kopalnia.diamentow Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 12:58 Podpajęczynówkowe (ani zzo ani ogólne). Mi nie dali wyboru w tym zakresie. Od ogólnego się odchodzi i jest wykonywane w bardzo nagłych wypadkach - chociaż nie wiem czemu - bo na mnie podpajęczynówkowe zadziałało odrazu (a nie po jakichś 10 minutach...) k.d. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 15:51 Od ogólnego się odchodzi i jest wykonywane w > bardzo nagłych wypadkach - chociaż nie wiem czemu bo skoro mozna znieczulic tylko matke nie znieczulajac jednoczesnie dziecka to jest to lepsze. Przy ogolnym leki przechodza z krwia do plodu i dzidzia rodzi sie "ospala" czasem moze wymagac interwencji czy obserwacji dopoki leki sie nie zmetabolizuja. Natomiast PP (pod pajeczynowkowe) czy ZZO (zewnatrzoponowe) wymaga troche czasu na wykonanie i zadzialanie, a ogolnie mozna znieczulic natymiast w razie ciecia na ostro. Oczywiscie sa tez przeciwwskazania do PP czy ZZO i wtedy zostaje tylko ogolne. Odpowiedz Link Zgłoś
kopalnia.diamentow Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 16:13 źle się wyraziłam - miałam na myśli, że nie wiem czemu jest wykonywane w nagłych wypadkach - bo na swoim przykładzie wiem, że na zadziałanie podpajęczynówkowego też nie czeka się długo... k.d. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 16:49 jak by to najprosciej... zeby zrobic PP trzeba przygotowac pacjentke, przede wszystkim nawodnic ze wzgledu na mozliwy spadek cisnienia, poza tym trzeba usadzic pacjentke i precyzyjnie wbic igle (robi sie to delikatnie i z wyczuciem, dobrze jak rece sie nie trzesa), podac lek, poczekac chwile (wbrew pozorom chwile sie czeka) az zadziala. Moze sie zdazyc, ze zle podane PP nie zadziala calkowicie. W przypadku naglym tzw. "ciecia na jodyne" kiedy nie ma czasu nawet na porzadne umycie sie do operacji, szybciej jest po prostu podac lek dozylnie + NO w masce, a nastepnie jak pacjentka spi zaintubowac, dzieje sie to jednoczasowo z cieciem. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 17:13 dr_kaczusia napisała: Moze sie zdazyc, ze zle podane PP nie zadziala > calkowicie. A mi się zawsze wydawało ze to dotyczy znieczulenia ZZO, bo przy podpajeczynówkowym przeciez przebija się oponę twardą i wpuszcza się srodek znieczulajacy bezposrednio do przestrzeni w której jest rdzeń kręgowy, więc jakim cudem znieczulenie mialo by nie zadziałać? Jest to naprawde mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 18:10 masz racje, nieprecyzyjnie sie wyrazilam Odpowiedz Link Zgłoś
ona511 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 13:20 Znieczulenie ogólne robi się zwykle ze wskazań nagłych, w razie przeciwskazań do znieczulenia dolędźwiowego lub przy niepowodzeniu z założeniem znieczulenia dolędźwiowego. Generalnie rzadko, bo jest bardziej obciążające dla mamy i dziecka. Najczęściej wykonuje się znieczulenie dolędźwiowe: podpajęczynówkowe lub zewnątrzoponowe. To ostatnie daje szanse otrzymywania już po operacji leków przeciwbólowych miejscowo, do kanału kręgowego, co nie jest bez znaczenia dla mam karmiących piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
kopalnia.diamentow Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 13:53 ona511 - mam pytanie o zzo... czy to znaczy, że zostawiają ten cewnik w kręgosłupie po porodzie ? czy z tym się można położyć na plecach ? bo ja w podpajęczynówkowym nie miałam cewnika tylko jedno wkłucie i wstrzyknięcie znieczulenia...a widziałam gdzieś, że zakłada się takie cewniki o których piszesz i się zastanawiam czy to ma miejsce tylko przy zzo... k.d. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia130 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 14:13 Cewnik w zzo zostaje, juz po wkłuciu przyklejają tą rureczke plastrami po całej długości pleców a końcówka z przodu na ramieniu jest i jak leżysz w każdej chwili można "dopuścić" znieczulenia. Ja, że mam cewnik zorientowałam się dopiero po dobie... nie czułam go i nie wymagałam dolewki znieczulenia, tylko strasznie mnie skóra na plecach ciągnęła od takich wielkich plastrów trzymających cewnik. Normalnie się na tym leży tyle, ze nie pozwolili mi wstać dopóki nie przyszedł anestezjolog i go nie wyjął. Odpowiedz Link Zgłoś
ona511 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 18:48 Ot ktoś już mnie wyręczył i odpowiedział na większość pytań Tak, cewnik zakłada się tylko przy znieczuleniu zewnątrzoponowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 14:41 Wlasnie tak jak pisze Ona511. Zobacz tu: morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/porownanie.pp_a_zo_do_cc.html morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/porownanie.cesarskie.html Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Zdecydowanie zzo,a nie ogólne 28.06.07, 15:55 Leki,które dostajesz przy ogólnym działają otumiająco na dziecko. Niekiedy dostają z tego powodu mniejsze apgary właśnie. Pzdr.Gosia -- Maksio ma "Ceń swoje dzieci za to,czym są,nie za to, czym byś chciał,żeby były? Odpowiedz Link Zgłoś
lipcowa_mama_2007 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 29.06.07, 23:03 Czy któraś z Was wie jakie są przeciwskazania do zastosowania znieczulenia podpajęczynówkowego lub zzo? Choruję na dyskopatię i boję się że na najbliższym spotkaniu z anestezjologiem dowiem się, że nie mogą mi zrobić takiego znieczulenia. Martwi mnie to bo wiem, że znieczulenie ogólne oddziaływuje również na dziecko. Może któraś z Was ma podobny problem z kręgosłupem i miała cc? Będę wdzięczna za info. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 29.06.07, 23:38 o ile mi wiadomo to dyskopatia nie jest przeciwskazaniem do wykonania takiego znieczulenia, juz kiedys pytałam o to na jakims innym forum lekarza anestezjologa i on mi odpisał ze nie jest, ja mam dyskopatię lędźwiowo krzyzową L5-S1 i będę miała podpajeczynówkowe Odpowiedz Link Zgłoś
lipcowa_mama_2007 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 30.06.07, 00:06 To najlepsza wiadomość, jaką ostatnio otrzymałam ) Strasznie się martwiłam a spotkanie z moją anestezjolog mam dopiero we wtorek. Wyczytałam gdzieś w internecie że przeciwskazaniem są zwyrodnienia kręgosłupa a dyskopatia jest w pewnym sensie zwyrodnieniem kręgosłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 30.06.07, 12:02 skoro znieczuleniem z wyboru do tego typu zabiegow jest podpajeczynowkowe, to chyba sa ku temu powody i znaczy to ze jest to najlepszy wariant dla wiekszosci pacjentek... Odpowiedz Link Zgłoś