Dodaj do ulubionych

plec dziecka

03.07.07, 18:44
dziewczyny czy tez tak macie z usg wychodzi ze bedzie dziewczynka,a wszyscy
wokol mowia ze wygladasz na chlopaka nic sie nie zmienilas,ladnie
wygladasz,masz brzuch jak pilka bedzie chlopak.jak to bylo u was co sie
potwierdzilo usg czy opinie znajomych i rodziny.
Obserwuj wątek
    • reewa Re: plec dziecka 03.07.07, 19:03
      nie ma co patrzeć na opinie znajomych...To,że się wygląda "ładnie" w czasie
      ciąży wcale nie oznacza,że będzie chłopak...Przy mojej pierwszej ciąży wszyscy
      mówili,że bardzo ładnie wyglądam,na pewno będzie chłopak...miałam dziewczynkę...
      Z kolei usg też czasem się potrafi "mylić"...Mojej szwagierce całą ciąże
      wykazywało,że będzie miała dziewczynkę...5 dni przed porodem okazało się,że
      jednak chłopak...
      Najlepiej nie nastawiać się zbyt mocno ani na opinie ani na usg i po prostu
      cierpliwie czekaćsmile))
      Pozdrawiamsmile)
    • kopalnia.diamentow Re: plec dziecka 03.07.07, 19:14
      1. rewa - mylił się niedouczony lekarz a nie usg
      2. myszka - to są zabobony

pozdrawiam,
      k.d.
      • reewa Re: plec dziecka 03.07.07, 19:24
        Być może,nie znam tego lekarza,chodzę do innego lekarza i nie wiem,co dokładnie
        mówił...Wiem tyle,co mówiła mi szwagierka...
        Pozdrawiam
    • a.stalowa Re: plec dziecka 03.07.07, 19:14
      Codziennie slysze podobne rzeczy od znajomych,przyjaciol,rodziny-sa pewni,ze
      ladny wyglad zwiastuje syna.Nic bardziej mylnego bede miala dziewczynkewink)))
      To zabobon ,ze dziewczynka odbiera urodewink
      • magda120975 Re: plec dziecka 03.07.07, 19:22
        Jasne,że zabobony.Ja tez w ciązy słyszałam jak pięknie wygladam,jaka super cera
        etc...i wszyscy wrózyli mi chłopca choć intuicja podpowiadała mi,że będzie
        dziewczynka.I rzeczywiście jest dziewczynka.W ostatnim miesiącu ciązy
        wyglądałam koszmarnie:nos tak jakby 2 razy wiekszy,mnóstwo wykwitów na skórze i
        wtedy sobie pomyslałam,że mała tyle miesięcy mnie oszczędzała a na koniec
        postanowiła odebrać mi co nie cosmilei juz wtedy Ci,którzy wierzą w te bajki
        zmienili zdanie i byli pewni,że będzie dziewczynka.
        • robin2510 Re: plec dziecka 03.07.07, 21:07
          U mnie było tak:
          - brzuch wąski spiczasty i do przodu - wyglądało jak bym piłkę połknęła
          - ceraz , włosy, paznokcie super, zero krost czy przebarwień
          - bardzo poprawiła mi się uroda, wyglądałam naprawde ładnie
          - smaki na kwaśne i pikantne, itp
          - wszyscy co mnie widzieli : znajmoi i obcy mówili że na 100 % chłopak

Jestem mamą 22 miesiecznej dziewczynki wink))))))))
    • annathema Re: plec dziecka 04.07.07, 10:49
      Ja juz slyszalam obie wersje wink Ale wiesz co, najlepiej na zadne z tych zdan
      nie liczyc. Mojej kumplece lekarz powiedzial na 2 miesiace przez porodem ze na
      100% dziewucha, a urodzil sie chlopak. A zreszta, nie fajnie miec niespodzianke?
    • eyes69 Bzdury niesamowite 04.07.07, 10:57
      O tym, jaka plec bedzie mialo dziecko, nie decyduje ksztalt brzucha i ilosc
      pryszczy na czole matki.

Sekret tkwi w plemnikach...

Wole zdac sie na opinie lekarza i aparatu USG, niz na wrozenie z ksztaltu
      brzucha.
    • kopalnia.diamentow Re: plec dziecka 04.07.07, 11:23
      Apropos płci - może to co napiszę troszkę odbiegnie od tematu - ale myślę, że
      warto to tu napisać...

Ciarki mnie przechodzą jak sobie pomyślę, że lekarze zabierają się do
      określania płci i oceny innych narządów płodu - nie mając do tego żadnych
      kwalifikacji...
      Ale skoro mają pacjentki, które im za to płacą...trudno się dziwić...

To, że ginekolog ma w gabinecie usg - nie oznacza, że potrafi prawidłowo się
      nim posługiwać. Jeśli ktoś pomylił się co do płci - to jaka pewność, że
      prawidłowo ocenił pracę serca, nerki, żołądek, przestrzenie międzymózgowe,
      przepływy krwi i inne tego typu cuda ? I nie dajcie sobie wmówić, że w ciąży
      robi się trzy usg, na których określa się tylko biomertię (najczęściej główka,
      kość udowa i obwód brzucha).

Pierwsze - prenatalne - tam oprócz biometrii ma być zmierzone NT i NB. Ostatnio
      widziałam zdjęcie NT, gdzie lekarz oznaczył przestrzeń między workiem
      owodniowym a karkiem dziecka (i mieściło się w górnej granicy normy!!!)

Drugie - połówkowe - z echokardią płodu, badaniem przepływów, sprawdzeniem
      pozostałych narządów, policzeniem wszystkich paluszków, sprawdzeniem mózgu,
      biometrią, sprawdzeniem pępowiny, kręgosłupa...wszystkiego...jest to dobry
      moment na określenie płci (choć nie zawsze da się to zrobić)
      Nie da się tego badania wykonać w 10 minut!

Trzecie - ok. 32 tc - na którym określa się stan łożyska, a wyniki biometrii
      płodu najdokładniej opisują jak rozwija się dziecko i w którym jest tygodniu.
      To badanie - jak najbardziej, może trwać 10 min.

Dziewczyny, pamiętajcie o tym. Nie pchajcie kasy w pseudo-specjalistów.
      Dowiedziałam się, że ok. 15% wad genetycznych nie jest wykrywanych w badaniu
      usg. Niby wszystko jest ok - a dziecko rodzi się np. z ZD.
      Mam poważne obawy, że przynajmniej 2/3 takich przypadków to nie z
      powodu "zamaskowania" się wady - tylko z powodu diagnostyki prowadzonej przez
      konowała.

Życzę zdrowia...
      k.d.
      • malgosiaw32 Re: plec dziecka 04.07.07, 11:34
        U mnie było tak:
        - od samego początku moja intuicja mówiła mi że noszę dziewczynkę
        - smak miałam głównie na czekoladę i inne słodkości, wcześniej raczej nie byłam
        ich fanką
        - brzuch cały do przodu jak ogromna piłka, z tyłu praktycznie nie było widać że
        jestem w ciąży
        - wyglądałam podobno bardo ładnie, świetne włosy, paznokcie i skóra, tak też się
        czułam
        - w.g. USG dziewczynka
        Finał:
        od 11 tygodni jestem Mamą cudownej Marysi smile))
        • aga999944 Re: plec dziecka 04.07.07, 11:59
          U mnie jest podobnie choć płci jeszcze nie znam.

Wszyscy mi mówia że będzie chłopak, a twierdzą tak patrząc na mój wygląd.
          Skończyłam pełne 25 tygodni i noszę szpiczastą piłeczkę przed sobą. Zero zmian
          na moim ciele. Nie mam żadnych smakowych zachcianek, jem i słodkie i kwaśnie i
          pikantne. Co prawda mysle o dziewczynce ale to będzie niespodzianka.
          • robalrobal Re: plec dziecka 04.07.07, 12:08
            Ja na tydzień przed porodem usłyszałam na usg że będzie dziewczynka. Po czym
            urodziłam chłopca.
            • andrea1980 Re: plec dziecka 04.07.07, 12:22
              dziewczyny ale mnie stresujecie tymi pomylkamismilesmilesmile

ja od 25 tyg wiem ze bedzie dziewczynka i strasznie się nastawiłam, teraz
              jestem w 37 tyg i mam juz ciuszki dziewczece itp...no i mam schize ze bedzie
              facet ...ze moze u mnie tez zaszła pomyłka. Coż musze jeszcze z 3 tygodnie
              poczekacsmile bedzie niespodzianka
    • bebe52 Re: plec dziecka 04.07.07, 12:32
      Mi tez wszyscy mówili ze bedzie chłopak a z usg wychodziła dziewczynka u mnie
      potwierdziło sie usg.
    • cytruska1 Re: plec dziecka 04.07.07, 13:07
      U mnie cala rodzina twierdzi ze urodze chlopca (ladny wyglad, ksztalt brzucha)
      i wszystko daloby sie wytrzymac, gdyby nie przesadzajaca tesciowa. Ostatnio
      nawet jak wspomnialam ze bola mnie zeby to stwierdzila ostentacyjnie ze to
      poraz kolejny potwierdza ze bedzie chlopak. Boszz zwariowac mozna, cokoliwek
      bym nie powiedziala to potwierdza ze bedzie syn. Powiedzcie ile mozna
      wytrzymac? Cokolwiek sie urodzi bede szczesliwa, ale czasami na prawde
      chcialabym zeby to byla dziewczynka tylko po to zeby utrzec wszystkim nosa a
      szczegolnie wszystko wiedzacej tesciowej.
      Juz na poczatku ciazy wrozyla mi ze bede wygladac jak beczka ( sama tak
      wygladala i jej corka tez stad chyba wszystkie ciezarne w jej mniemaniu musza
      byc ogromne)tymczasem przytylam rozsadnie bo w 32tyg mam 10kg na plusie.
      Wiem powinnam ja olac ale nie jest to takie latwe...
    • brunonka Re: plec dziecka 04.07.07, 13:28
      u nas dziecko od 20 tyg. tak eksponuje narządy uncertain że nikt nie ma wątpliwości, że to chłopczyk wink nawet ja, choć widok obrazu USG jest dla mnie zazwyczaj bardzo nieczytelny.
      Czy ładnie wyglądam? - moim zdaniem nie, ale niektórzy mówią, że tak, sama nie wiem.
      Moge powiedziec bardziej z obserwacji innych osób - argument o ładnym wyglądzie można chyba między bajki włożyć.
      A podobno czasem, jeśli ktoś ma małe doświadczenie w czytaniu obrazów usg, zdarzają się i lekarzom pomyłki. Jednak niewspółmierne do pomyłek wynikających z ludowych mądrości wink
      Warto więc jednak wierzyć bardziej lekarzowi i przyjmowac margines błędu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka