Dodaj do ulubionych

ciąża a dyskopatia

IP: *.* 04.02.03, 10:21
Dziewczyny Pomóżcie !!!Planowałam zajście w ciąże, ale ponieważ od kilku miesięcy dokuczały mi bóle kręgosłupa /w okolicy lędźwiowej/ poszłam na wizytę do neurologa i okazało się że mam tzw. przepuklinę międzykręgową pop. nazywaną dyskopatią.Pani dr. przepisała mi lekarstwa i rehabilitację i zaleciła wstrzymanie się z ciążą. Tylko, że ja nie chciałabym już dłużej czekać... /dyskopatia z tego co się dowiedziałam jest chorobą nawracającą i trudno ją całkowicie wyleczyć/. Może któraś z Was drogie dziewczyny miała podobne dolegliwości i może napisać jak przeżyła ciąże i poród. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje bo z jednej strony bardzo bym chciała już mieć dzidziusia, a z drugiej trochę się przestraszyłam sugestią pani dr.pozdrawiam,Ive
Obserwuj wątek
    • Gość: Zosia Re: ciąża a dyskopatia IP: *.* 05.02.03, 14:03
      Witam! Ja rowniez od lat cierpie na rozne dolegliwosci zwiazane z kregoslupem. Mam roznego typu zwyrodnienia, ubytki, dyskopatie i cala fure innych dolegliwosci :crazy: we wszystkich partiach kregoslupa :(. Lekarze rowniez mi powiedzieli, ze tego nie da sie wyleczyc, jedyne co mozna zrobic to zmniejszyc dolegliwosci bolowe, a to poprzez wzmocnienie miesni. Teraz to miesnie w glownej mierze maja pracowac, a kregoslup ma odpoczywac. Mowiac krotko :). Brzmi to okrutnie, ale tak naprawde mozna z tym zyc. U mnie to wyglada tak, ze mniej wiecej raz na rok musze powtarzac rehabilitacje. Serie zabiegow dostosowanych do Twoich dolegliwosci, ktore wzmocnia miesnie, kregoslup i zmniejsza bole. U mnie byly to: magnetronik, diadynamic, masaze, cwiczenia (bardzo wazne!), interdyn itp. Bardzo pomocny jest rowniez basen. Seria takich zabiegow trwa ok. 2 tygodni (10 zabiegow). Kilka razy mialam tak, ze jedna seria nie pomagala i po mniej wiecej dwutygodniowej przerwie robilam kolejna. Na poczatku wydaje sie, ze nie ma efektow, co wiecej masz wrazenie, ze boli jeszcze bardziej, ale naprawde pomaga i potem masz spokoj na rok. Albo i wiecej. A jak to sie ma do ciazy? No coz. Przed pierwsza ciaza zrobilam sobie podwojna serie. Przez cala ciaze i nastepny rok jak karmilam (i nosilam!), nie mialam wiekszych problemow. Teraz zrobilam to samo. Wazne jest, aby cwiczyc. Czasami kilka dni cwiczen znacznie zmniejsza bol. Zabiegow tych faktycznie nie powinno sie wykonywac w czasie ciazy, aczkolwiek nie zostalo to udowodnione. Niemniej jednak jesli masz taka mozliwosc, zrob je wszystkie wczesniej, zajmie Ci to zaledwie miesiac, a potem rozpocznij starania.Mam nadzieje, ze wyczerpujaco odpowiedzialam :).W razie jakichkolwiek watpliwosci pytaj, albo pisz na priva, chetnie odpowiem.Pozdrawiam i zycze powodzenie.:hello:
    • anna_krzywda Re: ciąża a dyskopatia 16.07.03, 22:03
      Cześć!
      Nie przejmuj się, ja mam dwupoziomową dyskopatię (przepuklina dwóch krążków
      międzykręgowych), uciśnięty nerw kulszowy a tym samym rwę kulszową. Zaczęło to
      się w 1998 roku. Byłam u różnych specjalistów, w sanatoriach, szpitalu gdzie
      prawie zrobiono mi operacje i nastraszono, że ciąża w moim przypadku to bardzo
      odważna decyzja. Obecnie jestem mamą 6 miesięcznej Agatki. W ciąży zapomniałam
      o bólach kręgosłupa. Fakt, że od 5 miesiąca byłam na zwolnieniu i dużo
      wypoczywałam. Kręgosłup odezwał się dopiero w momencie kiedy zaczęło się
      dzwiganie dzidziusia i pochylanie się nad nim, ale i tak nie jest tak źle.
      Głowa do góry. Ciąża czasami powoduje wygięcie kręgosłupa w dobrą stronę i
      dolegliwości mijają. Decyduj się na dziecko, jego uśmiech ci wszystko
      wynagrodzi.
      • eli8 Re: ciąża a dyskopatia 23.07.03, 11:17
        Ja pisze w imieniu zony niestety lmusi lezec a pozatym nie ma w domu dostepu do
        netu. Tez ma przepukline odcinka dolnego kregoslupa i tesz lekaze kazali sie
        wstrzymywac z ciaza ale jest jusz w 17 tygodniu. Mam w zwiazku z tym pytanie w
        jaki sposob przy tym schorzeniu rodzilas? naturalnie czy cc ? nam lekarze
        mowili ze to raczej cc bedzie czy jeszcze jakies specjalne uwagi dla osoby z
        tymi schorzeniami kregoslupa a ciaza mozesz podac ?
        Pozdrawiam
        Robert

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka