dziobek6 04.03.08, 16:54 Nie jem dużo więcej niż normalnie,jedynie owoce bo je uwielbiam i pochłaniam.Ostatni posiłek jem o 20,nie podjadam w nocy... Zaczęłam 7miesiąc ciąży(27tydz)i mam już 9kg na plusieA pewnie jeszcze "najlepsze"przede mną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jadwiszka Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 04.03.08, 17:17 w ciązy zatrzymuje sie woda w organizmie, ja do 20 tygodnia przytylam tylko 1 kg, a potem w ciagu miesiaca nagle 8, mimo, ze wcale nie jadlam wiecej, a dolaczyly sie od nowa wymioty, teraz waga juz przybywa normalnie- przytycie do 15 kg jest normą, nie wiem o co ta panika- niestety w ciązy w dół raczej leciec kg nie bedą Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 04.03.08, 17:24 luzik! ) generalnie jak widać z postów pisanych przez ciężarne na forum każda kobieta inaczej przybiera na wadze, a i sam przyrost masy ciała w ciągu całej ciąży u każdej z nas pewie też inaczej się rozkłada - taka nasza uroda więc nawet gdybyś miała nawet przybrać drugie 9 kg (choć od 27 tyg. raczej nie spodziewałabym się większego przyrostu) to i tak będziesz w normie. Niektóre kobiety przybierają w ciąży po 20 i po 30 kg i nie robią z tego tragedii. Ja co prawda w ciągu całej ciąży przybrałam "tylko" 15 kg, ale i tak nawet po dwóch latach nie wróciłam już do swojej wagi sprzed ciąży, a mimo to wcale nie czuję się jakoś mniej atrakcyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 05.03.08, 14:21 No, nie przesadzajmy z tą wodą- ilość krwi rośnie w sumie o 1.5 litra... Plus z dwa litry wód płodowych. Reszta to, niestety, tłuszczyk zmagazynowany na okoliczność karmienia Odpowiedz Link Zgłoś
gata19 Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 30.03.08, 19:15 Memphis jest jeszcze coś takiego jak obrzęki Organizm w ciąży niestety łapie wodę i dla niektórych ciężarnych jest to wielki problem bo wyglądają jak napompowane baloniki i nijak nie jest to tłuszczyk. Najlepiej widać to wieczorem gdy ściągniesz skarpetki wokół kostek. A tłuszczyk swoją drogą też się niestety odkłada, ale to inna bajka Odpowiedz Link Zgłoś
kachna32 Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 04.03.08, 17:28 Nie ma się czym przejmować ja jestem w 38tc i do przodu prawie 15kg !samo dziecko waży prawie 4kg, do tego wody, łożysko, większa objęstość krwi itd. pociesz się że zaraz po porodzie odejdzie sporo kilogramów!poza tym teraz dziecko jest najważniejsze, a nie wskaźnik na wadze! Odpowiedz Link Zgłoś
diabe Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 04.03.08, 18:28 A ja Cię rozmumiem. Jestem co prawda dopiero na początku (zaczął się właśnie 11tc), ale już przytyłam i też nie czuję się z tym fajnie. Podobnie jak Ty nie jem więcej niż wcześniej, staram się unikać słodyczy, a jednak waga rośnie Oczywiście, że w ciąży zawsze się tyje i oczywiście, że najważniejsze jest to, żeby wszystko było OK z dzieckiem, ale to wszystko nie oznacza, że kobieta cieżarna ma się cała przeobrazić w inkubator. Zawsze wygląd był dla mnie wazny i w duzym stopniu wpływał na moje samopoczucie. I tak jest nadal. Większość moich spodni jest na mnie zaciasna, mam ogromny biust i najzwyczajnej w świecie czuję sie gruba Nie jesteś więc sama, jest nas więcej, to jedyna pocieszająca rzecz jaka przchodzi mi do glowy ) Odpowiedz Link Zgłoś
pumeczka Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 04.03.08, 19:11 22 tydzień ciąży i 7 kg na plusie, nie określam ich jako przytycie tylko przybranie na wadze, owszem moje ciało troszkę więcej waży (biust i pupa) ale maluch pewnie też zgarnął parę kg z tego bilansu, ja muszę powiedzieć, że do 15 tyg. ciąży przybyłam parę dkg na wadze, a potem w ciągu 7 tygodni, aż ponad 6 kg,mam oszczędzający tryb życia po szpitalnych przygodach, więc mniej się ruszam siłą rzeczy, ale mniej też jem niż za czasów biegania do pracy, nie jem żadnych śmieci, przekąsek niezdrowych,jem 5 posiłków i to niezbyt obfitych, bo zbyt duży obiad zaraz mi rośnie w buzino a waga rośnie 0,5 kg na tydzień, to co mam głodować, żeby ważyć jak piórko? już się oswoiłam, że ciąża rządzi się swoimi prawami i trzeba ją przeżyć na luzie, więc cieszmy się naszymi Maleństwami, a o kg jeśli zbędne pozostaną w nadmiarze będziemy się martwiły później Odpowiedz Link Zgłoś
agatka.007 Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 05.03.08, 10:48 Pumeczka, ale fajnie napisałaś). Pocieszyłaś i mnie, mam 6kg na plusie i 22tc. Ciągle liczę kalorie i popadam w obsesję, bo nie chcę być gruba. Biust mam wielki, brzuch tez juz spory, pupa mi urosła, na szczęście nogi wciąż takie same. Ale i tak jak na siebie patrzę w lustrze to mi się ten widok nie podoba((. Trzeba to przetrwać... za to miło czuć zadowolone kopniaczki maluszka jak coś zjem)) i widzieć na usg jak ono szybko rośnie)). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lailala Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 05.03.08, 10:56 6 mc 6 na plucie i tez sie sobiue nie podobam. biustonosza nie mogłam kupic w polsce, pmogło forum biusciastych, spodni ciazowych tez nie bop wszystkie albo sportowe albo za wielkie ogólnie dramat. na dodatek dopiro teraz sie zacznie zmieniac wyglad na dobre.... jedyne pocieszenie ze jeszce 4 miechy i bedzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
pumeczka Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 05.03.08, 11:33 ja w swoim stanie kg to zaopatruję się w ciuchy na allegro i w ciuchlandach, bo szkoda kasy mi wydawać na markowe rzeczy, jeśli wkładam je od biedy tylko na wizytę do lekarza i jakiś niedzielny obiadek,ubrania ubraniami, ale grunt to porządny biustonosz, ze ścisłym obwodem i mega miseczką,takie zagraniczne kąski wyhaczam już tylko na allegro, tym bardziej,że to chwilówki, bo biust zmienia się z miesiąca na miesiąc i co jakiś czas większa miska mi się kroi Odpowiedz Link Zgłoś
gondziakoja Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 05.03.08, 12:31 czytając wasze wypowiedzi przezywam dramat,jestem dopiero w 32 tyg. a już 15 kilo do przodu,aż się boję jak to się skończy,tym bardziej,że teraz dziecko bardzo szybko rośnie,nawet nie wiem kiedy tak przytyłam,bo nie czuję po sobie tych kilogramów,każdy mi mówi,że nie widać tego po mnie,ale te 15 to jest fakt! Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 05.03.08, 17:04 32 tydzień? no to do rozwiązania - teoretycznie przynajmniej zostało Ci 8 tygodni. w ciągu tych ostatnich tygodniu znowu nie przybędzie Ci aż tak strasznie tych kilogramów - tak przynajmniej zmojego doświadczenia. ja w ostatnim miesiącu prawie nic nie przybrałam. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: gondziakoja:) 06.03.08, 09:37 nie przejmuj sie w 32 tyg ciazy 15 kg do przodu, to jeszcze nie jest wcale tak duzo pociesze Cie, ze jedna z moich kolezananek, zaczela 25 tydz ciazy a ma juz ponad 20 kg na plusie. pewnie by miala mniej, ale nie moze powstrzymac sie od jedzenia slodyczy. pochlania ich kazde ilosci. mnie mowi, ze pije wode mineralna, je owoce i warzywa a slodyczy nie je wcale. najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to, ze o tych slodyczach wiem od kolezanki u ktorej tamta byla niejednokrotnie. teraz sytuacje pogarsza fakt, ze musi lezec od dwoch tyg, poniewaz ma zagrozona ciaze. ciezko bedzie jej to potem zrzucic. o ile w ogole zrzuci, bo jak tak dalej pojdzie, przybierze na wadze nastepne 20 kg. wiec z Toba nie jest jeszcze tak zle Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-01 Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 05.03.08, 17:19 Nie ma się czym przejmować. Ja jestem w 37 tygodniu i przybyło mi 20 kg. Jedyny problem to to, że bolą mnie stopy i mam trochę opuchnięte - od dźwigania takiego cięzaru. Całą ciążę jem to na co mam ochotę, ale jestem szczupłej budowy i na pewno póżniej szybko wrócę do swojej wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
kruche_ciacho dziewczyny :) 05.03.08, 19:22 do ósmego miesiąca też tak się wagą stresowałam teraz w 34tc mam +15 kg i przestało mnie obchodzić ile jeszcze przybędzie - tak czy siak jest ciężko i marzę o pozbyciu się choćby 1/3 tego bagażu, wręcz wyczekuję porodu nogi i pupa praktycznie bez zmian, jedynie brzuch naprawdę im dalej tym mniej będziecie martwić się o wagę pozdrawiamm ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
easyenglishpz Re: dziewczyny :) 05.03.08, 19:31 zaczelam 41tc, dzisiaj minal termin wyznaczony przez lekarza) na plusie 16kg, na szczescie wszystko siedzi w brzuszku. nie jest to kwestia jedzenia. powiedzialabym, ze raczej genetyczne uwarunkowania.ja cale 9 m-cy pracowalam, bylam w tzw. ruchu i jadlam tak, jak przed ciaza. mimo wszystko, 16kg to nie jest malo. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b to ja tak troszkę jeszcze nie na temat ;) 05.03.08, 21:15 jak również genetycznie uwarunkowany jest spadek masy ciała po porodzie jedne dziewczyny schudną błyskawicznie, innym zostaną dodatkowe kilogramy... karmienie piersią teoretycznie sprzyja utracie kilogramów i tych "prenatalnych zapasów", ale jest to tylko jeden z wielu czynników warunkujących ten proces. Podsumowując: Dziewczyny, stajemy się matkami, zmieniają się nasze ciała, ale zmieniamy się też my same... po narodzinach dziecka wszystko ulega przewartościowaniu nadliczbowe kilogramy nie są rzeczą, którą warto się aż tak przejmować Odpowiedz Link Zgłoś
diabe Re: to ja tak troszkę jeszcze nie na temat ;) 05.03.08, 21:40 To prawda że stajemy się matkami i że zmianiają się nasze ciała i sposób podejścia do życia. Nie uważam jednak, że jest to usprawiedliwienie dla wałków tłuszczu na brzuchu i celulitu na udach. Bycie matką nie jest dla mnie równoznaczne z byciem matką-polką. Dlaczego po urodzeniu dziecka te "nadliczbowe kilogramy nie są rzeczą, którą warto się aż tak przejmować"? Mam kilka koleżanek, które w ten sposób usprawiedliwiają swoje zaniedbanie i niestety wyglądają strasznie. Wszystko jest kwestią podejścia. Ja zawsze starałam się być zadbana. Mam zamiar również w ciąży wyglądać najlepiej jak to możlwie w tej sytuacji, a po urodzeniu dziecka bez wstydu zakładać bikini, nawet jeśli będzie to oznaczało katowanie się dietą i codzienne ćwiczenia. Nie ma chyba na świecie kobiety, która nie lubi czuć na sobie męskiego wzroku pełnego pożądania. Ja nie mam zamiaru z tego rezygnować w wieku 30 lat Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: to ja tak troszkę jeszcze nie na temat ;) 05.03.08, 21:49 Oczywiście, nie chodzi mi o usprawiedliwianie zaniedbywania się faktem zostania matką. Chodzi mi raczej o to, że nawet dbając o siebie, nigdy raczej nie będziemy już domładnie takie same jak przed ciążą. Chodzi mi po prostu o odrobinę tolerancji... Ja sama oczywiście jak najbardziej dbam o siebie: jestem aktywna, uczęszczam regularnie na fitness, w miarę zdrowo się odżywiam, a mimo wszystko zostało mi kilka kilogramów - nie oznacza to jednak, że czuję się nieatrakcyjna - nie mam kompleksów Odpowiedz Link Zgłoś
2grabka Re: to ja tak troszkę jeszcze nie na temat ;) 06.03.08, 01:00 Znam dziewczyny, które po ciąży wyglądają jeszcze lepiej niż przed! Kwestia podejścia i zaangażowania w powrót do formy a czasem, jeśli facet cię w tym wspiera i pomaga w opiece nad dzieckiem efekty mogą być rewelacyjne. Ja przytyłam 15 kg (przed ciązą ważyłam 49kg, wymiary jakie miałam: 87/64/90 a teraz 100/105/110!!!!!!! Został mi 1 miesiąc ciąży i jeszcze przytyje. Do czego zmierzam. Nie wybaczyłabym sobie jak bym pozostała w tych gabarytach i zrobię wszystko, zeby jak najszybciej powrócić do swojej wagi... ale to dopiero po porodzie. Na razie chcę się cieszyć każda chwilą i nie zamartwiac się za dużym tyłkiem Tak swoją drogą to nie jem bardzo dużo... żeby nie było to chyba sprawa hormonów. Odpowiedz Link Zgłoś
izzadorra Do Diabe! 05.03.08, 23:20 Kochana,widzę,że mam sojusznika i bratnią duszę! Mam identyczne zdanie jak Ty w tym co tu napisałaś! I też jestem w 11 tc...nie ważyłam się,ale pewnie przytyłam,brzucha nie mam jeszcze,ale jak czytam niektóre wypowiedzi to jestem przerażona...Ale zgadzam się z Tobą-dziecko jest ważne,ale to nie znaczy,że mamy przestać dbać o siebie!Ja też zawsze dbałam o swój wygląd,o swoje ciało i po porodzie będę robić wszystko,żeby wrócić do poprzedniej wagi! Pozdrawiam Cię serdecznie,chętnie pogadam z Tobą na priv )) Odpowiedz Link Zgłoś
asikol Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 06.03.08, 09:17 Kazda kobieta tyje inaczej to sprawa indywidualna Ja od dziecka bylam przy sobie i do 34 tygodnia przytylam 11 kg, moja siostra osoba bardzo szupla przytyla 35 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.d Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 06.03.08, 09:32 Widze, że dodatkowe kiligramy spedzają sen z powiek nie tylko mnie Nie jestem typem matki-polki, która uwaza, że jak juz ma męża i jest w ciazy to nie musi dbac o siebie, może byc gruga i brzydka. U mnie jest wręcz przeciwnie! Chce za wszelka cenę żyć normalnie i wyglądać normalnie, ładnie, zadbanie, szczególnie teraz kiedy jestem w ciąży. Mam zasady i nie wyjde z domu w potarganych, tłustych włosach czy bez makijażu a już napewno nigdy w życiu nie ubiore dresów męża!!! Mimo że kończe 6 miesiąc ciąży nadal chodze regularnie na fitness i nie robię sobie taryfy ulgowej bo jestem w ciąży i teraz to mogę tylko leżeć pod kocem! Staram sie dbać o siebie i cieszy mnie jak ludzie mówią że świetnie wyglądam a mąż co rano patrzy z podziwem że w ciąży tak można. Przytyłam sporo ale staram sie jakoś nie załamywać ( mam 177 cm wzrostu, przytyłam juz ponad 10 kg ),ale mam czyste sumienie bo wiem że ćwicze, nie obzeram się! Widocznie taka moja natura! Po ciąży diata, trening i wszytsko zgubie! Dziewczyny dbajmy o siebie w tych ciążach! Nie róbmy z siebie rozlazłych kwok!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 06.03.08, 09:23 Nie podjadaj w nocy, bo to niezbyt dobre. A kolację jedz też trochę wcześniej, ... no chyba że chodzisz spać bardzo późno. Ja jestem teraz w 33 tc i ważę o 13,5 kg więcej niż przed ciążą. Też jem tylko trochę więcej niż kiedyś, a waga wzrasta Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 06.03.08, 09:25 nie przejmuj sie tym kazda kobieta inaczej przechodzi ciaze. jedna przybierze na wadze 15 kg, a inna 30kg. najwiecej przybiera sie w trzecim tymestrze. ja sama na poczatku przybywalam co miesiac po kilogramie a pod koniec nawet po dwa a wcale sie nie obzeralam. pilam duzo wody, jadlam duzo owocow i warzyw. z 53 kg dobilam do 70kg. dzis mijaja rowno 4 msc od porodu a waze 55 kg i waga wciaz spada w dol Odpowiedz Link Zgłoś
nupik Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 30.03.08, 18:18 ja jak deodyma - identyczna waga przed i po ale parwdą jest ze jedna przytyje 20 kilo i szybko gubi, a druga 10 i niestety nie moze ich potem stracic genetyka chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 30.03.08, 18:38 Dziewczyno, a ile chciałabyć przytyć? 3kg? W ciąży się tyje i tyle, tak działa natura... Do 30kg nadwagi jeszcze Ci daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 30.03.08, 18:52 ja przytylam w ciazy 24 kilo-straszne to bylo ale wszystko jest juz zrzucone.synek ma 4 miesiace a ja z 77 kilo zeszlam do 53.dodam ze nic nie robilam ,karmie piersia i odzywiam sie calkiem normalnie-zadnych diet!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
patiflora Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 30.03.08, 19:55 Ja przytyłam w ciąży 23 kilogramy. Przy wypisie ze szpitala ważyłam już 8 kg mniej niż przed porodem. Po 2 miesiacach ważyłam kilogram mniej niż przed ciażą. Na prawdę nie warto przejmowac sie wagą bo karmiąc piersia i codziennie chodząc na spacery z dzieckiem bardzo sybko się chudnie (zwłaszcza ze wiele dotakowych ciążowych kilogramów to woda). Odpowiedz Link Zgłoś
mmmag Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 30.03.08, 20:56 Ja przy wzroście 160 cm przybyłam 20 kg. Ok 10 miesięcy zajął mi powrót do normalnej wagi. teraz po 15 miesiącach ciuchy ubierane przed ciążą są luźne...nie martw się, najpierw karmienie, spacery a potem bieganie za maluchem i wszystko zrzucisz Odpowiedz Link Zgłoś
tarja30 Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 30.03.08, 23:34 kochane ja jestem obecnie w 3 ciąży 2 poprzednie to 30 kg na plusie zawsze wracam do swojej wagi,nie stosuje diet nie mam rozstepow wiec nie ma co panikowac trzeba byc dobrej mysli jestem uczulona na punkcie swojej wagi i zle sie czuje z dodatkowymi kilogramami Odpowiedz Link Zgłoś
a02091980 Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 31.03.08, 09:17 dobrze nie być samej... zawsze dbałam o siebie bo nie jestem z tych którym łatwo idzie walka z dodat. kg, dlatego boje się że w ciąży popłynę na razie jestem w początku 12 tyg, brzuch mam wydęty ale wagowo ujdzie. staram się codziennie ćwiczyć, rowerek stacjonarny w domu i basen co 2 dzień. nie rozumiem podejścia czemu o dodat. kg mam się martwić po porodzie, lepiej zapobiegać teraz (oczywiście w miarę możliwości bezpiecznie niż potem płakać. podoba mi się że część z was dba o siebie i chce być w ciąży czuć się atrakcyjnym, tak jak i ja )))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
barabasia2 Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 31.03.08, 09:22 26 tydzień i 15 kg na plusie. Też nie jem dużo, wagi pilnuję jak oka w głowie, niestety zatrzymuje mi się woda w organizmie. Czasami tak bywa Odpowiedz Link Zgłoś
lord1 Re: Ciąża i dodatkowe kg....:-(((( 31.03.08, 09:47 A ja jestem w 22 t.c. i mam 8 kg do przodu . Ostatnio przybywa mi prawie 1 kg na tydzień. A też nie jem dużo. Powiedzcie mi prosze dziewczyny, czy w ostatnim trymestrze tyje się faktycznie najwięcej? Czy może być tak, że do konca ciązy będę tyła po 1 kg co tydzien? Chyba się wtedy zapłaczę. Mam 164 cm wzrostu i wychodziłam z wagą 58 kg. Chodzę raz w tygodniu na basen i podjadam troszkę słodyczy . Pozdrawiam serdecznie Kotka Odpowiedz Link Zgłoś