić wojej dzidzi- zwłaszcza czarna i czerwona. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabellka26 Re: Wszystkie ;) 31.08.06, 23:38 najlepiej nic nie pić to będzie bezpieczniej Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Wszystkie ;) 31.08.06, 23:41 ani nic nie jeść piłam wszystkie herbaty, z wyjątkiem czerwonej - bo nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_1985 Re: Wszystkie ;) 31.08.06, 23:41 > najlepiej nic nie pić to będzie bezpieczniej Dziewczyno! co Ty piszesz! a jak się kobita odwodni? Wodę, ale jedynie przegotowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
mkmarek5 Re: Wszystkie ;) 01.09.06, 11:08 mój lekarz zalecił, żeby czarną pić bardzo lekko zaparzoną i nie więcej niż dwie dziennie, czerwoną sobie odpuścić, przerzucić się na owocówki, ale też takie "lury". Niestety herbata dzięki zawartości teiny, źle wpływa na układ nerwowy maluszka, (lepiej pobudzić się caffe latte) a barwniki herbat to same konserwanty! zdrowy umiar nie zaszkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Wszystkie ;) 01.09.06, 11:17 > takie "lury". Niestety herbata dzięki zawartości teiny, źle wpływa na układ > nerwowy maluszka, (lepiej pobudzić się caffe latte) a teina z herbaty i kofeina z kawy to jest to samo, tylko inna nazwa, więc działanie ma takie samo, nie ma znaczenia czy wypijesz kawę, czy herbatę. Bardziej zależy od nmocy naparu... > a barwniki herbat to same > konserwanty! zdrowy umiar nie zaszkodzi o ile nie kupujesz herbaty barwionej (to chyba tylko przy granulowanych z proszku, sztucznie dosłaczanych itp), to w herbacie nie masz barwników. Skąd ten pomysł? W herbatach nie ma konserwantów. Może mylisz herbaty z napojami herbatopodobnymi, zgarnulowanymi z proszku? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaifilip Re: jaka herbata ? 01.09.06, 11:36 Jak byłam w ciązy to piłam tylko czarną (bo lubię) i jeszce zbożową z mlekiem. Dziecko zdrowe się urodziło nad podziw. Z cyklu straszenia to powiem, że trzeba uważać na te owocowe, bo mają hibiskus najczęściej. I przedawkowanie tego hibiscusa to coś tam może zrobić, ale nie wiem co. I też słyszałam, że czerwonej nie można pić w ciąży. A tak na serio, to mi lekarz i czytane książeki uświadamiały zawsze, że w brzuchu to dziecku mało może zaszkodzić (no z wyjątkiem picia na umór alkoholu i papiersów, i narkotyków i leków wielu), bo jest przeca bariera w postaci łożyska. I te wszystkie wiadomości to się ci przydadzą, ale jak dziecko będziesz karmić piersią. Na przykład jak za dużo herbaty czarnej będziesz piła, to dziecko może mniej chętnie współpracować przy zasypianiu (nie będzie mu sie chciało spać). dorota Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: jaka herbata ? 01.09.06, 11:47 Może zaszkodzić ale nie wiem jak i co,ale napiszę. "Kocham"takie stwierdzenia pl.wikipedia.org/wiki/Hibiskus Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb hibiscus nie szkodzi! 01.09.06, 12:17 Małgosiek ma rację, przeczytajcie linka od niej, coś złego w hibiscusie widzicie? Czasami niektóre mamy coś popieprzą, bo juz inaczej nazwać tego nie można. Hibiskus to malwa sudańska. Przestrzega się przed malwą czarną. A to dwie całkiem różne rośliny. Tę z hibiscusem można pić ile się a ochotę. CHociaż, może nie hektolitrami... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaifilip Re: jaka herbata ? 01.09.06, 13:01 malgosiek2 napisała: > Może zaszkodzić ale nie wiem jak i co,ale napiszę. > "Kocham"takie stwierdzenia Z wyjaśnieniem. To miał byż żart, a odbioru Twojego zrozumiałam, że wyszła mi złośliwość. Przepraszam. Przeczytaj jednak dalszą moją wypowiedź. Chodziło mi o to, że dziecko broni bariera w postaci łożyska i trzeba na prawdę mocno starać się, żeby zaszkodziła mu dieta matki. dorota Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: jaka herbata ? 01.09.06, 13:04 Oki zrozumiałam Ale może jakbyś napisała nieco inaczej Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: jaka herbata ? 01.09.06, 12:28 A tu o herbacie czerwonej. Spokojnie można pić w ciąży www.herbaciarnia.pl/index.php?action=herbata&type=8 Odpowiedz Link Zgłoś
majafi Re: jaka herbata ? 01.09.06, 12:37 Ja przeszłam niezłą schizę na początku ciąży z herbatkami ))) Czytałam bezkrytycznie książki dla ciężarnych i w "W oczekiwaniu na dziecko" było właśnie: czarna nie, czerwona nie, zielona nie, broń boże rumianek, hibiskus, melisa, mięta też niedobrze )) A tu nawet w herbatkach hippa w każdej jednej jakiś taki dodatek. Strasznie byłam przejęta, bo to była zima, bolało mnie gardło i mogłam pić tylko ciepłe, ale co? CIEPŁĄ WODĘ?! Bleee Poszłam podłamana do apteki, gdzie pani się ubawiła lekko i serdecznie wyjaśniła, że mogę wszystko pić, tylko siekiery nie zaparzać po prostu. A teraz piję sobie rumianek, bo lubię i jestem dokumentnie wyluzowana czego i Tobie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
aga330 Re: jaka herbata ? 01.09.06, 12:47 herbata powinna być jak kobieta- gorąca mocna i slodka... Odpowiedz Link Zgłoś