aintha 20.03.07, 10:35 Czy którejś z Was lekarz przepisał jod, gdy byłyście w ciąży? Jeśli tak no na co?? ------------------------------ Nasza Mała Ania Dzieciaczkowo-Filmowo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moniqep Re: Ciąża a jod... 20.03.07, 11:25 Tak w skrocie nie rozpisujac sie o tarczycy itp. Niedobor jodu moze spowodowac uposledzenie umyslowe dziecka. Jego niedobor wplywa na ksztaltowanie sie ukladu nerwowego. W niektorych czesciech Polski wystepuje malo jodu i kobiety ciezarne musza spozywac jod w tabletkach. Zastanawiam sie jednak nad taka kwestia. Nikt w ciazy nie zleca badan na tarczyce i nie spawdza,czy ciezarna nie ma niedoboru jodu. Ja zrobilam sobie badania. TSH FT3,FT4. Sa w normie ale na jej dolnej granicy. Bede caly czas to kontrolowac bo niskie FT4 swiadczyc moze o niedoborze jodu. Wynika z tego ,ze sama ciezarna musi na wlasna reke robic rozne badania by czegos nie przegapic. W przychodni gdzie chodze do gina nie robia badan na cytomegalie i na rozyczke ciezarnym. Jak zrobilam sobie te badania to pielegniarki i polozna byly zdziwione po co to robie ,nie wiedzialy o co mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bibi82 Re: Ciąża a jod... 21.03.07, 21:18 toksoplazmozy tez w przychodni nie zlecaja, ja wszystko robilam sama a teraz do lekarza chodze prywatnie . Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskooka27 Re: Ciąża a jod... 20.03.07, 21:29 Mnie przepisał witaminy z jodem (Feminatal N - 150 mcq jodu). Jod zapobiega upośledzeni umysłowemu dziecka i chroni tarczyce matki. A rozregulowana tarczyca może powodować nadciśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: Ciąża a jod... 21.03.07, 12:20 ja też biore jod, mieszkam w gorach a tu sa niedobory tego pierwiastka i lekarz zalecil. Odpowiedz Link Zgłoś
kowal.malgo Re: Ciąża a jod... 21.03.07, 20:36 Mnie nie przepisał jako tako jodu, ale kazał brać Feminatal N - witaminy z jodem Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia polecam jaskinię solną 21.03.07, 21:36 byłam już 3 razy i naprawdę milutko mi sie oddychało, zatem jak masz łykać jakieś tablety może lepiej się zrelaksować? Odpowiedz Link Zgłoś