Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciążowa

29.09.03, 17:05
Witam wszystkie Mamusie!!! Od jakiegoś czasu mam cukrzyce ciążową. Chodzę do
poradni konsultacyjnej na Karowej, robie raz w tygodniu ktg, badam cukry,
spisuje ruchy dziecka. Ale tak na prawdę nie wiem jak to jest przy
porodzie "cukrzycowym". Dowiedziałam się z poczekalni, że pacjentki kładzione
są na oddziale na jakiś tydzień przed porodem. Czy ktoś ma jakieś
doświadczenia? Jakie wystąpić mogą komplikacje w czasie porodu związane z
cukrzycą? Czy ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami?
Obserwuj wątek
    • nika28wawa Re: cukrzyca ciążowa 29.09.03, 20:05
      Witaj
      Ja też miałam cukrzyce ciążową. Z tego co wiem to nie ma żadnych przeciwskazań
      żebyś rodziła w normalnym trybie. Jedynie to chyba nie przeciagają terminu
      porodu, tzn jeżeli masz na np. 15 sierpnia to wtedy będą ci wywoływać, ale to
      też chyba zależy od wagi dziecka i od całej ciąży i wyników cukru. Moja mała
      była dodatkowo owinięta pępowiną i ułożona miednicowo więc miałam cc, ale
      gdyby nie była rodziłabym normalnie. W MSW położyli mnie wcześniej ze względu
      na pępowinę i ułożenie a nie na cukrzycę. Więc na pewno będzie wszystko
      po "tradycyjnemu" u ciebie. Życzę powodzenia
      Trzymaj się cieplutko ty i twoje maleńśtwo
      Monika
    • mali_a Re: cukrzyca ciążowa 30.09.03, 16:51
      Witaj, jestem mamą 2,5 miesięcznego synka. W ciąży wykryto u mnie cukrzycę
      ciążową dośc późno bo w 29 tygodniu. Stosowałam dietę, chodziłam na wizyty
      kontrolne do diabetologa na Banacha i urodziłam zdrowiutkiego Patryczka.
      Rodziłam przez cc ( ale były inne powody do operacji, absolutnie nie
      cukrzycowe). Z tego co tłumaczyli mi na Banacha poród jest taki sam jak u
      innych kobiet, tylko dzieciątko zaraz po urodzeniu będzie miało kontrolowany
      poziom cukru we krwi. Nie marw się, wszystko będzie dobrze.
      Pozdrawiam
      Aneta
    • joan78 Re: cukrzyca ciążowa 01.10.03, 11:00
      U mnie też dopiero co stwierdzili cukrzycę ciążową. Mam stosować dietę i na
      razie udaje mi się utrzymać dobre wyniki cukru. Martwię się jesdnak trochę
      swoją wagą- jestem w 15 tyg a prawie wcale nie przytyłam. Czy to normalne? Jak
      było z wami?
      • olegra Re: cukrzyca ciążowa 01.10.03, 13:33
        nie masz się czym martwić- ja jestem w 36 (albo w 34- mam 2 terminy wg.
        miesiączki albo wg. USG) i przytyłam 4,5 kg. Mój lekarz mówi, że nie ma się
        czym martwić. Najważniejsze, żeby Dziecko rosło. Życze zdrówka
    • ania175 Re: cukrzyca ciążowa 01.10.03, 15:10
      Moja koleżanka urodziła 3 m-ce temu zdrowiutką dziewczynkę. Też miała cukrzycę,
      której nie mogła opanować. Bardzo było mi jej żal, bo jak tylko zjadła coś
      dobrego to poziom zaraz wzrastał. Jej poród odbył się najnormalniej w świecie i
      dosć szybko, naturalnie i bez komplikacji.
      Pozdrawiam
      Ania.
    • bubab Re: cukrzyca ciążowa 01.10.03, 16:21
      Trzeba jeczsze pamietac aby u mamy sprawdzic poziomy cukru jakies 0,5 roku po
      urodzeniu dziecka. Niestety przy cukrzycy ciazowej o ok. 30% wzrasta
      prawdopodobienstwo rozwiniecia sie cukrzycy w ciagu nastepnych 15 lat.
      pozdr,
      aska
      • olegra Re: cukrzyca ciążowa 02.10.03, 16:14
        dziękuję wszystkim za odpowiedzismile pozdrawiam
    • didi27 Wynik badań 02.10.03, 18:58
      Zupełnie nie mam pojęcia czy mam dobry czy zły wynik.Po prostu nie znam się na
      tym, a do lekarza idę dopiero w poniedziałek.Mam do Was ogromną
      prośbę...mogłybyście mi powiedzieć czy to dobry wynik.
      Jestem w 7 miesiącu ciąży.
      Poziom glukozy na czczo 98 mg/dl
      poziom po obciążeniu 50g glukozy - po godz. 165 mg/dl
      • izabelix Re: Wynik badań 03.10.03, 13:26
        zdaje sie ze mozesz oczekiwac powtorki badan tym razem z 75g glukozy...
        z tego co pamietam dopuszczalna gorna granica po godzinie to 140...
        iz
      • eliza582 Re: Wynik badań 07.10.03, 09:54
        wynik poranny jest dobry, gorzej z tym drugim. Jakkolwiek sama dla Ciebie
        powinnaś się zastanowić czy poddawać się ponownie badaniu po obciążeniu
        glukozą. To bardzo obciąża organizm, lepiej by było uznać ten wynik za
        wyrocznię i przejść na dietę.
    • joan78 Re: cukrzyca ciążowa 03.10.03, 22:28
      Mam pytanie odnośnie glukometrów. Także mam cukrzycę ciążową. W poradni w
      Zabrzu wypożyczono mi glukometr i mam robić sobie pomiary 4X dziennie. Niestety
      dzisiaj przekonałam się jakie to niedokładne urządzenie. Zrobiłam pod rząd
      kilka badań i wyszły mi 3 różne wyniki. Martwię się bo teraz już sama nie wiem
      które są prawdziwe. Na przykład dziś na czczo miałam 130, dwie sekundy później
      87 a jeszcze za chwilę 93. Co o tym myślicie? Moja lekarka powiedziała że
      ryzyko błędu istnieje.. Nie przekonuje mnie to jednak nic a nic. No bo skąd mam
      wiedzieć czy dobrze utrzymuję dietę jeśli tak duże są rozbieżności? Zastanawiam
      się już nad kupnem takiego urządzenia na własność...
    • joan78 Re: cukrzyca ciążowa- glukometr 03.10.03, 22:32
      Mam pytanie odnośnie glukometrów. Także mam cukrzycę ciążową. W poradni w
      Zabrzu wypożyczono mi glukometr i mam robić sobie pomiary 4X dziennie. Niestety
      dzisiaj przekonałam się jakie to niedokładne urządzenie. Zrobiłam pod rząd
      kilka badań i wyszły mi 3 różne wyniki. Martwię się bo teraz już sama nie wiem
      które są prawdziwe. Na przykład dziś na czczo miałam 130, dwie sekundy później
      87 a jeszcze za chwilę 93. Co o tym myślicie? Moja lekarka powiedziała że
      ryzyko błędu istnieje.. Nie przekonuje mnie to jednak nic a nic. No bo skąd mam
      wiedzieć czy dobrze utrzymuję dietę jeśli tak duże są rozbieżności? Zastanawiam
      się już nad kupnem takiego urządzenia na własność...
      • izabelix Re: cukrzyca ciążowa- glukometr 04.10.03, 13:49
        domowe glukometry sa obarczone bledem... jakies 10-15%
        iz
      • syla33 Re: cukrzyca ciążowa- glukometr 04.10.03, 21:03
        To prawda, ze wyniki sa rozne, moj tato ma tez glukometr ale na dyskietki
        (podobno lepszy) i robilismy testy jakie beda wyniki. Oczywiscie wyszly rozne,
        pomimo, ze byly robione z tej samej kropli krwi. Taty glukometr wykazal wyzszy
        wynik niz moj glukometr. Wyniki tez wyjda rozne gdy bedziesz pobierala z
        roznych palcow. Sama nie wiem od czego to zalezy, jem to samo (np. na kolacje i
        na sniadanie jem zawsze dwie kromki chleba razowego z jakas wedlinka i za
        kazdym razem mam inny wynik a czasem nawet przekrocze norme), a jak zjem cos
        zakazanego np. smazonego kotleta to mam nizszy cukier. Ostatnio poskarzylam sie
        swojemu lekarzowi, ze czasem zdarzylo mi sie przekroczyc norme to powiedzial,
        ze mam sie tak tym nie przejmowac poniewaz nawet cukrzykowi jest ciezko
        utrzymywac cukier w nirmie. I dodal, ze jak najdzie mnie ochota na duzy kawalek
        tortu to moge go zjesc.
        A co do kupna glukometru to mysle, ze nie jest to dobry pomysl, bo po ciazy on
        nie bedzie ci juz potrzebny.
        Sylwia
        • izabelix Re: cukrzyca ciążowa- glukometr - syla33 05.10.03, 13:04
          ja bym tak bardzo nie brala pod uwage tego ze zawsze jem to samo a mam rozne
          wyniki... poziom insuliny jest rozny w organizmie kazdego dnia nawet o tej samej
          porze... trzustka to nie automat ktory produkuje tyle i tyle i ani kropli wiecej
          czy mniej...
          pozdrawiam
          iz
        • eliza582 Re: cukrzyca ciążowa- glukometr 07.10.03, 10:07
          no niestety musisz pamiętać, że nie co dzień jesz ten sam chleb, a jeśli nawet
          to nadrugi dzień, starszy o jedną dobę może inaczej sie wchłaniać. Poza tym na
          poziom cukru wpływa nie tylko jedzenie ale też adrenalina, kortyzol i hormon
          wzrostu. o ile ten trzeci odpada, bo już raczej nie rośnieś o tyle dwa
          poprzednie funkcjonują w Twoim ciele. Obydwa są hormonami stresu, zatem jeśli
          tylko troszeczkę się zdenerwujesz Twój poziom cukru może automatycznie
          wzrosnąć, choć zjadłaś t samo. Mój mąż zawsze ilekroć wsiadał do samochodu po
          dłuższej przerwie miał wysokie cukry. A ostatnio (wrażliwe biedactwo) po
          wizycie u laryngologa, gdzie lekarz chciał obczyścić mu ucho, by cokolwiek
          zobaczyć, zemdlał i wyszedł z cukrem około 200. Tylko stres, dlatego musicie
          się rozpieszczać i nie myśleć za dużo o przyszłości. Pozdrawiam
    • galliano Re: cukrzyca ciążowa 05.10.03, 21:07
      DZiewczyny a jakie diety stosujecie na cukrzyce ciazowa? Wiecie moze czy
      stosujac te diete od poczatku ciazy mozna sie ustrzec ewentualnie przed tym
      chorubskiem?? CZy ktoras z Was moglaby napisac przyklad takiej diety??

Pozdrawiam
      Monika
      • mali_a Re: cukrzyca ciążowa 06.10.03, 19:52
        Moniko to czy będziesz miała cukrzycę ciążową czy nie absolutnie nie jest
        powiązane se sposobem Twojego odżywiania się. Ta przypadłość ma raczej podłoże
        genetyczne ( chociaż czasami trudno w to uwierzyć zważywszy, że np. w mojej
        rodzinie nikt nie miał z tym problemów). Najważniejsza zasada tej diety to 5
        posiłków o sciśle określonych porach. Trzy większe i dwa mniejsze.Każdy z
        posiłków na ściśle określony limit węglowodanów. Wszystko co jesz należy
        przeliczać na tzw. wymienniki węglowodanowe. Stanowi ją ilość wagowa danego
        produktu, która zawiera 10 węglowodanów. Np. 1 kromka pszennego chleba - 1,5
        jednostki, 1 średnie jabłko- 1 jednostka, mleko- 1 szklanka- 1 jednostka,1
        łyżka mąki - 1 jednostka 1 kromka chleba żytniego - 2 jednostki itp. Ja mogłam
        na śniadanie spożywać 4-5 jednostek, II śniadanie 2-3 jednostki, obiad 5-6,
        podwieczorek 2-3, kolacja 4. żaletą jest to, że bardzo mało przytyłam i
        urodziłam zdrowiutkiego synka.
        Pozdrawiam
        Aneta
      • eliza582 Re: cukrzyca ciążowa 07.10.03, 09:51
        cukrzyca wbrew swojej nazwie nie powstaje z nadmiaru jedzonego cukru. Już
        szybciej z braku ruchu. Ale z pewnością ta ciążąwa ma inna genezę od tej
        potocznej.
      • eliza582 Re: cukrzyca ciążowa 07.10.03, 10:09
        wyklucz cukry, a to z pewnośćią obniży poziom cukru.
        • eliza582 Re: cukrzyca ciążowa 07.10.03, 10:25
          Co do kotletów. Cukrzyca to walka z cukrem i tłuszczem. Bo musisz zapobiec
          wzrostowi i cukru, i miażdzycy w przyszłości. Jeśli masz pewność, że cukrzyca
          ustanie z chwilą porodu ( a na 100% tego nigdy nie wiesz), to możesz sobie
          odpuścić dbanie o chudość potraw, właśnie w zamian tego, że musisz dbać o
          ich "cukierkowatość". Stąd dieta Kwaśniewskiego jest tak popularna wśród
          cukrzyków, jako nawet obniżająca poziom cukru, a przecież jest
          cholernie "tłusta".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka