Dodaj do ulubionych

wziernik przy badaniu

11.09.06, 12:44
mamy z siostrą pytanie(obie jestesmy w ciąży) czy i do którego miesiąca lekarz was badał wziernikiem? Ja w pierwszej ciąży i teraz w drugiej mam lekarkę która od samego początku nie używa wziernika tylko bada mi brzuch i delikatnie/płytko w środku, a mojej siostrze jej ginekolog powiedział że bada wziernikiem do samego końca, że nic się nie stnie bo szyjka jest długa, macica zamknięta itp. ale moja siostra przy pierwszym porodzie tylko że to było dawno już temu po takim badaniu wylądowała na patologii w 6 msc z przebitym pęcherzem płodowym i teraz się boi powtórki. Ale ten lekarz do którego chodzi to sława z Żelaznej, a ja no cóż, gonekolog z przychodni rejonowejsmile). Która ma rację? Jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • karolina216 Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 12:48
      mnie badano do końca na Karowej. nie cierpię tego...
    • fala9 Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 12:51
      moj gin nie używal wziernika. Sprawdzał szyjke palcami.
      • yarpen111 Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 12:54
        Od pocztaku ciazy zaden lekarz nie wkladal mi wziernika, a bylo ich az trzech do
        tej pory. Z tego , co slyszalam, to chyba nie powinno sie stosowac wziernika w
        ciazy.
        • patoo Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 13:33
          Cala ciaze bylam badany z wziernikiem , wielkim , metalowym , zimnym
          wziernikiem..brrrr
          • mariolka55 Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 13:37
            raz na poczatku,z pobraniem cytologii i drugi raz w 24 tyg. jak "dziwne rzeczy"
            sie ze mna działysmile a tak to palcami delikatniesmile
            • mariolka55 Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 13:40
              na mój rozum to nie wiem po co na kazdej wizycie wziernik??? przeciez palcami
              wyczuje ewentualne zmiany na szyjce,a po co co miesiac ogladac??? i meczyc
              pacjentke wziernikami?
              • patoo Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 13:57
                mariolka55 napisała:

> na mój rozum to nie wiem po co na kazdej wizycie wziernik??? przeciez palcami
                > wyczuje ewentualne zmiany na szyjce,a po co co miesiac ogladac??? i meczyc
                > pacjentke wziernikami?

W moim miescie tak sie prowadzi ciaze.Nie chodzilam prywatnie do gina.Gosc byl
                starej daty , na oko przynajmniej lat 60 , wizyty co miesiac,pozniej pod
                koniec co 2 , 3 tyg.Wziernik na kazdej wizycie. Raz tylko palcem bo sie
                poprostu nie dałam(bolalo mnie,trauma po pierwszej wizycie u gunekologa), 2xusg.
                Nie slszylam zeby sie u mnie kobiet nie badalo na fotelu w ciazy.Wszystkie
                byly ''maltretowane''Ja mialam nawracajace infekcje wiec bez badania by sie nie
                obylo.Ale chwala temu kto wymyslil plastikowy wziernik<:F>
                • aga330 Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 14:08
                  o jakich metalowych wziernikach mowicie?od 6 lat chodze do panstwowej
                  przychodni i badano mnie wziernikiem ale jednorazowym i tu w krakowie to
                  powszechne w niektorych gabinetach kosztuje to trzy zlote i jest obowiazkowy
                  zakup , w innych jest gratis i w aptekach tez mozna kupic.
                  • patoo Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 14:10
                    Dziecko urodzilam 3,5 roku temuwinkGosc mial metalowe wzierniki , napewno
                    niejednorazowe.Po kilku latach [poszlam do innego gina , prywatnie ten mial
                    plastikowy.Nie wiem, moze sie prze te kilka lat cos zmieniło.
                  • owieczka30 Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 16:40
                    niestety w Warszawie przeważnie są metalowe przynajmniej w państwowych przychodniach
                    • karolina216 Re: wziernik przy badaniu 12.09.06, 08:29
                      dokładnie. mnie badała (młoda) lekarka na Karowej metalowym - czasem gdy jej
                      się skończyły używała jednorazowego. chodziłam jeszcze do prywatnego lekaża- on
                      badał delikatnie palcami i to nie przy każdej wizycie
    • dzika41 Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 14:13
      Za każdym razem, przy wizycie mój ginekolog używa wziernika, metalowego. Nie
      jest zimny, najpierw ogrzewa go pod strumieniem bardzo ciepłej wody. Później
      jestem badana palcami. Ani to miłe ani przyjemne, ale uważam że konieczne i nie
      widzę w tym nic dziwnego.
      Pozdrawiam.
      Asia i Ufok
      • doral2 Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 14:25
        wziernikiem przebił pęcherz płodowy??? jak tego dokonał???
        • owieczka30 Re: wziernik przy badaniu 11.09.06, 16:37
          Nie wiem czy wziernikiem, było to 14 lat temu, moja siostra po badaniu u ginekologa trafiła do szpitala z przebitym pęcherzem płodowym, czy wziernikiem czy palcem, fakt że ją uszkodziła i teraz moja siostra ma traumę, a jak widzę szkoły są różne, co ginekolog to inne metody, moja lekarka też jest starej daty a wziernika u ciążówek nie używa, a nawet USG jej nie jest potrzebne żeby określic wielkość dziecka( w poprzedniej ciąży u mojej drugiej siostry na każdym USG wychodziło dziecko poniżej 3 kg. a ona badająć tylko brzuch powiedziała ponad 4kg. i tak było)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka