Dodaj do ulubionych

miałyście szczepienie przeciw różyczce?

12.06.07, 15:38
j.w.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 12.06.07, 15:39
      W siódmej klasie.
      • daffar Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 12.06.07, 15:46
        a pózniej? przed planowaną ciążą nie?
        • andaba Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 12.06.07, 15:46
          nie
        • dr_kaczusia Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 12.06.07, 16:19
          Wg nowego kalendarza szczepien powtorne szczepienie zalecane jest szczegolnie
          osobom z kontaktu czyli pracujacym z malymi dziecmi, w szpitalach itd. Mozna tez
          ocenic poziom p/cial i dopiero podjac decyzje o szczepieniu (po > 10 latach od
          poprzedniego szczepienia). Ja sie chcialam zaszczepic, ale nie zdazylam, dr
          zrobil mi p/ciala i mam wciaz bardzo duzo pomimo uplywu lat wiec jestem spokojna.

Po szczepieniu przez 3 m-ce nie mozna zajsc w ciaze!

• tweety_28 Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 12.06.07, 18:49
            Ja chorowałam na różyczkę w wieku 4 lat i w związku z tym nie byłam szczepiona
            w szkole podstawowej. Zanim zaszłam w ciążę zrobiłam poziom przeciwciał i po 25
            latach od choroby nadal jest bardzo wysoki, więc nie było potrzeby
            doszczepiania.
          • daffar Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 13.06.07, 08:25
            Ja się chyba do "osób z kontaktem" zaliczam właśnie, bo mój mąż ma taką pracę,
            że codziennie bywa w różnych szkołach; no i raz mi już do domu ospę przywlekł.
            Ja co prawda byłam chora na ospę w dzieciństwie, więc się nie bałam. Ale mąż -
            fajnie wyglądał, 30 lat na karku i jak muchomor w negatywie wink
            Dlatego o tą różyczkę trochę się boję....
            • dr_kaczusia Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 14.06.07, 11:36
              jestes juz w ciazy? Jesli tak to zrob sobie p/ciala bedziesz wiedziala na czym
              stoisz. Jesli dopiero planujesz ciaze, wyklucz ja (test, bHCG) i zaszczep sie, a
              potem przez 3m-ce stan na glowie, zeby nie zjasc!
    • acanto Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 12.06.07, 22:49
      a ja i chorowałam na różyczkę w wieku ok.5 lat i byłam szczepiona w 13 roku życia
      mój lekarz twierdzi że to wystarczy
      • ankas4 Re: tak , ja sie szczepilam! 12.06.07, 23:56
        JA planowalam ciaze i sie zaszczepilam, bo nie moglam dotrzec do karty swojej z
        historia szczepien, moja mama nie pamietala czy bylam wtedy w szkolejak sie
        odbywaly sie szczeienia , a poniewaz ciaza byla planowana to zaplanowalam rok
        wczesniej szczepionke trzy w jednej na odre, rozyczke i ospe! po szczepieniu
        nalezy odczekac okolo pól roku /4 miesiecy do ciazy smile

pozdrawiamsmile
        • aurelkax Re: tak , ja sie szczepilam! 14.06.07, 13:02
          o, rany, ja tez nie mam zadnych kart szczepien z dziecinstwa, ale zamiast sie
          drugi raz szczepic wystarczy zrobic test na obecnosc przeciwciał.
    • marta76 Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 13.06.07, 08:41
      w podstawówce.Na początku ciąży miałam jkieś badanie ,czy jest ok i nic ginka
      nie kazała robić.
    • mietowy_kot Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 14.06.07, 10:51
      tak, poniewaz w szkole nie bylam szczepiona, zaszczepiłam sie odpowiednio
      wczesniej przed planowana ciazą
      • magdamroziuk Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 14.06.07, 11:49
        Ja chorowałam w wieku 6 lat, więc nie ma potrzeby. Na to się drugi raz nie
        choruje.
        • boni_76 Ja na pewno się zaszczepię! 14.06.07, 12:26
          Bardzo mnie ten temat interesuje więc staram sie byc na bieżąco. W stacji
          epidemiologicznej na ul.Żelaznej w Warszawie poinformowano mnie, że próba
          przeciwciał kosztuje podobnie jak szczepionka a zaszczepić się nie zaszkodzi.
          Pójdziemy więc razem z mężem i się zaszczepimy. On na świnkę a ja na różyczkę.
          • kaeira Re: Ja na pewno się zaszczepię! 14.06.07, 14:34
            boni_76 napisała:
            > Bardzo mnie ten temat interesuje więc staram sie byc na bieżąco. W stacji
            > epidemiologicznej na ul.Żelaznej w Warszawie poinformowano mnie, że próba
            > przeciwciał kosztuje podobnie jak szczepionka a zaszczepić się nie zaszkodzi.

Tak samo mówiła mi lekarka (nie wiedziałam, czy byłam szczepiona jako
            nastiolatka). Dlatego po prostu się zaszczepiłam, bez badania przeciwcial.
    • monikaa13 Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 14.06.07, 12:26
      nie wiem czy mialam jak bylam mala, ale przed ciaza nie
      • ankas4 Re: do boni 14.06.07, 15:43
        JEsli zamierzacie sie zaszczepic popytaj o tzw.szczepionke 3 w 1 smile czyli na
        rozyczke, swinke i odrę.
        Jesli cena szczepionki na rozyczke jest prawie taka sama jak tej 3 w 1 to
        WARTO zastanowic sie nad nia, ta szczepionka 3 w 1 polecona zostala przez
        mojego ginekologa i jest ona od razu na rozyczke, swinke i odrę.

pozdrawiam
        • agata288 Re: do boni 14.06.07, 21:04
          ja poszłam do szkoły o rok wczesniej niz moi rowiesnicy czyli jak mialam 6
          lat.gdy oni byli szczepieni to ja musialam rok poczekac.niestety zostałolo to
          przeoczone i nie byłam szczepiona.
          gdy 2 lata temu zaszlam w ciąże to bylo juz za pozno.modlilam sie zeby nie
          zachorowac poniewaz -przez pierwsze 5 miesiecy ciązy jest największe
          zagrozenie.gdy zachorujesz to dziecku grozi np.ślepota.
          na szczescie mnie to nie spotkało i mam zdrowego syneczka
          WIĘC NAJLEPIEJ SZCZEPIC SIE!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka