Dodaj do ulubionych

ankieta folikowa

23.04.07, 22:11
Cześc Dziewczyny !
Mam do Was serdeczną prośbę . Lekarz (NFZ) który prowadzi moja ciążę ( 14
tydz. ) opienicza mnie na każdej wizycie , że nie biorę witamin . Morfologia
póki co doskonała, uważam że na witaminy przyjdzie jeszcze czas .
Dziś dodatkowo dostało mi się za to , że odstawiłam po I trymestrze folik.
Lekarz kazał brac go do końca ciąży , gdy zapytałam po co , odparł że odpowie
gdy spotkamy się na MEDYCZNYM forum dla lekarzy . I dodał , że jeśli nie będę
wykonywac jego zaleceń , on będzie ostro interweniował, z odmową leczenia
włącznie !
Odpowiedziałam , że zdania lekarzy w tej kwestii są podzielone , na co
usłyszałam odpowiedż : to proszę mi dostarczyc na to dowody.
Sęk w tym, że chodzę również prywatnie ( musiałam z pewnych względów ) i
tamta lekarka ma całkowicie odmienne zdanie na powyższy temat(witaminy ,folik
nie).
Tak więc z czystej ciekawości chciałabym sie dowiedziec jak wygląda u Was
kwestia foliku. Jeśli możecie - napiszcie !
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • anja0123 Re: ankieta folikowa 23.04.07, 22:14
      Nie wiem, jakie sa oficjalne zalecenia w Polsce. Ja mieszkam w Holandii i tu
      prowadzilam ciaze. Zalecenia co do kwasu foliowego: cztery tygodnie przed
      poczeniem i 8-10 po. Co do witamin: ZADNYCH!! jesli nie ma takiej potrzeby.
      Odzywiasz sie dobrze? Dobrze sie czujesz? To po co Ci dodatkowe witaminy?
    • andaba Re: ankieta folikowa 23.04.07, 22:15
      Jedno opakowanie do końca, to raczej standard.
      A sensu brania witamin przy dobrych wynikach i normalnym odżywianiu nie widzę. Zwłaszcza w poczatkowym okresie ciąży.
    • bebe52 Re: ankieta folikowa 23.04.07, 22:31
      Ja chodz miałam dobre wyniki badan to brałam od pczatku do konca kwas foliowy i
      witaminy dla kobiet w ciazy i karmiacych piersia.
    • wrednamadzia Re: ankieta folikowa 23.04.07, 23:21
      Wg mojego lekarza: kwas foliowy najlepiej jeszcze przed poczęciem a później do
      końca I trymestru. Witaminy w tabletkach w ogóle mi odradził, no ale ja też mam
      idealne wyniki krwi, więc może dlatego. Zamiast wspomagać koncerny
      farmaceutyczne, zaprzyjaźniłam się z panią z warzywniaka smile
    • blaszany_dzwoneczek Re: ankieta folikowa 24.04.07, 06:50
      Jestem obecnie w 16 tc. Na ostatniej wizycie w 13 tc lekarka poleciła mi dalej
      brać Folik, więc biorę, natomiast witamin mam na razie nie brać, bo morfologia
      dobra. Za dwa tygodnie następna wizyta - ciekawe czy coś mi zmieni.
      • ebenark Re: ankieta folikowa 24.04.07, 08:25
        ja brałam do początku 4 m-ca, potem miałam przerwę, po badaniach wyszło że mam
        za niska hemoglobinę 10,6 i p. Doktor kazała brać znów kwas foliowy. Czytałam
        też że wraz z brakiem żelaza brakuje kwasu foliowego-więc biore
        • justiq Re: ankieta folikowa 24.04.07, 10:19
          W pierwszej ciąży nie brałam ani folica ani witamin - wyniki miałam w normie i
          na moje pytanie o suplementy, lekarka odpowiedziała, że nie widzi potrzeby.

Teraz biorę folic - jestem po przejściach w pierszej ciąży i biorę to dla
          spokojnego sumienia.
          • anja0123 Re: ankieta folikowa 24.04.07, 10:28
            justiq, kwas foliowy kobieta bierze nie dla siebie, ale dla dziecka. Tak wiec
            nawet jezeli masz super wyniki zaleca sie branie kwasu foliowego, aby
            zmniejszyc ryzyko wystapienia wad ukladu nerwowego (np. rozszczepienia
            kregoslupa). Na tej samej zasadzie - branie kwasu foliowego po pierszym
            trymestrze na niewiele sie zda, jako ze system nerwowy dziecka jest juz wtedy
            uformowany.
            • rysiatorun Re: ankieta folikowa 24.04.07, 10:44
              Moja Pani Doktor (chodzę prywatnie) na ostatniej wizycie dwa tygodnie temu w
              13tc kazała brać folik jeszcze przez dwa tygodnie czyli do mniej wiecej do
              konca 15 tygodnia. Zalecila po odstawieniu kwasu foliowego również witaminy
              przeznaczone dla kobiet w ciąży. Dodam że wyniki mam bez zarzutu. Jeśli chodzi
              o kwas foliowy wogóle to wszędzie mówią i piszą, że największe znaczenie ma on
              w pierwszym trymestrze(kształtujący się układ nerwowy dziecka)Idealną sytuacją
              byłoby branie kwasu jeszcze jakiś czas przed poczęciemsmile
    • piotr999910 Re: ankieta folikowa 24.04.07, 11:13
      Właśnie kupiłam sobie dziś zestaw witamin dla kobiet w ciąży,a co do kwasu foliowego to jestem za tym aby go brać do końca Itrymestru,lub dłużej zależy od zaleceń lekarza,mój mąż twierdzi że po co faszerować się sztucznymi witaminami skoro można jeść świerze owoce i warzywa,ale wiadomo że niektore ceny warzyw czy owocow lekko odstarszają do ich codziennego jedzenia,sytuacja zmieni się latem kiedy ceny będą bardziej przystępne,tu widzę jedyny problem w jedzeniu świerzych produktów to ich wysoka cena,np. na moją kieszeń.
      ania
    • ewlinp Re: ankieta folikowa 24.04.07, 13:23
      no właśnie, a czy dostępne owoce i warzywa nie zawierają chemii?! chyba dopiero
      jakbym je sobie sama wychodowała byłyby zdrowe... a co do witamin i foliku to
      biore i to i to, lekarz powiedział,że nadmiar organizm sam usunie. Tymczasem
      jestem w 7mym miesiącu ciąży i dzieciątko rozwija się prawidłowo i wszystko jest
      ok. Więc po co ryzykować???
    • siema24 Re: ankieta folikowa 24.04.07, 13:41
      Witam, ja równiez biorę to i to, czyli kwas foliowy (folik) i witaminy
      (feminatal). Jestem w 3 miesiacu i zarówno folik jak i feminatal biorę zgodnie
      z zaleceniem lekarza,a zaczęłam jeszcze przed zajściem w ciążę. Jak już któraś
      wcześniej napisała, kwasu foliowego nie bierze sie dla siebie tylko dla
      dziecka, a dokładniej dla jego cewy nerwowej. Uważam też, że wiosną, kiedy
      warzywa i owoce hodowane są głównie przy użyciu bardzo chemicznych wspomagaczy
      lepszym rozwiazaniem jest zażywanie witamin i suplementów specjalnie do tego
      przeznaczonych.
      pozdrawiam
      • annairam Re: ankieta folikowa 24.04.07, 14:29
        Mój ginekolog kazał brać kwas foliowy do końca pierwszego trymestru, witamin
        żadnych bo mam dobre wyniki. W pierwszej ciąży brałam witaminy przez 2 ostatnie
        miesiące z powodu właśnie złych wyników, głownie hemoglobiny.
    • agnieszka_z-d Re: ankieta folikowa 24.04.07, 14:39
      Ja z zalecenia mojej Ginki brałam:
      - do końca I trymestru tylko kwas foliowy;
      - potem zamiast tego witaminy dla ciężarnych (Elevit), które przecież w
      składzie też mają kwas foliowy;
      - a gdy w siódmym miesiącu skiepściły mi się wyniki krwii doszedł Biofer Folic,
      czyli żelazo z kwasem foliowym.
    • bacha1979 Re: ankieta folikowa 24.04.07, 15:16
      Biorę folik.
      Mój lekarz stwierdził, że póki co wystarczy mi sam folik i nie jest
      zwolennikiem łykania witamin w tabletkach.
      • ariella Re: ankieta folikowa 24.04.07, 15:25
        Nie lykalam niczego, kwasu tez nie. Przy normalnym, zdrowym odzywianiu nie ma
        powodu, ezby sie nimi faszerowac. To chemia jak kazda inna. Jesli sie odzywiasz
        zle, to naturalnie trezba uzupelniac niedobory. No i przeciez ciaza to nie
        choroba, nie ma powodu brac lekow. Chyba ze sie chce zeby dziecko od bycia
        plodem bylo na prochach smile. Mysle, ze druga lekarka jest rozsadniejsza.
        A dla wszystkich na kwasie - poczytajcie ile wynosi dzienne zapotrzebowanie i
        ile go zjadacie w pozywieniu i potem zastanowcie sie, ile razy przekraczacie
        norme, bo jakis lekarz zapisuje go "na wszelki wypadek" bo latwiej dac tabletki
        niz porozmawiac o zywieniu. POzdr goraco
        • anja0123 Re: ankieta folikowa 24.04.07, 17:48
          Ariela, to ze zazywanie kwasu foliowego na poczatku ciazy zmniejsza ryzyko
          wystapienia wad plodu, takich jak np rozszcepienie kregoslupa, jest medycznie
          udowodnione. Ale zrobisz, jak zechcesz.
        • green_land Re: ankieta folikowa 26.04.07, 16:37
          Dzienne zapotrzebowanie a dawka w tabletkach to nie to samo. Trzeba brac pod
          uwagę przyswajalnośc. To zalezy od wielu czynników, a tego obliczyc się nie da.
          Ja przekraczam znacznie normę na potas i magnez, a wciąż mam go za mało (wyniki
          w dolnej granicy). Kiedyś tak nie było - nie brałam nic a wyniki miałam dobre.
          Tak więc "przekraczanie normy" to pojęcie względne. Poza tym różne źródła
          różnie podają.
    • edi761 Re: ankieta folikowa 24.04.07, 15:32
      hej glowa do gory, ja tez chodze rownoleglie do 2 ginow ale slucham sie tylko
      tego wlasciwego-w tym przypadku prywatnego ktory to zalecic odstawic folik i w
      II trym. brac witaminy jesli chce, ten z przychodni to srednio sie interesuje
      chociaz ma podobna teorie do twojego.Lepiej chyba o pigulach pogadac z madrym
      lekarzem, ktory nigdy do niczego zmuszal nie bedzie a jesli nawet to poprze to
      sensowna i na poziomie argumentacja.
      pozdro
      • malgosiek2 Re: ankieta folikowa-brałam do końca ciąży 24.04.07, 17:53
        ponieważ kw.foliowy pomaga przyswajać żelazo oraz ma działanie kriwotwórcze
        czyli zapobiega anemii(pomaga na wytwarzanie morfotycznych elemenów krwi)
        Wiec lekarz nie popełnił błedu zlecając branie do końca ciązy.
        Pzdr.Gosia
    • ruda73 Re: ankieta folikowa 24.04.07, 21:55
      Hej, przez dwie ciąże robiłam tak samo: najpierw folik i feminatal, od
      czwartego miesiąc tylko feminatal (który oczywiście też kwas foliowy zawiera).
      Miałam świetne wyniki krwi a dzieci urodziły się zdrowiuteńkie. Jeśli lekarz
      zaleca brać witaminy, to radzę sie stosować do jego zaleceń, jeśli zalecenia Ci
      nie odpowiadają, to może trzeba zmienić lekarza.
      pozdrawiam
    • karolcia72 Re: ankieta folikowa 25.04.07, 09:37
      Ten twój lekarz to idiota!!!!!!!!!! Dobrze że jeszcze chodzisz prywatnie.
      Moja lekarka kazała brać kwas foliowy tylko przez I trymestr. Wyniki badań mam
      idealne więc stwierdziała że żadnych witamin na razie nie potrzeba.
      • adulek22 Re: ankieta folikowa 25.04.07, 11:36
        Dlaczego zaraz idiota? Przecież w każdej chwili można lekarza zmienić, a nic
        dziwnego, że denerwuje się, ze się nie przestrzega jego zaleceń. Jestem w 9
        miesiącu i folik brałam do końca pierwszego trymestru. Potem zaczęłam brać
        feminatal i na pewno będę go brac do końca ciąży
        Pozdrawiam
        • anna-laszczak Re: ankieta folikowa 25.04.07, 21:14
          No własnie nie wiem o co tyle szumu folik kosztuje grosze nie zaszkodzi a może
          tylko pomoc!!!!!Ja jestem w 6 miesiący biore i witaminki i folik....zdróweczka
          życze
          • agnieszka2211 Re: ankieta folikowa 26.04.07, 16:05
            bralam folik 1,5 roku przed zajsciem w ciaze. Od 10tc bore komplex witamin, w
            ktorych jest kwas foliowy.
    • 4ever4 Re: ankieta folikowa 17.05.07, 20:00
      dziewczynym,

czy na USG w 12-13 tyg ciąży można wykluczyć wady cewy nerwowej ?
      a jeśli to za wczesnie, to kiedy ?

• polpotworek Re: ankieta folikowa 17.05.07, 23:34
        Folik lub witaminy z kwasem foliowych mozna brac jak najbardziej do konca gdyz
        kwas ten chroni cie mdz innymi przed anemia. W dawce folikowej i np z jakis
        witamin nie masz szans na przedawkowanie a zyskac mozesz wiele.
    • habibeti Re: ankieta folikowa 18.05.07, 06:38
      A od kiedy to lekarz może odmówić prowadzenia ciąży bo pacjentka nie bierze
      witamin????
      Powiedz mu, żeby się lepiej tak nie unosił. Niech robi to co do niego należy, a
      jak ma inne zdanie niż Twoje, niech sam użyje argumentów!
      Pozdro,
    • siasiunia1 Re: ankieta folikowa 18.05.07, 11:18
      moja lekarka przez 1 trymestr zaleciła brac kwas foliowy (witamin nie bo mogą
      powodować mdłości) a po 1 trymestrze witaminy dla cieżarnych w których jest juz
      odpowiednia dawka kwasu foliowego.
    • asieksza Re: ankieta folikowa 20.05.07, 13:07
      ja wolę brać, przy pierwszej ciąży od początku zestaw witamin w drugiej i teraz
      w trzeciej najpierw folik potem witaminy. Wiem jak bardzo mogą zmieniać się
      wyniki krwi, w pierwszej ciąży do ostatniej wizyty u lekarza były super tyle że
      jak po tygodniu pojechalam na porodówkę od razu dostałam dwa worki krwi a było
      lato więc jadłam owoce warzywa pilam soki. mówili że to przez łożysko wszystko
      szło do dzidzi a mnie brakowało .Mam dwójkę wspaniałych zdrowych dzieci i
      czekam na trzecie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka