Dodaj do ulubionych

Karta ruchów płodu

22.05.07, 07:37
Dopadł i mnie wątpliwej jakości zaszczyt - wypełnianie karty ruchów płodu.
Jasne! Nie mam nic lepszego do roboty, tylko leżeć i liczyć ruchy. Wieczorem -
niech będzie, ale rano czy w ciągu dnia - nie mam kiedy, np. dziś, muszę
córę wystroić do przedszkola (zaraz Gwiazda wstanie), potem zakupy, a
następnie, mimo że jestem w 39. tygodniu ciąży, idę na 4-godzinne szkolenie,
na którym bardzo chcę być i nie ma to nic wspólnego z podlizywaniem się
pracodawcy.

Chcę Was zapytać, ile ruchów na godzinę najwięcej miewały Wasze pociechy? Z
książek dla mamusiek wiem, że jeśli dziecko w ciągu godziny poruszy się 10
razy, to wszystko gra. Tak, ale moje dzieciątko 10 razy potrafi kopnąć na
minutę, a w ciągu godziny, to z 50 razy stuknie! Albo nawet więcej...Też tak
miałyście? I jak ginekolodzy interpretowali takie wyniki?
Obserwuj wątek
    • czrabl Re: Karta ruchów płodu 22.05.07, 09:32
      Też dosatłam taką karte, ale na razie jest za wczesnie zeby liczyc. Mój Lekarz
      powiedział że należy liczyć do 10 ruchu i zaznaczac o której był ten ruch.
      Później już nie liczysz. Zaczynasz liczyć zawsze od tej samej godziny np 9.
      Jeśli jest znaczaco mniej to jest to sygnał do niepokoju.
    • gmajerek Re: Karta ruchów płodu 22.05.07, 09:57
      tez wypelnialam taka karte przed porodem, moj maly kopal niemilosiernie juz od
      20 t.c i teraz po porodzie tez caly czas biega nozkami i raczkami. Z karty tez
      sie smialam bo w moim przypadku wypelnianie jej nie mialo sensu, snek kopal na
      godzine nie 10 ale 100 razy - i to bylo jak najbardziej prawidlowe. Moja
      ginekolog powiedziala, ze synek jest temperamentny i ze jak sie rusza to zyje
      smile...i miala racje - ma swoj harakterek i jest cudownym, zdrowym i radosnym
      bobasem. Ruchy zaczynasz liczyc po sniadaniu obiedzie i kolacji. NP. po
      sniadaniu zaczynasz liczyc - dzidzia kopnela 10 razy (nie wazne czy to byla
      minuta czy 10 min.)wtedy przestajesz liczyc az do obiadu itd...Jezeli ruchow
      jest mniej w przeciagu godziny to zapisujesz to na karteczce i czekasz do obiadu
      jezeli po obiedzie jest mniej niz 10 w ciagu godziny - a jestes tym
      zaniepokojona lecisz di lekarza. Pozdrawiam
      • pppolonistka Re: Karta ruchów płodu 22.05.07, 11:02
        Dzięki, dziewczyny! Gdy byłam w ciąży z córeczką, to ona tak nie szalała, a to
        dziecko jest z piekła rodem. Czasami mój brzuch przypomina mi worek, do którego
        włożono jakieś zwierzątko, np. przestraszonego kota czy psa smile Przewraca się
        ludzik na wszystkie strony.
        Przemawia do mnie argument związany z temperamentem - córcia w ciąży nie
        wściekała się i teraz, choć nie jest pierdołą i chwile głupawki miewa od czasu
        do czasu, to w przedszkolu uchodzi za "dziecko dobrze ułożone", co jakiś czas
        przynosi medale (wycięte z kolorowego papieru serduszka) za sprzątanie zabawek,
        za estetyczne jedzenie, za pomoc pani czy jakiemuś dziecku. Obawiam się, że
        druga dzidzia mnie takimi medalami nie będzie zasypywać - he, he!
        No dobra, to będę liczyć i pisać.
        • gienia371 Re: Karta ruchów płodu 23.05.07, 19:24
          10 ruchów liczy się w ciągu dwunastu godzin a nie 10 na godzinę.
          • majdeczka Re: Karta ruchów płodu 23.05.07, 19:27
            Ejże gienia, jestes pewna? To strasznie mało 10 ruchów na 12 godzin. Ja czytałam
            jednak o godzinie.
            • asia261 Re: Karta ruchów płodu 23.05.07, 20:10
              ja nie mam żadnej karty; licze ruchy 2 razy dziennie, o tej samej porze - jak ich jest min 5 to ok, jak nie to mam jechac do szpitala; nie narzekam na brak ruchów maleństwa, oby tak do końca, a to juz 38 tydz
              • czrabl Re: Karta ruchów płodu 23.05.07, 21:01
                Ja raczej musze liczyc i zwracac uwage na liczbe, bo wczoraj maluch prawie sie
                nie poruszył, ale byłam u lekarza i wszystko jest ok. Dzis zaczał troche
                szalecsmile Wiec jest to bardziej przydatne dla mam których dzidzie sa bardziej
                spokojne.
                Ale zaczełam zastanawiac sie czy w takim razie mój mały bedzie spokojnym
                dzieckiem. I czy to kwestia po prostu charakteru, czy ma tu może jakis wpływ np
                tryb życia mamy??
                • czrabl Re: Karta ruchów płodu 23.05.07, 21:05
                  Może znacie jakies ciekawe artykuły?
            • gienia371 Re: Karta ruchów płodu 27.05.07, 20:58
              tak, jestem pewna. pozdrawiam
    • lomre Re: Karta ruchów płodu 23.05.07, 22:30
      Ja miałam jeszcze inny system.
      Kreska "/" to jeden ruch, "X" to dwa ruchy, a jesli więcej niż 5 to zamazywałam
      całą kratkę. Dośc proste, bo nie trzeba się wczuwać
      • dziorno Re: Karta ruchów płodu 27.05.07, 00:43
        to jak w końcu liczyć ruchy? W ciągu godziny czy 12 godzin??? Też zaczęłam
        niedawno i stosowałam metodę 10 na 12 godz. Podobno nie liczy się pojedynczych
        kopnięć tylko serię kopnięć jako jedno....(?) Nie mam czasu leżeć godzinę rano i
        w południe i liczyćuncertain ponieważ studiuję i mam trochę nieustabilizowany rytm
        dnia. Tak że kiedy mam chwilę wytchnienia czuje ruchy a jak chodzę to nic a nic.
        To jak w końcu z tą kartą???pozdr
        • katharina_29 Re: Karta ruchów płodu 27.05.07, 11:37
          W "instrukcji" karty,którą ja dostałam pisze,że jeśli w ciągu 12h zaobserwowało
          się 10 ruchów to wszystko jest ok.Jeżeli poczuje się mniej niż 10 ruchów w
          ciągu dwóch kolejnych dni obserwacji to następnego dnia należy zgłosić się do
          lekarza prowadzącego.Jeżeli w przeciągu całego dnia obserwacji nie poczuje się
          żadnego ruchu to do lekarza należy się zgłosić natychmiast.A jeżeli nie jest to
          możliwe to należy niezwłocznie zgłosić się do szpitala.
    • mama_frania Re: Karta ruchów płodu 27.05.07, 11:43
      Ja nie miałam karty ruchów płodu, bo moje dziecko kopało non stop- u gin też
      więc było to dla mnie zbędne. Sprawdzałam po prostu dwa razy w ciągu dnia czy
      doliczę się 10 ruchów w ciągu godziny (zwykle wystarczało 10 minut)
      • pppolonistka Re: Karta ruchów płodu 27.05.07, 13:00
        Mnie też to do niczego nie jest potrzebne. Gdybym w zeszłym tygodniu
        zaniepokojona nadmierną aktywnością dzidzi nie polazła do szpitala, to wcale
        tej karty nie dostałabym. Dzidziulek się rusza, przeciąga, w ciągu 12 godzin ma
        znacznie więcej sesji ruchowych niż 10. Porównałam zresztą wydruk ktg mojej
        dzidzi i synka mojej siostry - mój skarbuś o wiele lepiej się rusza. W zasadzie
        jestem o dzidziunię spokojna. Jednakże karta ruchów płodu, którą otrzymałam do
        wypełnienia, ma rubryczki drobiazgowe i wypada je wypełnić, skoro tak zalecił
        lekarzsmile
    • ira2121 Re: Karta ruchów płodu 28.05.07, 08:10
      A czy są tu mamy, których dzieciaczki nie ruszają sie tak często? U mnie synek w
      ciągu dnia potraktuje mnie kopniaczkami 2 do 4 razy w ciągu dnia. Ale ma on
      swoją porę do gimnastyki mianowicie kiedy kładę sie spać. Dlatego czekam zawsze
      do wieczora. Dodam że jestem na przełomie 38/39tc a w wcześniejszych tc był
      bardziej aktywnym bobasem.
      • adamari1 Re: Karta ruchów płodu 28.05.07, 08:33
        ale pod koniec ciąży większość dzieci traci na aktywności.
        Ja jestem 37/38 tc i zauwazylam, ze moje dziecko jest juz o wiele spokojniejsze
        niz dwa, trzy tygodnie temu. KTG jest ksiązkowe.
    • monikaa13 Re: Karta ruchów płodu 28.05.07, 14:00
      I jak ginekolodzy interpretowali takie wyniki?

nijak, a jak mieli interpretowac jak dziecko sie rusza, gorzej jakby sie nie
      ruszalo, a w ogole czym sie przejmujesz ze za duzo sie rusza????????????
    • niebieskaorchidea Re: Karta ruchów płodu 28.05.07, 15:02
      Troche o liczeniu w UK. Ma byc 10 miedzy 9-15.00 i min 15.00-21.00 Liczy sie
      wszystkie mozliwe ruchy i nawet czkawke (za 1 ruch) NIE 10 SERII RUCHOWYCH! Bo
      takich moze nie byc az tyle, maluch przesypia wiekszosc dnia w tym okresie. Ale
      i tak sie obraca i czasem wystawia noge.
      Moj nie szaleje non stop ale norme wykonuje smile pozatym latwo go obudzic w razie
      obaw.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka