Dodaj do ulubionych

Okropnie puchnę a to dopiero początek

16.12.06, 12:28
Jestem obecnie w 5 tc (7OM) i okropnie puchnę. Woda zatrzymuje się jak
opętana. Bolą ręce i nogi i całe ciało. Wczoraj po zdjęciu skarpetek (tzw.
bezuciskowych) miałam długoschodzące doły na nogach. Macie może jakieś
sposoby. Kiewyś piłam wycią z brzozy, ale teraz lekarz odradza. Mało solę,
pić muszę i nie mam juz pomysłów co robić.

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • moni_30 Re: Okropnie puchnę a to dopiero początek 16.12.06, 12:50
      Ja bym proponowała Ci zero soli (całkowita dieta bezsolna) oraz bardzo mała
      ilość płynów. Moim zdaniem grozi Ci zatrucie ciążowe a tego nie można
      bagatelizować!!! Ja mam podobną sytuację i takie zalecenie bezwzględnie nakazał
      mi mój ginekolog!
    • olamad Re: Okropnie puchnę a to dopiero początek 16.12.06, 17:11
      Ja tez puchne - a zaczęło sie to ok. 4 miesiaca. W tej chwili kończę 6 (26tc)
      i mam 20kg do przodu. Mój gin mnie pociesza, ze conajmniej połowa z tego to
      woda, ale ja i tak nie czuję sie z tym dobrze. Tobie ginekolog zalecił mało
      pic, a mój wrecz przeciwnie - podobno ostatnie badania w tym kierunku wskazują,
      ze nie ma żadnego powiazania między ilością wypitych płynów, a płynami
      zatrzymanymi w organiźmie. U mnie właśnie doszly problemy z ciśnieniem - jak na
      razie dały sie opanować lekami. Czyli zatrucie ciażowe wisi na włosku. A, i
      jeszcze zalecenie mojego lekarza - jak najwiecej leżec.
      • azza4 Re: Okropnie puchnę a to dopiero początek 16.12.06, 18:22
        Olamad,czytam to co piszesz i jakbym o sobie czytala.Dokladnie tak samo,od 4
        tego m-ca woda,20 kilo na plusie i ten sam tydzien ciazy.Moja polozna mowi,ze
        to normalne,kazala ograniczyc sol ale na pewno nie plyny.Troche mnie dziwi,ze
        lekarz zalecil ci lezenie.jak po dluzszym lezeniu zaraz mam bolesci w rekach i
        wrecz lepiej sie czuje Jak sie ruszam.Od jakiegos czasu nawet cwicze i
        zauwazylam,ze potem duzo latam do toalety i czuje-najbardziej w rekach jak
        zmniejsza sie opuchlizna.Mi osobiscie ograniczenie soli nie za wiele dalo.
        • olamad Re:Azza4 17.12.06, 18:17
          Jakże sie ciesze, ze nie jestem z moimi problemami sama!
          Jeśli chodzi o leżenie, to niestety w moim przypadku lekarz ma rację, bo gdy za
          duzo pochodzę, to od razu czuję sie jak balon (szczególnie nogi).
          Moja pierwsza ciąża (6 lat temu) zakończyła sie cc tydzień przed terminem
          własnie z powodu silnej gestozy i obawiam sie, ze tym razem też tak będzie.
          Różnica jednak polega na tym, że wtedy problemy zaczęły sie w 7 miesiacu, w
          ósmym było ok, i w dziewiątym wylądowałam na patologii. A teraz , gdy zaczęłam
          puchnąć juz w 4 m-cu? Aż strach pomysleć, co będzie dalej! Strasznie się boję,
          ze tym razem nie uda się tej ciaży donosić - cieszy mnie każdy mijający
          tydzień.
          Na szczescie udało sie opanować ciśnienie - jest nawet poniżej normy, wiec
          przynajmniej tym się na razie nie przejmuję.
          Pozdrawiam Cię serdecznie,
    • anovire Re: Okropnie puchnę a to dopiero początek 17.12.06, 20:15
      Mnie też dziwi, że lekarz nie zalecił więcej pić. Moja ginka wręcz przeciwnie
      pić, pić i jeszcze raz pić najlepiej wodę minaeralną niegazowaną o niskiej
      zawartości sodu. Do toalety trzeba biegać często ale im więcej wysiusiasz tym
      mniej wody w tobie i opuchlizna maleje. U mnie działa - 2 litry dziennie to
      minimum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka