Dodaj do ulubionych

rwa kulszowa, bóle kręgosłupa a ciąża

20.07.09, 11:44
Hej chcialam zapytac czy ktoras z was przed ciaza cierpiala na rwe kulszowa
lub jakies przewlekle bole kregoslupa codzienne i jak pozniej bylo w ciazy,
chodzi mi glownie o obciazenie duzego brzuszka czyli w koncowych miesiacach
ciazy. Nie jestem jszcze w ciazy ale bardzo sie o to martwie ze jakby co to
moj kregoslup bedzie mnie bolal bardzo przy takim obciazeniu kilkunastu kg
dodatkowo, skoro nawet jak niewielkie rzeczy podniose czy dzwigne to bol juz
sie pojawia w czesci ledzwiowej na dole;-((
Obserwuj wątek
    • oliv2 Re: rwa kulszowa, bóle kręgosłupa a ciąża 20.07.09, 19:51
      tak, ja mam problemy z kregoslupem, a teraz jestem na poczatku ciazy i juz boli
      bardziej. to chyba efekt tego ze mniej cwicze. chodze jednak na basen kilka razy
      w tyg i mam nadzieje ze jakos przetrzymam, moj lekarz kazal mi sie zglosic ok
      4-5 miesiaca.

lana82 napisała:

> Hej chcialam zapytac czy ktoras z was przed ciaza cierpiala na rwe kulszowa
      > lub jakies przewlekle bole kregoslupa codzienne i jak pozniej bylo w ciazy,
      > chodzi mi glownie o obciazenie duzego brzuszka czyli w koncowych miesiacach
      > ciazy. Nie jestem jszcze w ciazy ale bardzo sie o to martwie ze jakby co to
      > moj kregoslup bedzie mnie bolal bardzo przy takim obciazeniu kilkunastu kg
      > dodatkowo, skoro nawet jak niewielkie rzeczy podniose czy dzwigne to bol juz
      > sie pojawia w czesci ledzwiowej na dole;-((
    • ganetka4 Re: rwa kulszowa, bóle kręgosłupa a ciąża 20.07.09, 21:11
      Hej.
      Ja mam chory kręgosłup i w pierwszej ciąży byłam wprost przerażona, że mój kręgosłup nie wytrzyma- prawie płakałam na widok kobiet w zaawansowanej ciąży. Generalnie nie było tak źle, gorzej niż zazwyczaj,ale dało się przeżyćsmile Teraz zaczynam 35 tc ,na głowie mam 3 -latka, którego czasem muszę podnieść i też jest do przeżycia, tyle,że muszę rozkładać obowiązki w czasie i częściej w ciągu dnia dać odpocząć krzyżowi. Przyznać jednak muszę, że był czas ( gdzieś w 6/7 miesiącu ,kiedy kręgosłup xolernie bolał non stop i w każdej pozycji- to było okropne, ale minęłosmile

Póki jeszcze nie jesteś w ciąży wzmocnij swój kręgosłup, najlepiej na baseniesmile

Pozdrawiam!

• zmija9 Re: rwa kulszowa, bóle kręgosłupa a ciąża 21.07.09, 08:34
        mnie też boli kręgosłup. Gdy byłam w pierwszej ciaży to jeszcze w 6 miesiącu
        wsiadłam na konia - to mi zawsze pomagało na bóle , ale teraz córka ma 11
        miesięcy , a ja jestem w 7 miesiącu ciąży - ma być syn brzuch jest znacznie
        większy, a ja już ponad rok nie jeżdziłam konno i naprawdę kręgosłup mi dokucza,
        nie mam bóli przy podnoszeniu ale nie mogę leżeć w niektórych pozycjach i boli
        gdy dłużej pochodzę. ale jeszcze 2 miesiące jakos przeboleje a potem to już
        muszę pojeździć konno- bo te bóle bez jazd nasilały się nawet bez ciąży.
        W pierwszej ciąży najbardziej bałam się porodu bo w moim szpitalu rodzi się na
        wznak a ja w tej pozycji właśnie nie bardzo bo aż nogi mi drętwieją od krzyża
        tak że nie mogę się ruszyć, ale podczas porodu kręgosłup mnie wcale nie bolał.
    • supermania Re: rwa kulszowa, bóle kręgosłupa a ciąża 21.07.09, 10:02
      Ja mam kręgozmyk w odcinku lędzwiowym i też byłam przerażona co
      będzie w ciąży. Nie było tak źlesmile Ale przed ciążą dużo ćwiczyłam
      żeby wzmocnić mięśnie brzucha i pleców, chodziłam na basen i byłam
      na serii zabiegów w kriokomorze (refundowane z kasy chorych 10
      wejść, wystarczy skierowanie ) super sprawa jeżeli możesz
      oczywiście.
      Po za tym jak się jest w ciąży to ciężar jest blisko ciała i jest to
      napewno mniej obciążające niż podnoszenie ciężkich przedmiotów.
      W ciąży też należy ćwiczyć jeżeli nie ma przeciwskazań, najlepiej u
      jakiegoś dobrego rechabilitanta niech pokaże zestaw ćwiczeń i głowa
      do góry dasz radęsmile

Jakbyś chciała opis zestawu ćwiczeń na wzmocnienie brzucha to napisz.
      • oliv2 supermania 21.07.09, 18:10
        czy mozna prosic ten zestaw cwiczen na wzmocnienie miesni brzucha? jak na razie
        w ciazy bylam tylko u ginekologa, jak sie zapytalam co mam cwiczyc, czy mozna
        brzuszki a jak nie to co to sie prawie wydarl po co mi w ogole takie cwiczenia.
        tematu juz nie rozwijalam
        • supermania Re: supermania 21.07.09, 19:27
          Ok jak tylko będę mieć chwilę to napiszę i wyślę na skrzynkę.
          • lana82 Re: supermania 21.07.09, 21:13
            i ja bylabym wdzieczna za te cwiczenia na maila
            Juz zaczelam troche cwoczyc typowe na miesnie braucha ale to krotko na razie i
            nie wiem czy dzialalyby tez na to moje bolace miejsce po tej rwie kulszowej,
            dzis znow mi ten bol tak dokuczal wystarczylo 3 godziny chodzenia i stania i
            zaczyna meczyc..
    • supermania Re: do lana82, oliv2 22.07.09, 08:14
      Wysłałam wam ćwiczenia na skrzynkę, Dajcie znać czy doszły.
      • lana82 Re: do lana82, oliv2 22.07.09, 11:29
        doszlo wielkie dzieki wink)
        • oliv2 Re: do lana82, oliv2 22.07.09, 17:36
          dzieki! wiekszosc cwiczen znam i dlatego moge zaufac reszcie!smile dzieki za Twoj czas!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka