Dodaj do ulubionych

Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne

28.06.07, 12:47
Czy dali wam wybór
Obserwuj wątek
    • kopalnia.diamentow Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 12:58
      Podpajęczynówkowe (ani zzo ani ogólne).
      Mi nie dali wyboru w tym zakresie. Od ogólnego się odchodzi i jest wykonywane w
      bardzo nagłych wypadkach - chociaż nie wiem czemu - bo na mnie
      podpajęczynówkowe zadziałało odrazu (a nie po jakichś 10 minutach...)
      k.d.
      • dr_kaczusia Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 15:51
        Od ogólnego się odchodzi i jest wykonywane w
        > bardzo nagłych wypadkach - chociaż nie wiem czemu

bo skoro mozna znieczulic tylko matke nie znieczulajac jednoczesnie dziecka to
        jest to lepsze. Przy ogolnym leki przechodza z krwia do plodu i dzidzia rodzi
        sie "ospala" czasem moze wymagac interwencji czy obserwacji dopoki leki sie nie
        zmetabolizuja. Natomiast PP (pod pajeczynowkowe) czy ZZO (zewnatrzoponowe)
        wymaga troche czasu na wykonanie i zadzialanie, a ogolnie mozna znieczulic
        natymiast w razie ciecia na ostro. Oczywiscie sa tez przeciwwskazania do PP czy
        ZZO i wtedy zostaje tylko ogolne.
        • kopalnia.diamentow Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 16:13
          źle się wyraziłam -
          miałam na myśli, że nie wiem czemu jest wykonywane w nagłych wypadkach - bo na
          swoim przykładzie wiem, że na zadziałanie podpajęczynówkowego też nie czeka się
          długo...
          k.d.
          • dr_kaczusia Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 16:49
            jak by to najprosciej... zeby zrobic PP trzeba przygotowac pacjentke, przede
            wszystkim nawodnic ze wzgledu na mozliwy spadek cisnienia, poza tym trzeba
            usadzic pacjentke i precyzyjnie wbic igle (robi sie to delikatnie i z wyczuciem,
            dobrze jak rece sie nie trzesa), podac lek, poczekac chwile (wbrew pozorom
            chwile sie czeka) az zadziala. Moze sie zdazyc, ze zle podane PP nie zadziala
            calkowicie. W przypadku naglym tzw. "ciecia na jodyne" kiedy nie ma czasu nawet
            na porzadne umycie sie do operacji, szybciej jest po prostu podac lek dozylnie +
            NO w masce, a nastepnie jak pacjentka spi zaintubowac, dzieje sie to
            jednoczasowo z cieciem.
            • yola13 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 17:13
              dr_kaczusia napisała:
              Moze sie zdazyc, ze zle podane PP nie zadziala
              > calkowicie.

A mi się zawsze wydawało ze to dotyczy znieczulenia ZZO, bo przy
              podpajeczynówkowym przeciez przebija się oponę twardą i wpuszcza się srodek
              znieczulajacy bezposrednio do przestrzeni w której jest rdzeń kręgowy, więc
              jakim cudem znieczulenie mialo by nie zadziałać? Jest to naprawde mozliwe?
              • dr_kaczusia Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 18:10
                masz racje, nieprecyzyjnie sie wyrazilam
    • ona511 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 13:20
      Znieczulenie ogólne robi się zwykle ze wskazań nagłych, w razie przeciwskazań do
      znieczulenia dolędźwiowego lub przy niepowodzeniu z założeniem znieczulenia
      dolędźwiowego. Generalnie rzadko, bo jest bardziej obciążające dla mamy i dziecka.
      Najczęściej wykonuje się znieczulenie dolędźwiowe: podpajęczynówkowe lub
      zewnątrzoponowe. To ostatnie daje szanse otrzymywania już po operacji leków
      przeciwbólowych miejscowo, do kanału kręgowego, co nie jest bez znaczenia dla
      mam karmiących piersią.
      • kopalnia.diamentow Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 13:53
        ona511 - mam pytanie o zzo...
        czy to znaczy, że zostawiają ten cewnik w kręgosłupie po porodzie ?
        czy z tym się można położyć na plecach ?
        bo ja w podpajęczynówkowym nie miałam cewnika tylko jedno wkłucie i
        wstrzyknięcie znieczulenia...a widziałam gdzieś, że zakłada się takie cewniki o
        których piszesz i się zastanawiam czy to ma miejsce tylko przy zzo...

k.d.
        • marysia130 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 14:13
          Cewnik w zzo zostaje, juz po wkłuciu przyklejają tą rureczke plastrami po całej
          długości pleców a końcówka z przodu na ramieniu jest i jak leżysz w każdej
          chwili można "dopuścić" znieczulenia. Ja, że mam cewnik zorientowałam się
          dopiero po dobie... nie czułam go i nie wymagałam dolewki znieczulenia, tylko
          strasznie mnie skóra na plecach ciągnęła od takich wielkich plastrów
          trzymających cewnik. Normalnie się na tym leży tyle, ze nie pozwolili mi wstać
          dopóki nie przyszedł anestezjolog i go nie wyjął.
        • ona511 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 18:48
          Ot ktoś już mnie wyręczył i odpowiedział na większość pytań smile
          Tak, cewnik zakłada się tylko przy znieczuleniu zewnątrzoponowym.
      • kaeira Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 28.06.07, 14:41
        Wlasnie tak jak pisze Ona511.

Zobacz tu:
        morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/porownanie.pp_a_zo_do_cc.html
        morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/porownanie.cesarskie.html

• malgosiek2 Re: Zdecydowanie zzo,a nie ogólne 28.06.07, 15:55
      Leki,które dostajesz przy ogólnym działają otumiająco na dziecko.
      Niekiedy dostają z tego powodu mniejsze apgary właśnie.
      Pzdr.Gosia
      --
      Maksio ma
      "Ceń swoje dzieci za to,czym są,nie za to,
      czym byś chciał,żeby były?
    • lipcowa_mama_2007 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 29.06.07, 23:03
      Czy któraś z Was wie jakie są przeciwskazania do zastosowania znieczulenia
      podpajęczynówkowego lub zzo? Choruję na dyskopatię i boję się że na najbliższym
      spotkaniu z anestezjologiem dowiem się, że nie mogą mi zrobić takiego
      znieczulenia. Martwi mnie to bo wiem, że znieczulenie ogólne oddziaływuje
      również na dziecko. Może któraś z Was ma podobny problem z kręgosłupem i miała
      cc? Będę wdzięczna za info.
      • yola13 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 29.06.07, 23:38
        o ile mi wiadomo to dyskopatia nie jest przeciwskazaniem do wykonania takiego
        znieczulenia, juz kiedys pytałam o to na jakims innym forum lekarza
        anestezjologa i on mi odpisał ze nie jest, ja mam dyskopatię lędźwiowo krzyzową
        L5-S1 i będę miała podpajeczynówkowe
        • lipcowa_mama_2007 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 30.06.07, 00:06
          To najlepsza wiadomość, jaką ostatnio otrzymałam smile) Strasznie się martwiłam a
          spotkanie z moją anestezjolog mam dopiero we wtorek. Wyczytałam gdzieś w
          internecie że przeciwskazaniem są zwyrodnienia kręgosłupa a dyskopatia jest w
          pewnym sensie zwyrodnieniem kręgosłupa.
    • elza78 Re: Przy cc- co lepsze zzo czy ogólne 30.06.07, 12:02
      skoro znieczuleniem z wyboru do tego typu zabiegow jest podpajeczynowkowe, to
      chyba sa ku temu powody i znaczy to ze jest to najlepszy wariant dla wiekszosci
      pacjentek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka