chrabina111 14.04.08, 13:25 W którym najwcześniej tygodniu ciązy możliwe jest urodzenie zdrowego i zywego dziecka a potem "przechowanie" go w inkubatorze ?. Chodzi mi o ciąze niedonoszoną i urodzenie wczesniaka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
netuszka Re: Przedwczesny poród 14.04.08, 13:33 Ja słyszałam teorię, że muszą być skończone 32 tygodnie ciąży a dzidzia musi ważyć 1500 gram. Ale w mediach czasem się słyszy różne historie z życia wzięte, np. kojarzy mi się głośna historia że wcześniak urodził się w 5ym miesiącu ciąży i ważył 500 gram i też przeżył aczkolwiek nie wiem jakie miało to skutki zdrowotne... Ostatnio w TV pokazywali pięcioraczki urodzone w Polsce w 27 tygodniu ciąży, ważyły po 800 gramów i wszystkie są zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 nie da się tak powiedzieć 14.04.08, 13:41 czsami umierają dzieci z 36 tc a czasami przeżywają te z 24 tc i są zdrowe później. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Przedwczesny poród 14.04.08, 13:58 nie rozumiem jaki jest cel tego pytania a po drugie nawet gdyby 5 miesieczny plod dalo sie przechowac w inkubatorze i by przezyl to zdrowy nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lenorka1 Re: Przedwczesny poród 14.04.08, 13:58 Mi lekarka powiedział,ze jak się przejdzie już 32tc to można sobie "odpuścić" (tzn. nie stresować się już tak bardzo),bo już wtedy płucka zdążyły dojrzeć i dziecko jest w stanie samo oddychać.Lepiej jednak donosić minimum do 38tc. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Przedwczesny poród 14.04.08, 15:10 moja sąsiadka urodziła w 6miesiącu (dziecko ważyło ok.700g) dziecko przeżyło, rozwija się normalnie, nie widać jakichś wyraźnych opóźnień w stosunku do dzieci w tym samym wieku (ma teraz ok. 2 lat) znam też niestety przypadki, kiedy nie udało się uratować dużo starszych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
polikalia Re: Przedwczesny poród 14.04.08, 15:24 Myślę,że dzieciaczki z 26 tc nają już szanse na przeżycie,a to że czasem umierają starsze dzieci,niestety nie mamy na takie tragedie wpływu.Oczywiscie dobrzeby bylo donosić do conajmniej 32 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Przedwczesny poród 14.04.08, 15:32 W sygnaturce mam: syn 28 tc, 880 gram. teraz pięciolatek. Ale są i z 24 tc. Wystarczy wejść na wcześniaki. Odpowiedz Link Zgłoś