Dodaj do ulubionych

Jaki stanik....

07.11.03, 19:37
Witam wszystkie Mamy!!
mam problem, jestem w 25 tyg. ciąży a mój biust zwiekszył sie do
niebotycznych rozmiarów...
i własnie nie mam pojęcia jaki stanik mam wybrac, do noszenia i do karmienia
piersia...
bede wdzięczna za pomoc
pocdrawiam serdecznie
Iza
Obserwuj wątek
    • kasik8 Re: Jaki stanik.... 07.11.03, 20:18
      no wlasnie taki do noszenia i do karmienia zarazem hihihi sa specjalne..
      wybierz numer jaki masz teraz lub wikszy...piersi jeszcze moga "podrosnac"
      przy karmieniu..gdyz beda pelne mleka. Sa to specjalne staniczki rozpinane z
      klapka..bardzo wygodne w uzyciu...polecam jeszcze do szpitala taka sama
      koszule..tzn..rozpinana co bys nie musiala przez glowe sie rozbierac, zeby
      dzidzie pokarmic. Ja taki stanik nosze juz teraz...gdyz jest ze swietnego
      materialu.."nie gryzacego". I dokupie sobie jeszcze ze dwa.
      Nie wiem czy sie cieszysz z wiekszego biustu czy nie..(ja nie bardzo)...ale o
      rozmiar lub dwa wiekszy numer moze Ci zostac na zawsze..choc nie musi. Napewno
      piersi sie zmieniaja..wielkoscia, ksztaltem itp no i niestety jedrnoscia chlip
      chlip
      Pozdrawiam Kasik
      • belcia22 Re: Jaki stanik.... 07.11.03, 20:25
        Nie nie ciesze sie, bo nie dość, ze miałam duży biust ( 70 c) to teraz mam
        ogromniasty...
        nawet mnie nie strasz, ze mi taki zostanie, bo wtedy na pewno sie zdecyduje na
        operacje...
        mam już jedno dziecko, ale biust nie zdążył sie zmniejszyc, bo znowu zaszłam w
        ciąże... wtedy nie nosiłam specjalnych staników a teraz bardzo chcialam sie
        poradzic..., bo nie chce, zebym mogła mój biust zakładac sobie na ramie smile
        dziekuje za odpowiedz..
        pozdrawiam serdeczniesmile
        Iza
    • mali_a Re: Jaki stanik.... 07.11.03, 21:19
      wejdź na www.triumph.pl lub com.pl ( nie pamiętam), są tam dwa z secjalnej
      serii mamabel, jak dla mnie rewelacja, tylko nie wiem ile pieniędzy chcesz na
      nie przeznaczyć.
      pozdrawiam
      aneta
    • placebo77 Re: Jaki stanik.... 12.11.03, 10:42
      Witam wszystkie mamcie.

Ja tez mialam problem z doborem odpowiedniego stanika, ale kolezanka ktora juz przechodzila ten problem polecila mi krociotkie, bezszwowe topy, ktore sa przynajmniej dla mnie idealne.
      Mozna je dostac w praktycznie wszystkich wiekszych marketach i pewnie sklepach z bielizna,za okolo 20-25 zlociszy. Wazne tylko aby mialy dosyc szerokie ramiaczka, ktore beda w stanie utrzymac te ciezarysmile

Pozdrawiam i zycze udanych zakupow.
      Kasia i dzidzius
    • sylvia12 Re: Jaki stanik.... 12.11.03, 13:57
      Ja jestem w 24 tygodniu,tez teraz noszę większe staniki niż przed,ale nie
      jestem pewna czy takie topy na szerokich naramkach sa dobre.Z cała pewnością
      wygodne,ale tu tez chodzi o to żeby piersi się nie wyciągnęły smile Stanik ma je
      utrzymywac w odpowiednim miejscu,żeby po ciązy i karmieniu wyglądały jak
      najlepiej.
    • marudzik Re: Jaki stanik.... 12.11.03, 16:39
      Jeśli chodzi o rozmiar, to po porodzie niestety jeszcze może się zwiększyć, ale
      po jakimś czasie karmienia może też się zmniejszyć nieco. A stanik polecam
      specjalny do karmienia z odpinanymi miseczkami, bawełniany bez koronek. Kiedyś,
      zanim kupiłam, zrobiłam rozeznanie na forum i uznałam za godną uwagi firmę
      Naturana (szerokie ramiączka, dość gruba miła bawełna, możliwość prania w
      90st., łatwe odpinanie miseczek). Jednak nie mogłam go początkowo dostać i
      kupiłam najpierw Triumpha, (cena zbliżona 65-70zł 2 lata temu), ale wkrótce
      dokupiłam na zmianę Naturanę. Karmiłam 1,5r. i zdecydowanie polecam Naturanę.
      Triumph tylko na pierwszy rzut oka był może bardziej elegancki, ale za cienka
      bawełna (wszystko widać, prześwituje), trudno rozpiąć jedną ręką (trzeba
      manipulować dodatkową plastikową klapką, w Naturanie nie było tego problemu),
      węższe delikatniejsze ramiączka (im większy biust, tym większe znaczenie mają
      szerokie solidne ramiączka). Używałam więc prawie cały czas Naturany i
      zamierzam jeszcze używać przy drugim dziecku już niedługo (sporo już wytrzymał).
      Marudzik
    • literki Re: Jaki stanik.... 13.11.03, 19:54
      Paniom z Warszawy polecam udać się do sklepu na Grochowskiej (?) o wiele mówiącej nazwie ATUT. mieszkałam w Warszawie dobrych parę lat, nie mam z paniami prowdzącymi sklep, nic wspólnego, oprócz tego, że bardzo sobie chwaliłam wybór przez nie dokonany. Innymi słowy: w zyciu nie miałam lepiej dobranych staników!
      Trzeba tylko się przygotować na to, że tam się samej stanika nie dobiera, robia to panie tam pracujące (po jakis specjalnych szkoleniach organizowanych przez Triumph). No więc, pani zaprasza do przymierzalni, każe się do połowy rozebrać i stać prosto. Potem przynosi odpowiedni, jej zdaniem, stanik i zakłada go klientce - uczy przy ty, jak dobrze zakładać stanik, co, jak się okazuje, też może być pewną sztuką smile
      Przyznam, że po pierwszej wizycie w tym sklepie nie dość, że miałam wrażenie, że zaraz będę mieć połamane żebra, to jak zawsze nosiłam 75B, tam dostałam chyba 70E... Ale wierzcie mi, te babki są rewelacyjne! Choć ich metody zapewne nie każdej pani przypadną do gustu. Ja sobie powiedziałam "nic to, wolę mieć ładne piersi", a niektóre zachowania pań (zwłaszcza tej o rudych włosach) traktuję z przymrużeniem oka wink (bo ona jest taka trochę hetera).
      Pozdrawiam.
    • dollores1 Re: Jaki stanik.... 13.11.03, 21:15
      Ja polecam stanik MAMABEL Triumpha. Kupiłam go w zeszłym tygodniu (teraz jestem
      w 35 tygodniu ciąży) i jestem zachwycona - do tego stopnia że od razu go
      założyłam mimo że jest to stanik dla mam karmiących. Stanik jest super wygodny,
      ma szerokie ramiączka, dobrze podtrzymuje piersi (moje też są spore) i ma
      oczywiście odpinane klapki do karmienia dziecka. Stanik jest delikatny dla
      skóry z miseczkami formowanymi termicznie. Kosztował 70 zł.
    • roxie5 Re: Jaki stanik.... 13.11.03, 21:42
      moja droga jestem w 33 tygodniu ciazy,i na poczatku tez mialam problem ,bo moje
      piersi tez sporo urosly(przed ciaza mialam niewielki biust)na poczatku nosilam
      zwykle staniki,ale potem bylo juz niewygodne,wybralam sie do sklepu triumph i
      kupilam super wygodny,niedrogi staniczek dla kobiet w ciazy ktory sam sie
      dopasowuje do rozmiarow piersi bawelniany,mieciutki-rewelacja.koszt ok 44
      zl,nie traci swojej bieli,piore w pralce.pozdrawiam
    • martaurb Re: Jaki stanik.... 13.11.03, 21:57
      Najlepiej ciazowy, firme musisz sobie dobrac sama, zeby Ci ksztalt itp
      najlepiej pasowal. Odradzam Ci raczej kupowanie teraz stanika do karmienia, bo
      rozmiar piersi pelnych mleka moze sie znacznie roznic od tego aktualnego, a
      kupowanie stanika za duzego nie ma sensu (to juz mozna sobie darowac w ogole).
      No i trzymaj sie i nie daj sie! Ja mam ten sam problem - normalny rozmiar to
      70D, teraz wole nie mowic jaki rozmiar ma moj ciazowy stanik (firma "Anita",
      jest super, ale niestety nie najtanszy), ktory powoli zaczyna sie robic ....za
      maly!!!! Wole nie myslec co bedzie pozniej, jeszcze pol ciazy przede mna!
    • belcia22 Re: Jaki stanik.... 14.11.03, 11:30
      Dziekuje Wam bardzo za porady...
      teraz napewno sobie cos dobiore...
      pozdrawiam wink))))))
      iza
      • ainer1 stanik triumpha "rosnacy"? 14.11.03, 11:37
        Witam!
        Korzystajac z tego watku weszlam na stone Triumph.pl i w kolekcja/mamabel
        znalazlam stanik "rosnacy" dla kobiet w ciazy.
        Jestem teraz w 22 tygodniu, biust juz sporo urosl i rosnie, ale jeszcze za
        wczesnie na kupowanie dla mam karmiacych, natomiast nie chce kupowac czegos
        nowego co 2 mce.
        Moze ten stanik to rozwiazanie?
        Czy ktoras z Was moze sie z takim stanikiem spotkala?
        Renia
        • kmiszka Re: stanik triumpha 'rosnacy'? 14.11.03, 21:16
          Witam!
          mam ten stanik - mamabel dla kobiet w ciazy, rosnacy ponoc(jeszcze sie nie
          przekonalam, na szczescie!!!). Jest wygodny, delikatny, cena niezbyt
          wygorowana bo 55-60 zl, tylko przy duzym biuscie nie trzyma zbyt mocno. U mnie
          najlepiej, poki co, sprawdzaja sie staniki naturany 'sportowe' - bez fiszbin,
          z siateczka po boku, kosztuja okolo 50 zl.
          pozdrawiam
          • ainer1 Re: stanik triumpha 'rosnacy'? 15.11.03, 08:29
            no tak...
            poszlam po stanik rosnacy a wyszlam z koronkowym cudem - ale jak mi to
            podkrecilo nastroj, zwlaszcza, ze cos mnie lamie w kosciach i kregoslup boli,
            ajjajaj.
            Bede go jeszcze szukac, bo biust to na razie B wiec mysle, ze utrzyma:>
            Renik
            PS: jesli od czasu ciazy skoczyl z malenkiej A na pelny B to pewnie jak zaczne
            karmic dojde do C, hm? Ale chyba do porodu nie powinno to juz zas pojsc numer w
            gore? Jak sadzicie? I ciekawa rzecz - spotkalam w sklepie pania spzredawczynie,
            ktora twierdzi ze po ciazy jej biust nie tylko wrocil do poprzendiej wielkosci,
            ale ze jest ZNACZNIE mniejszy od wersji wyjsciowej, czy to mozliwe?
            • martaurb zmniejszenie biustu po ciazy 16.11.03, 13:06
              niestety mozliwe i nawet czesto sie zdarza! Wyjsciowy "przedciazowy" niewielki,
              poiazowy w wersji prawie "zaniknietej"! Ale wcale tak nie musi byc! Moze tez
              zostac wiekszy! Najlepiej odczekaj i zobacz co bedzie wink, a jesli chcialabys
              juz teraz wiecec chociaz w przyblizeniu co moze Cie czekac, podpytaj swoja
              Mame, jak to z Nia bylo - moze u Ciebie bedzie podobnie wink
              • ainer1 Re: zmniejszenie biustu po ciazy 16.11.03, 13:45
                ciekawe jak to mozliwe?
                hm.
                moja mama strsznie przytyla, i jej siostry tez.
                wiec sie nie liczy:>
                ale cycki maja (po 50tce) pierwsza klasa nadal, bo za mlodu byly dosc male:>

martaurb napisała:

> niestety mozliwe i nawet czesto sie zdarza! Wyjsciowy "przedciazowy" niewielki,
                >
                > poiazowy w wersji prawie "zaniknietej"! Ale wcale tak nie musi byc! Moze tez
                > zostac wiekszy! Najlepiej odczekaj i zobacz co bedzie wink, a jesli chcialabys
                > juz teraz wiecec chociaz w przyblizeniu co moze Cie czekac, podpytaj swoja
                > Mame, jak to z Nia bylo - moze u Ciebie bedzie podobnie wink
        • buffo10 Re: stanik triumpha "rosnacy"? 15.11.03, 14:14
          Mam ten stanik i faktycznie niezle sie naciaga wiec sluzy mi juz od szostego m-
          ca, a ja teraz koncze osmy m-c. Gdybym miala jednak jeszcze raz wybierac
          szukalabym czegos innego, co lepiej trzymaloby biust. Ten niestety nie
          utrzymuje ich na miejscu, bo jest bardzo miekki i piersi generalnie "wisza",
          jesli maja oczywiscie tak duzy wymiar jak mojesmile
          Pozdrawiam
    • youst Re: Jaki stanik.... 15.11.03, 09:21
      Ja miałam kilka staników do karmienia.
      Dwa jakichś polskich firm, jeden Canpolu i dwa Triumpha.
      Te polskie "zeszmaciły się" po trzech tygodniach, zrobiły się szare i jakieś
      takie sflaczałe, od razu przestałam ich używać. Poza tym jeden był tak
      szpiczasty, że wyglądałam w nim jak, nie przymierzając, Madonna swego czasu w
      swoich scenicznych gorsetach tudzież stanikach, bez sensu po prostu... Stanik
      Canpolu szybko rozciągnął się mocno i zamiast podtrzymywać piersi, wisiał razem
      z nimi...
      Dwa staniki Triumpha okazały się super, ale zdecydowanie bardziej lubiłam ten,
      który nie miał klasycznych sprzączek, takich wsuwanych, tylko
      takie "zawieszki", było to o wiele wygodniejsze i prostsze do zapięcia jedną
      ręką. Poza tym ten drugi właśnie był trochę grubszy, nie prześwitywały przez
      bluzkę wkładki laktacyjne. To prześwitywanie przez większość staników to
      faktycznie był mój problem... W końcu się zdenerwowałam i po trzech mniej
      więcej miesiącach przestałam w ogóle używać staników specjalnych do karmienia.
      Kupiłam sobie zwykłe, gładkie (bo koronkowe drażnią brodawki i mogą
      stymulować "popuszczanie" mleka), polecam zwłaszcza H&M. Wyciągałam po prostu
      pierś na wierzch i tyle! Karmiłam tak jeszcze bez problemu kilka miesięcy.
      W oparciu o własne doświadczenia, nie polecam zatem kupowania zbyt wielu
      staników do karmienia, nie ma to sensu większego. Jeden, no może raczej dwa
      spokojnie wystarczą. A jeśli po pewnym czasie przerzucicie się (mimo dlaszego
      karmienia) na zwykłe staniki, to te z drugiej połowy ciąży będą akurat!

Pozdrawiam,
      Justyna mama Michasia (30.04.03.)
      • malwes Re: Jaki stanik.... 15.11.03, 12:06
        Witajcie,
        Autorka wątku była w 25 tyg jak pisała na forum, także do karmienia jeszcze
        chwilka.
        Ja ostatnio zakupiłam (28 tydz) stanik "ciążowy" - nie do karmienia:
        Triumph Mamabel Micro Stretch - 60 PLN. Jestem bardzo zadowolona.
        On "powiększa się sam" o jeden rozmiar więc do końca ciąży powinien się
        sprawdzić. Trzeba się tylko dokładnie obmierzyć w momencie kupowania.
        A po ciąży..... wszystkie wasze rady na pewno wykorzystam!!!!
        Pozdrawiam,
        Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka